Nie jesteś zalogowany.
Na początek chciałbym przeprosić, że zaśmiecam forum takimi głupotami, ale pytałem już na kilku forach i raczej odpowiedzi się nie doczekam, a tonący brzytwy się chwyta, więc musicie mi wybaczyć ten temat. Chciałem się gdzieś doczepić, ale jedyny temat o fizyce był zamknięty. Do rzeczy:
ROZWIĄZANE (Dzięki, Cain!)
[cytuj]Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu:
W naczyniu znajdują się 2 gazy: azot N2 i wodór H2 w temp. T = 300 K
- Oblicz średnią Ek dla wodoru i azotu.
- Oblicz średnią prędkość cząsteczki dla wodoru i azotu.
Chodzi mi głównie o to, jak obliczyć masę gazu mając te informacje. Z góry dzięki. (możliwe, że jeszcze o coś zapytam, bo jutro czeka mnie poprawka z całego roku :/)[/quote]
Do moderatora:
Pomyślałem, żeby ewentualnie (jeśli mod uzna, że ma to sens) zmienić nazwę tego tematu na jakąś ogólną i umieszczać tutaj podobne pytania, żeby nie trzeba było zakładać nowego wątku za każdym razem [mam nadzieję, że nie będzie następnego razu w moim przypadku].
EDIT:
Drugie i ostatnie:
W naczyniu z ruchomym tłokiem o masie m = 300 [kg] znajduje się gaz w T1 = 300 [K] i v1 = 20 [dm3]. Naczynie ogrzano izobarycznie do T2= 450 [K].
Oblicz ciśnienie gazu.
Oblicz wysokość naczynia (odległość tłoka od dna), jeśli:
a) naczynie ma w podstawie prostokąt o bokach a = 0,5m i b = 0,6m
b) ma powierzchnie koła o r = 0,5/pi [m]
Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-05-11 22:58:33)
Tu masz opis:
EDIT.
Faktycznie , zasugerowałem się pytaniem o ciśnienie gazu o_O.
Tak więc.
p=Fg/S
Fg=mg
p1*V1/T1=p2*V2/T2
p1=p2
V2=T2/T1*V1
T2/T1=1,5
V2=1,5V1
V2=30dm^3
V2=h*S
h*S=30
a)
S=ab=0,3m^2=30dm^2
30*h=30
h=1[dm]
analogicznie podpunkt b)
Ku**
Sory ale błędami sieje - sposób jest dobry ( ale niech ktoś to sprawdzi)
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2008-05-11 23:19:59)
Dżibril, izobarycznie więc p=const, nie? A nie V1=V2.
wtedy
V1/T1=V2/T2
obliczamy V2
mamy V2 i rozmiary podstawy, więc można obliczyć wysokość.
/przynajmniej w/g mnie
Ostatnio edytowany przez Cain (2008-05-11 23:08:35)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
lb333, jak chcesz, mogę Ci zapodać rozpiskę wzorów i ustaleń dla przemian gazów/pary wodnej itd, bo miałem to na termodynamice (adiabatyczna, izobaryczna, izotermiczna, izohoryczna, izentropowa). Do tego obiegi Otto, Diesla, itd.
EDIT.
Faktycznie , zasugerowałem się pytaniem o ciśnienie gazu o_O.
Przepraszam, pomyliłem się przy przepisywaniu treści. Zmęczony już nieco jestem.
Równanie clapeyrona: pV=nRT
ten gaz ma być doskonały czy to coś konkretnego?
Dżibril napisał:EDIT.
Faktycznie , zasugerowałem się pytaniem o ciśnienie gazu o_O.Przepraszam, pomyliłem się przy przepisywaniu treści. Zmęczony już nieco jestem.
NIe.. pytanie jest ok tylko pomyślałem że jak mam liczyć to ma sie zmieniać[los].
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2008-05-11 23:14:40)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
lb333, jak chcesz, mogę Ci zapodać rozpiskę wzorów i ustaleń dla przemian gazów/pary wodnej itd, bo miałem to na termodynamice (adiabatyczna, izobaryczna, izotermiczna, izohoryczna, izentropowa). Do tego obiegi Otto, Diesla, itd.
Dziękuję, ale tonę już w kartkach ze wzorami. No i poziom jednak za wysoki, bo zdołaliśmy zrobić tylko tę izobaryczną.
NIe.. pytanie jest ok tylko pomyślałem że jak mam liczyć to ma sie zmieniać[los].
Przez jakieś dziesięć minut było złe.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-05-11 23:20:04)
Z clapeyrona wyszło mi że:
Dane:
p1=p2
T1=300 , T2=450
V1=20[dm] , V2=?
p=?
pV=RT (pod warunkiem że to jest gaz doskonały)
czyli p=8,314*300/20 => p= 124,71
Podstawiając do V2 wyszło mi tyle co Dżibrilowi:
p=R*T2/V2
124,71=8,314*450/V2
V2=8,314*450/124,71
V2=30[dm]
Zgubiłeś mole , ale w sumie to nic bo i tak by Ci się po drodze by skróciły .
Zgubiłeś mole , ale w sumie to nic bo i tak by Ci się po drodze by skróciły .
jakie mole? przecież nie podano gazu
btw ib to na mature?
Ostatnio edytowany przez Atem (2008-05-11 23:42:25)
Bez urazy , ale kiedyś parę takich tematów poleciało z tekstem "a co to ma wspólnego z anime" albo "szukaj w google". Robiąc jeden wyjątek nie miejcie pretensji , że od czasu do czasu ktoś będzie sypał zadaniami domowymi.
tłumacze którzy spełniają oczekiwania ludu maja specjalne przywileje, reszta niech sie goni.
Kto powiedział że prawo tego forum jest sprawiedliwe ^^
tłumacze którzy spełniają oczekiwania ludu maja specjalne przywileje, reszta niech sie goni.
Kto powiedział że prawo tego forum jest sprawiedliwe ^^
Dobrze wiedzieć , że i na tym forum są równi i równiejsi.
Zaoszczędzi mi to kilku niepotrzebnych wypowiedzi w przyszłości.
Ostatnio edytowany przez Citizen (2008-05-12 08:09:56)
Zgrzyt napisał:tłumacze którzy spełniają oczekiwania ludu maja specjalne przywileje, reszta niech sie goni.
Kto powiedział że prawo tego forum jest sprawiedliwe ^^Dobrze wiedzieć , że i na tym forum są równi i równiejsi.
Zaoszczędzi mi to kilku niepotrzebnych wypowiedzi w przyszłości.
To Zgrzyt powiedział. Mnie się wydaje, że jednak te osoby, które pytały, pomoc otrzymywały. Zresztą to nie jest praca domowa [nazwa tematu została zmieniona przez moda], muszę się tego nauczyć, bo od tego zależy, czy znam do następnej klasy.
Na zaliczenie z angielskiego mam napisać esej na temat: zanieczyszczeń w moim mieście. Na wstępie mam napisać jakie problemy występują w moim mieście(przynajmniej 3) ,a w dalszej części napisać solucje co ja bym zrobił żeby to naprawić(do każdego osobno) i na końcu wszystko podsumować (cała praca musi mieć 150słów, ale jak będzie 120 to nic wielkiego się nie stanie).
Z angielskiego nie jestem wybitnie uzdolniony ,a praca zupełnie nie jest na moim poziomie zaawansowania. Więc pomyślałem że jest tutaj kilka osób które deklaruje się dobrą znajomością tegóż języka i zechce udzielić mi pomocy. Do tego prace tę mam na jutro więc jak się nie wyrobie to będzie lipa ;/
Wiesz, zarzuć jej tekstem po polsku, to może ktoś się ruszy i ci ładnie przetłumaczy. Poza tym jak na esej to mało słów
na wiki jest "prawie gotowa" taka praca wersja pl wersja ang, wystarczy tylko pokombinować, coś skopiować, skleić, przekształcić, dodać coś od siebie i gotowe, jak sam twierdzisz że "Z angielskiego nie jestem wybitnie uzdolniony" to zrób kilka błędów żeby praca wyglądała na samodzielną
Całą różnica jest w tym, czy ktoś chce by mu pomóc i wytłumaczyć, czy ktoś chce by za niego zrobić.