#241 2006-10-27 00:00:21

syniu
Użytkownik

Odp: Samobójstwo 14-latki ;(

Przy całym okropieństwie zaistniałego faktu chciałbym postawić pewną tezę. Otóż jeśli dobze rozumiem zebrane informacje wnioskuje, że zdarzenie to nie miało by racji bytu gdyby nie zostało nargane. Sam fakt postępowania tych dzieciaków jak również sposób ich postępowania miał, w moim mniemaniu, doprowadzić do konkretnego celu. Nie chodzi mi tutaj o jekieś zadawnione urazy czy też rozpatrywanie w kategoriach winny\niewinny lecz o następstwa przyczynowo-skutkowe. Zwróćcie uwagę, że takie czy inne akty agresji występowały w szkole zawsze. Jednocześnie pragnę zauważyć, iż 1o-15 lat temu technologia nie pozwalała masowo umieszczać kamer w aparatach telefonicznych. Ba! Same komórki nie były aż tak rozpowszechnione. Dlatego uczniom ówczesnych szkół taki pomysł nawet do głowy nie przyszedł tudzież nawet nie mógł przyjść. Wiem, że to zabrzmi cynicznie ale uważam, że była to ich bardziej lub mniej podświadoma gra przed kamerą(obiektywem). Poza tym, być może w ich własnym mniemaniu, był to czynnik zwalniejący z odpowiedzialności za własne czyny hmm odrealniający że tak powiem. Kończąc poruszę jeszcze jeden aspekt, choć próba stopniowania wartości poniesionych krzywd jest po prostu niehumanitarna. Sam czyn spowodował krańcową utratę godności przez tą dziewczynkę. Uważam, że stało się coś jeszcze gorszego, ponieważ oprawcy weszli w posiadanie FIZYCZNEGO DOWODU utraty tejże godności w postaci NAGRANIA VIDEO. Hmm myśle, że dla niektórych prawdziwym złem są możliwości, nieograniczone niemalże, które daje nam rozwój technologiczny. Chodzi mi o bezpardonowe wypaczanie jej funkcji w życiu. I to przez kogo? Przez DZIECI! Pomyślcie...

Ostatnio edytowany przez syniu (2006-10-27 00:17:35)

#242 2006-10-27 00:11:43

Aizen
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:
Aizen napisał:
Zress napisał:

Zachowujmy się jak ludzie. Bez litości dla zwyrodnialców

To ma być zachowanie ludzkie? Oni też nie mieli litości , czym Ty się od nich różnisz?
Ech , znowu wysyp sadystów na forum kupa

Hmm ja sądze że Zress ma racje. Nie można im pobłażać ani się nad nimi litować. Musi być jasno wiadomo że jeśli zrobisz coś okrutnego to spotka cię zato surowa kara. Uważam że przeinaczasz słowa Zress gdyż on miał na myśli więzienie a nie jakieś okrutne traktowanie. Choć jak bym się dowiedział za jakiś czas że ich w poprawczaku przemodelowali to wcale bym się nie smucił.

System surowych kar niema sensu własciwsza byłaby opieka psychologa (niesmiertelny przykład USA z ich karą śmierci i łączonymi wyrokami). Co do Zressa to być może miał na myśli więzienie, ale jego nawoływanie do braku litości w połączeniu z tekstem "Zachowujmy się jak ludzie" jest przesadzone.
Właśnie litość (w znaczeniu przebaczenie), powinna być postrzegana jako typowo ludzkie zachowanie, czego przykładem jest matka dziewczynki.

PS tekst o sadystach nie dotyczył konkretnie wypowiedzi Zressa wszystkich nawołujących do przemocy z którymi się tu zetknąłem.

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-27 00:18:47)

#243 2006-10-27 00:18:30

Feniks_Ognia
Użytkownik

Aizen napisał:
Feniks_Ognia napisał:
Aizen napisał:
Zress napisał:

Zachowujmy się jak ludzie. Bez litości dla zwyrodnialców

To ma być zachowanie ludzkie? Oni też nie mieli litości , czym Ty się od nich różnisz?
Ech , znowu wysyp sadystów na forum kupa

Hmm ja sądze że Zress ma racje. Nie można im pobłażać ani się nad nimi litować. Musi być jasno wiadomo że jeśli zrobisz coś okrutnego to spotka cię zato surowa kara. Uważam że przeinaczasz słowa Zress gdyż on miał na myśli więzienie a nie jakieś okrutne traktowanie. Choć jak bym się dowiedział za jakiś czas że ich w poprawczaku przemodelowali to wcale bym się nie smucił.

System surowych kar niema sensu własciwsza byłaby opieka psychologa (niesmiertelny przykład USA z ich karą śmierci i łączonymi wyrokami). Co do Zressa to być może miał na myśli więzienie, ale jego nawoływanie do braku litości w połączeniu z tekstem "Zachowujmy się jak ludzie" jest przesadzone.
Właśnie litość (w znaczeniu przebaczenie), powinna być postrzegana jako typowo ludzkie zachowanie, czego przykładem jest matka dziewczynki.

Czyli jak sobie kogoś okalecze (zrobie z niego inwalide) i powiem że to dla tego, że nikt zemnoł nie rozmawiał, byłem sfrustrowany, rodzice nie mieli czasu i nie miałem pomocy psychologa. To zamiast trafić do więzienia na długie lata pogawędze sobie przez jakiś czas z Psychologiem i mogę iść do domu tak??

Moim zdaniem to można rozmawiać z ludźmi którzy jeszcze czegoś nie zrobili np. już w przedszkolach uczyć młodzież pewnych prawidłowych postaw. Lecz na pewno nie potym jak coś zrobią. A co do USA to może kara śmierci to bardziej praktyczna niż humanitarna i ku niej bym się nie skłaniał ale to łonczenie wyroków to jedno z nielicznych żeczy która mi się w USA podoba.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-27 00:19:32)

#244 2006-10-27 00:20:16

harnas02
Użytkownik

W sumie i tak nikt by się o niczym nei dowiedział gdyby nie samobójstwo dziewczyny.NIe ździwię się jeżeli wyjdą na jaw inne takie niby-gwałty które jednak nie doprowadził do śamobójstwa bo ofiara była silniejsza psychycznie niż ta 14-latka.

#245 2006-10-27 00:22:14

Aizen
Użytkownik

Nie chodzi tu o pogawędkę z psychologiem tylko o normalne leczenie smile

A co do USA to jest ono pomimo swych prawnych wynalazków krajem ze znacznie wiekszą liczbą przestępstw niż Polska co mówi samo za siebie o skuteczności surowego "karania"

#246 2006-10-27 00:29:19

Feniks_Ognia
Użytkownik

Aizen napisał:

Nie chodzi tu o pogawędkę z psychologiem tylko o normalne leczenie smile

A co do USA to jest ono pomimo swych prawnych wynalazków krajem ze znacznie wiekszą liczbą przestępstw niż Polska co mówi samo za siebie o skuteczności surowego "karania"

Dla mnie twoja wizja leczenia jest równa pogawędce. Niema kary niema po co się ograniczać i przejmować bo i tak nikt mi nic nie zrobi.

Chce ci zwrócić uwagę że w ameryce mieszka 300 mln ludzi w Polsce 40 mln no to chyba spora różnica. I jeszcze zwróć uwagę że ameryka (na całe szczęście) przyjęła wielu czubków z europy, chciano się kogoś pozbyć to pizd go na statek i do ameryki smile Dla mnie amryka to ogólnie kraj głupków i idiotów z nielicznymi wyjątkami. Więc niema się co dziwić że tam więcej jest przestępstw co nie zmienia faktu że mają racje z surowymi karami. Nie mieszajmy innych przestępstw i ich podłoża do tego co się stało.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-27 00:30:55)

#247 2006-10-27 00:36:06

Aizen
Użytkownik

Khmm mylisz Amerykę z Australią która swego czasu była kolonią karną bodajże Anglii
Do Ameryki zjeżdżali się głównie osadnicy smile

Leczenie to nie tylko pogawędka . Więzienie to kontakty z innymi oprychami które nic nie dają smile
Pozatym pamiętaj że tu mówimy o 14-latkach.
Okres gimnazjalny to najgłupszy wiek po którym ludzie zazwyczaj mądrzeją.
Jest znacznie większa szansa na to że zostaną porządnymi ludźmi jeżeli obecnie zetkną się z przebaczeniem niż gdyby mieli zostać zglanowani , pochlastani , wykastrowani czy co tam sobie jeszcze nasi forumowi sadysci wyfantazjują smile

A jeszcze co do liczby ludzi w USA i w Polsce to u nich PROCENTOWO jest więcej przestępstw smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-27 00:45:59)

#248 2006-10-27 07:53:31

Feniks_Ognia
Użytkownik

Aizen napisał:

Khmm mylisz Amerykę z Australią która swego czasu była kolonią karną bodajże Anglii
Do Ameryki zjeżdżali się głównie osadnicy smile

Leczenie to nie tylko pogawędka . Więzienie to kontakty z innymi oprychami które nic nie dają smile
Pozatym pamiętaj że tu mówimy o 14-latkach.
Okres gimnazjalny to najgłupszy wiek po którym ludzie zazwyczaj mądrzeją.
Jest znacznie większa szansa na to że zostaną porządnymi ludźmi jeżeli obecnie zetkną się z przebaczeniem niż gdyby mieli zostać zglanowani , pochlastani , wykastrowani czy co tam sobie jeszcze nasi forumowi sadysci wyfantazjują smile

A jeszcze co do liczby ludzi w USA i w Polsce to u nich PROCENTOWO jest więcej przestępstw smile

Niektórzy nie mądrzeją, mądrzeć to może normalna osoba a jak się jest niedorozwiniętym debilem i robi takie rzeczy to nic Ci nie pomoże. Dla mnie mogli by już nie wyjść z więzienia. Jak by było łącznie wyroków a prokurator  by się postarał to mogli by mieć i z 5 lub więcej zarzutów. A ciekawe czy tak samo byś mówił gdyby to była twoja ukochana córka?? Jeśli tak to ja nie mam nic przeciwko ale ja osobiście na pewno bym nie wybaczył ani na żadną terapie się nie godził tylko więzienie dla nich. Nie wierze w skuteczność terapii skoro byli zdolni do takich rzeczy przed całą klasą to dla nich niema ratunku.

Tu nie chodzi tylko o tych 5 skur...... bo dla mnie mogą nie wychodzić z pierdla jak się nie potrafią zmienić. Zwróć uwagę że jeśli inni gówniarze będą stać na granicy popełnienia podobnego czynu jak tych pięciu to się zastanowią. Jeśli tych 5 spotka straszna kara to raczej się nie odważą przekroczyć tej bariery a po za tym z takimi jeszcze rozmowę z psychologiem rozumiem. Lecz jeśli nie spotka ich przykładna kara to inni pójdą prostym tokiem myślenia, zrobili to, nic im nie zrobili strasznego więc nawet jak to zrobię niema się czego bać. Najwyżej zamiast na długoletnie więzienie pójdę kilka razy do psychologa udam że mam poczucie winny i że się zmieniłem. Naprawdę wspaniałe.

Aizen i tak dla swojego dobra nie wierz zbytnio Psychologom i Psychiatrom bo oni w 90 % pieprzą farmazony.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-27 08:04:04)

#249 2006-10-27 10:51:30

Aizen
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Niektórzy nie mądrzeją, mądrzeć to może normalna osoba a jak się jest niedorozwiniętym debilem i robi takie rzeczy to nic Ci nie pomoże. Dla mnie mogli by już nie wyjść z więzienia. Jak by było łącznie wyroków a prokurator  by się postarał to mogli by mieć i z 5 lub więcej zarzutów. A ciekawe czy tak samo byś mówił gdyby to była twoja ukochana córka?? Jeśli tak to ja nie mam nic przeciwko ale ja osobiście na pewno bym nie wybaczył ani na żadną terapie się nie godził tylko więzienie dla nich. Nie wierze w skuteczność terapii skoro byli zdolni do takich rzeczy przed całą klasą to dla nich niema ratunku.

Tu nie chodzi tylko o tych 5 skur...... bo dla mnie mogą nie wychodzić z pierdla jak się nie potrafią zmienić. Zwróć uwagę że jeśli inni gówniarze będą stać na granicy popełnienia podobnego czynu jak tych pięciu to się zastanowią. Jeśli tych 5 spotka straszna kara to raczej się nie odważą przekroczyć tej bariery a po za tym z takimi jeszcze rozmowę z psychologiem rozumiem. Lecz jeśli nie spotka ich przykładna kara to inni pójdą prostym tokiem myślenia, zrobili to, nic im nie zrobili strasznego więc nawet jak to zrobię niema się czego bać. Najwyżej zamiast na długoletnie więzienie pójdę kilka razy do psychologa udam że mam poczucie winny i że się zmieniłem. Naprawdę wspaniałe.

Aizen i tak dla swojego dobra nie wierz zbytnio Psychologom i Psychiatrom bo oni w 90 % pieprzą farmazony.

Każdy może mądrzeć , każdy może się zmienić . Jak ja bym mówił gdyby tu chodziło o moją córkę? Nie mam jasnozielonego pojęcia , powiem tylko tyle że chciałbym być w stanie przebaczyć , a czy to by mi się udało , tego nie wiem.
Kary są "przykładne" na samym początku , potem ludzie się do nich przyzwyczajają. Jeżeli w USA to nie działa to raczej nigdzie indziej też nie zadziała.
Nie tak łatwo jest "udać" że się zmieniło smile
Pozwolę sobie jednak wierzyć psychologom i psychiatrom smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-27 10:52:20)

#250 2006-10-27 10:53:16

bommbel
Użytkownik

#251 2006-10-27 11:08:49

Aizen
Użytkownik

Uroczo,następna. Co to się wyprawia z tymi nastolatkami?

#252 2006-10-27 11:10:02

fillip75
Użytkownik

Godność utracili ci, którzy przyczynili się do tego zdarzenia. To teraz oni powinni być wytykani palcami. Zarówno cała piątka zboczeńców, jak i "współudziałowcy", czyli cała reszta klasy. W moich oczach ta dziewczyna urasta do miary "bohaterki". Na miarę mitu o Wandzie co nie chciała Niemca. Tam to główna bohaterka popełniła samobójstwo, by nie dopuścić do rzezi jej poddanych. I tutaj w IV RP doszło niestety do takiego samego zdarzenia. Dziewczynka z Gdańska wiedziała, że nic w tym kraju tak nie poryszy, jak akt pozbawienia siebie życia. Nie trzeba daleko szukać. W moim mieście doszło do brutalnego gwałutu na młodej dziewczynie. Jak myślicie na jakie wyroki zostali skazani? Pięć lat!!! To ma być kara?! Za dwa lata będą ubiegać się o zwolnienie warunkowe. Ba! Mieli czelność odwołać się od "niesprawiedliwego" ich zdaniem wyroku!!! Czy ktoś pomógł tej dziewczynie? Wsparł? Wysłał do profesjonalnych psychoanalityków? Podbudował? Myślę, że ta dziewczynka z Gdańska miała tego świadomość. Że jej oprawców nie spotka żadna kara, a ona sama stanie się obiektem wyszydzania. Bo przecież zwierzęta, bo nie można inaczej nazwać koleżanek i kolegów z jej klasy, na pewno tej przyjemności sobie by nie odmówili.

Jej śmierć nie może i nie będzie bezcelowa. To być może dzięki niej inne nastolatki nie będą musiały targnąć się na swe życie, by dochodzić sprawiedliwości. To ona pokazała nam, że bardzo trudno zachować swoją niewinność uczęszczając do klasy, w której wszystkie laski zostały przelecone lub z chłopakami, którzy traktują swoje ciało jak ścierwo. Od dzisiejszego dnia podejrzewam, że to teraz ci "cool" będą musieli się wstydzić swego "życia".

Apelowałbym, o wymienienie wszystkich danych osobowych tych oprawców, a myślę że znajdą się ludzie dobrej woli, by oni nigdy o tej tragedii nie zapomnieli. Za taki czyn kara śmierci byłaby dla nich aktem łaski. Istnieją gorsze kary, ale o tym dowiedzą się, jak będą musieli zmieniać swoją torżsamość po parę razy, by nie wpaść w obłęd.

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2006-10-27 11:19:51)

#253 2006-10-27 11:16:57

Aizen
Użytkownik

Raz że niekoniecznie musiałaby być wyszydzana , tylko mogłaby się zetknąć ze współczuciem.
Dwa mam nadzieję że to nie jest jakaś nowa "moda" na "bohaterki" według Twoich kryteriów(patrz link bommbela)
A trzy , chyba Ci kompletnie odbiło , jakie znowu dane osobowe . Chyba tylko po to aby paru nawiedzonych sadystów mogło się na nich powyżywać pod pretekstem "wymierzania sprawiedliwości". :/

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-27 11:21:55)

#254 2006-10-27 11:27:29

fillip75
Użytkownik

Sadystą jest się dla przyjemności. Natomiast "Zemsta" wynika z poczucia głębokiej niesprawiedliwości. Spokojnie, jak wsadzą ich na 25 lat bez możliwości warunkowego zwolnienia, to wówczas będę czuł, że sprawiedliwość w tym kraju ma rację bytu. W innym przypadku zadziała "Zemsta". Bo skoro nie ma "Sprawiedliwości", to znaczy że można stosować środki nie fair. Bo przecież "Zemsta", też nie jest środkiem na wymierzanie "Sprawiedliwości". Ale jestem pewien, że inni będą wiedzieć co ich spotka za zwierzęce zachowanie. Odpowiedź będzie równie zwięrzęca jak ich. I wcale mi nie chodziło o wymierzanie sprawiedliwości. Sąd ma szansę zapobiec temu.

#255 2006-10-27 11:35:38

Aizen
Użytkownik

Czy sąd ich wsadzi na 25 czy też nie wsadzi wogóle to już sprawa sądu a nie Twoja czy kogokolwiek innego z tu obecnych.
Czemu ma służyć opublikowanie ich danych osobowych?
Nigdy nie można stosować tzw środków nie fair więc nie wciskaj tu jakichś "umoralniających" kitów.
Dla samosądów niema wytłumaczenia .

#256 2006-10-27 12:04:14

Zress
Użytkownik

Informuje że stronie od przemocy, ale uważam że kary powinny być odpowiednio surowe w stosunku do takiej zbrodni. Nie można dać tym "osobnikom" poczuć że jednak ujdzie im na sucho. Trzeba im uświadomić co zrobili, niech oprócz kary wiezienia zabija ich własne sumienie, jeżeli takie oczywiście mają, choć sam w to wątpię, według mnie powinni siedzieć bez żadnych ulg tylko dlatego że są dziećmi. Oni przestali być dziećmi gdy zaczeli męczyć swoją rowiesniczke. Popełnili zbrodnie dorosłych więc niech będą tak samo karani. Bez litości.

Ostatnio edytowany przez Zress (2006-10-27 12:05:17)

#257 2006-10-27 12:07:12

Aizen
Użytkownik

"Kary" nic nie dadzą , tu trzeba terapii smile

#258 2006-10-27 12:24:51

wiluS
Użytkownik

Wczoraj na TVP3katowice(chyba) byla bardzo odkrywcza dyskusja na temat przemocy. Wnioski do jakich doszli rozmowcy to ze Giertych nie ma racji, nie ma pieniedzy, nie ma przyszlosci:/ Prawda jest taka ze wiezienie, oseperowanie, izolacja czy jak wy to tam nazywacie, nie da zadnych efektow a sami sprawcy stana sie prawdziwymi zwyrodnialcami!Kiedys ci ludzie powychodza na wolnosc, a jakos nikt kto opuscil "swiat za kratami" nie byl specjalnie zresocjalizowany. Rodzice zwalaja wine na nauczycieli, nauczyciele na media, media na rodzicow i mamy bledne kolo:/

Hmmm... Te wszystkie samobojstwa, zbrodnie idt, wsrod nastolatkow szczegolnie, wynikaja z naglego zalamania emocjonalnego. Sam pamietam jak mnie moja pierwsza milosc zostawila;) Rozne mysli mnie nachodzily ale nigdy samobojstwo!;). To smutne ze dzieciaki, nastolatki nie widza innej drogi by sobie "ulzyc"[cholera]

Dokladnie Aizen!

Ostatnio edytowany przez wiluS (2006-10-27 12:26:16)

#259 2006-10-27 14:21:43

Zress
Użytkownik

Co da terapia skoro taki gnojek plunie terapeucie w twarz, wyśmieje go i przestanie na nie chodzić. Oczywiście można go przymusić żeby był na tych terapiach ale to byłaby walka z wiatrakami. Będzie miał gdzieś to wszystko i tak wyjdzie na jego.

Co do Matki. Jest w szoku jeszcze nie do końca wie co sie stało. Wiec lepiej poczekać jeszcze na jej odpowiedz.

Co do Człowieczeństwa. Człowiek przez całe swoje istnienie mordował, niszczył, kradł, oszukiwał i poniżał, więc nie wiem czy "ludzkim" zachowaniem jest okazywanie miłosierdzia innym. Oczywiście wspaniale by było jakby każdy żył w zgodzie tylko niestety nasz gatunek jest zbyt ludzki na dobro.

#260 2006-10-27 14:32:13

harnas02
Użytkownik

JAkoś nikt o tym nie dyskutuje.Pewnie dlatego ze media jeszze tego nei nagłośniły i nie ma jeszcze na to mody.Próbowałem włąśnie jedną koleżanke na gg namówić do samobójstwa ale mi uświadomiła że nastolatek coraz mniej i do ła załąpałem.NIE mogą się wieszać jakieś mochery tylko młode?

Stopka forum

© Animesub.info 2025