#1 2009-01-01 21:11:45

kalamir
Użytkownik

Policyjna Opowieść

Tym razem troszkę kina ... nie Japońskiego jezor ale Chińskiego!
Każdy kto siedzi przed telewizorem "od czasu do czasu" musiał oglądać chociaż jedną część Policyjnej Opowieści. Każdy kto uważa się za fana Jackiego Chana :/ musiał oglądać chociaż jedną cześć. Założyłem temat ponieważ akurat dzisiaj na tvp1 o 20.50 leci New Police Story.
newpolicestoryys3.jpg

Police Story I (Ging chaat goo si)
Police Story II  Kowloon's Eye (Ging chaat goo si juk jaap)
Police Story III  Supercop (Ging chaat goo si III Chao ji jing cha)
Police Story IV Jackie Chan's First Strike! (Ging chaat goo si 4: Ji gaan daan yam mo)

New Police Story (San ging chaat goo si) - reebot serii

Po prostu kwintesencja Jackiego Chana. Wszystkie filmy opowiadają o losach zawsze ambitnego i niezwykle pechowego policjanta który w pojedynkę wypowiada wojnę grupom przestępczym. Walki zawsze widowiskowe, wręcz zdumiewające jezor w połączeniu z czarnym humorem dają wybuchową mieszankę dla najwybredniejszych.

Tak jednak nie jest w New Police Story (San ging chaat goo si). Filmie który stanowi 5 część sagi a zarazem nie ma z nią nic wspólnego. Jackie Chan nadal jest odtwórcą głównej roli jezor jednak bohater zostaje całkowicie zmieniony zaś sama luźna komedia staje się niezwykle brutalnym filmem akcji.

Piszę o tym ponieważ dzisiaj 
20:50 TVP 1: Nowa policyjna opowieść
Będziecie mieli okazję zobaczyć i ocenić ten film. Ja oczywiście jako fan serii zachęcam gorąco.

#2 2009-01-02 00:36:08

Heliar
Użytkownik

Odp: Policyjna Opowieść

Niezły aktor i ma znakomity dorobek. Moje ulubione filmy z jego udziałem to:
-Pijany Mistrz
-Legenda Pijanego Mistrza

#3 2009-01-02 01:12:23

Freeman
Użytkownik

Dwie pierwsze części to klasyk, ale o New lepiej nie wspominać.

#4 2009-01-02 19:10:42

kalamir
Użytkownik

Freeman napisał:

Zgaduje, że nie podobały ci się typowo amerykańskie akcenty w scenariuszu.

No właśnie w minionym miesiącu obejrzałem część 1,2 i 5 (New) wkrótce obejrzę 3 i 4. Oczywiście 1 i 2 są typowym klasykiem jak SW które można oglądać często i namiętnie. Ale właśnie 5 cześć mimo, że tak mocno oderwana od reszty baka bardzo mi się spodobała (oczywiście w granicach rozsądku). Wczoraj jednak oglądałem 5 cześć w tv i zauważyłem, że odbiór filmu był zupełnie inny. Poprzednio widziałem to w 16:9 a telewizyjna wersja 4:3 wyglądała żałośnie śmiesznie i psuła najlepsze sceny. Zupełnie jak by ktoś puścił 16:9 i młotkiem roozciągnął obraz. Dodatkowo lektor był tak cudowny, że każda kwestia brzmiała fatalnie :/ zupełnie jak by ktoś pozbawił film sensu.

Mimo to "Policyjna opowieść" jest dla mnie dobrą marką. Wkrótce obejrzę jeszcze 3 i 4 część smile i będzie COMPLETE

#5 2009-01-09 01:23:20

sebek2501
Użytkownik

Freeman napisał:

Zgadzam się, 1 i 2 to wg. mnie w ogóle najlepsze filmy z Jackie'm Chanem, ale i New nie jest najgorsze.
Aha, żebym nie zapomniał, Jackie Chan to mój ulubiony aktor a Police Story 1 i 2 to najlepsze filmy jakie widziałem. Dziękuję za uwagę. smile

#6 2009-01-09 01:33:58

Isao
Użytkownik

Filmy bardzo dobre jeżeli ktoś lubi takie klimaty powinien obejrzeć Infernal Affairs imo kawałek również bardzo dobrego kina.

#7 2009-01-09 09:34:07

Winged
Użytkownik

Isao napisał:

Filmy bardzo dobre jeżeli ktoś lubi takie klimaty powinien obejrzeć Infernal Affairs imo kawałek również bardzo dobrego kina.

IA to znacznie lepsze kino.  A policyjną opowieść widziałem cztery części. Ta emitowana w TVP niestety nie trzyma poziomu moim zdaniem 1 i 2 (opinia widzę, że przeważająca), ale obejrzałem z sentymentu. Swoją drogą to chyba była ta produkcja (całkiem sporo się o niej nasłuchałem swego czasu), w której to niby Jacek Chan miał zagrać rolę dramatyczną.
[EDIT] Coś jest nie tak. Próbuję cytować ~Isao, a cytuję kogoś innego.
[EDIT 2] Już zrozumiałem co i jak. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2009-01-09 16:03:23)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#8 2009-01-09 13:12:23

Freeman
Użytkownik

=Winged
IA to znacznie lepsze kino. smile

Ale co ma IA wspólnego z PS? smile PS to kopanina z Jackie Chanem, czyli film należący do zupełnie odrębnego gatunku kopanin z Jackie Chanem smile

#9 2009-01-09 13:54:58

sebek2501
Użytkownik

Dokładnie, filmy z Jackie Chanem to głównie połączenie komedii i karate z akcją a IA to dramat sensacyjny i to najwyższej jakości (hamerykańska "Infiltracja" nie umywa się do niego).

#10 2009-01-09 16:01:51

Winged
Użytkownik

Freeman napisał:

=Winged
IA to znacznie lepsze kino. smile

Ale co ma IA wspólnego z PS? smile PS to kopanina z Jackie Chanem, czyli film należący do zupełnie odrębnego gatunku kopanin z Jackie Chanem smile

Hehe, bo to było do wypowiedzi ~Isao. W starym forum "cytuj" było na górze i niechcący zacytowałem inny post. Zaraz wyedytuję to może nabierze to sensu. jezor

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#11 2009-01-09 19:08:24

Hyuga
Użytkownik

dla mnie wsyztskie sa super! ale ten ostatni to dla mnie bardzo dobre kino akcji!!! najnowsza czesc wywarla na mnie ogromne wrazenie

Stopka forum

© Animesub.info 2025