Nie jesteś zalogowany.
dobra poddaje sie. Bawilem sie o wlasnych silach, ale juz dluzej nie moge.
Internet mam z tele2. Sygnal idzie przez modem thompson speedtouch 536v6, potem rozdzielany jest przez router linsysa [WRT54G] i do mojego kompa idzie juz radiowo. Zgodnie z ta strona:
przekierowanie portow dodalem swojego klienta torrentowego, ale nic to nie dalo. Moze powinienem jeszcze pobawic sie w ustawieniach routera?
Ach zapomnialbym napisac w czym tkwi caly problem. Otoz spokojnie moge sciagac z torrentow, ale ni ch.... nie moge nic wyslac ( Jako ze lubie miec ratio 1.0 to troche bardzo mi to przeszkadza. Moze juz ktos z was mial podobny problem, albo wie co z tym zrobic. Bede wdzieczny za podpowiedz.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Tak na lenia teraz napiszę: jakiego klienta używasz? Ja mam utorrenta i przebija się przez wszystko bez problemów, nie trzeba nic na routerze konfigurować.
A tak na serio, to ja miałem na ST 510v4, na tym samym firmwarze, ustawione [ ANY 9311 - 9311 9311 - 9311 - - ] dla bitcometa i hulało jak ogień. Podejrzewam, że problem jest taki, że na tym linksysie też chyba trza te porty pootwierać. Nie budowałem takiej pajęczyny jeszcze, ale ST ustawiasz na router, a linksysa chyba na "bridża" i w tym momencie masz chyba jakby dwie bramki i na obu trzeba porty otworzyć, tak podejrzewam, bo jak mówię nie bawiłem się jeszcze w taką pajęczynę.
Edit: Właśnie znalazłem panel konfiguracyjny tego cacuszka i myślę, że chyba mam rację i te porty powinieneś pootwierać też tutaj: http://ui.linksys.com/files/WRT54GL/4.3 … ations.htm
Ostatnio edytowany przez MasterPLASTER (2008-07-07 00:25:52)
Jak router rozdziela ci internet to musisz na routerze ustawić sobie ręcznie IP i do niego przypisać jakiś otwarty(odblokowany) Port. Później wystarczy te same IP wpisać na komputerze z którego korzystasz.
A co do programu polecam utorrent.
A bym zapomniał w utorrencie musisz ustawić ten port, który ustawiłeś na swoje IP.
goood. rzeczywiscie musialem jeszcze w konfiguracji otworzyc odpowiedni port i teraz jpopsuki widzi moje polaczenie jako GOOD. Ale mam jeszcze jedno pytanie, co sie dzieje jak sciagam np. 4 pliki z torrenta? musze otwierac 4 porty?
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
. Ale mam jeszcze jedno pytanie, co sie dzieje jak sciagam np. 4 pliki z torrenta? musze otwierac 4 porty?
Nie. Nie musisz otwierać 4ch portów.
Jedyne, co możesz zrobić, to ustawić w opcjach klienta ilość aktywnych torrentów.
Ostatnio edytowany przez Krzyżu (2008-07-07 01:01:53)
coz ale wlasnie caly biznes polega na tym zeby miec otwarte wiecej niz 1 torrent. Jak na razie udaje mi sie seedowac 2 torrenty w tym samym czasie. Co prawda zamiast 30kb/s wyciaga tylko ok 23kb/s, ale zawsze lepsze to niz nic. Moze to zwyczajnie wina tak malej ilosc peerow
Sluchaj niemusisz miec otwartych wiekszej ilosci portow jesli pobierasz wiecej torrentow bo i tak caly czas laczysz sie przez port ktory masz ustawiony w programie ale zobacz sobie czy w kliencie torrenta niemasz zaznaczone losowe wybieranie portow przy wlaczeniu programu bo co wlaczenie bedziesz mial w tedy nowy port. Jesli masz taka opcje zaznaczona to ja sobie odznacz i wpisz sobie recznie port jaki sobie na routerze odblokowales.
Na routerze przekierowujesz sobie jeden port i ten ustawiasz w kliencie lub klientach P2P i smigasz z jednego. ;]
a jesli nijak nie chce wspolpracowac, wlacz dmz na swoj ip i sprawdz czy normalnie seeduje. poprobuj tez rozne porty, kiedys mialem przypadek ze sobie kolezanka ustawila wspolny port dla kilku aplikacji
spoko, dzieki za odpowiedzi, a co sie tyczy seedowania, to teraz nawet sie rozpedzil do 29kb/s wiec mozna powiedziec ze jest juz wszystko w porzadku. Jeszcze raz dzieki za pomoc.
Mam taki sam problem wszystko mi się ściąga ok, ale z wysyłaniem jest źle, tylko na jpopsuki pokazuje mi BAD, na innych prywatnych trackerach mogę normalnie wysyłać. Mam livebox i odblokowane porty w zakładce serwery lan i w kliencie, firewallu, mimo to nadal nic nie mogę wysyłać, czego to wina?
Mam taki sam problem wszystko mi się ściąga ok, ale z wysyłaniem jest źle, tylko na jpopsuki pokazuje mi BAD, na innych prywatnych trackerach mogę normalnie wysyłać. Mam livebox i odblokowane porty w zakładce serwery lan i w kliencie, firewallu, mimo to nadal nic nie mogę wysyłać, czego to wina?
jesli masz neo, to moze byc wina zapchanego downloadu. jak ciagniesz na max predkosci to automatycznie zapychasz upload. albo po prostu wina trakera, skoro w innych nie masz problemow
Mam livebox'a czyli poniekąd neo, ale waski_jestem też miał problem z wysyłaniem na jpopsuki i teraz ma dobrze, podczas wysyłania nic nie ściągam, więc jak może być upload zapchany?
Na Neo z tego co sie orientuje max upload wynosi 256 b/s , czyli mozesz wysylac max z predkoscia 32kb/s.
Hej mam kolejny mały problem, otóż gdy odblokowuję porty zgodnie z tym poradnikiem http://www.portforward.com/english/rout … orrent.htm mam małe pytanie do pewnej funkcji, a mianowicie, co muszę wpisać w Local IP address:
Hej mam kolejny mały problem, otóż gdy odblokowuję porty zgodnie z tym poradnikiem http://www.portforward.com/english/rout … orrent.htm mam małe pytanie do pewnej funkcji, a mianowicie, co muszę wpisać w Local IP address:
jesli mialbym w ciemno strzelac to ip twojego kompa w sieci lan, 192.168....
daj zdrowego linka, to pomyslimy
Ustaw sobie Dynamic IP (chyba o to biega)
Na Neo z tego co sie orientuje max upload wynosi 256 b/s , czyli mozesz wysylac max z predkoscia 32kb/s.
Nie prawda TP zrobiło ograniczenie do 512 kbps (ok 60 kb/s)
songoku napisał:Na Neo z tego co sie orientuje max upload wynosi 256 b/s , czyli mozesz wysylac max z predkoscia 32kb/s.
Nie prawda TP zrobiło ograniczenie do 512 kbps (ok 60 kb/s)
niby na jakiej predkosci neo ?
Hmm, ja mam 6 MB łacze i wiecej niz 32 kb/s nie wyciagne, wiec nie wiem skad u ciebie to 60 :/