Nie jesteś zalogowany.
mam pytanie odnośnie systemu od Billa zobił mi sie mały krach w na jednym kompie spowodowany brakiem paru wpisów w rejestrze (damn kaspersky ) i teraz cały system ma problem z urządzeniami p&p tzn wcale ich nie wykrywa, a nawet jak już to wgrywa tylko podstawowe sterowniki (np karta graficzna to "standardowa karta VGA"). Chce to naprawić ale jedynym sposobem bez utraty moich ustawień i innych dupereli jest wybranie opcji "napraw" podczas uruchomienia instalatora (nie wiem czy ktoś rozumie o co chodzi po zbootowaniu z CD ENTER potem F8 i wyszukuje wcześniejszych instalacji). Tylko jak to wymusić żeby wykryło mi jako uszkodzone? usunąć jakiś pliczek czy coś?
XP pro jc bo zapomniałem dodać
Ostatnio edytowany przez rezor1991 (2009-06-25 01:10:17)
A próbowałeś przywrócić system do chwili sprzed 'powiedzmy tego zdarzenia' o ile masz taką możliwość [; powinno pomóc... z reguły...
Nie wiem czy wiesz, ale nie wszystkie WIN XP mają R na drugim ekranie.
Ja naprzykład wziąłem od qmpla winde i nie było tej opcji, tylko shitowska consol'a.
A próbowałeś przywrócić system do chwili sprzed 'powiedzmy tego zdarzenia' o ile masz taką możliwość [; powinno pomóc... z reguły...
wyskakuje błąd, żeby uruchomić ponownie kompa albo wejść w tryb awaryjny i spróbować jeszcze raz. Tryb awaryjny= BSoD ;] zazwyczaj jak wyskakiwało mi podczas uruchamiania, że brakuje jakiegoś pliku mogłem potem naprawić. Jeśli chodzi o 1 ekran instalatora po włożeniu płyty (ENTER, R i F3 czy jakieś takie opcje) nie mam. instalator włącza sie automatycznie jabym nacisnął ENTER . Kurcze napiszcie mi który plik jest od jądra i resztą sie sam zajme
edit: dobra powiedzmy, że mam mało szkodliwą metode. Wywalenie hal.dll już daje rade
@down ogólnie to mój drugi komp (ten lepszy) i mam go na spółe z bratem. Wolałbym linuxa, brat nie umie obsługiwać, dlatego też mam tam poprzestawiane wiele rzeczy i przywrócenie go do "roboczego" stanu zajmie mi z pare tygodni ;] niestety płyta org. walnięta, kopia nie ma opcji naprawy -.- aktualnie stery sie instalują i zasysam potrzebne programy wakacje, a ja mam tyle roboty, że od niedzieli godzina 12 spałem przedwczoraj(aż napisałem dzisiaj ) tylko 3 godziny a teraz ten komp i potrzebuje go na sobote niewesoło :/
Ostatnio edytowany przez rezor1991 (2009-06-25 03:06:40)
W wierszu polecenia konsoli odzyskiwania wpisz następujące polecenia, naciskając po każdym z nich klawisz ENTER:
md tmp
copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system.bak
copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software.bak
copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam.bak
copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security.bak
copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default.bakdelete c:\windows\system32\config\system
delete c:\windows\system32\config\software
delete c:\windows\system32\config\sam
delete c:\windows\system32\config\security
delete c:\windows\system32\config\defaultcopy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default
w skrócie część ustawień stracisz bo jest to "format" rejestru, ale powinno pomóc
ps.: ofc płytka z windą w napędzie
Nie wiem czy wiesz, ale nie wszystkie WIN XP mają R na drugim ekranie.
Ja naprzykład wziąłem od qmpla winde i nie było tej opcji, tylko shitowska consol'a.
miał wyłączone przywracanie systemu... (ja to zawsze wywalam bo tam się trojany chowają - wywalasz, rebot i znowu jest)
Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-06-25 02:07:09)
a ja się dziwiłem po co robić kopie rejestru przed jakąkolwiek zabawą.
Niech toi będzie nauczka dla nas wszystkich.
Robić backupy Rejestru....
Swoją drogą ja się pochwale do czego doszedłem dzisiaj z Windą
Otóż wiecie że jest możliwość zrobienia obrazu bootowalnego z instalką na pendrivie? Przydatne dla notebooków bez jakichkolwiek napedów zewnetrznych xD
Instalka Windows'a XP z pendrive
miło, najlepiej używać ogólnie przyjętego program ghost! 5min pracy dziennie, a ile oszczędza pracy na przyszłość?? program robi kopie dysku(minus zajmuje tyle ile zajmuje miejsca wszystko co jest na dysku), ale co tam to lepsze niż męczenie się z rejestrem itp.
przykład wchodzisz na kompa i patrzysz pełno syfu, nic nie da się zrobić, panikujesz myslisz, znowu wszystko poszło się je***
ale jak masz ghosta wkładasz bootowalną płytke, 3 kliknięcia i mamy sytemt gotowy do pracy, z naszymi wszstkim ustawieniami... mój nauczyciel powiada... świat dzieli się na tych co robią kopie zapasowe i na tych co będą je dopiero robić;p
pozdrawiam
a ja mówię, że świat dzieli się na tych co potrafią obsługiwać konsolę i tych co płacą tym pierwszym za wpisanie strony A4 komend
Sorry że nie w temat ale mam mały problem...
najechanie kursorem myszy na uruchomiony program, lub otwarte okno aktywuje go\je. Już raz tak miłem nie pamiętam jak to wyłączć (system win xp)
dzieki za odp.
~luki349
to nie w ustawieniach myszy to było gdzieś inndziej...
Ostatnio edytowany przez funki27 (2009-07-04 17:23:45)
pane sterowania -> mysz i się pobaw z opcjami (nie pamiętam co to tam się odznaczało)
Edit:
hmmm... poszukaj w necie, ale coś mi się wydaję, że to wina sterowników/rejestru (mogło ci coś je ), w ostateczności spróbuj wyciągnąć kabel od myszki przedmuchać i wsadzić jeszcze raz, lub odinstaluj sterowniki od myszy, uruchom ponownie (aha wsadź płytkę z windą, może nie być potrzebna, ale cholera wie, to windows) i powinno wykryć ci mysz i zainstalować ją ponownie - powinno być "ok"
Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-07-04 18:30:05)
Mój komputer > zakładka "Narzedzia" > Opcje folderów > i tam jest Klikanie elementów, zaznacz pierwsze a odblokujesz następne dwa i kliknij na drugie.
Google nubki to już nie ma?...
Nie chwale sie tym, ze pisze poprawnie po polsku.
Nie uzywam polskich znakow, bo to pedalskie - prawdziwi mezczyzni nie musza malowac ogonkow.
~luki349
trzy myszy podpiete... efekt ten sam
~SethZero
twoja opcja tezzzz nie działa, a w google szukam od 2 dni...(widocznie źle)
Ok. Dzięki wam za pomoc...
SethZero on ma tak ustawione i to dlatego jak już jest problem, daj tam gdzie SethZero pisał dwukrotne kliknięcie będzie otwierać element
SethZero on ma tak ustawione i to dlatego jak już jest problem, daj tam gdzie SethZero pisał dwukrotne kliknięcie będzie otwierać element
Może się nie zrozumieliśmy, albo źle sformułowałem pytanie w pierwszym poście…
Dwu-klik działa mi normalnie, ale pracując na kilku programach\oknach wyjeżdżając kursorem poza dany prog\okno na inny ten drugi staje się aktywny tu jest cały problem nie mogę tego dziadostwa usunąć!!
Przykaład: jestem na Operze najade na TCCommandera i autyomatycznie jest juz programem głównym zamiast opery
Ostatnio edytowany przez funki27 (2009-07-04 19:39:56)
Ja zrozumiałem że chce to włączyć. W każdym razie tam pisze przecież po polsku, każdy drogą dedukcji zorientuje sie jak to zrobić. A jeżeli nie działa to znaczy że rejestr jest odwrócony do góry nogami.
Nie chwale sie tym, ze pisze poprawnie po polsku.
Nie uzywam polskich znakow, bo to pedalskie - prawdziwi mezczyzni nie musza malowac ogonkow.
KKnD
ja xD !niesamowite :]
Ja robię w 5 minut formata z odzyskiwaniem całej zawartości za pomocą bootowania na dvd :]
Podsumowując KKnD , to jest nic nowego
ファンのファンのために
funki27 pobierasz i instalujesz programik Tweak UI http://download.microsoft.com/download/ … ySetup.exe
Po uruchomieniu przechodzisz do Mouse -> X-Mouse i wyłączasz opcję Activation follows mouse (X-Mouse).
funki27 pobierasz i instalujesz programik Tweak UI http://download.microsoft.com/download/ … ySetup.exe
Po uruchomieniu przechodzisz do Mouse -> X-Mouse i wyłączasz opcję Activation follows mouse (X-Mouse).
Sorry ze tak późno, ale Ansi dzisiaj działa jak mój lapek.
Święto działa…
A Co do re instalacji windy to sam używam Hiren’s Boot 9.8 i prog DriveImage XML do kopi systemu, ale tu nie był pomocny bo to świeża instalka systemu i jeszcze nie zrobiłem kopi…
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc…
Witam mój problem jest trochę inny, ale nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj.
Miałem zainstalowany system windows XP i 7 (na oddzielnych partycjach). Na partycji gdzie był XP'ek zainstalowałem inny system. Teraz przy wczytywaniu systemu widzi mi tylko ten ostatni system, który instalowałem.
Problem jest w tym, że chciałbym odzyskać zakładki z firefox'a, których uprzednio nie zapisałem.
Winda 7 jest nieruszana.
Jeśli ktoś mi powiedział jak uruchomić winde 7 albo odzyskać zakładki był bym wdzięczny.