#1 2008-05-14 11:56:24

Kisiel
Użytkownik

Banowanie na dużych forach internetowych

Czy ktoś z was spotkał się ze zjawiskiem zbyt częstego wlepiania ostrzeżeń i banów na większych forach internetowych praktycznie bez powodu? Nie rozumiem dlaczego zaostrzają cały regulamin jeszcze bardziej pomimo olbrzymiej ilości użytkowników i wprost proporcjonalnej zbanowanych?

Na moim przykładzie - uczęszczałem a forum dobreprogramy.pl już jakiś czas i zwykle udzielałem się w dziale "problemy" by pomóc tym nieszczęśnikom lub noobom (zależy jak przedstawi problem i jakiej jest natury).Na to co znałem odpowiedź

I stało się.. dostałem bana
bez słowa wyjaśnienia tylko 2 maile na skrzynkę o na raz postawionych 3 ostrzeżeniach. Prawdopodobnie stało się (mogę się tylko domyślać) za mój tekst, cytuję:
[cytuj]Chyba Chyba zgłupiałeś!
AQQ 1 ma moduł spyware który skanuje twój komputer i wysyła informacje Do serwera.
Do tego ukrywa swoją rzeczywistą pamięć! Po starcie AQQ 1 ma już ponad 22mb a dodaj skórki i i wtyczki to ci zwiększy.
Sprawdzić łatwo możesz zaawansowanymi programami do monitoringu pracy programów a nie nic nie wartym menadżerem zadań windows.
Chociaż łatwiej jest zainstalować AQQ ************** a ujrzysz prawdę. Umieściłem link do tego programu jakiś czas temu na tym forum.

Jak ja lubię wymądrzających się a nie znających prawdy userów jezor[/quote]

W miejsce wykropkowanych była wstawiona nazwa, nawet bez linka który mam, Bannerkiller/bkfucker. Dostałem bana, że to, że taką "bluźnierczą" nazwę ma program?
Ale prędzej sądzę, dla wapstera (producent aqq) jest to niewygodne ponieważ wtyczka:
[cytuj]Zadania wtyczki:

* blokowanie reklam w komunikatorze (usuwanie reklam w aqq)
    * modyfikacje punktow doświadczenia
    * eliminacja kodu ukrywajacego prawdziwe zużycie pamięci przez aqq
    * blokowanie szpiegowania użytkowników i niepozwalanie na pobieranie prywatnych danych
    * blokowanie łączenia z gemiusem
    * blokowanie autoupdate (na dzień dzisiejszy każda nowa wersja jest coraz to bardziej niestabilna, więc update zostal zablokowany)[/quote]

Myślałem, że robią tylko wielkie korporacje jak coś jest dla nich niewygodne ale jednak nie. Czyli jakbym znalazł jakąś straszną lukę w windowsie i nie zdążył tego nagłośnić odpowiednio przed to microsoft by mnie uciszył i albo ta informacja została okrojona/ukryta przed resztą jak to miało przypadek to. Lub przypisali by sobie odkrycie tej luki.

Ale wracając do dobreprogramy.pl - moderatorzy i admini pewnie stale zaostrzają regulamin (bo faq to jest niezła beka tam smile_lol sprawdźcie) by chronić swoje dupy. Czemu? Otóż osoby te za opiekowanie sie forum i witryną dostają od firm różne programy, sprzęt i upominki prócz tego, że strona zarabia na siebie sporo. Podam tylko ostatni przykład a było ich sporo więcej:
[cytuj]Listę zasłużonych należy rozpocząć od naszych moderatorów, którzy poświęcając swój wolny czas, bezinteresownie pomagają w utrzymaniu porządku na forum - co nie jest rzeczą prostą ;-) Do tego grona należą: adpawl, Agaton, Areh, Asterisk, boczi, Gutek2222, JNJN, Kaka', Lazikar, Monczkin, squeet i sdar - do każdego z nich powędrują urządzenia Linksysa ufundowane przez sklep Vobis oraz wybrany program lub kurs.[/quote]

Do "wyższej" administracji już poszedł mail i wyjaśnię to lub "pokażę im palec" aż do skutku. Może trochę ostro ale należy się.

Może kogoś stąd spotkało podobne zjawisko i co w tedy zrobiliście? chciałbym poznać wasze opinie

PS: Każdy kto by ją chciał (tą wtyczkę do aqq), proszę się odezwać a prześlę ją.

10721827ve.gif

#2 2008-05-14 12:36:38

turunks
Użytkownik

Odp: Banowanie na dużych forach internetowych

są takie fora, gdzie za pierdoły dają warny lub nawet bany, niekoniecznie zalezy to od wielkości board'u (bo np. na takim frazpc piszą duzo pierdół i co jezor), a raczej od ludzi (modkow, adminów) i ich podejscia. Z reguły jak sie rejestrujesz no nowym forum to starasz sie rozeznac w sytuacji jak tam wygląda, czy jest duzy luz czy nie (mozna to wyczuc sledząc poszczególne dyskusje)i musisz sie po prostu dostosować. Tyle smile

#3 2008-05-14 15:52:27

luki349
Użytkownik

są też takie fora jak to onetu gdzie jak napiszesz "Kaczyński źle rządzi" to ci wypowiedź usuną deprecha

#4 2008-05-14 16:12:45

Suchy
Użytkownik

Ano są są.
Cały ból w tym, że na wielu forach moderatorom wali sodówa do głowy. Chcą poczuć władzę i pokazać kto rządzi.
Zapominają, że moderator nie jest od rządzenia, lecz od pilnowania porządku, a to dość znaczna różnica.
Często tworzą się też kółka wzajemnej adoracji i generalnie jak pojawia się ktoś nowy niegłupi, to często jest od razu jechany za byle co.

Do takich for, których nie polecam, zdecydowanie zaliczam polskie forum mirandy.
Niestety blisko tego statusu jest w moim mniemaniu forum ANFO.

Dobrym przykładem forum, gdzie często można dostać wyczerpującą odpowiedź (oczywiście o ile ktoś już wcześniej tego nie poruszał), gdzie nowi nie są piętnowani i generalnie klimat jest z dużym przymróżeniem oka, jest forum Infojamy.

#5 2008-05-14 17:47:58

KKnD
Zbanowany

Suchy napisał:

Zapominają, że moderator nie jest od rządzenia, lecz od pilnowania porządku, a to dość znaczna różnica.

Przykładem jest tutaj ANSI, zresocjalizowany zostałem tutaj, nawet dialekt neandertalski gdzieś powoli gubię

fontani32678yp1.gif

#6 2008-05-14 18:24:13

Tutla
Użytkownik

Też się spotkałem z bardzo czestym banowaniem i wlepianiem ostrzeżeń na polskim forum gry 9Dragons. Moderator wlepia bany za byle co, za to że się np. post powtórzy (przez przypadek 2 naraz te same się wyślą i sa jeden pod drugim) albo za to że sie nie daje edytuj posta tylko pisze następny. Za źle napisany temat (gdy nowy się oczywiście zakłąda). Jednym słowem za wszytko prawie, chce żeby forum było jak biblia napisana, prawie doskonale ;/ LOL

#7 2008-05-14 18:27:08

KKnD
Zbanowany

za oczywiste jak w/w należy się kara.
To jest jak nie przestrzeganie netykiety

fontani32678yp1.gif

#8 2008-05-14 19:12:34

Beavis
Zbanowany

Ja nie rozumiem całego zamieszania zezik
Skoro atmosfera mi nie odpowiada to tak nie wchodzę, szukam innego forum, rozwiązania problemu. Jasne jest, że jak na czymś zależy to trzeba o to walczyć ale nie za wszelką cenę. Wszak nie ma i nie będzie monopolu tylko dla jednego forum tematycznego... wolna droga do zakładania innych.
Ja na innych forach nie zauważyłem nadmiernie wystawianych ostrzeżeń. Ba! jak ich nie ma wcale to Sodoma i Gomora

A do autora tematu - Kisiel nie chce mi się do końca wierzyć, że poleciałeś za jeden post, ponieważ często lubisz kogoś OPR na ANSI oczkod Według ciebie to jest normalne, ale może dla nich akurat takie zachowanie budzi zastrzeżenia. Widocznie taka twoja natura smile Więc zamiast rozczulać się nad swoim losem, zmień forum na inne jezor Jeżeli byłeś dobry w pomaganiu innym, to właśnie stracili cennego użytkownika... ich strata, nie twoja bynajmniej.

Hymmm może na tych dużych forach modkowie mają za dużo na głowie i rozwiązują spory właśnie poprzez bany? Jeżeli tak to lipne mają, ale to już nie mój problem smile_big Poza tym portal, na którym wynagradza się ludzi za krzewienie jedynej słusznej prawdy (pochodzącej od finansjery), to też mówi za siebie.

papa

#9 2008-05-14 19:16:29

Cain
Użytkownik

[cytuj]albo za to że sie nie daje edytuj posta tylko pisze następny.[/quote]
To powinno być zrozumiałe, jednak jak widać, nie dla wszystkich. Od czegoś ten przycisk "edytuj" chyba jest.

Ostatnio edytowany przez Cain (2008-05-14 19:17:00)

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#10 2008-05-14 19:30:58

twy
Użytkownik

Tutla napisał:

Też się spotkałem z bardzo czestym banowaniem i wlepianiem ostrzeżeń na polskim forum gry 9Dragons. Moderator wlepia bany za byle co, za to że się np. post powtórzy (przez przypadek 2 naraz te same się wyślą i sa jeden pod drugim) albo za to że sie nie daje edytuj posta tylko pisze następny. Za źle napisany temat (gdy nowy się oczywiście zakłąda). Jednym słowem za wszytko prawie, chce żeby forum było jak biblia napisana, prawie doskonale ;/ LOL

hehe też gram w tą grę i fakt forum przestałem używać, gdy napisałem jakiegoś posta lub założyłem temat po kilku chwilach znikał lub dostawałem ostrzeżenie, w wytłumaczeniu dlaczego dostałem ostrzeżenie itp. odpisywali że taki temat jest proszę użyć szukaj itp. fakt faktem że używam tej opcji prawie zawsze i nic na szukany temat nie znalazłem gdy wysłałem wiadomość do moda że niemoge znaleźć tematu i żeby podał mi link jak takowy istnieje (wcześniej założyłem temat został usunięty) dostałem bana... i zrozum o co tu chodzi... dobrze że takie osoby nie są adminami w samej grze...

twyavatar3mr7.gif

#11 2008-05-14 21:32:57

turunks
Użytkownik

[cytuj]są też takie fora jak to onetu gdzie jak napiszesz "Kaczyński źle rządzi" to ci wypowiedź usuną[/quote]
czytam oneta codziennie i widze tam posty znacznie bardziej bulwersujące czy bezsensowne niz "Kaczyński źle rządzi" i nie są usuwane, albo usuwane z duzym opóźnieniem....a przeciez post nie pojawia sie tam od razu tylko jest niby "zatwierdzany".....
BTW ciekawe kiedy Antka Emigranta zbanują na onecie -_-

Ostatnio edytowany przez turunks (2008-05-14 21:33:30)

#12 2008-05-14 22:07:39

kiczowatykoles
Użytkownik

forum onetu to największy syf na ciele polskiego internetu
użytkownicy to zgraja porytych prowokatorów (z antkiem na czele, simonem, kasią lublin, czulym wojtkiem i resztą zgrai)
edit: jeszcze zuzia_nieduza (rodowita Szwedka, potomek vikingów), kto kiedykolwiek widział jej poryte posty, nigdy nie zapomni

Ostatnio edytowany przez kiczowatykoles (2008-05-14 22:12:01)

#13 2008-05-14 22:07:59

luki349
Użytkownik

turunks napisał:

[cytuj]są też takie fora jak to onetu gdzie jak napiszesz "Kaczyński źle rządzi" to ci wypowiedź usuną

czytam oneta codziennie i widze tam posty znacznie bardziej bulwersujące czy bezsensowne niz "Kaczyński źle rządzi" i nie są usuwane, albo usuwane z duzym opóźnieniem....a przeciez post nie pojawia sie tam od razu tylko jest niby "zatwierdzany".....
BTW ciekawe kiedy Antka Emigranta zbanują na onecie -_-

nie wiem od czasu wyborów tam nie byłem (wtedy usuwali)...

Ale tak patrząc na fora gdzie dziennie powstaje ok. 100 tematów, w których autor chwali się głupotą (własną), to ci moderatorzy dostają na łeb. Ja jak bym miał pisać codziennie 100+ razy "było, poszukaj", to też bym zaczął usuwać tematy bez uzasadnienia, z warnami to samo - po raz setny dajesz warna za wulgaryzmy, spam, głupotę, spam, lenistwo (nie chce się ludziom szukać)[shithappens] to w końcu zaczynasz popadać w monotonie i nawet dobrze nie czytasz posta, tylko zobaczysz jakieś "słowo klucz" i leci ban/warn

#14 2008-05-14 22:14:37

Kisiel
Użytkownik

luki349 napisał:

są też takie fora jak to onetu gdzie jak napiszesz "Kaczyński źle rządzi" to ci wypowiedź usuną deprecha

Coraz lepsze rzeczy się dowiaduję oczkod

Suchy napisał:

Ano są są.
Cały ból w tym, że na wielu forach moderatorom wali sodówa do głowy. Chcą poczuć władzę i pokazać kto rządzi.
Często tworzą się też kółka wzajemnej adoracji i generalnie jak pojawia się ktoś nowy niegłupi, to często jest od razu jechany za byle co.

Widzę, że coś o tym wiesz. Lepiej bym tego sam nie dobrał w słowa bo byłem lekko poddenerwowany po tym zdarzeniu.

Beavis napisał:

Ja nie rozumiem całego zamieszania zezik

Skoro atmosfera mi nie odpowiada to tak nie wchodzę, szukam innego forum, rozwiązania problemu. Jasne jest, że jak na czymś zależy to trzeba o to walczyć ale nie za wszelką cenę. Wszak nie ma i nie będzie monopolu tylko dla jednego forum tematycznego... wolna droga do zakładania innych.

Tak ale tutaj już nie chodzi o klimat panujący czy nie. na tym forum głównie odpowiadałem na pytania i pomagałem ludziom gdy znałem odpowiedź bo nie mogłem znieść już niektórych nieudolnych ludzi co nie używają google. Można powiedzieć, że za pomoc wielu innym dostaje sie bana. Gdzie tu logika? A, że chcę kogoś zmotywować też podając linka to źle?

Beavis napisał:

Ja na innych forach nie zauważyłem nadmiernie wystawianych ostrzeżeń. Ba! jak ich nie ma wcale to Sodoma i Gomora

najczęściej jest przegięcie w jedną lub w drugą stronę. Wyśrodkowane są niestety tylko fora niedużych społeczności.

Beavis napisał:

A do autora tematu - Kisiel nie chce mi się do końca wierzyć, że poleciałeś za jeden post, ponieważ często lubisz kogoś OPR na ANSI oczkod

Nie przesadzajmy znów oczkod Jak jestem za ostry to mówcie! Sam sobie wymierzę odpowiednią karę (warn?)

Cain napisał:

[cytuj]albo za to że sie nie daje edytuj posta tylko pisze następny.

To powinno być zrozumiałe, jednak jak widać, nie dla wszystkich. Od czegoś ten przycisk "edytuj" chyba jest.

Tak od czegoś takiego jest też "zgłoś mod." a ludzie i tak wypisują bezsensowne komentarze w tematach które i tak polecą, zamiast właśnie użyć tego przycisku! Gdzie tu logika? (moderatorzy pewnie doskonale wiedza o co mi chodzi oczkod )

----------
Wiem, że często nawet na dużych forach moderatorami zostają dzieci z mózgiem wielkości orzeszka ale forum dobreprogramy.pl jest na tyle profesjonalne i tyle lat jest w sieci ze stałymi doświadczonymi moderatorami to aż dziw bierze jak nieprofesjonalnie potrafią sie zachować.
Wapniaki na resorach?

Aha, dostałem surową odpowiedź na mojego maila oczkod
Dostałem 3 warny pod rząd za:
-słówko: "zgłupiałeś"
-nazwę programu: "banner killer / bkfucker" (moja wina, że takie nazwy nadaje autor? oczkod )
-słówko w zdaniu: "na cholerę mu te kodeki?" (dalej posta nie dokończę bo dostał wyczerpującą odpowiedź która mu pomogła oczywiście ale nikt tego nie bierze pod uwagę)

Strrrrasznie obraźliwe to było i powyższe są brane na równi z ciężkimi przekleństwami innych smile_lol
Zapomniałem dodać, że na tamtym forum byłem aktywny ponad miesiąc i nic specjalnego sie nie działo. Warny poszły każdy od innego moda.

Ostatnio edytowany przez Kisiel (2008-05-14 22:16:03)

10721827ve.gif

#15 2008-05-14 22:26:55

luki349
Użytkownik

Kisiel napisał:
Suchy napisał:

Ano są są.

Widzę, że coś o tym wiesz. Lepiej bym tego sam nie dobrał w słowa bo byłem lekko poddenerwowany po tym zdarzeniu.

woda sodowa to jest na początku, kółka adoracji to jest norma dzienna, ale bardziej na zasadzie, że jednych regulamin obowiązuje bardziej, a innych mniej. Co do pilnowania porządku to nie myl rządzenia z "polityką twardej ręki" - wtedy to warny latają na lewo i prawo hehe
A tak nawiasem to nie zapominajmy, że moda ogranicza jego sumienie i transfer, a usera dodatkowo regulamin jezor

#16 2008-05-14 22:58:46

Beavis
Zbanowany

Kisiel w takim razie wielkie LOL jak za coś takiego dostałeś bana. Za 'kurde' też warny lecą? Porażka jednym słowem.

papa

Stopka forum

© Animesub.info 2025