Nie jesteś zalogowany.
Witam podłączyłem sobie TV Funai 32 cale do kompa, ustawiłem rozdzielczość FHD (natywna) i mam strasznie rozmyty obraz, dodam, że w grze jest ok:/ Oto screen:
PS. Podłączone HDMI-DVI
Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?
Imageshack pomniejszyl Ci screena i gowno widac
"Why? Because Trolling is a Art!"
~Pablo Picasso
Zrób screen w rozdzielczości 1920x1080.
Dodam, że mp. [Leopard-Raws] CLAYMORE (BD 1920x1080 x264 AAC(Jpn+5.1eng+EngSub)) obraz jest czysty a pulpit windows wygląda jak by była rozdzielczoć 396p:/
Ostatnio edytowany przez Hero (2011-07-21 23:07:47)
Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?
Jeśli same czcionki są nieostre, to skorzystać z narzędzi ClearType, można sobie dostosować ostrość.
PS. Ja na tym screenie nie widzę nic nieostrego ;p
A wyłączyłeś wszelkie ulepszacze obrazu?
Ewentualnie opal tryb PC - o ile taki masz...
Napisz jaką masz dokładnie kartę graficzną.
Karta GTX 260 a w trybie PC jak dam rozdzielczość 1024x768 to czcionki są OK, ale to ja miałem większą rozdziałke na CRT 17 cali.
Jeśli same czcionki są nieostre, to skorzystać z narzędzi ClearType, można sobie dostosować ostrość.
PS. Ja na tym screenie nie widzę nic nieostrego ;p
To samo, przyglądam się i przyglądam, i nic
"Why? Because Trolling is a Art!"
~Pablo Picasso
Bo tu chodzi o nieostrość na TV.
Jeszcze podaj model tego telewizorka (bo o firmie pierwsze słyszę).
Po co wam screeny? Przecież robicie tak fotkę tego co jest wyświetlane na ekranie (wewnątrz kompa) a nie tego jak to jest wyświetlane na monitorze telewizorze, tu raczej przydałoby się zdjęcie ekranu TV.
EDIT:
@FAiM
Mój telewizor tej firmy działa już jakieś 15 lat i ma się dobrze
Ostatnio edytowany przez Sacredus (2011-07-21 23:38:04)
Napisz jeszcze jaki masz dokładnie model telewizora.
Też mi się wydaje, że coś z ustaweniami.
Dobra model to Funai LH850-M32
Dodam, że jak ustawie rozdzielczość 1024x768 to da się przeczytać literki ale obraz i tak nie jest ostry (pulpit, net itp.)
Też mi się wydaje, że coś z ustaweniami.
Dobra model to Funai LH850-M32
Dodam, że jak ustawie rozdzielczość 1024x768 to da się przeczytać literki ale obraz i tak nie jest ostry (pulpit, net itp.)
z google
Rozdzielczość HD Ready, 1366 x 768
i w takiej powinien pracować.
Jeżeli ustawisz niższą to monitor rozciągnie obraz przy użyciu transformacji liniowej i stracisz ostrość.
W "nvidia control panel" możesz ustawić rozdzielczość dla każdego wyjścia oddzielnie.
A niby czemu nie?
Przecież to HD TV, więc powinien przyjąć rozdzielczość 1080. Widocznie robi to nawet w trybie PC przeskalowując do swojej natywnej rozdzielczości. Stąd ta utrata ostrości...
Zresztą normalne monitory LCD też mogą przyjąć większą rozdziałkę, tylko w ich przypadku zostanie wyświetlone to co się zmieści ^^.
Czyli twój telewizor nie obsługuje full HD, a jedynie HD.
Kiedyś też miałem LCD HD i co prawda na DVI/HDMI działało FULL HD, ale obraz wyglądał bardzo brzydko.
Ale w grach jak włączyłem FULL HD to nie było widać tych wad obrazu więc tak samo jak u ciebie. Musisz na pulpicie ustawić 1366x768.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-07-22 12:13:00)
Uno, to jest TV LCD czy monitor LCD.
Jak nie ma trybu PC to normalne jest, że obraz z PC będzie rozmyty, gdyż telewizory "zmiękczają obraz" (poza tym TV nie zostały zaprojektowane do wyświetlania obrazu z kompa (no filmy to co innego)).
Zmiękczanie jest po to aby na ekranie nie było widać pikselozy (stare VHSy mają rozdziałke max 320x240 i na TV nie widać pikseli).
Tryb PC jest do podłączenia jako RGB (analogowe) i w innym przypadku nie ma znaczenia ( czyli jest nawet nieaktywny). Chyba każdy podłącza telewizor z PC cyfrowo więc wtedy chodzi tylko o odpowiednią rozdzielczość i nie będzie problemów.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-07-22 17:53:45)