Nie jesteś zalogowany.
Takich dzieciakow nalezy izolowac, w tej jedynej kwestii zgadzam sie z Giertychem.
Takich dzieciakow nalezy izolowac, w tej jedynej kwestii zgadzam sie z Giertychem.
No i co dalej? Nowe szkoły dla nieprzystosowanych , potem osiedla dla takowych . Skończy się może na państwie w państwie , a co zrobić wtedy z dziećmi tych nieprzystosowanych? One nie są niczemu winne no nie?
Segregacja nic nie da .
BigBang napisał:Takich dzieciakow nalezy izolowac, w tej jedynej kwestii zgadzam sie z Giertychem.
No i co dalej? Nowe szkoły dla nieprzystosowanych , potem osiedla dla takowych . Skończy się może na państwie w państwie , a co zrobić wtedy z dziećmi tych nieprzystosowanych? One nie są niczemu winne no nie?
Segregacja nic nie da .
a i pewnie nasili całe te zjawisko... większość NIEPRZYSTOSOWANYCH zmądrzała by z czasem a takie coś raczej odbiera im szanse na normalne życie (wiem bo też taki byłem i na bank został bym odizolowany w podstawóce) reszta... no co ? chcecie idealne społeczeństwo? [okej]śmieszne...
Mialem na mysli konstruktywna izolacje, uspolecznianie, dopuki sie ich nie "naprawi" nie powinni miec kontaktu z normalnymi osobami, potem mozna sie zastanowic nad kalsami integrowanymi w takich placowkach, ale na poczatek musza byc odizolowani aby nie mogli nikogo skrzywdzic.
Ogolnie widze tutaj prawdziwe oburzenie, wyzwiska, itp. Jestem zdegustowany czytajac niektore wasze opinie, rozumiem, ze jest to sprawa kontrowersyjna, ale postawa wiekszosci osob w tym topicu jest agresywna, pamietajmy, ze na agresji nie nalezy zwalczac agresja. Jestem niemalze pewien, ze jakby ich wpuscic do jednego pokoju z nami (forumowiczami z ansi) to niejeden z nas by ich naprawde zabil, ale pamietajmy, ze wtedy nie bylibysmy lepsi niz oni.
Nawiazujac do sprawy "znieczulicy", statystycznie 90% ludzi sie tu wypowiadajacych tez choruje na znieczulice, ale wystarczy jedna zdrowa osoba, zeby ich uzdrowic, doswiadczylem tego na wlasnej skorze w trzeciej klasie szkoly sredniej. Wyskoczylo do siebie dwoch kogutow i zaczeli sie okladac wszystkim co bylo w klasie, zas pozostale 30 osob bezczynnie sie gapilo, sytuacja diametralnie sie zmienila gdy zalozylem jednemu z nich dzwignie gdy ten chcial "zalatwic" rywala krzeslem, zdazylem w ostatnim momencie, wtedy reszta klasy obudzila sie i zatrzymala drugiego, pamietajmy, ze wystarczy jeden impuls zeby reszta gapiow tez zareagowala.
Niestety czesto ofiarami niezrownowazonych ludzi padaja kobiety z racji tego, ze sa poprostu slabe i bezbronne, rozumiem jeszcze, ze mozna niereagowac gdy sie bije dwoch frajerow, ale jak ofiara agresji pada dziewczyna to sytuacja wyglada gorzej, nienormalni ludzie istnieja, na to nic nie poradzimiy, takie rzeczy beda sie zdarzaly nadal, problem w tym, ze nikt w takich anormalnych sytuacjach nie reaguje, zwlaszcza, ze wiekszosc tych agresowrow jest sila tylko wobec kobiet.
Kolejna sprawa, Jasmine mowila, ze brutalnosc w mediach niszczy rozum dzieciakow, niestety nie moge sie z tym zgodzic (a moze na szczescie), zaden film, ani zadna gra nie wbije nikomu do glowy czegos, czego tam nie ma, moze jedynie ujawnic ukrywane zachowania. Jak bylem dzickiem to goladalem duzo brutalncyh fimlow, gralem w najbrutalniejsze gry, ale nigdy mi do glowy nie przyszlo zeby kogos uderzyc bez powodu, o ponizaniu nie mowiac. Jednak sytacja jest inna, kiedy w psychice dzieciaka siedza sadystyczne sklonnosci, a bezpiecznik zostanie uszkodzony przez brutalnosc w filmach lub grach, jednak takie sklonnoci ujawniaja sie po pewnym czasie, a brutalnosc w mediach dziala jak katalizator przyspieszajac pojawienie sie konkretnych zachowan, np. agresji. Wzrost popularnosci brutalnosci w filmach i grach powoduje przyspieszenie ujawniania sie patologicznych zachowan wsrod odbiorcow, niestety odbiorcami sa coraz czesciej dzieci, stad wzrost brutalnosci wsrod nieletnich.
Widze, ze niewiele dziewczyn sie tu wypowidzialo, to najlepiej obrazuje tragedie tego wydarzenia.
Ostatnio edytowany przez BigBang (2006-10-26 15:04:49)
Mialem na mysli konstruktywna izolacje, uspolecznianie, dopuki sie ich nie "naprawi" nie powinni miec kontaktu z normalnymi osobami, potem mozna sie zastanowic nad kalsami integrowanymi w takich placowkach, ale na poczatek musza byc odizolowani aby nie mogli nikogo skrzywdzic.
Czyli poprawczaki już wystarczą , a specjalne szkoły Giertycha tylko dołożą nowe podziały w społeczeństwie , osobiście nie podoba mi się ten pomysł.
Mialem na mysli placowke szkolna, a nie karna.
Mi nie podoba się, gdy ktoś próbuje zbić tzw. "kapitał polityczny" przy podobnych okazjach, a teraz niektórzy będą się wyrywać z co durniejszymi, z co głębszych zakamarków ucha wydłubanymi pomysłami, aby tylko w telewizji ich pokazano.
Pomysl nie jest wydlubany z ucha, slyszalem ze gdzies (oczywiscie nie w polsce) prowadzono pilotazowy program zwalczania agresji wsrod nieletnich. Agresywne dziciaki trafialy do specialnych placowek (nie poprawczakow), gdzie mialy dodatkowe zajecia majace na celu nauke panowania nad wlasna agresja, tacy ludzie nie byli definytywnie wykluczani ze spoleczenstwa, podobno zakonczylo sie to sukcesem.
Giertych przechwycil (a raczej jakis doradca Giertycha) ten pomysl w odpowiedniej chwili, jest to naprawde nieetyczne, ale wykorzystal to by podniesc swoje i tak juz mizerne notowania. Jezeli pomysl zostal by u nas wprowadzony na podobnych zasadach to mysle, ze daloby to lepsze efekty niz poprawczaki.
Mysle ze tych chlopakow powinni wykastrowac i zamknac w poprawczaku albo w psychiatryku. Brak mi slow.. klasa najwyrazniej tez miala niezly ubwa skoro nikt jej nawet nie pomogl.. ja sobie tego nie wyobrazam!! Tyle bachorow w klasie a siedza i nic nie zrobia jak jakies muły.. Nie dziwie sie ze ta dziewczyna popelinla samobojstwo, bo ja na jej miejscu zrobilabym to samo...
Nie tylko Giertychowi spadają notowania.
Mysle ze tych chlopakow powinni wykastrowac i zamknac w poprawczaku albo w psychiatryku.
o właśnie o takim podejściu mowa ten sposób myślenia ma wyjśc społeczeństwu na lepsze? Zero przebaczenia... nie dajemy kolejnej szansy... ? Nie pomagamy ? Nie resocjalizujemy? dzieci są okrutne a mając 14 lat dorosłym sie nie jest Tylko, że "oni" pewnie nie wiedzieli, że to się tak skończy a wyobraźni im zabrakło... więc od razu do piachu ich ...
ale zrozum ze oni maja 14 lat!! 14! Nie 5 czy 6! Chyba rozumieli ze tak NIE MOZNA! Ta dziewczyna polenila przez nich samobojstwo prawda? Mysle ze w psychiatryku albo w poprawczaku dostana odpowiednia opieka..
~Kalamir , nawiązują do jednej z twoich wypowiedzi - czy jesteś pewny , że te dzieciaki będą później odczuwać skruche ? I czy aby na pewno wszystkich da się zresocjalizować ? Moim zdaniem różnie to może z nimi być , zgodze się z tobą , że teraz żałują bardzo bo boją się konsekwencji , których sie pewnie nie spodziewali i których by nie było gdyby nie radykalny czyn dziewczyny.
Jak dla mnie to oni są już spisani na straty , nie ważne , że młodzi - potraktowali dziewczyne przedmiotowo - a nawet gorzej , ciesząc sie swoją bezkarnością - gdyby prawo było ostrzejsze na pewno by do tego nie doszło.
i tak dalej i tak dalej i w końcu sami popełnią samobójstwo Wiesz jaka jest opieka w poprawczakach ? Oni tam się na lepsze nie zmienią. Tam nie idą ludzie przeznaczeni do resocjalizacji.
Teraz powinniśmy się podzielić na grupe która stawia na nich X i na grupe która jest w stanie dopuścić "resocjalizacje"
Ostatnio edytowany przez kalamir (2006-10-26 15:46:55)
Mogli troche pomyslec.. myslenie nie boli.
Mysle ze w psychiatryku albo w poprawczaku dostana odpowiednia opieka..
Na jakiej podstawie tak sądzisz? Cóż to w ogóle za zestawienie - psychiatryka z poprawczkiem? Tu nie amerykański serial o policjantach.
ale zrozum ze oni maja 14 lat!! 14! Nie 5 czy 6! Chyba rozumieli ze tak NIE MOZNA! Ta dziewczyna polenila przez nich samobojstwo prawda? Mysle ze w psychiatryku albo w poprawczaku dostana odpowiednia opieka..
I co z tego ze 14 , okres gimnazjalny to najgłupszy wiek , dopiero potem ludzie mądrzeją
Jak dla mnie to oni są już spisani na straty , nie ważne , że młodzi - potraktowali dziewczyne przedmiotowo - a nawet gorzej , ciesząc sie swoją bezkarnością - gdyby prawo było ostrzejsze na pewno by do tego nie doszło.
Gdyby prawo było ostrzejsze to by do tego nie doszło? Jesteś pewny Dżibril? W takim USA istnieje naprzykład kara śmierci a wyroki za różne przewinienia są do siebie dodawane no i co to daje? Jeszcze większy bajzel niż u nas.
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-26 15:54:00)
Czy ty Kalamir myślisz , że mając lat 14 niczym sie intelektualnie nie różnisz od zwierzęcia , czy jak ? MIeli pełną świadomość , że to co robią jest złe , ale robili to przez 20 min . Co z tego , że są dziećmi ? To zwalnia od myślenia ? Ta bezkarnośc nieletnich pozwoliła dzieciakom wykształcić kompletny brak wyobraźni , gyby mieli świadomośc , że za coś takiego będą karani jak normalny dorosły nigdy by tego nie zrobili.
EDIT.
Ąizen - hodzi mi tu o tą właśnie sytuacje. W skali polski pewnie po prostu spadłby drastycznie % takich wypadków. A USA to USA , nie chce mi sie gadać o mentalności Amerykanów - jedyne co moge w tej kwestii powiedzieć to to że Polska to nie Ameryka.
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2006-10-26 15:56:12)
qwa ... mać ...
Rodzice niewinni ... bo posyłają córke do szkoły
Córka niewinna, co może zrobic drobna dziewczyna, jak idzie na nią 3 chłopa, przeciez to i facet nieporadzi (rówieśnik)
Winna klasa i jak zwykle nauczyciele, którzy nie chcą widzieć tego na co zwrok musi paść koniecznie.
Dyrektor robi głupka tylko, by teraz szkoła nieucierpiała.
A co do tych kolesi ... mam 19 lat i jak bym gdzieś na nich trafił to bym ich qwa ... normalnie skatował... tak bym im wpierd**** ze szpital gwarantowany i niepatrzalbym na wiek, bo jak dorosli by molestować publicznie kolezanke to i dorosli by im dac po papie ;] ... no jak bym ich juz skatował to bym zadzwonil po pały i by ich zwineli ;] mnie moze przy okazji, ale cóż ;p
Czy ty Kalamir myślisz , że mając lat 14 niczym sie intelektualnie nie różnisz od zwierzęcia , czy jak ? MIeli pełną świadomość , że to co robią jest złe , ale robili to przez 20 min . Co z tego , że są dziećmi ? To zwalnia od myślenia ? Ta bezkarnośc nieletnich pozwoliła dzieciakom wykształcić kompletny brak wyobraźni , gyby mieli świadomośc , że za coś takiego będą karani jak normalny dorosły nigdy by tego nie zrobili.
Nie zrobiliby ..ech z tego wniosek że niema dorosłych bandziorów