#41 2010-03-24 17:35:30

Primrose
Użytkownik

Odp: Egzorcyzmy Anneliese Michel

Ataru napisał:

Dragmaru, najkrwawsze wojny to wojny religijne. Jasne, niektorzy ludzie robia wiele dobrego, ale jest to niewspolmierne z wymordowaniem z maczeta w jednej, a krzyzem w drugiej rece 2 kontynentow indian. Ilu ludzi zamordowala do tego inkwizycja? Ilu niewinnych ludzi umarlo za swoja wiare i po co? Jaki to mialo miec cel? Ilu ludzi w koncu jest przez religie przesladowanych, przez zasciankowe poglady i nieumiejetnosc uszanowania pogladow innych przez konserwatywnych ksiezy, ktorzy uwazaja sie za nieomylnych polbogow wzywajacych do nienawisci? Otworz oczy, stary, bo religia to nie sa piekne kwiatki, pozytywy i milosc a masa cierpien istnien ludzkich, nie tylko gdziestam w trzecim swiecie, a i dookola nas.

Sory, że się wtrącam, ale ten temat to poniekąd mój konik.
To nie religie powodują wojny, ale ludzie. Jak myślisz, kto zyskał na tym, że wytłuczono Indian? Bóg? Chrześcijaństwo? Nie. Królowie poszczególnych państw i papież, który już się zbytnio nie liczył.
Chcę tylko zauważyć, że tak naprawdę całe cierpienie i prześladowanie nie pochodzi od religii, która jako podmiot bezwolny nie może powodować ani zła, ani dobra, ale od człowieka. Dlatego winienie katolicyzmu przykładowo za krucjaty jest raczej głupie.

#42 2010-03-24 17:46:30

Ataru
Użytkownik

No sorry, ale na wstepie wybijani byli ci, ktorzy nie chcieli sie wyrzec swojej religii i swojego boga, akurat imperium aztekow to moja pasja, a sam kortez bardziej mordowal indian w imie boga, choc to prawda, ze sam kraj wzial w imie krolowej, pelna zgoda.

Jasne tez, ze wszystko mozna zwalic na pojedyncze, glupie jednostki, tylko... Efektem jednak jest wymordowanie 2 kontynentow ludzi, na pewno jestes w stanie ogarnac mniej-wiecej jaka to liczba istnien ludzkich. I na pewno wiesz tez, ze stosujac Twoja analogie w zasadzie nic zlego nie moznaby na temat religii powiedziec. Bo to prawda, zalozenia kazdej z nich sa sluszne i pozytywne.

Ostatnio edytowany przez Ataru (2010-03-24 17:47:02)

Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!

#43 2010-03-24 22:10:36

DiamondBack
Użytkownik

Kto stworzył religię? Ludzie.
Kto zabijał w imię religii? Ludzie. I mówicie co chcecie ale i jedni i drudzy byli tacy sami - a przynajmniej mieli ten sam cel, władzę. To, że z religii zrobili przy okazji "ogólny zbiór dobra i moralności" to tylko po to by zadowolić drugą, bardziej normalną część ludzkości. Obie grupy były ogromnym źródłem dochodów. Nawet dziś podręcznikowym przykładem takiego żerowania na ludziach jest Nasz Wielki Polak Ojciec Tadeusz Rydzyk. I nikt mi nie wmówi, że on działa dla dobra kogokolwiek. Co nie zmienia faktu, że religia jest potrzebna

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2010-03-24 23:48:48)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#44 2010-03-24 22:22:50

Yullow
Użytkownik

http://www.youtube.com/watch?v=8cw6hWGEoiE 
ten tez wydaje z siebie dziwne odglosy i sie wygina? Tez go opetalo;x

#45 2010-03-24 22:40:13

arystar
Użytkownik

Zauważyłem, że co raz to mniej ludzi wierzy w Boga, nawet w Polsce, o dziwo. Tak sobie czytam, co piszecie i dochodzę do wniosku, że świat się zmienia. 10 lat temu w Polsce, a nawet na świecie, takie okazy jak emo, banany, pedofile, nolify itd. występowały naprawdę sporadyczne, teraz to ich więcej niż piasku na pustyni. Prawdę mówiąc mnie to grzeje i to bardzo.
Jeśli Boga nie ma czy kogoś tam innego, kto ma jakiś wpływ na to, co się dzieje, to na przykład takie piękne femme z długimi nogami, dużymi piersiami itd. by nie istniały. Bo po co? To przez ewolucje niektóre kobiety mają takie walory, a niektóre nie? Według mnie ewolucja polega na eliminowaniu "form" nieprzydających się danemu gatunkowi w takie "formy", które się przydadzą. Po co kobiecie aż tak wyprezentowane gruczoły mlecze? Po co im takie kozackie lica? Żeby przyciągnąć samca? Raczej nie, po prostu "Bóg" wie, co dobre. smile

BTW, nie spinajcie się tak, panowie\panie. Ja po prostu ze starej szkoły jestem i nie nadążam ze zmianami.
Już przepadło motto "Bóg, Honor, Ojczyzna", nie?

Ostatnio edytowany przez arystar (2010-03-24 22:40:51)

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!

#46 2010-03-24 23:19:22

Primrose
Użytkownik

Po prostu kiedyś kościół był aja, bo był przeciwny komunizmowi itp., a teraz jest bebe, bo zakazuje aborcji, in vitro i antykoncepcji ;-)

Stopka forum

© Animesub.info 2025