Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
mój dostawca internetu pomylił się i zamiast zmniejszyć mi prędkość, to teraz ściągam z szybkością 1,5 MB/sek.
zaglądam więc na stronę z torrentami i widzę Evangeliona 1.11 w blu-ray i bez chwili zastanowienia ściągnąłem i teraz mam jeden wielki problem. chce sobie to obejrzeć w domu na DVD w telewizorze full-hd
więc potrzebuje rady, czy podzielić ten film na 2 części (jeśli tak to w jaki sposób) czy nagrać na DVD9 (nie do końca wiem czy na DL można nagrać 1 plik)
(ps. czemu z tematu o najnowszym evangelionie moderator usuną wątek o tym że pomiędzy 700p a 1080p nie ma żadnej różnicy ??)
Ostatnio edytowany przez skam123 (2009-06-14 20:09:05)
Ja bym napisał malutki skrypcik avs [jedynie wczytanie pliku i trim() ] i przekodował plik w meGUI, ale na pewno są prostsze sposoby...
[edit]
Spróbuj tego:
http://pliki.gery.pl/xmedia-recode-2129.html
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2009-06-14 19:19:03)
Raczej na pewno można nagrać jeden plik. Pamiętam, że przy wydaniach na DVD9 czasem piszę, że podczas zmiany warstwy płyty można zauważyć jakiś przeskok na ekranie.
A usunąłem, ponieważ widziałem taką potrzebę. Koniec tematu.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Ja się tylko zapytam o takie coś: Ty chcesz MKV w 720p (bo 4.3 GB waży), lub 1080 (DVD9) odpalić na DVD stacjonarnym? Tak to zrozumiałem. Jeśli tak, to w techniczny sposób nie jest to możliwe. Nawet dla PS3 czy x360 trzeba przekodowywać specjalnym programem, by chodziło na tych platformach. No chyba że chcesz podłaczyć TV pod kompa i odpalać z niego, to po co wówczas nagrywać?
Jako system plików ustawiasz UDF i możesz nagrać jeden duży plik na całej płycie DL. Tylko zapewne DVD nie odtworzy tego. Zainwestuj w WDTV lub inne podobne urządzenie i nie będziesz musiał tego na płytę nagrywać.
Podłączam się do pytania Kiry: czy twoje DVD potrafi odtworzyć mkv i H264? Jeśli nie, ale za to ma XviDa, to możesz przekodować film. Jeśli nawet XviDa nie, to pozostaje tylko kodowanie do MGEG 2 i nagranie jako zwykły film DVD, ale wtedy całą jakość szlag trafi.
To już lepiej poszukaj czy masz z tyłu kompa TV Out albo czy twój telewizor ma wejście na zwykły kabel monitorowy. Mniej zachodu z podłączeniem komputera do TV niż z przerabianiem dla stacjonarnego DVD.
A pomiędzy wersją 720p a 1080p różnice widać tylko podczas porównywania screenów, a i do tego potrzeba odpowiednio dużego ekranu. W przypadku anime różnica nie jest tak bardzo widoczna jak z filmami aktorskimi, chociaż niewielka jest.
Ostatnio edytowany przez groozin (2009-06-14 19:30:05)
Od razu napiszę DVD nie są wstanie odtwarzać obrazu HD i plików mkv koniec kropka.
MKV odtwarzają tylko playery sieciowe i kompy tak więc X i PS3 są do wyrzucenia w tej sytuacji.
Można to obejść w przypadku PS3 przerzucając ścieżki do mp4 ale napisów i tak ass nie będzie czytała. Jak X stoi nie wiem bo go nie miałem, może teraz coś się zmieniło w przypadku PS3, ale tej konsoli już aktualnie nie posiadam.
Tak więc jedyna możliwość to podłącz kompa do TV najprościej i najmniej problemów.
Jest jeszcze możliwość media serweru, czyli komp obrabia wszystko i się przeciąża, a na konsole dostajesz gotowy materiał który jedynie musi wyświetlić, ale jeśli konsoli nie połączysz kablem, to zapomnij o tym rozwiązaniu WiFi jest za wolne.
To, które rozwiązanie wybierasz to opiszę co i jak.
Ostatnio edytowany przez samael16 (2009-06-14 20:26:07)
Poprawka: niektóre stacjonarne DVD mogą odtwarzać obraz HD, są już nawet modele które podnoszą rozdzielczość zwykłego filmu DVD do 1080p i poddają filtrowaniu aby polepszyć jakość obrazu. Jest też model odtwarzający mkv razem z napisami (chyba LG, ale głowy nie dam), jednak nie wiem czy przesyła obraz HD.
Ale to raczej takie ciekowostki, już lepiej złożyć sobie HTPC
te pliki są w MKV zakodowane kodekiem H264? jeśli tak to większego problemu nie będzie jeśli masz x360, bo ten odtwarza format h264:
http://xboxonline.valhalla.pl/index.php?showtopic=14051
tutaj masz tutka jak się z tym uporać
wada - musisz napisy wrzucić w plik wideo, bo x360 napisów nie czyta w żadnym formacie.
Sporo roboty ale nie jest to niewykonalne.
Ostatnio edytowany przez PiotrG (2009-06-14 22:02:06)
Strony 1