#1 2010-04-09 00:40:02

KKnD
Zbanowany

Dziwny trend?

Ostatnio zauważyłem że suby do tasiemców zaczeły pojawiać się na stronkach o danej tematyce...
Pierw zauważyłem to na OnePiece(nakama.pl) gdzie suby były umieszczane z opóźnieniem, a później już w ogóle nie były umieszczane na (naszym) serwisie...

Teraz jest tak z Naruto Shippuuden(.pl)

Może jestem trochę opóźniony, ale moje ulubione wersje kodowania zaczęły prawie na wczoraj wychodzić (aka http://snapper77.blogspot.com/)

i
Stało się to uciążliwe,
Że NapisóW nie ma,
Na JEDNYM miejscu jakim jest ANSI...

Trochę to dziwne iż takie stronki dają obie wersje(hardy i softy), a jednocześnie nie dają Tu, gdzie moim zdaniem też znajdą nabywców, abo wiecej użytkowników swych stronek...

Pokaż spoiler
Co to, ANSI rozpada się jak jeden z fajniejszych tworów, czyli ZSRR?
Rozdrobnienie subberów?

Jak bym już pisał nie logicznie, poczekajcie na DB(on poznał moje wszytskie dialekty)

Pokaż spoiler
Bez zaczepki

fontani32678yp1.gif

#2 2010-04-09 00:46:42

Zjadacz
Użytkownik

Odp: Dziwny trend?

No dobra, spoko, ale co chcesz usłyszeć? Żale, że to jest złe? Pytam, bo nie zadałeś w zasadzie żadnego pytania, a pierwszy post trzyma poziom autora.

"Skazany na zajebistość"

#3 2010-04-09 00:47:36

waski_jestem
Użytkownik

Jesli naprawde ludzie zaczynaja umieszczac napisy tylko na swoich stronach, to rzeczywiscie jest nieciekawie. Pytanie tylko skad ta tendencja?

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#4 2010-04-09 00:53:20

Zjadacz
Użytkownik

Wydaje mi się, Wąski, że powód jest ten sam, dla którego grupy mają własne fora zamiast podpiąć się pod ansi - chcą mieć jak najwięcej niezależności. A już na pewno grupy bardzo słabe (a zazwyczaj takie biorą się za tasiemce) cenią sobie możliwość usuwania negatywnych komentarzy bądź bluzgania z bandą oddanych "fanów" ludzi, którzy znajdują błędy.

EDIT: Albo uważają, że wypromują tak swoją stronę. Albo mają konflikt z tutejszą moderacją. Albo... Powodów może być multum, najlepiej, żeby sami zainteresowani odpowiedzieli.

"Skazany na zajebistość"

#5 2010-04-09 01:28:46

KKnD
Zbanowany

zastanawiałem się nad tym, i być może to zależy od tego że 'co moje to moje'.(albo kasa z reklam?)

Poruszyłem temat, bo jak każdy zacznie robić pod siebie, no to będzie się powiększała ta tendencja+ AnalFabetyzm(oby tylko)...

Zarzuciłem temat, bo może ktoś coś mądrego wymyśli, co ztym fantem zrobić...
(ANSI wspiera nie-kradzenie subków, wiec to nie rozwiązanie aby na siłe dodawać czyjeś subki)

Ostatnio edytowany przez KKnD (2010-04-09 01:31:10)

fontani32678yp1.gif

#6 2010-04-09 01:36:26

Zarathustra
Użytkownik

Jeżeli znikną stąd napisy do naruto i bleach to ANSI zaliczy spadek odwiedzin o 65%. oczkod

W miejsce jednej grupy, która odejdzie przyjdą dwie inne i będą tłumaczyć te wyjątkowe dzieła japońskiej animacji, więc nie widzę problemu.

#7 2010-04-09 01:57:54

Quithe
Użytkownik

Gdyby to jeszcze chodziło o jakieś porządne (IMO, żeby nie było jezor) serie, to można by się zastanawiać. Poza tym chcą się bawić na swoim podwórku ich sprawa. Najpewniej ktoś inny zrobi te suby i je tu wstawi oczkod
Na podobnej zasadzie można by się czepiać grup hardsuberskich, dlaczego swoich ass-ów tu nie dają smile_big

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#8 2010-04-09 02:02:46

coellus
Użytkownik

2 anime (do których i tak 5-6 osób/grup rzuci się do tłumaczenia i tak czy siak to trafi na ANSI w iluś tam wersjach) to już tendencja?
Wpisz sobie w google "naruto napisy" czy "one piece napisy". 90% szukających dalej niż pierwszy wynik się nie ruszy.
To nie tendencja, to są przypadki mieszczące się w granicach błędu. Nie traktowałabym tego poważnie.

Ostatnio edytowany przez coellus (2010-04-09 02:03:53)

Ty dulowaty userze!

#9 2010-04-09 07:32:03

Asenroth
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Wydaje mi się, Wąski, że powód jest ten sam, dla którego grupy mają własne fora zamiast podpiąć się pod ansi - chcą mieć jak najwięcej niezależności. A już na pewno grupy bardzo słabe (a zazwyczaj takie biorą się za tasiemce) cenią sobie możliwość usuwania negatywnych komentarzy bądź bluzgania z bandą oddanych "fanów" ludzi, którzy znajdują błędy.

EDIT: Albo uważają, że wypromują tak swoją stronę. Albo mają konflikt z tutejszą moderacją. Albo... Powodów może być multum, najlepiej, żeby sami zainteresowani odpowiedzieli.

Dużym problemem może też być tutaj ogromna krytyka wobec kogokolwiek, kto chce coś zrobić ~ sam się z tym spotkałem - ale odbieram to raczej jako "ok dobra tutaj trzeba bardziej popracować" ~ i raczej tak traktuje to forum - jako taki najtrudniejszy sprawdzian dla subków - są tu osoby, które tylko obejrzą twój odcinek by poszukać błędów i Ci je wytknąć. No, ale kwestia silnej woli i samozaparcia, że w końcu zrobi się coś dobrze. A te "odizolowane przypadki" - mają prawo do niezależności i prowadzenia własnej polityki - prawda? Tak więc najlepiej dać im spokój i w razie braku napisów spytać googli. jezor

#10 2010-04-09 08:39:56

Kensai
Użytkownik

Martwić będzie można się zacząć, jeśli nowe napisy na ANSI będą się pojawiać co kilka dni jezor Obecnie nie widzę żadnego problemu, bo na prywatnych stronach napisy są jedynie do tasiemców takich jak Naruto, Bleach itd. Dzieje się tak, ponieważ te serwisy żyją z reklam, a jeśli wrzucą napisy na ANSI, to część potencjalnych odwiedzających ściągnie sobie od nas. Mniej popularnym tytułom nic takiego nie grozi, ponieważ nikomu nie będzie się chciało tłumaczyć całego odcinka dla 50 czy 100 kliknięć.

#11 2010-04-09 09:39:52

Sir_Ace
Użytkownik

Podejrzewam, że więcej ludzi korzysta z odcinków online niż z tych stron.
Poza tym 'problem' póki co dotyczy jedynie stron tematycznych, a tych dorabiają się u nas jedynie tasiemce, które i na ansi mają po 2-3 tłumaczy.

Btw. Pamiętacie tę hardsubową grupę, która odizolowała się od f.pl (bo tam wszyscy z góry na dół wypisywali, co w subie jest niedorobione), a na swoim forum pisała, jacy to oni są wspaniali? Może tu też tak to działa jezor

#12 2010-04-09 11:09:22

Krzyżu
Użytkownik

Ja tam żadnego problemu nie dostrzegam...

lastfmbuttonbykiokuh.png

#13 2010-04-09 12:07:26

laudemort
Użytkownik

No i ja dodam swoje 2 cegiełki,

po pierwsze myślę, że spory wpływ na to ma popularność online, strony zaczęły to zamieszczać, jednocześnie nie udostępniając tłumaczeń innym osobom, gdyż dla ich stron byłoby to niekorzystne. To zwyczajna konkurencja i nie ma co się dziwić. Bywają także przypadki, gdzie ktoś przestaje umieszczać suby z powodu stron online które nie pytają się o zgodę.

Drugą kwestą, według mnie mającą niewielki wpływ, może być chęć zmuszania ludzi do ściągania hardsubów, według mnie robienie ich jest bezsensowne ile razy nie próbowałem pobrać polskiego hardsuba linki były wygarnięte, torrent miał o sedów itp, a i tak większość osób ściąga wersje angielskie. Nie wiem może ktoś miał farta i udało mu się z pełną prędkością łącza ściągnąć jakiś polski hardsub ale ja opieram się na swoich doświadczeniach.

Ktoś wspomniał o zatagach z administracją, niepodtności na krytykę i cośtam, no to ja pozwolę sobie przedstawić taką sytauację, oto nowa osoba która nie ma doświadczenia i będzie się uczyła dopiero jak dobrze tłumaczyć, ma problemy z interpunkcją itp. dodaje napisy na ansi, po czym zamiast otrzymać porady co powinna zmienić, nad czym popracować itp bo jednak nei wyszlo to dobrze, otrzymuje komentarz ala ten na forum ala Zjadacz:

"No dobra, spoko, ale co chcesz usłyszeć? Żale, że to jest złe? Pytam, bo nie zadałeś w zasadzie żadnego pytania, a pierwszy post trzyma poziom autora."

wprawdzie to jest forum, ale odnośnie napisów zdarzają się identyczne sytuacje. I co oczekujecie, że to nakłoni taką osobę do poprawy umiejętności? Robienia nowych coraz lepszych tłumaczeń?
Sorki ale skoro wypowiada się taki profesjonalista, alfa i omega w każdej dziediznie związanej z robieniem napisów, i wogóle osoba, której źdźbła w oku suberskim nie da się znaleźć, powinna zrozumeić, że ktoś zaczyna i będize się uzcył. Niestety ansi jakiś czas temu zatraciło swój charakter (mówię to na podstawie wieloletnich obserwacji), nowych się gnoi, chwali "swoich"

W tym układzie nie ma co się dziwić, że ludzie nastawiają się negatywnie, i zaczynają na swoich stronach dodawać napisy, za rok może 2 zaczną robić dobre suby, gdyby im tu pomogli doświadczeni zamiast gnoić, osiągnęliby  to samo w pół roku.

2 anime (do których i tak 5-6 osób/grup rzuci się do tłumaczenia i tak czy siak to trafi na ANSI w iluś tam wersjach) to już tendencja?

myślę, że należy doliczyć wszystkie wydania hardsubów, do których napisy nie zostały wydane osobno, ale to subiektywną opinia. Sądzę, też że słowo tendencja jeszcze nie pasuje jak ktoś zauważył, ale już niedługo może to być o wiele bardziej popularne zjawisko

Wpisz sobie w google "naruto napisy" czy "one piece napisy". 90% szukających dalej niż pierwszy wynik się nie ruszy.

zostaje kwestia ile osób wpisze "napisy naruto" a ile "naruto pl" oczkod poza tym jak raz trafi na stronę gdzie napisy są regularnie i szybko to będzie ją równie regularnie odwiedzał, wiedząc, że tam je znajdzie.

Jedno jest pewne ansi nie padnie, a pisząc tego psota chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz, ansi się zamyka, a jeżeli tak jest to w końcu się zestarzeje i wtedy będzie kłopot.

Dla przykładu, jestem niemalże pewien, ze jakiś "stary bywalec" zamiast zastanowić się nad tym co napisałem, zauważył już 20 ortów 50 braków przecinków i 100 nieskładnie napisanych zdań, i chce a może nawet to zrobi smile tak to teraz tu wygląda.

btw. nie zwalajcie na reklamy wszystkiego, dla przykładu napisy  www.onepiecenakama.pl do one piece(wspomniane w 1 poście), rozumie, że nie umieszczają ich an ansi tak? ale naszej stronie udostępnili, więc powodem nie jest klikanie w reklamy. Przychody z tak małych stron z reklam są i tak bardzo niskie.

Aha mówicie, że to tylko do beznadziejnych anime, prawda naruto bleach i tasiemce nie należą do najlepszych, ale nie wycinajcie ich tak i nie traktujcie ludzi tłumaczących je jak motłoch ok? To jest chamskie wredne i nie na miejscu.

Ale wróćmy do początków co chcieli osiągnąć założyciele? mogę się mylić, ale czym ansi miało być na początku?
zamkniętym, przeznaczonym dla "przyjaciół" forum wymiany napisami? czy, portalem mającym być centrum polskiego fansubingu i ogólnie anime? promując je i umożliwiając tym którzy nie znają języka zapoznawać się z kolejnymi tytułami, a jego użytkownicy mieli nawzajem pomagać sobie tworzeniu napisów oraz wymieniać się opiniami(bez niepotrzebnych bluzgów, które bądź co bądź są offtopem bo nawet jeżeli temat niczego nie wnosi, to tego typu post bynajmniej też nie, a forum zazwyczaj ma służyć przedstawieniu swojego punktu widzenia prawda?).

________________________________________________________________________________________________

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
________________________________________________________________________________________________

#14 2010-04-09 12:42:57

Quithe
Użytkownik

Aleś wziął sobie osobę na przykład. Trzeba było najpierw widzieć komenty Zjadka do subów, a potem teoretyzować. Podobnie z jego działaniami nad subami. Koleś ma dystans do swoich początków i wie, że nie było kolorowo oczkod Podobnie zresztą większość "starych wyjadaczy". Gdy taki komentuje, to zrobi to rzetelnie albo po prostu oleje pisanie.
A sama krytyka, jeśli brakuje komentarzy lub są mało mówiące, zawsze można się odezwać po konkrety. To tylko kwestia samozaparcia i chęci doskonalenia się.
Hardków PL jakoś kiepsko szukałeś. Ściągam je od dłuższego czasu i nawet gdy był z którymś tytułem, wystarczyło zgłosić się w odpowiednim miejscu. Praktycznie zawsze znalazł się dobrodziej, który upnął lub wrzucił na seeda.
Nie wiem, co niektórzy mają z tym zamykaniem się ASNI na innych. Rejestracja jest otwarta, suby może dodać każdy. Jeśli grupa jest porządna (wydaje itd) może mieć swoje podforum (niektóre oprócz swoich for mają je też tu). Dopóki ludzie nie odwalają kaszan, nie jedzie się po nich i nie wykopuje. A może idealizuję? jezor

A, i do tej pory nikt nie pojechał po tłumaczach tasiemców (dwóch takich nawet wylądowało w AG oczkod). Pisaliśmy tylko o animcach. To, że nie lubię Naruto i OP, nie znaczy, że leję na tłumaczy.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V

#15 2010-04-09 13:09:21

Ataru
Użytkownik

Nikt nie pojechal po tlumaczach tasiemcow, bo nikt, kto bylby w stanie pojechac, raczej tego nie oglada, wiec i trudno powiedziec jaki oni maja tam poziom tego, co robia smile A jak ktos oglada, to tez nie pojedzie po tlumaczach, bo wyjdzie na jaw, ze oglada jezor

Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!

#16 2010-04-09 13:16:10

Kensai
Użytkownik

A co to, wracamy do etapu "nie przyznam się do czegoś bo to obciach"? Ja tam z tego już wyrosłem jezor Nie tylko tasiemce nie mają komentarzy i ocen, sporo poważniejszych tytułów też nikomu się nie chce oceniać smile

#17 2010-04-09 13:19:14

Ataru
Użytkownik

Ej, ja naprawde nie ogladam *dąs*

#18 2010-04-09 13:21:25

DaBiDo
Użytkownik

Ataru a co jest złego w oglądaniu tasiemców, zwłaszcza One Piece? Czuję się obrażony jestem dumny z tego, że oglądam tasiemce (w sumie to nie oglądam, tylko jeden resztę kiedyś tam jak znajdę czas, za to czytam mangi). Wstydzić to bym się mógł oglądania Mody na sukces.

#19 2010-04-09 13:21:37

Quithe
Użytkownik

E tam, ja Bleacha oglądam i się z tym nie kryję jezor A subów d_note nie chce mi się komentować, bo trzymają od jakiegoś czasu ten sam przeciętno-dobry poziom, no i wypiska zjada za dużo czasu.
Z ostatnich komentów, to Kensai dostał do Angel Beat, ale przez gg jezor

#20 2010-04-09 13:35:32

Ataru
Użytkownik

Atam, ja lubie tasiemce, niektore nawet wybitnie. Ale sa tasiemce i takie tasiemce, ktorych okreslenie ma miec charakter pejoratywny. Bo prosty przyklad - co z tego, ze fushigi yuugi to anime, skoro niespecjalnie rozni sie od tanich telenowel? oczkod Zreszta sam dokladnie przed chwila w innym temacie wypisalem sporo tasiemcow, ktore bym chetnie obejrzal, wiec no offence.

A tak w ogole to mi nic do tego co kto lubi jezor

Stopka forum

© Animesub.info 2025