#1 2008-06-07 15:45:09

Quithe
Użytkownik

Oficjalne wydania anime w formie divixów

Wczoraj z Hiki zastanawialiśmy sie nad sposobem wydawania anime. Oczywiście DVD jest teraz najpopularniejsze i właściwie tylko tak najczęściej uświadczamy animce. Gdyby się tak zastanowić, co nam daje DVD? Kilka ścieżek audio i napisów, menu, dodatki. Ale to wszystko przekłada się też na często dość wysoką cenę za jeden vol. Każdy z nas ściąga fansuby, jest też grupa osób, które preferują tylko RAWy, ewentualnie mkv. Na czym więc nam zależy? Na dobrej jakości obrazie i dźwięku oraz porządnych napisach. Wiadomo, że suby z DVD są proste, bez żadnych bajerów. I tu mi się przypomniało o pewnej formie wydawania filmów przez IDG. Chodzi o miesięcznik DviX, w którym na jedną płytę DVD wpakowane są 4 pełnometrażówki, a do nich w 3 formatach suby, żeby stacjonarki mogły je odczytać. Posiadamy jedno takie wydanie (na którym były GITS, Kai doh Maru, Armagedon i Sąsiad spod 13). Wszystkie były skodowane w avi, a jakość obrazu i dźwięku nie budziła żadnych zastrzeżeń.
A teraz pomyślcie, gdyby tak były u nas wydawane anime? Często na jedną płytkę DVD, przy odpowiedniej wielkości plików, można wpakować całą, 24 epkową serię. Żeby wydawnictwo nie było stratne, swobodnie można by upchnąć na jedną płytkę połowę serii, która miałaby porządny obraz oraz dźwięk. A przede wszystkim byłaby legalna. Koszt wydania zapewne byłby tańszy niż zwykłego DVD z 4 epami na płycie. Ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do braku menu itd., tańszym kosztem, a w podobnej formie, można by się cieszyć legalnym animcem po niższej cenie. Dodatkowo, skoro IDG korzysta z funsubów, pewne serie, które posiadają porządne napisy, mogłyby być z nimi wydawane.
Czy pasowałaby wam taka forma wydawania Anime w Polsce i czy bylibyście skłonni je kupować? Przykładowo, 2x60PLN, gdzie na jednej płycie jest 12 epów 24 odcinkowej serii.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#2 2008-06-07 15:56:30

Tommy
Użytkownik

Odp: Oficjalne wydania anime w formie divixów

Ciekawa koncepcja. Osobiście byłbym bardziej skłonny wydać 120 zł i mieć 2 opakowania na półce niż kilka pudełek za wyższą kwotę. Ale jakoś nie sądzę aby menu i ewentualne dodatki tak dużo znów nie może tak kosztować. No ale kto wie.

tmpdk.png

#3 2008-06-07 16:00:53

fushigi_subs
Użytkownik

Ja tam się na tym nie znam, ale wydaje mi się, że lwią część kosztów pokrywa opłacenie licencji, a ta czy w wypadku takiej formy, jak zaproponował Quithe, czy takiej, jak jest wydawana w tej chwili, chyba pozostaną takie same smile. Więc cena za serię i tak pozostałaby na zbliżonym poziomie. No i producent chyba też ma coś do powiedzenia w tej kwestii.

Ostatnio edytowany przez fushigi_subs (2008-06-07 16:20:59)

#4 2008-06-07 16:07:53

Jupiter
Użytkownik

Jak dla mnie poza ewentualną niską ceną, zalet nie widzę za bardzo. Kupowanie oryginalnego wydania straciło by swój pierwotny sens, a stare argumenty przeciw piraceniu DVD w ogóle by nie przemawiały. Płacimy za DivXy, a identyczne mamy w sieci więc za co tu płacić. W przypadku DVD jest pewność że obsługuje go każda stacjonarka, mamy te menu i to co najważniejsze to wybór kilku ścieżek audio i napisów (wiadomo że jeden woli suby, a inny lektora) No i tak czy siak kompresując film do DivXa zawsze jest jakaś strata na jakości, gdzie w przypadku DVD mamy najwyższą jakość(chociaż rożnie to bywa -.-). Takie samo mam zdanie na temat sprzedaży muzyki w mp3. Jednak w przypadku seriali ze względów finansowych rozwiązanie to mogłoby się sprawdzić

#5 2008-06-07 16:09:57

dulu
Moderator

Dla mnie okej. Wydrukowanie okładki, tego czegoś okrągłego na płytę i samego pudełka to grosze. Tak tylko wspominam.:P
A tak btw; mój brak kiedyś bawił się w coś podobnego, znaczy się wpychanie na DVD divixów i robienie menu, które nie jest takie trudne do zrobienia, ale jeszcze brata zapytam, bo wyjdzie, że głupoty chrzanię.

#6 2008-06-07 16:33:02

Quithe
Użytkownik

Niby możemy ściągnąć sobie wszystko z neta, ale zostaje ta kwestia piracenia oczkod Niestety nie wiem, jak to wszystko wygląda z licencją itd., ale ogólnie niższa cena mogłaby napędzić większą sprzedaż, przez co zysk poszedłby też w górę. No i zwiększyłaby się liczba pozycji do wyboru, jak na razie z wszystkiego, co wyszło, Tylko Ergo i Champloo czekają na kupno.
Co do jakości okładek, widać trafiałem na jakieś lipne drukarki w miejscach, gdzie zajmowali się wydrukiem, bo nigdy nie wyglądały tak, jak powinny. Jakieś menu pewnie dałoby się zrobić, żeby wybierać sobie z niego dane epki.
Co do straty jakości, czasem dvd mają tak spieprzoną, że często dobrze skodowany divix wygląda znacznie lepiej, tym bardziej, gdy będzie się miało do dyspozycji 300MB na jeden ep.
Co do lektora, gardzę tym gównem... Nic tak nie psuje klimatu jak lektor. Nie dość, że bardzo zagłusza oryginalny dźwięk, to jeszcze tekst jest dodatkowo skracany w porównaniu z napisami.
Hm, może by tak przeprowadzić jakąś ankietę, gdy wejdzie do użycia nowe forum i będzie taka opcja. Freeman mógłby wspomnieć o tym pomyśle w IDG oczkod

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-06-07 16:34:47)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#7 2008-06-07 16:46:05

hikikomori
Użytkownik

Ja tam nie wiem, jak się przekładają koszty licencji na końcowy koszt płyt, ale dziwne mi się wydaje, że 4 zlicencjonowane pozycje wydane na jednej płycie kosztowały tyle samo co jedno dvd - chodzi mi o płyty dodawane do gazet, bo to jest jakby inna działka niż te dostępne w sklepach.

#8 2008-06-07 17:26:12

_KiRA
Użytkownik

Pytanie tylko jakie serie i jakie wydawnictwo... Jak wiedomo malo anime jest u nas wydawanych, szczegolnie tych od IDG...

PS. czyzby Gardeńcy chcieli wejsc na legalna sciezke dystrybucji? oczkod

#9 2008-06-07 17:44:05

Freeman
Użytkownik

Licencje na anime są horrendalnie drogie. To w ramach ciekawostki smile

#10 2008-06-07 17:45:10

Deviant
Użytkownik

to czy bym kupil czy nie zalezy od tego jakie anime by bylo w takiej wersji rozprowadzane

jesli jakies slabe, niszowe to nie,
ale jesli mowa o  Clannda, Code Geass, Kanon to czemu nie. bym kupil smile

bo milo miec na puleczce swoje ulubione anime ^_^

acha, jak juz to lepiej bylo by XviD.

Ostatnio edytowany przez Deviant (2008-06-07 17:45:44)

or2yv7gv3.gif

#11 2008-06-07 18:08:09

strusic
Użytkownik

Ja tam jednak wolę normalne DVD-Video. Jakoś bardziej kojarzy się z pełnowartościowym oryginałem niż jakieś Divxy. Poza tym lubię ładnie zrobione okładki - im więcej na półce tym fajniej to wygląda. A jakość hmm 1Mbps a np. 9Mbps - różnica ogromna. Jedynie cena. smile 12DVD a 2DVD to jeż ogromna różnica. smile

strusic.pngmalsig2.png

#12 2008-06-07 18:11:54

hikikomori
Użytkownik

_KiRA napisał:

Pytanie tylko jakie serie i jakie wydawnictwo... Jak wiedomo malo anime jest u nas wydawanych, szczegolnie tych od IDG...

PS. czyzby Gardeńcy chcieli wejsc na legalna sciezke dystrybucji? oczkod

Quithe mode:
Roztrząsaliśmy już Hiki kwestię wydawania anime w formie fansubów oczkod A nawet (gdyby tak wygrać w totka jezor) jakąś formę współpracy z Hanami odnośnie mang xD Cholernie chciałbym mieć na półce Kaijiego slina

Deviant, może być i xvid, to już nie moja działka, nie znam się na kodowaniu xP

EDIT
Deviant, właśnie przez takie badziwia, które wymieniłeś, niezauważone przechodzą pozycje, które mają w sobie coś więcej niż bezdennie głupie laski i kolesie, którzy za nic ich nie zaliczą. Ot choćby Kemonozume, które jest genialne graficznie, ma świetny humor i dobrą fabułę. Tak samo Kaiji, w którym laska pojawia się właściwie tylko raz w niewiele znaczącym epizodzie. Anime ma genialnie prowadzoną fabułę, w której na dodatek jest sporo sensownie użytej psychologii i analizy społeczeństwa.

strucic, ale na jakość RAWów z HDtv to pewnie nie narzekasz, co? 300~350MB spokojnie by wystarczyło na bdb jakość. A wydawanie kilka razy więcej kasy po to, żeby mieć ładną półkę to już zakrawa na szaleństwo xP

Freeman, zapodaj przykładową cenę niekoniecznie podając do niej tytuł oczkod

Ostatnio edytowany przez hikikomori (2008-06-07 18:45:48)

#13 2008-06-07 19:16:14

KAT
Użytkownik

hikikomori napisał:

Freeman, zapodaj przykładową cenę niekoniecznie podając do niej tytuł oczkod

Pogadaj z Mr.Jedi z Anime Gate, on doskonale bedzie sie orientowal w tych sprawach. Jego GG znajdziesz na oficjalnej stronie AG.

#14 2008-06-07 19:37:45

Starfox
Użytkownik

Przede wszystkim zależy mi na dźwięku, więc jakby był DTS, to można wydawać:D Choć dla mnie to i tak bez różnicy;p DVD i tak kupuję;p

#15 2008-06-07 19:40:41

Hatake
Użytkownik

Jupiter napisał:

Jak dla mnie poza ewentualną niską ceną, zalet nie widzę za bardzo. Kupowanie oryginalnego wydania straciło by swój pierwotny sens, a stare argumenty przeciw piraceniu DVD w ogóle by nie przemawiały. Płacimy za DivXy, a identyczne mamy w sieci więc za co tu płacić. W przypadku DVD jest pewność że obsługuje go każda stacjonarka, mamy te menu i to co najważniejsze to wybór kilku ścieżek audio i napisów (wiadomo że jeden woli suby, a inny lektora) No i tak czy siak kompresując film do DivXa zawsze jest jakaś strata na jakości, gdzie w przypadku DVD mamy najwyższą jakość(chociaż rożnie to bywa -.-). Takie samo mam zdanie na temat sprzedaży muzyki w mp3. Jednak w przypadku seriali ze względów finansowych rozwiązanie to mogłoby się sprawdzić

Taka ciekawostka tylko: w AVI też możesz mieć kilka ścieżek audio, a co lepiej, jeśli twój player obsłuży DivX'a, to i te ścieżki również. Sub w mDVD lub SRT też wejdzie.
PS: Kodowanie do MPEG-2 też jest stratne:) I kto skoduje dobrze, ten będzie miał dobrą jakość.

Co do pierwotnego toru tematu: jestem w tej sprawie neutralny.

PS do strusica: 1mbps a 9mbps - tylko, że tu masz MPEG-2, a tu masz MPEG-4:D

Poza tym musieliby też załatwiać sprawę z Freeware'owym oprogramowaniem (nie dotyczy DivX'a 6 - tego DVD-Player nie łapnie, chyba że jakiś nowiuśki, nie znam się), kontaktować się z twórcą tego a tego kodeka, skoro ma być to w pełni legalne. Nie wiem, jak sprawę załatwiło IDG. W dodatku - mniej DVD, mniej zarobionej kasy z kupionych sztuk:-D Bo dzięki temu mogłaby wzrosnąć ilość klientów, ale nie musiałaby.
Na A-V nie ma co liczyć, bo to tylko filia od Niemców, A-G - mooooże, ale jeśli dalej będzie Blend Deinterlace, to zbytniej różnicy nie będzie, jak nie żadnej... O IDG nie mówię, bo wiadomo.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-06-07 19:51:53)

Stopka forum

© Animesub.info 2025