Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam drogich forumowiczów i miłośników kreski.
To mój pierwszy temat i już potrzebuję pomocy , więc proszę o wyrozumiałość.
Planuję sobie zakupić "Lacie 5big Network 2 10TB NAS" i trzeba było by coś tam upchnąć.
Skoro świat się powoli przede mną otwiera ( jestem na okresie próbnym i wszystko idzie w dobry kierunku ) postanowiłem uzbierać na taki dysk, a w następnej kolejności troszeczkę Anime ...
Na ów dysk oczywiście zamierzam zgromadzić tylko legalne backupy.
Jestem początkującym jeśli chodzi o e-zakupy, więc chciałbym was poprosić o pomoc.
Zamierzam wykupić wszystkie Anime, które oglądałem ( ponieważ nie oglądałem jeszcze takiego Anime, które nie spodobałoby mi się w ogóle ) + kilka dodatkowych pozycji dla kumpla i rodzinki.
Lista Anime:
Dla kumpla:
Dla młodszego rodzeństwa:
Chciałbym spytać:
1. Gdzie znaleźć sklep z oryginalnymi płytami dla wyżej wymienionych Anime ?
2. Które są na Blue-ray, a które na DVD np. wiem, że Bleach Movie 1 - 4 są na Blue-Ray, a z odcinkami nie mam pojęcia. ?
3. Jakość Anime np. całość: 1080p lub od ... do ... odcinka - jakość 480p, a dalej ... itp. itd. ?
4. Czy mógłbym rozwinąć listę rodzeństwa o pozycje spoza Japonii ( głównie prośba o produkcje francuskie i włoskie ) ??
Pytanie jest o tyle ciekawe, że zależy od punktu widzenia - jest to pojęcie kontrowersyjne ( Wikipedia )
Co chciałbym dokładnie kupić ?
1. Z mojej i mojego kumpla listy Anime tylko dubbing japoński ( każdy inny całkowicie opcjonalny )
2. Byłoby miło, gdyby dla rodzeństwa były oryginalne płyty z dubbingiem zarówno japońskim, jak i polskim ( oprócz Afro Samuraja, który po polsku nie musi wcale być )
3. "All Media" - czyli wszystko z danego Anime co wrzucono na płyty, wszystkie epki, OVA, filmy, OST itp. itd.
4. Jeśli w "odnowionych" wersjach pojawią się zmiany nie tylko kosmetyczne ( np. rozdzielczość ), to chętnie kupię oba egzemplarze
5. Jeśli jest wybór ( np. DVD 480p, a Blue-ray 720p - różnica tylko w rozdzielczości ), to oczywiście wybieram lepszą jakość.
6. Nie chcę modyfikowanych wersji np. z angielskim lektorem czy też dubbingiem ( oprócz tych z punktu 2 ).
Oczywiście moje są najważniejsze
Na pierwszy ogień miałby trafić Bleach.
Zależy mi na hurtowym kupowaniu oryginalnych Anime ( do koszyka i zamówienie na ... tys. złotych ).
Nie chcę nic odkupywać np. z Allegro.
Ceny nie grają roli.
P.S.
Jeśli popełniłem błąd proszę o poprawienie.
Tekst jest długi, noc za to nie, a ja jestem tylko skromnym człekiem .
Ostatnio edytowany przez AnimeMaster (2013-07-05 19:07:42)
Jeżeli nie będziesz szukał na allegro, to ciężko będzie znaleźć DVD wydawnictw, które upadły bądź wycofały się z Polski.
Afro Samuraj dla młodszego rodzeństwa, jak młode jest to rodzeństwo?
1. Z mojej i mojego kumpla listy Anime tylko lektor japoński ( każdy inny całkowicie opcjonalny )
Kocham tę naszą polską ignorancję - lektor, dubbing.
Tak, jak mówi marek2fgc, nówki od bankrutów to rarytas i podejrzewam, że nie tani. Dodam, że ogólnie najkorzystniej wyjdziesz, kupując używane na allegro, ebayu czy amazonie od pojedynczych ludków.
W tym temacie masz większość wydanych w Polsce anime - zaoszczędzi szukania w ciemno.
Dwa moim zdaniem najpopularniejsze polskie sklepy z m&a to Yatta, Mangaanime.pl - z innymi uważaj, bo robią w balona, a i na tych dwóch może być różnie.
Tak w ogóle, jeśli już takiś nakręcony na oryginały, to relki amerykańskiego Funimation stoją na dość dobrym poziomie. Prawie zawsze prócz hamerykańskiego dubbignu jest oryginalna ścieżka dźwiękowa i napisy. Ten minus, że obraz jest edytowany i często gęsto mamy do czynienia z odbiciem lustrzanym - no i oczywiście większość japońskich napisów jest zangliczona. Aha, i pytanie, na czym chcesz to oglądać, bo zasugerowałem amerykańskie wydania, a tu pojawia się problem ze strefami i z odtwarzaniem, ale skoro i tak chcesz to zgrywać, to chyba nie ma się czym przejmować.
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
Na allegro tanio można raczej tylko dostać polskie dvd z anime które były wydane w dużej ilości i oryginalnie były w miarę tanie, czyli głównie AG albo IDG. Ceny pozostałych bywają koszmarne, taniej wyniesie sprowadzić sobie takiego Code Geass czy xxxHOLiC z amazona, niż kupić komplet w wersji pl.
GG: 1677958
Jeżeli nie będziesz szukał na allegro, to ciężko będzie znaleźć DVD wydawnictw, które upadły bądź wycofały się z Polski.
Naszczęście tych z polskim dubblingiem jest mało.
O ile mi wiadomo Anime z listy rodzeństwa są aktualnie emitowane, więc nie powinno być problemu.
Po za tym zależy mi na w miarę hurtowym kupywaniu całych serii / kolekcji, a na pojedyncze wstawki nie zawsze je mają.
Mimo, że odcinki Bleach póki co nie są wydawane, to na Allegro nadal nie ma żadnego kompletu ( wszystkich na raz ).
Kupując pojedynczo zapłacę więcej za przesyłkę, a to tylko strata pieniędzy, które i tak mogę wydać na komplet oryginałek.
Przynajmniej tak uważam.
Ostatnio edytowany przez AnimeMaster (2013-07-04 21:04:25)
Afro Samuraj dla młodszego rodzeństwa, jak młode jest to rodzeństwo?
Bez obaw. Jest tylko młodsze, ale już nie takie młode.
Masz rację, przepraszam - mój błąd lub niedopowiedzenie.
Chodziło mi o dubbing, a pojedynczy lektor, to już w ogóle odpada.
Dwa moim zdaniem najpopularniejsze polskie sklepy z m&a to Yatta, Mangaanime.pl - z innymi uważaj, bo robią w balona, a i na tych dwóch może być różnie.
No niestety sprawdzałem je przed chwilą i nie za wiele tam mają z listy rodzeństwa, mimo że jest ona dość krótka.
Tak w ogóle, jeśli już takiś nakręcony na oryginały, to relki amerykańskiego Funimation stoją na dość dobrym poziomie. Prawie zawsze prócz hamerykańskiego dubbignu jest oryginalna ścieżka dźwiękowa i napisy. Ten minus, że obraz jest edytowany i często gęsto mamy do czynienia z odbiciem lustrzanym - no i oczywiście większość japońskich napisów jest zangliczona.
I w tym cały problem. W przeciwnym razie wcale nie było by tematu. Nie mam zamiaru kupić jakieś zmodyfikowane wersje.
Aha, i pytanie, na czym chcesz to oglądać, bo zasugerowałem amerykańskie wydania, a tu pojawia się problem ze strefami i z odtwarzaniem, ale skoro i tak chcesz to zgrywać, to chyba nie ma się czym przejmować.
Laptop 4GB DDR3 Intel Core i3 500 GB HDD + Funtoo Linux.
Monitor też taki słaby nie jest.
Po Anime kupię sobie ... oho marzenia ...
Ostatnio edytowany przez AnimeMaster (2013-07-04 21:06:22)
Może:
http://www.deepdiscount.com/ (przesyłka do Polski za free powyżej 25 dolców)
Aha, nie wiem czy oczywiste, ale powyżej 60 dolców z USiA itd - mogą ci coś naliczyć ( i to sporo, więc takie "hurtowe" kupowanie odpada).
Ewentualnie:
www.rightstuf.com/ (dużo mają)
amazon.com (też sporo).
Generalna rada ode mnie: polskie wydania ssą - pomijam wydania IDG, bo tu poziom generalnie bardzo dobry oraz filmów studia Ghibli (tu nie jestem pewien, te co widziałem były ok) Evangeliona 1.11 od AG. Aktualna zaleta to często cena - jakiegoś Gundama ostatnio po 9zł widziałem w folii xD.
Ostatnio edytowany przez Hunter Killer (2013-07-04 21:16:25)
Może:
http://www.deepdiscount.com/ (przesyłka do Polski za free powyżej 25 dolców)
Aha, nie wiem czy oczywiste, ale powyżej 60 dolców z USiA itd - mogą ci coś naliczyć ( i to sporo, więc takie "hurtowe" kupowanie odpada).
Ewentualnie:
www.rightstuf.com/ (dużo mają)
amazon.com (też sporo).
Bardzo ciekawe strony, ale generalnie ciężko o wersje Anime, które były nietknięte.
Może jest jakiś japoński serwis ??
Dziękuję wszystkim za starania.
Jestem wymagający, ale myślę że zawsze jest coś dla każdego.
Czy ma ktoś jakieś propozycje lub motodę szukania np. "Bleach untached" lub coś w tym stylu ??
Ostatnio edytowany przez AnimeMaster (2013-07-04 22:35:25)
http://www.jbox.com/category/124 - all ages
http://www.jlist.com/category/124 - j.w. + ver18+
Z tego co się orientuję sprowadzają bezpośrednio z Japonii. Część jest nawet region free i ma jakiś niekrzaczasty dub.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
http://www.cdjapan.co.jp/anime/BD.html - oni mają w ofercie wysyłkę zagraniczną
Przykład: vol. 1 Angel Beats BD
http://www.cdjapan.co.jp/detailview.html?KEY=ANZX-6401
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-07-04 22:53:16)
http://www.cdjapan.co.jp/anime/BD.html - oni mają w ofercie wysyłkę zagraniczną
Przykład: vol. 1 Angel Beats BD
Lol, eh, ci japońcy i ich ceny.
US$ 68.97 za 1 volum, a jest ich 7, co daje 482,79$.
Wełdug mnie w pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić Angielskiego amazona:
www.amazon.co.uk
Całość Angel Beats BD
http://www.amazon.co.uk/Angel-Complete- … ngel+beats
Jako kryterium wybrałem Anime Bleach.
Jest bardzo popularne, więc powinno być sporo wstawek z nim.
@Ariakis
Wybacz, ale nie ma tam w ogóle tego popularnego Anime, więc nie sądzę by mniej popularne też tam były.
Jeszcze poszukam - sprawdzę inne z mojej listy.
@marek2fgc
To bardzo ciekawa strona ...
Niestety nie znalazłem tam Bleach Movie na Blue-Ray, a wiem że takowe nawet anglicy mają.
Niezłe mają tam opisy - wielki plus.
Jest po angielsku - spoko ( przy japońskim musiałby mi pomóc kuzyn ).
Fajne mają wstawki - np. dubbing - ogromny plus.
@KieR
Było by spoko, gdyby wcale nie było tak nie spoko.
Angielskie i amerykańskie wstawki często są zmienioną wersją z dubbingiem czy lektorem.
Twój przykład ma tylko język angielski.
Są Blue-Ray z Bleach Movie - niestety nie są one nie tknięte.
W tej kwestii można powiedzieć, że jestem uparty i mam trudny charakter, ale nie przeszkadza mi to i mam nadzieję, że wam także nie.
Pieniądze nie grają roli, a mi lektor czy dubbing robi sporą różnicę.
Zależy mi bardzo na japońskich oryginałach.
Dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas.
Sprawdzę wszystkie wasze propozycje z każdym Anime z listy.
Jeśli ktokolwiek zna dobry sklep z japońskimi oryginałami Anime, to prosiłbym o podzielenie się wiedzą na jego temat.
Kopie kupionych Anime zamierzam trzymać na tymże sprzęcie, który wymieniłem w pierwszym poście oraz online jako backupy wraz ze zdjęciami, które potwierdzą że to ja faktycznie ów Anime posiadam i adnotacją do polskiego prawa o sieciowych kopiach zapasowych i ich pobieraniu.
Zapewne minie jeszcze trochę czasu, ale postaram się wykupić oryginalne japońskie Anime z moich list tak szybko, jak to tylko możliwe ( na pierwszy ogień za Bleach pójdzie reszta z mojej listy, potem się zobaczy ).
@Ariakis
Wybacz, ale nie ma tam w ogóle tego popularnego Anime, więc nie sądzę by mniej popularne też tam były.
Jeszcze poszukam - sprawdzę inne z mojej listy.
Bo tam głównie są nówki sztuki, coby reszta świata (czyt. USA) mogła równolegle z Japonią mieć płytki, poduszki, czy bieliznę.
http://www.yesasia.com/global/en/home.html
http://www.animewild.com/
http://www.japanimation.com/
Pierwsze robi wysyłkę do Europy, to drugie nie mam pojęcia. Trzeciego nie znam.
Najłatwiej w googlach wpisać 'anime online shopping' i przeklikiwać sklepy.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Bo tam głównie są nówki sztuki, coby reszta świata (czyt. USA) mogła równolegle z Japonią mieć płytki, poduszki, czy bieliznę.
Ok. spoko i dzięki za info.
Z linków, które podałeś najlepszy jest ten pierwszy.
Naprawdę bardzo ciekawa pozycja, polecam.
Należy wyróżnić w tej stronie, to iż w tytule bardzo bardzo często ( a może nawet zawsze - muszę więcej czasu tam spędzić ) pojawia się: "Język Version" np. "Japanese Version" lub "US Version", co jest niesamowicie pomocne.
Niestety, Blue-Ray Bleach Movie żadnego nie ma.
Powątpiewam w to, że Japończycy nie mają takich.
Narazie najciekawsze dla mnie propozycje to wymienione wyżej:
http://www.yesasia.com/global/en/home.html
oraz
http://www.cdjapan.co.jp/anime/BD.html
Oczywiście wszystkich pozycji w tych sklepach nie znajdę, więc mile widziane nowe propozycje.
Myślę, że w przyszłości będą to moje podstawowe ( i pewnie także więcej ) strony do e-zakupów oryginalnych japońskich Anime.
P.S.
Widzę setki wyświetleń mojego tematu - szczerze ? nie spodziewałem się tylu wyświetleń w tak krótkim czasie - to forum jest niesamowicie aktywne.
Mam nadzieję, że wiele osób skorzysta na tym temacie przynajmniej tak jak ja.
Ostatnio edytowany przez AnimeMaster (2013-07-05 21:02:47)
Tak, wiem, krzaczki. Nic nie poradzę.
Hint: w Japonii filmy Bleach wyszły jedynie na DVD.
Podobnie zresztą było z filmami Naruto - bo te dopiero w tym roku powychodziły tam na Blu-ray.
Hint: w Japonii filmy Bleach wyszły jedynie na DVD.
Serio ?? Jaka jakość - rozdzielczość ??
W Japonii powinni mieć 1080p, bo wstawki 1080p mkv są na necie.
Jeśli jest to w 1080p, to rozumiem, że na kilku płytach lub w "nowszych DVD" typu DVD9 lub lepsze - tam można 4 godziny filmu wrzucić, tylko pytanie w jakiej jakości.
Martwię się, bo zwykle HD to Blue-Ray.
Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy.
Tak czy siak dzięki za info.
Tak, wiem, krzaczki. Nic nie poradzę.
Nie martw się - to mi nic nie robi.
Jeśli coś tam będzie co nie ogarnę i nie będzie tego w innych sklepach, to mój kuzyn mi pomoże.
On się uczył japońskiego ( przynajmniej podstaw ).
Zajrzałem na tę stronę i też ma wiele do zaoferowania.
Powinno to wystarczyć, aczkolwiek listy Anime są długie ( oprócz listy rodzeństwa ).
Jeśli ktoś może to dobrze byłoby się podzielić.
Po wejściach sugeruję, że nie tylko ja mam na te sklepy chrapkę.
Chyba, że każdy chciał napisać coś o Amazon i został wyprzedzony.
Dziś o 9:30 daję laptopa do naprawy - wymiana procka.
W weekendy będę mógł najszybciej odpisywać, bo od poniedziałku do piątku jestem na stażu i na nogach jestem od 5:30 ( pobudka ) do 16:30 ( już w domu ) + czasami nadgodziny.
Mogę się postarać wchodzić na innego kompa, lecz tam całego dnia nie spędzę. Mogę też odpisać z pracy, jeśli szef się tylko na chwilkę odwróci.
Ostatnio edytowany przez AnimeMaster (2013-07-06 09:21:22)
Serio ?? Jaka jakość - rozdzielczość ??
W Japonii powinni mieć 1080p, bo wstawki 1080p mkv są na necie.
Jeśli jest to w 1080p, to rozumiem, że na kilku płytach lub w "nowszych DVD" typu DVD9 lub lepsze - tam można 4 godziny filmu wrzucić, tylko pytanie w jakiej jakości.
Martwię się, bo zwykle HD to Blue-Ray.
Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy.
Tak czy siak dzięki za info.
Ech... Po prostu reedycja BD Bleach jest zrobiona głównie dla zachodu, a jeżeli jest potrzeba, to i w swoim kraju wydadzą.
Co do pogrubienia - Jedyny nośnik oprócz BD, który nadaje się do odtwarzania filmów HD, to HD-DVD, jednak nie zdobyło zbyt dużej popularności.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-07-06 09:20:57)
Ech... Po prostu reedycja BD Bleach jest zrobiona głównie dla zachodu, a jeżeli jest potrzeba, to i w swoim kraju wydadzą.
Co do pogrubienia - Jedyny nośnik oprócz BD, który nadaje się do odtwarzania filmów HD, to HD-DVD, jednak nie zdobyło zbyt dużej popularności.
HD-DVD - ciekawe.
Czyli nie znajdę oryginalnych japońskich Movie z Bleach w 1080p ??
DVD to 480p, tak ??
Hmmm ... Chyba jednak dla Bleach muszę zrobić wyjątek, bo różnica 480p / 1080p jest dość znaczna.
Strony 1