#1 2006-10-25 20:48:10

Saeroth
Użytkownik

MPlayer - nowe wersje, problemy

Coz, skoro ludzie informuja o nowych wersjach CCCP itp, postanowilem informowac o nowych wersjach o MPlayerq }:>

Co do zmian, zwiekszona szybkosc dekodowania h.264 wsparcie dla ASS/SSA , poprawki bledow,natywne wsparcie dla VC-1/WMV3, On2,VP5,VP62, gui dla portu windowsowego,i wiele innych, aktualnie czekam az pojawi sie ebuild w portage i aktualizuje :>

Pelna lista zmian:

[cytuj]DOCS:

* German documentation translation finished
    * Russian documentation translation synced and almost finished

Drivers:

* IVTV hardware MPEG audio/video decoder output
    * ALSA audio output: AC3 passthrough now works even when the device name of the digital output port has been set by the user
    * bicubic OpenGL scaling works with ATI cards
    * md5sum switched to the libavutil MD5 implementation
    * support for libcaca 1.0 via compatibility layer

Decoders:

* liba52 updated to 0.7.4 (slightly faster)
    * SSE optimizations for mp3lib
    * removed support for obsolete and non-free divx4 libraries

Demuxers:

* audio stream switching in MPEG-TS/PS, Matroska and streams supported by libavformat
    * audio stream switching between streams with different codecs
    * libavformat demuxer now honors -alang
    * chapter seeking in Matroska files
    * fixed seeking to absolute and percent position for libavformat demuxer
    * NUT demuxer using libnut
    * Matroska SimpleBlock support

Inputs:

* split of stream layer from libmpdemux to new stream library
    * PVR input for hardware MPEG encoder based cards, such as Hauppauge WinTV PVR-150/250/350/500 AKA IVTV but also pvrusb2 and cx88 (requires Linux >= 2.6.18 kernel, featuring native V4L2 MPEG API)
    * native RTSP input (handles MPEG-TS over RTP) for generic RTSP servers
    * support for seeking to chapters in dvd:// and dvdnav:// streams
    * radio support (radio://)

FFmpeg/libavcodec:

* VC-1/WMV3/WMV9 video decoder
    * Vorbis decoding speedup, now default Vorbis decoder
    * VMware Video decoder
    * On2 VP50 and VP62 decoder
    * lossless audio decoders: WavPack, TTA, Shorten
    * CAVS decoder
    * GXF muxer/demuxer
    * MXF demuxer
    * much improved FLAC encoder
    * more H.264 decoding speed improvements, plus support for -lavdopts fast
    * Theora decoder fixes
    * preliminary Vorbis encoder
    * MTV demuxer

GUI:

* Windows version added
    * drag-and-drop ignored last file
    * save and load cache setting correctly
    * working audio stream selection for Ogg and Matroska files
    * executable names like gmplayer_old etc. will now start GUI as well
    * -gui/-nogui options
    * xinerama fixes, now behaves similar to MPlayer without GUI

Filters:

* MMX-optimizations for -vf yadif
    * MMX-optimizations for -vf zrmjpeg

MEncoder:

* support of x264 encoding via libavcodec
    * rewrite -x264encopts option parser to use the 264 option parser; likely breaks 3rd party tools as the syntax of some options has changed
    * removed support for obsolete and non-free divx4 libraries

Ports:

* partial Intel Mac support, --disable-win32 --disable-mp3lib is needed
    * OpenGL can now create windows > screen size under Windows
    * allow filenames starting with \\ for remote paths on Windows

Others:

* SSA/ASS subtitle renderer
    * -endpos option for MPlayer
    * -correct-pts option
    * UTF-8 used for OSD and subtitles, some bitmap fonts will no longer work correctly and -subcp must be set for all non-UTF-8 subtitles
    * more audio-truncation fixes
    * libavutil mandatory for MPlayer compilation
    * more intuitive -edlout behaviour
    * -nortc is now default since -rtc has disadvantages with recent kernels
[/quote]

Coz, aktualizujcie/instalujcie i korzystajcie z najlepszego playera na swiecie }:>

http://www.mplayerhq.hu/design7/news.html

Ostatnio edytowany przez Saeroth (2006-10-25 20:50:12)

#2 2006-10-25 21:15:13

m_jay
Użytkownik

Odp: MPlayer - nowe wersje, problemy

Saeroth napisał:

aktualnie czekam az pojawi sie ebuild w portage i aktualizuje :>

Jak rano patrzylem to byl. Ja uzywam ebuilda SVNowego i jestem na bierzaco. Teraz powinienem wstawic jakies slowa zachety do uzytkowania mplayera ale nic tworczego mi do glowy nie przychodzi wiec na tym poprzestane.

WoodenJesus.png

#3 2006-10-25 21:30:32

Saeroth
Użytkownik

m_jay napisał:

Jak rano patrzylem to byl. Ja uzywam ebuilda SVNowego i jestem na bierzaco. Teraz powinienem wstawic jakies slowa zachety do uzytkowania mplayera ale nic tworczego mi do glowy nie przychodzi wiec na tym poprzestane.

Przed chwila zauwazylem ze wersje "syn" sa wyzej niz wersje stabilne, zawsze patrze sie na pierwszy pakiet z gory jezor a tutaj rc1 byla na samym dole, wlasnie aktualizuje

a Co do slow zachety...kto uzywa ten wie co ten player potrafi i juz do innych nie wroci }:>

#4 2006-10-25 22:54:41

fuchikoma
Użytkownik

ojoj, trza ściągnąć smile

najbardziej mplayerka cenię za to, że odtwarza
wszystko smile bo ma własne kodeki.

no i wielki plus dla mp za odtwarzanie plików FLV,
czyli filmów z YouTube i GoogleVideo smile_big

niestety (?) używam kompilacji windowsowej,
bo dysk zapchany i nie ma gdzie Ubuntu zainstalować :/

Ostatnio edytowany przez fuchikoma (2006-10-25 22:55:06)

#5 2006-10-26 07:55:43

R4Zi3L
Użytkownik

akurat MPC tez odtwarza FLV a GoogleVideo nie jest kompresowane tylko ma zmieniany kontener...

#6 2006-10-26 10:18:26

shinma
Użytkownik

Saeroth napisał:

a Co do slow zachety...kto uzywa ten wie co ten player potrafi i juz do innych nie wroci }:>

mi akurat brak pelnego wsparcia dla ASS/SSA bardzo przeszkadza, ale musze przyznac ze to co sie tnie na MPC i VLC MPlayer odtwarza bez zajakniecia. minusem jest maly zakres wielkosci napisow, opcja 2 jest troche za mala a 3 to "olbrzym".

Ostatnio edytowany przez shinma (2006-10-26 10:20:54)

#7 2006-10-26 15:32:45

m_jay
Użytkownik

shinma napisał:

mi akurat brak pelnego wsparcia dla ASS/SSA

ASS w mplayerze jest juz od kilku miesiecy w SVN a od wczoraj w 1.0rc.

WoodenJesus.png

#8 2006-10-26 18:24:07

Solar
Użytkownik

ma moze ktos linka do najnowszej wersji na windowsa i wie jak skonfigurowac programik??

#9 2006-10-26 18:38:53

m_jay
Użytkownik

Solar napisał:

ma moze ktos linka do najnowszej wersji na windowsa i wie jak skonfigurowac programik??

http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releas … c1-gui.zip - to chyba jest to. Alternatywnie jesli gui nie bedzie ci odpowiadac mozesz uzyc MPUI (uzywajac razem z nim pliku mplayer z MPlayer-1.0rc1-gui.zip). Odnosze wrazenie ze zamieszalem troche jesli czegos nie zrozumiesz z tego belkotu to pisz jezor.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-10-26 18:39:27)

WoodenJesus.png

#10 2006-10-26 19:49:55

Solar
Użytkownik

mam problemy z nim:
- mam za duza czcionke
- zamiast polkich znakow mam jakies dziwne znaki
- filmy mi sie tna
pomoze ktos??

Ostatnio edytowany przez Solar (2006-10-26 22:13:05)

#11 2007-12-29 23:14:12

Freeman
Użytkownik

Dorzucę tutaj, problem dotyczy MPlayera właśnie. Nie używam go w ogóle, ale zacząłem testować sobie program Jubler (edytor napisów). Wadą tego programu (z mojego punktu widzenia; mi multiplatformowość nie jest potrzebna) jest to, że do podglądu video używa on właśnie MPlayera, czyli programu wybitnie nie user friendly jak dla mnie, zawsze mam z nim problemy. Teraz problemów mam kilka, a mianowicie takie:
1) brak obrazu w podglądzie video w Jublerze.
Problem, jak się okazało, ma miejsce, gdy używa się MPlayera i programu ObjectDock (kto by pomyślał... A jednak.). Wina może leżeć po stronie ObjectDocka (wszystko rozchodzi się o overlay, directX), ale faktu jako takiego to nie zmienia. Gdy osobno uruchomię SMPlayera (używam tej nakładki), to żeby uzyskać obraz (dźwięk jest zawsze), muszę albo wyłączyć ObjectDocka, albo zmienić w opcjach playera sterownik video z directx na coś innego (np. gl2). To drugie wyjście jest bezproblemowe i wszystko działa ładnie. Problem pojawia się w Jublerze - otóż on nie korzysta z nakładki, ale z czystego MPlayera - jak w nim zmienić tryb na gl2? W Jublerze nie ma niestety żadnych opcji, które by to umożliwiały, a nie chciałbym wyłączać ObjectDocka za każdym razem, gdy chcę uruchomić Jublera.

2) ustawienie wyświetlania napisów w MPlayerze.
Sytuacja podobna - w SMPlayerze są opcje, można sobie zwiększać/zmniejszać czcionkę i przesuwać ją w pionie. Chociaż i tu mam pytanie: czy można zachować jeden konkretny styl (czcionkę, jej wielkość i położenie) dla wszystkich odtwarzanych plików? W Opcjach jest tylko jakieś autoskalowanie i Pozycja, która nie działa. Pomaga tylko zmiana wielkości i położenia w trakcie odtwarzania filmu, skrótami klawiaturowymi, ale po włączeniu nowego pliku trzeba to powtarzać. I czy można umieścić napisy na "czarnym pasku" pod ekranem, czyli zmienić tryb ich wyświetlania w stosunku do obrazu? Takie ocje są w innych playerach dostępne na starcie, tutaj jakoś nie mogę ich znaleźć.

Ale tak czy owak, w Jublerze włącza się sam MPlayer, który olewa wszystkie ustawienia SMPlayera. Jak w nim samym można zmienić położenie napisów (chciałbym, żeby się wyświetlały na górze obrazu), ich wielkość? Jak mówiłem, w samym Jublerze opcji nie ma. Trzeba edytować jakieś pliki z configiem MPlayera?

#12 2007-12-30 02:14:36

RA6
Użytkownik

@Freeman nie obrażaj Mplayera, to że tobie nie odpowiada brak GUI nie znaczy iż jest nie user friendly. Dziwię się tobie, że nie wysiliłeś się poznać tego programu. Czy trudno przeczytać te 20-50 stron dokumentacji, samych konkretów. Jest to jeden z niewielu tak dobrze opisanych projektów open source.

Jubler instalacja w systemie Windows. SMPlayer i MPlayer czysty różnią się. Nie podpowiem ci co jest nie tak lecz jedynie wyjście to poczytać i pogrzebać w bebechach. SMPlayer nie jest doskonały to co opisałeś to znany błąd spowodowany pewnymi niekompatybilnościami w bibliotekach Windowsa ObjectDock. Player ten nie jest do końca zoptymalizowany pod Windows ze względu na kompatybilność z Linuksem programiści jeszcze nie rozwiązali pewnych bolączek. Na niektórych konfiguracjach działa bez problemu na innych tak jak u ciebie są problemy. U mojego brata działa bez zarzutu zapamiętywanie ustawień SMPlayera pod Windows XP, Jublera nie używa woli Subtitle Workshop. Jubler kiedyś testowałem, dziś sprawdziłem postęp prac i nadal ustępuje innym programom natywnym.

Pamiętaj że te programy które postanowiłeś używać natywnie powstały na systemy Uniksopodbne. Port na Windows nie zawsze jest tak dobry, ze względu na mnogość powtarzających się bibliotek i często z sobą wchodzących w interakcję. Co by nie mówić w pewnych zastosowaniach lepiej sprawdza się natywny system Uniksowy a nie pseudo alternatywa jaką jest Windows. Nie daj się marketingowi i własnym słabością jeżeli będziesz się rozwijał wygrasz oczkod

Powiedz mi jakie chczesz mieć ustawienia to ci podpowiem co w pisać w plik konfiguracyjny by wymusić określone działanie. Tak to mgę tylko polecić dokumentację bo nie wiem co chczesz osiągnąć.

Fragment moje konfiga z opisem w Linuksie:

##################
# other settings #
##################

# Drop frames to preserve audio/video sync.
#framedrop = yes

# Specify your preferred skin here (skins are searched for in
# /usr/local/share/mplayer/skins/<name> and ~/.mplayer/skins/<name>).
#skin = Abyss

# Resample the font alphamap.
# 0     plain white fonts
# 0.75  very narrow black outline (default)
# 1     narrow black outline
# 10    bold black outline
#ffactor = 0.75

# cache settings
#
# Use 8MB input cache by default.
cache = 8192
#
# Prefill 20% of the cache before starting playback.
#cache-min = 20.0
#
# Prefill 50% of the cache before restarting playback after the cache emptied.
#cache-seek-min = 50

#################
## DVD settings #
#################

channels = 6 #dźwięk 5.1

# DVD: Display English subtitles if available.
slang = pl #polskie napisy

# DVD: Play English audio tracks if available.
alang = pl,jp,jpn,ja #polski lektor lub japoński

#######################
## subtitles settings #
#######################

# You can also include other configuration files.
#include = /path/to/the/file/you/want/to/includ"
#stop-xscreensaver = yes #wyłącz xscreensaver na czas odtwarzania

double = yes #podwójny bufor
hardframedrop = 0 #mocne gubienie klatek

fontconfig = 1
subfont-osd-scale = 4
subfont-text-scale = 3
osdlevel = 1
nooverlapsub = yes
spuaa = 4     # rodzaj skalowania/anty-aliasingu dla DVD subtitles
spugauss = 0.5   # rozmycie dla spuaa=4, 0.0-3.0, domyślne. 1.0
sub-fuzziness = 1 # sposób wczytywania napisów

#font = /usr/share/fonts/truetype/arial.ttf #wymusza czcionkę bez wsparcia ass/ssa
subcp = enca:pl:cp1250 # dopasuje kodowanie automatycznie dla systemu w utf-8, obsługuje też iso
#vf=pp,expand=0:-140:0 # wymusza wyświetlanie napisów pod filmem na monitorze nie panoramicznym, na panoramie nie zalecane
#vf=pp,expand=0:-120:0
ass = yes # obsługa ass/ssa
embeddedfonts = yes # obsługa napisów i czcionek wbudowanych w kontenery
ass-color = ffffff00 # wymusza konkretny kolor napisów
#ass-force-style=FontName=Arial,Default.Bold=1 # rozbudowany styl
#vf=pp=expand=0:-120:0:0 #szerokosc,wysokosc,x,y,1-renderowanie osd expand[=w:h:x:y:o:a:r]
#Zwiększa  rozdzielczość (nie skaluje) filmu do podanej wartości i umieszcza nieprzeskalowany obraz
#pod współrzędnymi x, y.  Może być użyty do umieszczenia napisów/OSD w otrzymanym czarnym pasku.
# <w>,<h> - Szerokość i wysokość po poszerzeniu  (domyślnie:  oryginalna  szerokość,  wysokość).
#           Ujemne wartości traktowane są jak zmiany oryginalnej wielkości
#           PRZYKŁAD: expand=0:-50:0:0
#        Dodaje 50 pixeli ramki na dole obrazka.
# <x>,<y> - pozycja oryginalnego obrazu na rozszerzonym obrazie (domyślnie: na środku)
# <o> -     wyświetlanie OSD/napisów 0: wyłączone (domyślne) 1: włączone
# <a> -     Rozszerza tak, by pasowało do proporcji, a nie rozdzielczości (domyślnie: 0).
#           PRZYKŁAD: expand=800::::3/4
#           Powiększa  do  800x600,  chyba  że  film jest w większej rozdzielczości, wtedy powiększa tak, by miał proporcje 3/4.
# <r> -     Zaokrągla w górę tak żeby wysokość i szerokość były podzielne przez <r>  (domyślnie: 1).

Sorry za brak spójności, mój orginalny konfig jest bardziej złożony. Ma wiele więcej bajerów, których na playerach Windowsowych trudniej wymiusić oczkod.

Ostatnio edytowany przez RA6 (2007-12-30 02:34:57)

#13 2007-12-30 02:35:23

Kisiel
Użytkownik

Freeman napisał:

I czy można umieścić napisy na "czarnym pasku" pod ekranem, czyli zmienić tryb ich wyświetlania w stosunku do obrazu? Takie ocje są w innych playerach dostępne na starcie, tutaj jakoś nie mogę ich znaleźć.

w SMPlayerze można ale nie wiem czy na stałe.
video -> współczynnik proporcji -> 4:3 letterbox [lub 16:9]

hmm, tobie też nie pamięta ustawień do wszystkich plików? chodzi o ustawienie tak? [czcionka, pogrubienie, pozycja, itp?] - jak tak to ty masz coś schrzanione bo mi pamięta te opcje.

10721827ve.gif

#14 2007-12-30 03:09:52

Freeman
Użytkownik

RA6 napisał:

@Freeman nie obrażaj Mplayera, to że tobie nie odpowiada brak GUI nie znaczy iż jest nie user friendly. Dziwię się tobie, że nie wysiliłeś się poznać tego programu. Czy trudno przeczytać te 20-50 stron dokumentacji, samych konkretów. Jest to jeden z niewielu tak dobrze opisanych projektów open source.

Ale ja go nie obrażam. Nie mogę jednak powiedzieć, że jest user friendly, skoro moim zdaniem nie jest. Nie chcę też czytać dokumentacji tego programu, ponieważ nie jest mi to potrzebne ani nie zamierzam go używać, a jedynie chciałem przetestować Jublera (który, niestety, tylko z MPlayerem współpracuje). Za instrukcję instalacji dziękuję, ale naprawdę nie chodzi mi o to, kiedy kliknąć next, ani o to, gdzie wskazać ścieżkę do mplayera oczkod

RA6 napisał:

Na niektórych konfiguracjach działa bez problemu na innych tak jak u ciebie są problemy. U mojego brata działa bez zarzutu zapamiętywanie ustawień SMPlayera pod Windows XP, Jublera nie używa woli Subtitle Workshop. Jubler kiedyś testowałem, dziś sprawdziłem postęp prac i nadal ustępuje innym programom natywnym.

Ja też wolę SW i, jak pisałem wyżej, uważam, że przed Jublerem jeszcze daleka droga, niemniej jednak idzie w dobrym kierunku.

RA6 napisał:

Pamiętaj że te programy które postanowiłeś używać natywnie powstały na systemy Uniksopodbne. Port na Windows nie zawsze jest tak dobry, ze względu na mnogość powtarzających się bibliotek i często z sobą wchodzących w interakcję.

Wiem o tym doskonale. Na Linuxie MPlayer może być absolutnym wymiataczem; jego windowsowa wersja moim zdaniem jest słaba (nawet w porównaniu do darmowych programów dostępnych na ten system). Nie mnie oceniać, które biblioteki mu nie pasują - są programy, które działają znacznie lepiej i są dużo przyjaźniejsze (nie mylić z ubogą liczbą liczbą opcji) w konfiguracji i stosowaniu.

RA6 napisał:

Co by nie mówić w pewnych zastosowaniach lepiej sprawdza się natywny system Uniksowy a nie pseudo alternatywa jaką jest Windows. Nie daj się marketingowi i własnym słabością jeżeli będziesz się rozwijał wygrasz oczkod

Czyżbyś obrażał Windowsa?
Tak czy owak, mówiąc szczerze takie wypowiedzi nieco mnie żenują i od razu mam przed oczami stada trolli zasiedlających wszelkie portale z branży IT, więc proponuję, żebyśmy sobie oszczędzili takich głodnych kawałków.

RA6 napisał:

Powiedz mi jakie chczesz mieć ustawienia to ci podpowiem co w pisać w plik konfiguracyjny by wymusić określone działanie. Tak to mgę tylko polecić dokumentację bo nie wiem co chczesz osiągnąć.

Nareszcie przechodzimy do rzeczy smile Dzięki. Chodzi mi o to, żeby w okienku podglądu video w Jublerze (czyli w tym oknie MPlayera) napisy wyświetlały mi się na górze obrazu. Byłoby dobrze, gdybym mógł też regulować rozmiar czcionki.

~Kisiel
Dzięki. No to coś u mnie. Nie zapamiętuje tych ustawień i już smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-12-30 03:15:10)

#15 2007-12-30 03:17:33

Hybrid
Użytkownik

Nie sądziłem że takiego dnia się doczekam w którym się zgodzę z Freemanem.
Mplayer to linuxowy player i niech taki pozostanie, nie nadaje się pod windowsa, przynajmniej w obecnej formie w jakiej jest. Nie dość że jest wolny - np w porównaniu do BSplayera [NIE MYLIĆ z BESTplayerem](choć przegrywa też z resztą playerów) testowałem na starym komputerze klasy Celeron 600 i HD + H264 na komputerze z Athlonem s939 3000+. To jeszcze jest wręcz idealnym synonimem frazy not-user-friendly.

#16 2007-12-30 08:51:30

m_jay
Użytkownik

No faktycznie mplayer zbyt user friendly nie jest, ostatnio uzywam go tylko wtedy kiedy xine-lib sobie z czyms nie radzi (raczej zadko) lub chce obejrzec jakis softsub (xine-lib mimo swoich szystkich zalet oferuje naprawde wstretne napisy).

Co mnie szczegolnie irytuje w mplayerze:
- antyczne wrecz GUI, ktore praktycznie nie zmienilo sie odkad uzywam mplayera (pomijajac przejscie z gtk1 do gtk2)
- zmiana sciezek audio w ogm po prostu nie dziala smile.
- slave mode, ostatnio pisze nakladke na mplayera w pygtk i jest to tak zwana droga przez meke (ktora w sumie po czesci wynika z mojej nie znajomosci gtk), otoz jest to tak srednio wygodny sposob kontrolowania mplayera ze szczerze podziwiam tworce smplayera ze zaaplikowal tyle funkcjonalnosci. Mysle ze autorzy powinni pomyslec o jakims wygodniejszym interfejsie (powiedzmy Dbus, czy poprzez jakiegos liba).

Za co lubie mplayera:
- renderuje ladne napisy (i mimo dostepnosci libass i asa tylko on)
- gdy inni zawodza on zawsze dziala.
- jest szybki (przynajmniej pod xv)

Ostatnio edytowany przez m_jay (2007-12-30 08:57:18)

WoodenJesus.png

#17 2007-12-30 12:08:27

Freeman
Użytkownik

Freeman napisał:
RA6 napisał:

Nareszcie przechodzimy do rzeczy smile Dzięki. Chodzi mi o to, żeby w okienku podglądu video w Jublerze (czyli w tym oknie MPlayera) napisy wyświetlały mi się na górze obrazu. Byłoby dobrze, gdybym mógł też regulować rozmiar czcionki.

Aj o najważniejszym bym zapomniał - oczywiście chciałbym jeszcze jakoś przestawić tryb video w MPlayerze z DirectX na coś innego (gl2?), żeby działał bez wyłączania ObjectDocka. To i te napisy. Jakby się jakoś dało, byłbym wdzięczny.

#18 2007-12-30 19:24:49

RA6
Użytkownik

No to moje propozycje zmian w pliku konfiguracyjnym Mplayera.

Wszystkie ustawienia poniżej działają na napisy renderowane natywnie przez Mplayer a nie bibliotekę libass

Aby:
0. zadziałały ustawienia w mplayer.conf ustaw:
fontconfig = 1 lub yes

1. mieć napisy na górze ekranu ustaw:
subpos=10 # (0-100: najniżej jak można)

2. ustawić rozmiar czcionki:
subfont-text-scale = "3,3" (zmieniasz 0-100)

3. wymusić konkretny font:
font = ścieżka do czcionki (font=C:\Windows\Fonts\ARIAL.TTF)

4. ustawić dodatkowe efekty:

subfont-blur <0-8> (tylko FreeType)
Ustawia promień rozmycia czcionki (domyślnie: 2).

subfont-encoding <wartość> (tylko FreeType)
Ustawia  kodowanie  czcionki.   Wartość  "unicode"  oznacza,  że  będą  wyświetlane  wszystkie  znaki ze zbioru i będzie używany unicode
(domyślnie: unicode).

subfont-osd-scale <0-100> (tylko FreeType)
Ustawia współczynnik automatycznego skalowania elementów OSD (domyślnie: 6).

subfont-outline <0-8> (tylko FreeType)
Ustawia grubość linii zewnętrznej czcionki (domyślnie: 2)

-subfps <tempo>
Ustawia prędkość (w klatkach/sek) zbioru napisów (domyślnie: jak w filmie).
INFORMACJA: Tylko dla zbiorów opartych na klatkach np. format MicroDVD.

5. wymusić inne wyjście video niż directx:
vo = gl (to wyjście jest zalecane, testowałem działa)
vo = gl2 (tego nie sprawdzałem, lepiej działa na radeonach przynajmniej w Linuksie)
vo = sdl (powinno działać, nie testowałem)

[cytuj]Czyżbyś obrażał Windowsa?
Tak czy owak, mówiąc szczerze takie wypowiedzi nieco mnie żenują i od razu mam przed oczami stada trolli zasiedlających wszelkie portale z branży IT, więc proponuję, żebyśmy sobie oszczędzili takich głodnych kawałków.[/quote]

Nie obrażałem Windowsa tylko powiedziałem że natywnie pisane programy działają wydajniej i lepiej. I dlatego zasugerowałem system Uniksopodobny a nie alternatywę w postaci systemu firmy MS. System MS w tym wypadku jest alternatywą i niczym więcej ani mniej. Nie będę cię przekonywał co jest lepsze, sam zdecyduj.

@Hybrid [cytuj]Mplayer to linuxowy player i niech taki pozostanie, nie nadaje się pod windowsa, przynajmniej w obecnej formie w jakiej jest. Nie dość że jest wolny - np w porównaniu do BSplayera [NIE MYLIĆ z BESTplayerem](choć przegrywa też z resztą playerów) testowałem na starym komputerze klasy Celeron 600 i HD + H264 na komputerze z Athlonem s939 3000+. To jeszcze jest wręcz idealnym synonimem frazy not-user-friendly.[/quote]

Sorry jeżeli nie czytasz manuali i nie optymalizujesz playera to tak masz. W domyślnej wersji próbuje wyciągnąć max ze sprzętu, tylko że Windows oszukuje i player na siłę robi coś co nie jest potrzebne. Wręcz zbędne. Player ten jest podstawą THEKMplayer, GOMPlayer SMPlayer i wielu innych. Jest szybszy od każdego Windowsowego playera po dostosowaniu. To nie jest player typu OutBox. To najbardziej uniwersalny, niezawodny sposób oglądania niezależnie od systemu operacyjnego nawet w dosie.

@m_jay polecam ci lekture instrukcji do tego programu.

[cytuj]- antyczne wrecz GUI, ktore praktycznie nie zmienilo sie odkad uzywam mplayera (pomijajac przejscie z gtk1 do gtk2)[/quote] użyj SMPlayer, TheKMPlayer lub GOMPlayer ewentualnie MPF (Minimalizm) TheKMPlayer i GOMPlayer nie są nakładkami tylko osobnymi programami opartymi o MPlayera.

[cytuj]- zmiana sciezek audio w ogm po prostu nie dziala[/quote]
OGM nie daje tagów językowych dlatego w przeciwieństwie do MKV trzeba wybierać ścieżki ręcznie. To nie wina Mplayera!!!
mplayer -aid 1 film.ogm

[cytuj]- slave mode, ostatnio pisze nakladke na mplayera w pygtk i jest to tak zwana droga przez meke (ktora w sumie po czesci wynika z mojej nie znajomosci gtk), otoz jest to tak srednio wygodny sposob kontrolowania mplayera ze szczerze podziwiam tworce smplayera ze zaaplikowal tyle funkcjonalnosci. Mysle ze autorzy powinni pomyslec o jakims wygodniejszym interfejsie (powiedzmy Dbus, czy poprzez jakiegos liba).[/quote]
Bez przesady, ja używam Mplayera bez gui. Zarówno pod Windowsem jak i Linuksem. Mam uniwersalny konfig + dodatkowe opcje w menadzerze plików i działa bez konieczności klikania. Dodatkowo rozszerzony zestaw skrótów klawiaturowych robi automat.

Mplayer nadal jest najszybszym odtwarzaczem zawartości multimedialnych, tylko trzeba go samemu skompilować i dopasować konfig dokładnie do swojego komputera. Gui tylko zmniejsza responsywność zjada więcej zasobów i nie pozwala na wyciągnięcie wszystkiego z kompa.

#19 2007-12-30 19:44:57

Freeman
Użytkownik

RA6 napisał:

No to moje propozycje zmian w pliku konfiguracyjnym Mplayera.

Dzięki. Będę testował, dam znać, jak to wszystko działa.

RA6 napisał:

Nie obrażałem Windowsa tylko powiedziałem że natywnie pisane programy działają wydajniej i lepiej. I dlatego zasugerowałem system Uniksopodobny a nie alternatywę w postaci systemu firmy MS. System MS w tym wypadku jest alternatywą i niczym więcej ani mniej. Nie będę cię przekonywał co jest lepsze, sam zdecyduj.

No proszę cię smile Nie będę już cytował znowu, co tam pisałeś, zresztą, już nieważne.

RA6 napisał:

Sorry jeżeli nie czytasz manuali i nie optymalizujesz playera to tak masz. W domyślnej wersji próbuje wyciągnąć max ze sprzętu, tylko że Windows oszukuje i player na siłę robi coś co nie jest potrzebne. Wręcz zbędne. Player ten jest podstawą THEKMplayer, GOMPlayer SMPlayer i wielu innych. Jest szybszy od każdego Windowsowego playera po dostosowaniu. To nie jest player typu OutBox. To najbardziej uniwersalny, niezawodny sposób oglądania niezależnie od systemu operacyjnego nawet w dosie.

Nie wiem, jak GOM Player (nie używam), ale KMPlayer, którego podlinkowałeś, na pewno nie jest GUI dla MPlayera. Jeśli już, to ten: KMPlayer.

RA6 napisał:

To nie jest player typu OutBox. To najbardziej uniwersalny, niezawodny sposób oglądania niezależnie od systemu operacyjnego nawet w dosie.

Imo to zdanie jest wewnętrznie sprzeczne. Jak może być uniwersalny i niezawodny, skoro jest tak nie user-friendly, że nie można go uruchomić bez lektury kilkudziesięciu stron dokumentacji? Te wszystkie rzeczy, które podałeś mi do wpisania w configu, w uniwersalnych i user friendly playerach w moim rozumieniu ustawia się bez żadnej fachowej wiedzy. Jak mówiłem, w moim przypadku multiplatformowość jest zbędna (zresztą z reguły i tak jest tylko zawadą, jak widać na przykładzie Jublera).

RA6 napisał:

[cytuj]- zmiana sciezek audio w ogm po prostu nie dziala

OGM nie daje tagów językowych dlatego w przeciwieństwie do MKV trzeba wybierać ścieżki ręcznie. To nie wina Mplayera!!!
mplayer -aid 1 film.ogm

A czego wina? Playery, których używam, zmieniają ścieżki w ogm bez żadnego problemu.

RA6 napisał:

Mplayer nadal jest najszybszym odtwarzaczem zawartości multimedialnych, tylko trzeba go samemu skompilować i dopasować konfig dokładnie do swojego komputera. Gui tylko zmniejsza responsywność zjada więcej zasobów i nie pozwala na wyciągnięcie wszystkiego z kompa.

Sam przyznajesz, że user friendly to ten program nie jest na pewno smile

#20 2007-12-30 20:19:35

m_jay
Użytkownik

RA6 napisał:

@Hybrid [cytuj]Mplayer to linuxowy player i niech taki pozostanie, nie nadaje się pod windowsa, przynajmniej w obecnej formie w jakiej jest. Nie dość że jest wolny - np w porównaniu do BSplayera [NIE MYLIĆ z BESTplayerem](choć przegrywa też z resztą playerów) testowałem na starym komputerze klasy Celeron 600 i HD + H264 na komputerze z Athlonem s939 3000+. To jeszcze jest wręcz idealnym synonimem frazy not-user-friendly.

Sorry jeżeli nie czytasz manuali i nie optymalizujesz playera to tak masz.

Wiesz playera sie uzywa zeby czasem obejrzec film a nie przekopywac sie przez stosy manuali jezor.

RA6 napisał:

@m_jay polecam ci lekture instrukcji do tego programu.

Musze cie zasmucic bo z manualem mplayera mialem juz wielokrotnie doczynienia.

RA6 napisał:

SMPlayer, TheKMPlayer lub GOMPlayer ewentualnie MPF (Minimalizm) TheKMPlayer i GOMPlayer nie są nakładkami tylko osobnymi programami opartymi o MPlayera.

Programami opartymi o mplayera = nakladkami, znaczy frontendami z angielska (wykorzystujacymi slave mode z reszta). Jesli uwazasz inaczej to przytocz mi swoja definicje front-endu mplayera i programu opartego o mplayera.

edit: juz wiem pewnie chodzi ci o fork.

RA6 napisał:

mplayer -aid 1 film.ogm

Vlc, xine-lib? One jakos moga. Przeciez kazda sciezka ma swoje id wiec nie trzeba koniecznie po jezyku zmieniac (z reszta w niektorych OGM tez sa przechowywane informacje o jezykach sciezek - tak btw).

RA6 napisał:

Bez przesady, ja używam Mplayera bez gui. Zarówno pod Windowsem jak i Linuksem. Mam uniwersalny konfig + dodatkowe opcje w menadzerze plików i działa bez konieczności klikania. Dodatkowo rozszerzony zestaw skrótów klawiaturowych robi automat.

Nie chodzi mi o mplayera bez gui (cli) ale o slave mode sluzacy do kontrolowania procesu mplayera poprzez standardowe strumienie wyjscia/wejscia.

RA6 napisał:

Taak gui jest zle. Nawrociles mnie rzucam X dla konsoli bez framebuffera - mega responsywne i oszczedne rozwiazanie. Tak na serio to kiedys tez mialem takie odchyly na punkcie oszczedzania cykli procesora (slackware + fluxbox + ROX to byly czasy smile_big), ale mi przeszlo gdy uswiadomilem sobie ze nie po to wydaje kase na sprzet zeby rezygnowac z wygody dla jakiejs szeroko pojetej szybkosci (ktora jest okupiona godzinami konfiguracji i wertowania dokumentacji). Tak na marginesie to xine-lib jak dla mnie oferuje wydajnosc odtwarzania porownywalna z mplayerem i to bez kompilowania czegokolwiek (jedynie to ASS[baka]).

Ostatnio edytowany przez m_jay (2007-12-30 20:38:52)

WoodenJesus.png

Stopka forum

© Animesub.info 2025