Nie jesteś zalogowany.
Hmm...Ale do grafiki to i tak kineskopy górą...
Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)
~fillip75 fajnie ze sie tym podzieliles ale moze teraz podasz jakies renemowane firmy
Nie spodziewałbym się.
Aby nie było, że olewam temat - 3-letni 15' LG FLATRON (L1515S) o rozdziałce 1024x768 (mało, ale wszak to 15' - ta przekątna i taka rozdziałka chyba już odeszły do lamusa, nie licząc paneli notebooków) uważam za przyzwoity LCD. "Margines poprawności kolorystycznej" przy patrzeniu z boku i czas reakcji matrycy zadowalają mnie (nie zauważam smużenia w filmach, ani w szybkich grach). Jeśli zatem Flatrony się NIE zeszmaciły, polecałbym Flatrona, oczywiście GDYBYM tylko polecał jakikolwiek LCD komuś, kto ma dość miejsca, żeby postawić CRT. Bo generalnie nie polecam.
eh CRT sa spoko ale zeby kupic pozadny CRT trzeba wydac praktycznie te same pieniadze co za LCD, wiem bo ostatnio probowalem kupic pozadny monitor 19" i co nieznalazlem, jedynie co znajdowalem to kiepskie modele z bardzo cienkimi parametrami. Wracajac do monitorow LCD wiekszosc ma matryce TN ktore sa tanie i jakosc jest kiepska ale LCD z matryca IPS, zamiataja jakoscia obrazu niestety cena tez ceny za LCD z matryca IPS od 5 tys do 40 tys zl . Ja sobie poczekam bo niedawno widzalem juz dosc tanie LCD z matrycami S-IPS lub MVA ktore oferuja bardzo dobra jakosc obrazu za rozsadna cene no i sa 16:10 wiec zajefajnie mozna filmy ogladac . Ogolnie matryce TN sa
~raziel4ever poczytaj sobie to jest tam kilka modeli lcd przetestowanych zreszta polecam poszukac po serwisach zajmujacych sie sprzetem
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-09-12 06:06:28)
ara ara...
ja mam LCD'eka Samsung SyncMaster 173P+ i jestem z niego zadowolony (kÄ ty widzenia to 178/178, wiÄc prawie 180 ) wiÄcej danych tutaj http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=200
Polecam monitor BenQ FP91GP, jest naprawde wypaśny. Używam go już 2 miesiąc i jestem naprawde zadowolony z jego parametrów jak i wykonania.
http://www.sirius.pl/komputery/towar_ce … P91GP.html
Ostatnio edytowany przez Isil (2006-09-12 08:17:04)
Ja mam Samsung SyncMaster 793s 17 cali i nie narzekam na niego za bardzo jest trochę mały przydałą by się 19 ale jest jak jest.Jak będzie kasa to może kupię większy.Kupiłem go 3 lata temu więc nie jest nowy.
Tak się zastanawiam nad kupnem LCD tylko czy mi się to opłaca. Mianowicie mogę wydać na LCD do 700 zł a ja zajmuję się grafika 3d i 2d i czy opłaca mi się taki zakup. Poradzicie, bo sam już nie wiem niektórzy mówią ze LCD jest dobry a nie, którzy ze lipa. Więc jak to z nimi jest przynajmniej w moim przypadku. Bo jak lipa i nie opłaca mi się to zostanę przy swoim 3 letnim CRT.
Jeśli pracujesz z grafiką, to broń Cię Panie Boże kupować LCD do pracy.
Jeśli pracujesz z grafiką, to broń Cię Panie Boże kupować LCD do pracy.
prawda za 700 zl to nic ciekawego nie kupi
ara ara...
Problem tkwi w tym ze on powoli się rypie ( bardzo powoli na szczęście ) i gdybym jednak miał kupować to jaki byś polecił specjalnie dla grafika cena nie gra roli ( przykładowo patrze)
Stań na głowie, żeby zdobyć dobry CRT (nawet używany). Do różnych cech LCD się z czasem przyzwyczaisz, ale do tej kalekiej niskiej rozdziałki - nigdy (mi ona coraz bardziej przeszkadza). Poza tym naturalna rozdzielczość większości LCD to 1280x1024. To znaczy, że choćbyś miał nie wiem jak mocną kartę grafiki, wyższej po prostu nie wyświetlisz (nie starczy pikseli na panelu), a to potrafi zaboleć. Jak pisałem: jedynym, co mi tak naprawdę przeszkadza w LG Flatronach LCD jest fakt, że to są LCD (ze wszystkimi omówionymi w tym wątku konsekwencjami).
Sprawisz sobie LCD - będziesz miał masę kłopotów, których CRT nie sprawiają.
ja nie wiem, co ty masz do 1280x1024, po cholerę ci większa rozdziałka?
~Kamyl jak do grafiki, to najlepszy do tego byłby LCD który mozna obrócić dajmy na to o 90 stopni (nie wiem po co więcej, ale mój można obrócić o 180 )... tylko wątpię byś znalazł taki do 700 zł...
ja nie wiem, co ty masz do 1280x1024, po cholerę ci większa rozdziałka?
Gdybyś przeczytał ten wątek, może byś zrozumiał. Było powtarzane.
Postaram się wieczorem dorzucić tutaj model, gdyż teraz w pracy jestem i po prostu nie pamiętam [...]
Trochę to trwało
Compaq P110
Tez mam monitor crt Compaq, tylko ze 21 cali. Z tym to dopiero na biurku maiałem problem
Problemy z przeskalowaniem wcale nie muszą być winą monitora (ACDSee jest do bani)
Częściowo rozwiązałem ten problem. Przyznaję, że "Podgląd obrazów i faksów systemu Windows" w XP Pro bardzo ładnie przeskalowuje do niższej rozdzielczości (z eleganckim wygładzaniem linii). Wystarczy dać "pokaz slajdów", następnie pauzę - i można czytać komiks dobrze wyglądający nawet po przeskalowaniu z 1100 do 768 (w pionie). Nie oczekiwałem, że Windowsowe narzędzie okaże się pod tym względem lepsze od powszechnie używanego ACDSee, a tu miła niespodzianka. Jeden kłopot z głowy.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-10-05 06:33:21)
jesli chodzi o lcd to polecam lekture forum mva.pl ... ale za 1050zl to nic dobrego nie kupisz ... moim zdaniem szkoda 1k pakowac w byle jaki monitor. Na allegro mozesz sobie kupic 17' z 100Hz w 1024x768 za 200 czy 300zl. No albo dozbieraj do lepszego lcdka.
ja tam kupilem za 300 zeta crt 19' i jestem zadowolony
Hoax napisał:Problemy z przeskalowaniem wcale nie muszą być winą monitora (ACDSee jest do bani)
Częściowo rozwiązałem ten problem. Przyznaję, że "Podgląd obrazów i faksów systemu Windows" w XP Pro bardzo ładnie przeskalowuje do niższej rozdzielczości (z eleganckim wygładzaniem linii). Wystarczy dać "pokaz slajdów", następnie pauzę - i można czytać komiks dobrze wyglądający nawet po przeskalowaniu z 1100 do 768 (w pionie). Nie oczekiwałem, że Windowsowe narzędzie okaże się pod tym względem lepsze od powszechnie używanego ACDSee, a tu miła niespodzianka. Jeden kłopot z głowy.
jesli nie odpowiada ci acdsee (do szybkiego przegladu grafiki jest niezastapiony - przynajmniej starsze wersje) to irfanview przesklalowuje swietnie, ale jest wooolny. windowsowe rzeczy tfutfutfu:>