Nie jesteś zalogowany.
pa3cja napisał:Mysle ze tych chlopakow powinni wykastrowac i zamknac w poprawczaku albo w psychiatryku.
o właśnie o takim podejściu mowa ten sposób myślenia ma wyjśc społeczeństwu na lepsze? Zero przebaczenia... nie dajemy kolejnej szansy... ? Nie pomagamy ? Nie resocjalizujemy? dzieci są okrutne a mając 14 lat dorosłym sie nie jest Tylko, że "oni" pewnie nie wiedzieli, że to się tak skończy a wyobraźni im zabrakło... więc od razu do piachu ich ...
ubić ich ;p ... dokładnie 0 przebaczenia ... jak się robi takie żeczy to się raczej nie jest normalnym ... i w wieku 14 lat doskonale zdawali sobie sprawe co robili, doskonale ...
Ostatnio edytowany przez Belraist (2006-10-26 16:17:41)
Dżibril napisał:Czy ty Kalamir myślisz , że mając lat 14 niczym sie intelektualnie nie różnisz od zwierzęcia , czy jak ? MIeli pełną świadomość , że to co robią jest złe , ale robili to przez 20 min . Co z tego , że są dziećmi ? To zwalnia od myślenia ? Ta bezkarnośc nieletnich pozwoliła dzieciakom wykształcić kompletny brak wyobraźni , gyby mieli świadomośc , że za coś takiego będą karani jak normalny dorosły nigdy by tego nie zrobili.
Nie zrobiliby ..ech z tego wniosek że niema dorosłych bandziorów
Zerknij na EDIT.
Ci goście mają po 14 lat i nie powinni iść do poprawczak ani do żadnej szkoły o specjalnym nadzorze. To nie są już ludzie potwierdzili to swoim zachowaniem. Władze powinny wypuścić to ścierwo wolno, a wcześniej pokazać w telewizji ich twarze i podać adresy. Po jednym dniu te śmiecie nie powinny już nikomu zaszkodzić. W ostateczności mogliby wsadzić ich do pudła i olać to, że są niepełnoletni. Trzebaby tylko zadbać, żeby współwięźniowie dowiedzieli się co ci sk[cenzura] zrobili. Oni już by się tam nimi zajęli (kto oglądał Symetrię wie jakie życie w pudle mają podobni do nich). Litość nie powinna być okazana za to co zrobili ci sk[cenzura].
Ubić? Taaak Twa wypowiedź to "szczyt normalności" Belraist
taaa ... oczywiście w przenośni ... i specialnie niepisałem mądrze i kulturalnie jak powyżej ... tylko jak człowiek, który dostał szoku ...
Ostatnio edytowany przez Belraist (2006-10-26 16:05:42)
sama sie zabila nie musiala i tyle powiem a co do chlopakow nie kastracja tylko zajebanie na smiec
Ci goście mają po 14 lat i nie powinni iść do poprawczak ani do żadnej szkoły o specjalnym nadzorze. To nie są już ludzie potwierdzili to swoim zachowaniem. Władze powinny wypuścić to ścierwo wolno, a wcześniej pokazać w telewizji ich twarze i podać adresy. Po jednym dniu te śmiecie nie powinny już nikomu zaszkodzić. W ostateczności mogliby wsadzić ich do pudła i olać to, że są niepełnoletni. Trzebaby tylko zadbać, żeby współwięźniowie dowiedzieli się co ci sk[cenzura] zrobili. Oni już by się tam nimi zajęli (kto oglądał Symetrię wie jakie życie w pudle mają podobni do nich). Litość nie powinna być okazana za to co zrobili ci sk[cenzura].
lepiej nie oglądaj takich filmów bo nie radzisz sobie z ich interpretacją -_- oni nie są pedofilami bo sie wiek troszke nie zgadza. W pudle siedzi masa gwłacicieli i jakoś nic z tego powodu sobie nie robią. Po za tym Symetria miała głębsze treści
Ostatnio edytowany przez kalamir (2006-10-26 16:02:10)
Kolejna sprawa, Jasmine mowila, ze brutalnosc w mediach niszczy rozum dzieciakow, niestety nie moge sie z tym zgodzic (a moze na szczescie), zaden film, ani zadna gra nie wbije nikomu do glowy czegos, czego tam nie ma, moze jedynie ujawnic ukrywane zachowania. Jak bylem dzickiem to goladalem duzo brutalncyh fimlow, gralem w najbrutalniejsze gry, ale nigdy mi do glowy nie przyszlo zeby kogos uderzyc bez powodu, o ponizaniu nie mowiac. Jednak sytacja jest inna, kiedy w psychice dzieciaka siedza sadystyczne sklonnosci, a bezpiecznik zostanie uszkodzony przez brutalnosc w filmach lub grach, jednak takie sklonnoci ujawniaja sie po pewnym czasie, a brutalnosc w mediach dziala jak katalizator przyspieszajac pojawienie sie konkretnych zachowan, np. agresji. Wzrost popularnosci brutalnosci w filmach i grach powoduje przyspieszenie ujawniania sie patologicznych zachowan wsrod odbiorcow, niestety odbiorcami sa coraz czesciej dzieci, stad wzrost brutalnosci wsrod nieletnich.
Trochę przeinaczyłeś moje słowa Napisałam, że ma to spory wpływ na psychikę i zachowanie dzieciaków. Wiadomo, że nie każdy jest podatny na takie wpływy - jedni mają więcej własnego rozumu, a inni mniej. Ale dzieci w wieku 12-14 lat dopiero kształtują swoją osobowość i stosunek do świata. Czerpiąc wzorce z otoczenia i mediów kreują własną postawę wobec innych, wobec życia. Czy dzieciaki, które czas spedzałyby na graniu w piłkę zamiast przeglądaniu filmików w necie/oglądaniu brutalnych filmów w TV wpadłyby na pomysł urządzenia gwałtu na koleżance? Nie sądzę. Aby taki pomysł mógł zakiełkować w głowie 14-latków musieli coś takiego najpierw zobaczyć. Stąd moje zdanie, że Internet ma czasem nienajlepszy wpływ na dzieciaki. Nie rozumiejąc, że postępują źle, przenoszą wzorce zachowań z filmów do własnego życia. Nie mówię, że tak postępują wszyscy i że zawsze tak jest. Ale na niektórych tak to właśnie działa. To właśnie otoczenie w znacznym stopniu kształtuje człowieka.
Swoją drogą coraz częściej myślę, że wychować dobrze dziecko w dzisiejszych czasach jest cholernie trudno :/
taaa ... oczywiście w przenośni ... i specialnie niepisałem mądrze i kulturalnie jak powyżej ... tylko jak człowiek, który dostał szoku ... ;]
Specjalnie ? Z tego wniosek że udałeś zszokowanego?
wiesz Dżibril , Polacy są na tyle zapatrzeni w USA że ta mentalność coraz mniej się różni:)
Aizen - właśnie nie udałem, jakbym udawał to bym pisał tak jak ty, a pozatym skończmy tą bezsensowną dyskusje na temat spraw kosmetycznych mojej wypowiedzi...
Belraist czy ja Twoim zdaniem coś udaję ?:)
ja niewiem
nienapisałem tego, że udajesz
tylko, że jak ja bym udawał to moja wypowiedz by była podobna do twojej
Kalamir wiem, że nie są gwałcicielami. Wiem też, że nie we wszystkich więzieniach tak się ich traktuje i tak wiem, że główną przesłaniem Symetri nie było to, że pedofili się tempi ale przemiana wewnętrzna i upodlenie człowieka, który przez przypadek trafia do więzienia. Ale mimo wszystko czy możesz mi powiedzieć, że gdybyś spotkał tych gości nie widziałbyś w nich winy i nie miał zamiaru im dowalić?
Aizen - właśnie nie udałem, jakbym udawał to bym pisał tak jak ty, a pozatym skończmy tą bezsensowną dyskusje na temat spraw kosmetycznych mojej wypowiedzi...
A co to miało znaczyć Belraist?:)
Wishmaster dowalić im? Oni zaatakowali tę dziewczynę bo chcieli się wyładować a Ty w zasadzie proponujesz to samo .
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-26 16:13:56)
tylko, że jak ja bym udawał to moja wypowiedz by była podobna do twojej
sama sie zabila nie musiala i tyle powiem a co do chlopakow nie kastracja tylko zajebanie na smiec
Nie musiała? Nie miała raczej wyboru, pomyśl co Ty byś zrobił gdyby Cię rozebrali i wykorzystali, a do tego nakręcili komórką? Mogła jeszcze spróbować najpierw zabić/okaleczyć tych oprawców - z czyjąś pomocą - i później to zrobić, ale wtedy to oni byli by ofiarami a ona tą złą. Myślę, że ta jedna "ujawniona" sprawa nic nie zmieni. Poza tym Giertych zamiast zajmować się tworzeniem nowych szkół, powinien zająć się reformą tych, które są, ale jak widać nie najlepiej funkcjonują. A co do mojej obecnej szkoły to też zdarzają się pobicia, zastraszenia, wszyscy palą i piją w szkole, już nie raz ktoś obryzgiwał całą łazienkę. A w ramach kocenia zamiast napisu "KOT" pojawiają się ch_je na rękach
Nie wiem jaka kara byłaby odpowiednia dla tych chłopców. Prawda jest taka, że poprawczaki i szkoły specjalne rzadko kiedy tak naprawdę resocjalizują takie dzieciaki. Bo jak oni mają się zmienić, skoro cały czas mają kontakt z takimi samymi albo i gorszymi "wykolejeńcami" od nich? To jeszcze bardziej pogłębia ich postawę. Nie mówię też, że mają jakby nigdy nic chodzić dalej do tej samej szkoły. Na pewno powinni być odizolowani od siebie. Bo to, że chłopcy czują się najpewniej w grupie, wie chyba każdy. A gdy zostanie sobie taki jeden, to od razu inaczej się zachowuje (choć pewnie i tu zdarzają się wyjątki). Ci chłopcy aby "wynormalnieć" powinni przebywać wśród normalnych ludzi. A już na pewno powinni być pod stałą opieką psychologa.
Belraist ok , to brzmi sensownie
Aaron wybór jest zawsze
Kalamir wiem, że nie są gwałcicielami. Wiem też, że nie we wszystkich więzieniach tak się ich traktuje i tak wiem, że główną przesłaniem Symetri nie było to, że pedofili się tempi ale przemiana wewnętrzna i upodlenie człowieka, który przez przypadek trafia do więzienia. Ale mimo wszystko czy możesz mi powiedzieć, że gdybyś spotkał tych gości nie widziałbyś w nich winy i nie miał zamiaru im dowalić?
cieszę się, że wiesz i po prostu na tym się skupiłeś
czy gdybym ich spotkał ? To bym im dowalił ? Pewnie tak... jak najbardziej... ale na tym by się skończyło <- i właśnie o to mi idzie! żadnego zabijanie czy wieloletniego (20 lat)
więzienia...
PS.
Aizen - wiesz że możesz edytować swoje posty zamiast cały czas pisać nowe ?
Ostatnio edytowany przez kalamir (2006-10-26 16:18:22)
Nie wiem jaka kara byłaby odpowiednia dla tych chłopców. Prawda jest taka, że poprawczaki i szkoły specjalne rzadko kiedy tak naprawdę resocjalizują takie dzieciaki. Bo jak oni mają się zmienić, skoro cały czas mają kontakt z takimi samymi albo i gorszymi "wykolejeńcami" od nich? To jeszcze bardziej pogłębia ich postawę. Nie mówię też, że mają jakby nigdy nic chodzić dalej do tej samej szkoły. Na pewno powinni być odizolowani od siebie. Bo to, że chłopcy czują się najpewniej w grupie, wie chyba każdy. A gdy zostanie sobie taki jeden, to od razu inaczej się zachowuje (choć pewnie i tu zdarzają się wyjątki). Ci chłopcy aby "wynormalnieć" powinni przebywać wśród normalnych ludzi. A już na pewno powinni być pod stałą opieką psychologa.
Całkowicie zgadzam się z tym co napisałaś