#41 2006-10-08 14:09:41

Sevortharte
Użytkownik

Odp: Co wybrać - martial arts

Ja polecam tez www.fbb.pl .

#42 2006-10-08 14:22:43

fef212
Użytkownik

@ Dżibril: Kazda sztuka czy sport walki ma wady i zalety. Garda w boxe czy kick boxingu jest skuteczna do czasu, kiedy walka przeniesie sie do parteru. Machanie nogami i kopanie na glowe moze wygladac efektownie w filmach i nawet jest skuteczne, ale na ulicy nie ma czasu na rozgrzewke i rozciaganie. Krav magi i inne kombaty 56 owszem, zostaly stworzone z mysla o wojsku, ale zobacz, ze po to sa maksymalnie uproszczone i opieraja sie na szybkiej akcji, zeby w warunkach bojowych czy ulicznych jak najszybciej "zdjac" przeciwnika.

#43 2006-10-08 14:32:04

Dżibril
Użytkownik

fef212 napisał:

@ Dżibril: Kazda sztuka czy sport walki ma wady i zalety. Garda w boxe czy kick boxingu jest skuteczna do czasu, kiedy walka przeniesie sie do parteru. Machanie nogami i kopanie na glowe moze wygladac efektownie w filmach i nawet jest skuteczne, ale na ulicy nie ma czasu na rozgrzewke i rozciaganie. Krav magi i inne kombaty 56 owszem, zostaly stworzone z mysla o wojsku, ale zobacz, ze po to sa maksymalnie uproszczone i opieraja sie na szybkiej akcji, zeby w warunkach bojowych czy ulicznych jak najszybciej "zdjac" przeciwnika.

Przynajmniej tak mówią reklamy oczkod. Nie wierz telewizji !
Jeżli polegają na szybkim zdjęciu , to w jaki sposób tego dokonują - no dobra , zgodze sie , że są skuteczne o ile ten drugi koleś nic nie trenuje . Gdzieś tam kiedyś czytałem , że żeby nauczyć sie prawdiłowo trzymać garde i zadawać ciosy ( na kick-boxingu ) potrzeba średnnio 1-2 lat . W tej sztuce walki , nie masz wyskoków - masz same ciosy i nie bardzo jest co w takim razie upraszczać. W takim razie na Krav Madze itp. niczego cie pożądnie nie nauczą.

BTW I tak najważniejsza jest masa ( a więc i wzrost) oraz siła.

#44 2006-10-08 14:39:53

Sevortharte
Użytkownik

Eh najlepiej to kupic sobie glocka i nikt cie nie zaskoczy... no chyba ze znajdzie sie cwaniak z kalachem to mamy problem smile

Ostatnio edytowany przez Sevortharte (2006-10-08 15:07:08)

#45 2006-10-08 16:52:21

fef212
Użytkownik

Dżibril napisał:

Przynajmniej tak mówią reklamy oczkod. Nie wierz telewizji !
Jeżli polegają na szybkim zdjęciu , to w jaki sposób tego dokonują - no dobra , zgodze sie , że są skuteczne o ile ten drugi koleś nic nie trenuje . Gdzieś tam kiedyś czytałem , że żeby nauczyć sie prawdiłowo trzymać garde i zadawać ciosy ( na kick-boxingu ) potrzeba średnnio 1-2 lat . W tej sztuce walki , nie masz wyskoków - masz same ciosy i nie bardzo jest co w takim razie upraszczać. W takim razie na Krav Madze itp. niczego cie pożądnie nie nauczą.

BTW I tak najważniejsza jest masa ( a więc i wzrost) oraz siła.

No w kazdej sztuce walki istnieje ryzyko trafienia na kozaka mocniejszego od siebie i wzrost czy masa nie zawsze ma tu znaczenie... Co do gardy w boxie/kick boxingu to bzdury pisali. Po paru miechach juz ladnie trzymasz postawe, a nawet umiesz nieco z tej gardy korzystac, o machaniu lapami i kulasami nie wspominajac oczkod Co do technik wojskowych, to maja byc z zalozenia proste jak wspominalem. Na tym caly bajer polega. Zalatwic kolesia szybko i sprawnie z uzyciem tego, co sie ma pod reka, palki, cegly, w jak najmniejszej liczbie ruchow, zadajac ciosy na najbardziej wrazliwe czesci ludzkiego ciala. To nie sa sztuki walki, tylko czysta przemoc i instynkt samozachowawczy.

#46 2006-10-08 16:59:29

Prince_Vegeta
Użytkownik

pa3cja napisał:

a jest cos prostego i dla dziewczyn? Ale przy czym nie trzeba byc bardzo sprawnym fizycznie smile

Ja bym polecił na początek Tai Chi, a potem Kung-fu ;], sam trenowałem i bardzo mi się podobało.
PS. Dużo dziewczyn chodzi na Kung-Fu, bo treningi nie są tak trudne jak w Shaolin, ale samo trenowanie jest super i w ogóle można się zakochać  w tej sztuce walki ; )

Oczami Fana Blog ;]

#47 2006-10-08 18:24:48

Dżibril
Użytkownik

fef212 napisał:

No w kazdej sztuce walki istnieje ryzyko trafienia na kozaka mocniejszego od siebie i wzrost czy masa nie zawsze ma tu znaczenie... Co do gardy w boxie/kick boxingu to bzdury pisali. Po paru miechach juz ladnie trzymasz postawe, a nawet umiesz nieco z tej gardy korzystac, o machaniu lapami i kulasami nie wspominajac oczkod Co do technik wojskowych, to maja byc z zalozenia proste jak wspominalem. Na tym caly bajer polega. Zalatwic kolesia szybko i sprawnie z uzyciem tego, co sie ma pod reka, palki, cegly, w jak najmniejszej liczbie ruchow, zadajac ciosy na najbardziej wrazliwe czesci ludzkiego ciala. To nie sa sztuki walki, tylko czysta przemoc i instynkt samozachowawczy.

No w sztukach walki nie ma niczego ważniejszego od siły i masy . Co z tego , że to czysta przemoc , skoro działa na ludzi którzy nie mieli styczności z jakimś sztukami walki ?
A pare miechów to zdecydowanie za krótko - zadawanie ( poprawnie technicznie ) ciosów to ponoć skąplikowana sprawa. W machaniu kulasmi bierze udział cały człowiek  , w cios wkłądasz siłe kończyny ale także siłe bezwładności ciała ( dlatego masa ). Instynktowne trzymanie szczelnej gardy też nie wydaje sie być czymś co można wykształcić po paru miechach. Oczywiście mówimy o walkach odbywanych na stojąco bo tam na dole to już w większości czysta technika i możesz sie tam instynktem i przemocą conajwyżej podetrzeć.

BTW Właśnie ochrona przed ciosami i chronienie wrażliwych częsci ciała są podstawą we wszystkich sztukach samoobrony..

#48 2006-10-08 18:53:20

Obiwanshinobi
Użytkownik

Hem, hem, założycielowi wątku radziłbym jednak lekturę tego, co na temat sztuk walki napisali fachowcy, a trochę tego jest (zaś krav maga raczej nie pretenduje do miana sztuki, a zdaje się, że o sztuki pytał).

#49 2006-10-08 20:06:16

Kisiel
Użytkownik

Kaloryfer - jak jesteś wytrwały to Tajski Box zapewnie ci wiele "niezapomnianych" chwil smile

Na google jest masa informacji o tym, powiem tylko jeszcz, że mam znajomych (2 ale zawsze coś) którzy sobie bardzo chwalą treningi.

10721827ve.gif

#50 2006-10-09 15:14:09

fef212
Użytkownik

Dżibril napisał:

No w sztukach walki nie ma niczego ważniejszego od siły i masy . Co z tego , że to czysta przemoc , skoro działa na ludzi którzy nie mieli styczności z jakimś sztukami walki ?
A pare miechów to zdecydowanie za krótko - zadawanie ( poprawnie technicznie ) ciosów to ponoć skąplikowana sprawa. W machaniu kulasmi bierze udział cały człowiek  , w cios wkłądasz siłe kończyny ale także siłe bezwładności ciała ( dlatego masa ). Instynktowne trzymanie szczelnej gardy też nie wydaje sie być czymś co można wykształcić po paru miechach. Oczywiście mówimy o walkach odbywanych na stojąco bo tam na dole to już w większości czysta technika i możesz sie tam instynktem i przemocą conajwyżej podetrzeć.

BTW Właśnie ochrona przed ciosami i chronienie wrażliwych częsci ciała są podstawą we wszystkich sztukach samoobrony..

W sztukach walki sila i masa graja drugorzedna role zaraz po technice. Pare miechow wystarczy, by costam juz umiec (przynajmniej w boksie i pochodnych). Wszystko zalezy od intensywnosci treningu i dobrego prowadzenia przez trenera. W parterze faktycznie, mozna byc niewiadomo jak agresywnym, a i tak nie wyrwiesz sie z chwytu bez znajomosci odpowiedniej techniki. Moim zdaniem samoobrona to nie bloki, a raczej techniki zniechecajace przeciwnika do walki.

#51 2006-10-09 16:07:43

Sevortharte
Użytkownik

Imo i technika i tezyzna fizyczna sie przydaje, no bo wez rzuc takim gosciem co wazy 1xxkg i ma 2m wzrostu ^^.

#52 2006-10-09 16:32:06

Turquoise
Użytkownik

Ja tak czytam o dochodze do pewnego wniosku... jakby tak tu porzadnie podpaść a później spotkać grupkę osób z animesub to mogłoby się wiele styli walki zobaczyc z bliska... Każdy co innego trenuje smile_big

#53 2006-10-09 16:58:54

MistrzSztuki
Zbanowany

A ja nie mogę znieść ciągle tego, że KARATE nie jest na olimpiadzie. To jest wręcz smutne. A takie Taekwon-do jest - porażka.
A czemu nie boks? jezor

Ja polecam ci tylko JUDO, KARATE i BOKS. To zależy z jakimi ludźmi będziesz pracował, bo to jeden z czynników, od którego będzie zależało to, czy będzą ci się podobały treningi czy nie. A boks naprawdę fajnie się trenuje, zresztą jak wszystko.

Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2006-10-09 17:04:31)

#54 2007-11-19 16:54:19

Mavet
Użytkownik

A ja odswiezam Temat zeby nie zakladac nowegoooooo XD to wam powiem cos takiego Odbyly sie warsztaty Polskiej Federacji Kung Fu pokaz kilku stylow (powiedzmy)
http://www.yiquan.pl/kungfu/news.php jak by ktos chcial ogladnac XD ja tam siebie widze conajmniej raz , anyway nie ma jeszcze mojego stylu ktory trenuje
i czekam na fotki i video xD Jak by ktos chciał uprzedze na 2 raz wczesniej i bedziecie mogli przyjsc ... xD

#55 2007-11-19 17:23:36

Sobol15x
Użytkownik

A co powiecie o stylu Jeet Kune Do?

Czy są jakieś style walki, w których wykorzystuje się tylko nogi?.Proszę o podanie tych najbardziej efektywnych smile.

Kogucik zesrał się na wietrze. Opryskał Zbysława na swetrze.
Za x - pocałujcie w dupe nas
Za x - pocałujcie w trąbke nas
Za x - pocałujcie Tadzia w Tadzia
W Tadzia nie wypadzia!

#56 2007-11-19 17:28:46

Falmax
Użytkownik

A ja rozpaczam ze jedyna szkola ninjitsu w Polsce jest chyba tylko w Łodzi... bo opis treningow na ich stronie czyli Shadow Club jest naprawde ciekawy od shurikenow po katany, liny i kije a nawet bron palna jezor karate cwiczylem i nie podniecilo mnie za bardzo  oczkod

#57 2007-11-19 17:31:31

s0n1c
Użytkownik

Najbardziej efektywne - MMA.
BTW. Tutaj masz najwieksze forum poswiecone tematyce sztuk i sportow walki.

KiXBu

#58 2007-11-19 17:40:44

Mavet
Użytkownik

s0n1c napisał:

a tam efektywnosc jest najmniej wazna ... najwazniejsza jest skutecznosc ;] i tak jak beda na 2 raz warsztaty czyli w grudniu mojego Stylu to dam linka xD

#59 2007-11-19 17:42:42

Krzyżu
Użytkownik

Mavet napisał:
s0n1c napisał:

a tam efektywnosc jest najmniej wazna ... najwazniejsza jest skutecznosc ;] i tak jak beda na 2 raz warsztaty czyli w grudniu mojego Stylu to dam linka xD

A czy czasem efektywność i skuteczność to nie to samo ?;)

lastfmbuttonbykiokuh.png

#60 2007-11-19 17:46:43

Mavet
Użytkownik

VanTheTandeta napisał:
Mavet napisał:
s0n1c napisał:

A czy czasem efektywność i skuteczność to nie to samo ?;)

wedlug jezyka polskiego Te slowa sa podobne...ale dla mnie nie bo powiedzmy ze Efektywnym stylem jest , Polaczenie Break Dance i Karate ( nie pameitam jak sie nazywa) jest efektywny do pokazowki ale co z tego jak malo skuteczny ( np przeciw Kung Fu ) ... moze mniej wiecej wam z wyobrazilem swoj tok myslenia.

Ostatnio edytowany przez Mavet (2007-11-19 17:53:34)

Stopka forum

© Animesub.info 2025