Nie jesteś zalogowany.
pomozcie w doborze monitora LCD 19 cali z DVI do 1050 zl
i podajcie od razu jak byscie mogli sklep ( wysylkowo tylko bo mieszkam na zadubiu gdzie nie ma duzego wyboru )
moj kandydat to
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30230
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29731
wolabym ten drugi BENQ ale w komputroniku juzz sie skonczyly i nie wiedza kiedy dostawa bedzie czy nie znacie jakiego dobrego sklepu internetowego gdzie mozna by go kupic lub ewentualnie inne modele ale koniecznie prosze o podanie skad je mozna zamowic
licze na was pozdro
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2006-09-10 00:32:20)
~raziel4ever zlituj się i przeszukaj serwisy odpowiedzialne za sprzęt komputerowy + link, który podał ci Piter666.
czmu ma sie litowac czyzby tu nie bylo specjalistow a poza tym nigdzie w FAQ nie ma napisanych ze takie tematy sa zabronione a dzial forum o wszystkim i o niczym chyba jest odpowiedni do takiego tematu
Po co Ci LCD? Serio pytam (jeśli to niedyskretne pytanie - z góry przepraszam).
na LCD slyszalem ze male postacie w csie sa
W dzisiejszych czasach LCD mają tak naprawdę jedną istotną wadę, ale za to ogromną - tylko jedna (najwyższa) rozdzielczość wygląda na nich dobrze. Sprawdzone, wierzcie. Dotyczy to głównie grafiki 3D liczonej w czasie rzeczywistym, czyli w praktyce gier 3D. W 2D nie jest tak źle, ale komu przyjdzie ochota wyświetlić sobie nieprzeskalowaną bitmapę w 1600x1200, temu też nie będzie do śmiechu.
Nie polecam nikomu żadnego LCD (chyba, że niedrogo i tylko do pewnych zastosowań - mowy nie ma o uniwersalności takiego urządzenia).
Tzn. jeśli ktoś sobie wymyślił, że LCD zastąpi mu CRT, niech lepiej przestanie się łudzić. Oczywiście raziel4ever może mieć jakieś tam swoje powody, żeby to kupować. Dla psa do budy, do klozetu, do sklepu, na małe biurko...
http://www.mva.pl/forum/ - poczytaj tutaj, forum o monitorach
co do sklepu to np. ProLine , Sirius
W dzisiejszych czasach LCD mają tak naprawdę jedną istotną wadę, ale za to ogromną - tylko jedna (najwyższa) rozdzielczość wygląda na nich dobrze. Sprawdzone, wierzcie.
(...)Nie polecam nikomu żadnego LCD (chyba, że niedrogo i tylko do pewnych zastosowań - mowy nie ma o uniwersalności takiego urządzenia).
Tzn. jeśli ktoś sobie wymyślił, że LCD zastąpi mu CRT, niech lepiej przestanie się łudzić. Oczywiście raziel4ever może mieć jakieś tam swoje powody, żeby to kupować. Dla psa do budy, do klozetu, do sklepu, na małe biurko...
Masz tylko częściowo racje.
W tej cenie trudno trafić na monitor który zadowoli wszystkich, na szczęście monitor kupuje raziel4ever którego jedynymi wymaganiami są "LCD 19 cali z DVI do 1050 zl"
Z innych wad warto wymienić takie jak: smużenie, małe kąty widzenia, kolor czarny.
Możemy zainwestować 2x więcej kasy i mieć monitor dużo lepszy tylko niekażdemu jest to potrzebne oraz trzeba mieć $
W tej cenie trudno trafić na monitor który zadowoli wszystkich
Mnie nie zadowoli żaden LCD. Drogi jak ze złota LCD sprzedałbym i kupił dobry CRT.
Z innych wad warto wymienić takie jak: smużenie, małe kąty widzenia, kolor czarny.
Szczerze mówiąc akurat te wady w stosunkowo niestarych LCD nie przeszkadzają mi. Smużenie widać np. w czasie testu DirectDraw (biały kwadrat animowany na czarnym tle), ale w grach (w bardzo dynamicznym UT2004 na przykład) i w filmach nie rzuca się w oczy. Zresztą widziałem gorzej smużące CRT. "Jasny czarny" może przeszkadzać komuś nieprzyzwyczajonemu, ale żaden monitor CRT nigdy nie będzie doskonale czarny. Można się przyzwyczaić. "Małe kąty widzenia"? Na 3-letnim, 15' LG FLATRON w miarę komfortowo oglądają film 3 osoby siedzące rzędem blisko monitora (de facto siedzące przy biurku, na którym stoi komputer). Więcej osób "w pierwszym rzędzie" to byłaby tak czy owak przesada, a z większej odległości przeszkadzać może najwyżej mała przekątna. Monitor i tak nie zastąpi TV.
Reasumując - obecnie tylko rozdziałka i aż rozdziałka jest mankamentem wystarczającym, żeby LCD nie kupować. Inne "wady" to najwyżej dobry temat akademickich rozważań, z wyjątkiem jednej - martwych pikseli (w sklepie można ich nie zauważyć, ale powinno się dla własnego dobra wymienić taki LCD).
Wyjaśniam, że nie mam ochoty wszczynać sporu. Piszę na podstawie własnych doświadczeń, a nie lektury komputerowych czasopism i serwisów internetowych. W dzisiejszych LCD wkur?ia mnie tylko wspomniany problem z rozdzielczością, ale za to wk?rwia mnie tak, że nikomu LCD nie polecam.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-10 10:26:37)
Na moim lcd mam jeden pixel słabo świecący i nawet niewiem juz gdzie.;)
Prawde mówiąc to niewiem jak twój problem "wygląda" tzn. "rozdziałka". Może nawet u mnie on występuje tylko jestem "tolerancyjny"?
Ogólnie mam słabą pamięć i niepamiętam już jak niektóre rzeczy wyglądały na crt
Monitor mam zadowalający (tu się pochwale: Fujitsu Siemens P19-2), raczej mało gram (tylko HOMM3 oraz Sacred), tam tego problemu nie widze. Co nieoznacza że go niema
Jest na to jakiś domowy test?
ostatnio tez jestem zainteresowany kupnem monitora lcd i dowiedzialem sie ciekawez rzeczy:) niektore lcd sa robione w inny technologi(czy jak to nazwac) i robi wrazenie:) kat widzenia wynoasi 180 stopni, czyli z kazdego miejsca widac i nie sciemia sie obraz:) a co do jakosci to jak postawili obok takiego lcd zwkly to roznica jest ogromna:) i sa nieznacznie chyba drozsze:)(za 1200 zl widzialem 19 calowego samsunga)
jak znajde informacje to napisze jak sie nazwya ta technologi czy jak to tam:P
Ogólnie mam słabą pamięć i niepamiętam już jak niektóre rzeczy wyglądały na crt
Na LCD niskie (niższe niż naturalna) rozdzielczości wyglądają ZNACZNIE gorzej, niż na CRT. Porównaj sobie grę 3D w niskiej rozdzielczości na swoim LCD z tą samą grą w takiej samej rozdzielczości na CRT o tej samej przekątnej.
LCD na chwile obecną ma kilka wad i kilka matryc na bazie której sie je buduje ale CRT też ideałem nie jest
Jeśli chodzi o rozdzielczość to pojawia się pewien problem gdyż nie powinno się pracować z inną niż zalecana, gdyż pojedynczy piksel odpowiada punktowi wyświetlenia. Tylko czy to taka wielka wada ? W końcu rozdzielczość wcale nie jest małą a raczej spora a wątpie by ludzie lubili pracować w wyszej. Co prawda trza mieć wtedy dobrą karte grafiki by w lepszych grach uciągneło nam tą rozdzielczość.
Ja bardziej od rozdzielczości martwił bym się zmużeniem, kątem widzenia, i kolorami. Oraz sałaba gwarancja subpikseli - choć z tym jest coraz lepiej.
I w sumie od tego do czego potrzebujemy nasz LCD i tylko od naszych idywidualnych predyspozycji będzie zależeć która z tych wad będzie najbardziej znacząca.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-09-10 10:05:37)
Jeśli chodzi o rozdzielczość to pojawia się pewien problem gdyż nie powinno się pracować z inną niż zalecana, gdyż pojedynczy piksel odpowiada punktowi wyświetlenia. Tylko czy to taka wielka wada ?
A co powiesz na grę Anachronox, która ma do wyboru tylko dwie rozdzielczości: 1280x1024, albo 640x480? Jeśli ktoś ma LCD o rozdziałce 1024x768 (już się chyba takich nie robi, ale ten przykład ilustruje w czym rzecz), może se wyświetlić tylko tę niską, która na LCD będzie biednie wyglądać. Co powiesz na skany mangi w 1600x1200, które na pełnym ekranie LCD można wyświetlić tylko przeskalowane, co wyraźnie pogarsza jakość? I tak dalej, i tak dalej. LCD nie jest uniwersalny - i tyle.
Jak długo na dzisiejszym high-endowym PCcie nowe gry będą chodziły płynnie w (dajmy na to) 1280x1024?
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-10 10:17:19)
jedno ale, jeśli chodzi o monitory crt; aktualnie w sklepach nowe monitory (crt) są gorsze od tych, które były w sprzedaży powiedzmy 2-3 lata temu, więc jeśli ktoś chce dobry crt musi kupić używany.
(poważnie porównywałem jakość wyświetlania kilku nowych monitorów i żaden się nawet nie zbliżył do jakości wyświetlania mojej używanej 21).
Wolałbym używany, ale dobry CRT, niż nowy LCD.
Ja miesiąc temu zmieniłem monitor z 15' CRT na 19' LCD, praktycznie tylko z 2-óch powodów:
a) Po ośmiu godzinach w pracy przy LCD, godzina siedzenia przy CRT działała negatywnie na moje oczy i głowę
b) Mój stary CRT wydawał dziwne dźwięki świadczące o tym, że chyba się kończy
Kupiłem LG Flatron L1917S, w cenie 950 zł. I muszę powiedzieć że jestem zadowolony (oprócz jednej rzeczy - bardzo ciężko zmienia się jego kąt nachylenia). Nie wiem jak jest ze smużeniem, gdyż 3D w realtime oglądam tylko w demach komputerowych, a tam koncentruję się na doznaniach estetyczych
Chociaż z tego co się orientuję to podobno już został zastąpiony nowszym modelem...
Pograj se w coś 3D w niskiej rozdziałce, a zobaczysz o co chodzi. LG FLATRON wyświetla ładny obraz, nie powiem, ale tylko w rozdzielczości naturalnej, jak to LCD.
Składanie komputera do gier z LCD to nieporozumienie - wcale nie chodzi tu o smużenie, które prawie wyeliminowano.
Za 500 zł 17 calowy monitor CRT philipsa ze 100 Hz odświeżaniem. Zapewniam że oczy nie bolą bo siedze bardzo dużo czasu przed kompem. Monitory LCD w cenach od 1000 do 2000 to śmiech na sali.Oczywiście do pracy biurowej są idealne ale żaden maniak gier komputerowych nie zdecyduje się na LCD.
Skoro temat rozwinął się już tak bardzo, to i ja dorzucę coś od siebie
Wypowiadam się w kwestii osoby nie grającej w gry, za to dużo przesiadującej przed monitorem - projekty, symulacje, pisma czy przeglądanie stron internetowych. Na moim 3 letnim CRT obraz jest jak żyleta; na żadnym innym LCD nie doznałem podobnym wrażeń wzrokowych. Niestety, okupione jest to (czasami) bólem głowy i gałek ocznych, ale także wydzielaniem ogromnych ilości ciepła przez tego kolosa ważącego blisko 30 kg (co znacznie utrudnia moją mobilność)! Monitory LCD są lżejsze, mniejsze (większa swoboda na biurku), mniej energożerne, a cena coraz bardziej przystępna . Jednak ja jeszcze wole poczekać na lepsze parametry.
Dodam jeszcze, iż trwają prace nad modyfikacją klasycznych kineskopów, ale już nie pamiętam o jakiej technologii tu mowa .