#1 2008-04-09 14:08:42

Kaar
Użytkownik

Oryginalna stacja telewizyjna nadająca anime?

Na samym wstępie podkreślam, że większość zawartych tutaj treści to czysta teoria i marzenia, które prawdopodobnie nigdy się nie spełnią. Proszę tylko o jedno, o poważne podejście do tematu oczkod

Wydaje mi się, że wielu fanów japońskiej animacji, mangi czy nawet ogólnie pojętej kultury japońskiej chciało by, aby na terenie naszego małego, śmiesznego kraju powstała stacja telewizyjna emitująca anime z oryginalną ścieżką audio, z profesjonalnie wykonanymi napisami, bez zbędnych literówek, czy nawet brakujących przecinków, że o braku błędów w tłumaczeniu nie wspomnę (a takie napisy na ansi, niestety pojawiają się dość często). Serie tłumaczone bezpośrednio z języka japońskiego to pewnie dla wielu czarna magia przez co wychodzą różne rzeczy, kiedy napisy są tworzone na podstawie słabej jakości hardsubów angielskich... z tego nie może wyjść nic dobrego... ale chyba troszkę zbiegłem z tematu.
Czy idea takiej stacji to dobry pomysł? Może dzięki takiej telewizji z anime, to co cieszy nas, spodobałoby się wielu Polakom, którzy nic nie wiedzą na ten temat.

No i właśnie w tym momencie pojawiają się moje pytania, teorie i Bóg wie co jeszcze (pamiętajcie, to teoria i marzenia, nie niszczcie ich ;p )

Gdyby ktoś chciał stworzyć właśnie coś co opisałem wyżej, stację telewizyjną emitującą anime (i nie tylko) z japońską ścieżką z profesjonalnymi napisami jakie warunki musi spełnić. (np. ja bym chciał ;p ... dobre sobie, co? jakiś 18 latek nie wiadomo skąd nagle chce stworzyć stacje telewizyjną od zera, ale ja nie o tym, bo chcieć może sobie każdy).
Taka stacja emitowała by nie tylko anime, ale także niektóre japońskie show (te ewentualnie z jakimś lektorem), programy promujące kulturę Japońską jak i samą Japonię oraz (ewentualnie) lekcje języka japońskiego.

Szukałem w internecie, i szukałem, i nic nie znalazłem. Czy takie przedsięwzięcie utrzymało by się na barkach śmiertelnika? Albo czy przynajmniej ów śmiertelnik dał by radę na moment podźwignąć ten ciężar odpowiedzialności i pracy?
Od czego zacząć w takim przedsięwzięciu? Wiem, że dużą rolę ma to jaki ktoś posiada kapitał, ale pomijając ten punkt... ? ;]
Zatwierdzenie stacji przez Krajową radę radiofonii i telewizji... Jak myślicie, czy trudno uzyskać zgodę na rozpoczęcie takiej działalności?

Ile serii anime potrzebne by było na start, na przynajmniej 8 godzin emisji codziennie przez 7 dni w tygodniu? (Tutaj niewielkie nawiązanie do stanu majątkowego) Ile kosztowało by wykupienie licencji na emisję tych serii?

Co trzeba zrobić, aby stacja telewizyjna była w pakiecie telewizji kablowych czy cyfrowych?

Czy ma sens zaczynanie takiej działalności regionalnie czy może od razu na cały kraj?

Ile wysiłku potrzeba włożyć, żeby rozpocząć taką działalność?

Nie wiedziałem czy takie forum to odpowiednie miejsce, ale przeglądając inne tematy w głowie zaszumiało mi 'a czemu nie? oO' W internecie nie ma żadnych for dyskusyjnych poświęconych tworzeniu stacji telewizyjnych... a nóż może ktoś coś wie na ten temat, a może pracuje lub jest blisko projektów zajmujących się podobną działalnością (np. wydawnictwa płytowe, czy może nawet ktoś pracuje 'na zapleczu' w stacji telewizyjnej)
Było by miło gdyby ktoś mi przybliżył ten temat, i innym również, bo mogę się założyć, że znajdą się tacy, którzy też by chcieli, aby coś takiego powstało i byli by zainteresowani :>

P.S. Mam nadzieję, że nie zrażę do siebie innych użytkowników tym tematem... że nie pojawią się komentarze typu 'kup se słownik' (co jest bardzo po 'polskiemu') czy 'to nie ma sensu, zamknijcie ten temat' ostrzezenie... Nie znalazłem takowego na forum, a w to że niedługo ruszy AniMax szczerze wątpię... poza tym, to tylko teoria i chęć zdobycia informacji oczkod

P.S. 2 Proszę nie sprowadzać wszystkiego do kwestii majątkowych jezor

#2 2008-04-09 14:35:58

miranda
Użytkownik

Odp: Oryginalna stacja telewizyjna nadająca anime?

Hmmmm... według mnie to bardzo ciekawy pomysł. Jednak wydaje mi się, że raczej nie do zrealizowania. Ja byłabym, jak najbardziej za puszczaniem anime w oryginale. Kiedyś oglądałam u kolegi Naruto na kablówce, oczywiście z dubbingiem! Tragedia moim zdaniem. Polacy w ogóle nie znają się na dubbingu. A poza tym nie wiem czy któryś z marnych polskich aktorów potrafiłby naśladować, np. Watashimori z Zombie Loan. Na pewno niewielu.

Jeśli zaś chodzi o napisy, to uważam, że jest to kolejny element nie do zrealizowania. Polska młodzież, jakby nie patrzeć to w większości analfabeci, którzy nie potrafią czytać. Nie raz i nie dwa spotkałam się na necie z drażniącymi wypowiedziami typu: "a czy są napisy?", albo doprowadzające mnie do apopleksji: "a czy jest z dubbingiem?".

Co do emisji, to myślę, że lepiej byłoby od razu emitować ten kanał na cały kraj. Ja od jakieś czasu interesuję się anime, a to tylko dlatego, że należę do pokolenia moonies i dzięki śmiesznemu polsatowi wkręciłam się w to na serio. Bo co z tego jeśli kanał będzie emitowany regionalnie (zapewne Wa-wa), gdzie ludzie i tak mają już duży dostęp i styczność z kulturą Japonii, jak i samym anime. Ja, dla przykładu mieszkam w małej mieścinie i tu jak i w okolicach ma nawet jak promować tejże kultury. Ciemnota tu panuje po prostu. Do znajomych muszę mówić w specjalnie przystosowanym do nich języku, bo jak powiem, że oglądam anime, to spotykam się z pytaniem "co oglądasz?".

Także wracając do tematu, uważam, że stacja emitująca anime jest świetnym pomysłem, ale nie do zrealizowania, ale też i nie niemożliwym. Po pierwsze: kasa, a po drugie problemy techniczne. Np. same napisy. Tu na ANSI są ich tysiące, ale tylko kilka procent jest na poziomie. Jak dla mnie sam pomysł jest bomba, fajnie byłoby, gdyby taka stacja powstała.

#3 2008-04-09 15:40:26

Rudyy
Użytkownik

Wiecie, sprawa wyglada tak ;-) Jakbyscie chcieli sam kanał stworzyć to roboty w pip naprawde, + niezly kapital, jak mi wczoraj powiedziano (na tym forum) to licencja znanych anime idzie zapewne w dziesiatkach tysiecy dolarów ;-) (jedno szczescie dolar spada jezor jezor jezor ) mniej znanych anime , zapewne taniej licencja. Pomyslem jest ten np. uzyskanie  od danej telewizji bloku programowego w którym w danych godzinach by byl nadawany materiał. taka stacja jest np. (Minimax w dzień)HYPER , nadaja od 20 albo 22 do 1 w nocy fakt ze jest tam duzo dupereli o jakis grach itp. problemem jest to ze nie jest on dostepny wszedzie a szkoda wielka bo maja calkiem niezle anime. Niestety o wlasnie oni działaja na platformie cyfra + , która ew. wykupuja niektórzy dostawcy internetu np. UPC (nie wliczajac ich). Ja bylbym najbardziej za tym by taki blok anime powstal na platformie publicznej telewizji by mial do niej dostep kazdy nawet kowalski który zamaist anteny wstawi sobie metalowy wieszak smile_big

osobiscie srednio jestem za tym by umeszczac jakies programy o japonii bo mnie to srednio interesuje ale kwestia gustu ;-) natomiast jakby byl to blok anime nadajacy np. od 17-1 wypadaloby go zapelnic warstwami wiekowymi, mianowicie od 17-19 jakies dragon bale i czarodziejki z niewiadomo skad, od 19-22 jakies anime bez brutalnosci , gdyż sa w polsce ograniczenia natomiast od 22-1 by lecialy juz anime ambitne , czesto z brutalnoscia. Wiadomo mozna by to podzielic na jakies programy z nowym anime typu : code geass , death note , oraz w pewnych godzianch "stare ale jare" anime typu : generał dajmos, gigi , i te inne cuda z POLONI 1 , zawsze w niedziele moglby byc puszczany jakis pelnometrazowy na który by sie zbierala ekipa z piwem:D badz dzieciaki czekajace na pokemon : movie cos tam oprucz tego milion innych pomyslów.

Sądze ze zrobienie zamemu takiej stacji jest raczej nierealne (chyba ze ktos ma pewniaki w lotto smile_big ) ale przygotowanie dobrego biznes planu, planu zagospodarowania czasu antenowego, zarys sponsorow, i dobra gadka moglby znaczaco pomoc w zaproponowaniu wspolpracy jakiemus juz nadajacemu kanałowi.

bylbym wdzieczny jakby jeszcze kilka osob sie wypowiedzialo, w w/w temacie. zachecam do rozmowy.

ps. mysle ze nTV byloby dobre szkoda ze to cyfrowa telewizja , czyli nici z ogolnodostepnosci

#4 2008-04-09 15:48:02

Freeman
Użytkownik

Człowieku, ty chcesz otworzyć ogólnokrajową telewizję. "Na barkach (jednego) śmiertelnika"? Odpowiedz sobie sam na pytanie, ilu ludzi, pracy, pieniędzy i formalności to wymaga. Do etapu jakichś napisów i innych dubbingów nie dojdziesz nawet na papierze. Jeśli oczekujesz, że ci userzy ANSI udzielą szczegółowej odpowiedzi, to podejrzewam, że się srodze zawiedziesz. Sama idea jest bardzo fajna, podobnie jak likwidacja głodu na świecie czy Euro 2012 w Polsce.

#5 2008-04-09 15:55:50

Dambo
Użytkownik

Na pewno jest to bardziej prawdopodobne niż Euro 2012 w Polsce:) i kilometry autostrad, sieci hoteli:) stawiam na telewizję:)

#6 2008-04-09 15:59:33

twy
Użytkownik

Freeman napisał:

Sama idea jest bardzo fajna, podobnie jak likwidacja głodu na świecie czy Euro 2012 w Polsce.

hahaha rozwaliłeś mnie tym tekstem z euro jezor

ale wracając do tematu to faktycznie pomysł jest niezły, nawet też kiedyś zastanawiałem się nad czymś takim, jednak po przeliczeniu kosztów itp. rzeczy (nie licząc licencji) to zaprawdę się nie opłaca... niestety nie żyjemy w Japonii...

Już lepiej się opłaca wydawanie animców na dvd

twyavatar3mr7.gif

#7 2008-04-09 16:15:09

Endru
Użytkownik

Zresztą, same sprawy administracyjne i opłaty pochłonęłyby niemal cały twój kapitał. Nie zapominaj, że żyjemy w Polsce - kraju wielkiej administracji jezor

#8 2008-04-09 16:17:42

Rudyy
Użytkownik

jedynym rozwiazaniem jest ublaganie jakiejs telewizji na blok anime , w danych godzinach ale tam by musieli byc sponsorzy i to duzo, wiec mega reklam;-) chociaz zastanawiam sie czy nie byloby to mozliwe patrzac na takie kanaly jak : religia.tv na platformie n, albo owsiak tv na platformie n, albo jakies telewizje typu puls, czy edusat na platformie cyfra + przeciez wiadomo ze taki program z anime mialby wieksze wziecie niz jakis edusat jezor gdzie pokazuja starego profesora ktory tlumaczy prawo newtona smile_big ze ciało raz puszczone w ruch puszcza sie cały czas smile_big

#9 2008-04-09 16:18:30

Tommy
Użytkownik

No łapówski niezle pochłoneły by budżet. Pomysł fajny i bardzo przyjemny ale jak już wszyscy to okreslili... nierealny niestety. Niemożliwość praktycznie dla grupy ludzi a tym bardziej dla jednej. Weź np wzgląd już na zwykłe radio internetowe kórego większość ludzie nawet nie potrawi utrzymać a tym bardziej komercyjną telewicję która musi starać się o akcesję. Niestety nie realne papa

Rudyy napisał:

gdzie pokazuja starego profesora ktory tlumaczy prawo newtona smile_big ze ciało raz puszczone w ruch puszcza sie cały czas smile_big

A masz coś do takiego czegoś? Takie coś zapewne taniej wychodzi niż licencja za anime. I to bez porównania.

Ostatnio edytowany przez Tommy (2008-04-09 16:20:55)

tmpdk.png

#10 2008-04-09 16:20:00

Tommy
Użytkownik

Sory za posta ale przez przypadek dałem cytuj na swej wypowiedzi zamiast edytuj wstyd

Ostatnio edytowany przez Tommy (2008-04-09 16:20:52)

tmpdk.png

#11 2008-04-09 16:32:05

Rudyy
Użytkownik

no napewno mało wynosi , ale i malo wnosi:D wiesz warto by bylo zainteresowac jakas tv tym ;-) przeciez zawsze sa sponsorzy, robisz reklamy czasopism tematycznych, w tym np. kino domowe dosc bogatej firmy IDG ktorzy zaczeli tez wydawac anime na dvd , do tego dochodza ci anime gate ktorzy wydaja normalnie anime, z ich reklamy tez by byly oplacalne, pozatym wiecie... nie mowimy tu o zakupie sprzetu i wlasnym studio czy cos, tylko o pdlaczeniu sie do gotowej telewizji i od nich uzyskac sponsoring , i tak oni by byli wlascicielami takiej tv, ty tylko prowadzacym, zarzadzajacym albo sprzatajacym:D w kazdym razie malo prawdopodobne by telewizja publiczna na to poszla, bo oni nie maja pieniedzy na rozwoj smile_big

http://allegro.pl/item336688646_canon_c … _raty.html   kaar kup sobie taka kamere i zacznij krecic programy i sprzedawaj je telewizji :-) to bedzie twoj poczatek:D

Ostatnio edytowany przez Rudyy (2008-04-09 16:33:56)

#12 2008-04-09 17:12:26

Kaar
Użytkownik

Jak już pisałem, teoria i strefa marzeń oczkod Bo mimo iż naprawdę bym chciał to jednak sam uważam to za praktycznie niemożliwe. Pytania tutaj zawarte zamieściłem głównie z czystej ciekawości.

Freeman napisał:

Człowieku, ty chcesz otworzyć ogólnokrajową telewizję. "Na barkach (jednego) śmiertelnika"? Odpowiedz sobie sam na pytanie, ilu ludzi, pracy, pieniędzy i formalności to wymaga. Do etapu jakichś napisów i innych dubbingów nie dojdziesz nawet na papierze.

Przecież jedna osoba zawsze może pociągnąć za sobą wiele ludzkich istnień, czy to dążąc do zagłady czy zaszczytnych celów jezor
Właśnie to miałem na myśli pisząc "Albo czy przynajmniej ów śmiertelnik dał by radę na moment podźwignąć ten ciężar odpowiedzialności i pracy?".
Myślałem o tym, czy jedna osoba dała by radę wciągnąć do takiego projektu więcej chętnych. Czy jednak nawet zacząć trzeba od zorganizowanej grupy (nawet przestępczej xD ... w jakiś sposób trzeba na licencje zarobić). Po prostu źle to dobrałem w słowa...

Ostatnio edytowany przez Kaar (2008-04-09 17:13:06)

#13 2008-04-09 17:50:46

Farod
Użytkownik

Dambo napisał:

Na pewno jest to bardziej prawdopodobne niż Euro 2012 w Polsce:) i kilometry autostrad, sieci hoteli:) stawiam na telewizję:)

Jesteś pewny ?;) Nie zapominaj, że jesteśmy w UE a ona swoimi dyrektywami zmienia ten kraj.

Sa przygotowywania do cyfryzacji telewizji. W wielkim skrocie polega to na przejsciu z sygnalu analogowego na cyfrowy. Nastapi to za gora kilka lat. Skonczy sie oligarchia telekomunikacyjna, nakrywanie czapkami. Gdy transformacja juz sie dokona, bedziesz mogl z pomoca kilku informatykow oraz niewielkiego kapitalu rozkrecac swoja telewizje.

#14 2008-04-09 18:13:57

Freeman
Użytkownik

Farod napisał:

Gdy transformacja juz sie dokona, bedziesz mogl z pomoca kilku informatykow oraz niewielkiego kapitalu rozkrecac swoja telewizje.

Chyba osiedlową oczkod

Kaar napisał:

Przecież jedna osoba zawsze może pociągnąć za sobą wiele ludzkich istnień, czy to dążąc do zagłady czy zaszczytnych celów jezor

Podejrzewam, że prędzej pociągnąłbyś za sobą ludzi ku jakiejś zagładzie, niż ku otwarciu takiej tv, jak opisujesz smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-04-09 18:15:33)

#15 2008-04-09 18:55:40

Matyk_Hunter
Użytkownik

Pomysł tak samo wspaniały jak nierealny. Telewizja o zasięgu krajowym (bo tylko taka opcja moim zdaniem miała by sens) dla grupy nieprzeciętnych ludzi stanowiła by bardzo duże wyzwanie, nie tylko w kwestii finansowej. Z grupą istnień można by ewentualnie starać się o współpracę pod przewodnictwem już istniejącej stacji. Mogło by to być na zasadzie dodatkowego kanału w całym ich pakiecie. Ale do tego potrzebny by był zespół wykwalifikowanych ludzi znających się na rzeczy. No i kwestia sponsorów.
Im dłużej się nad tym zastanawiam tym bardziej odległa wydaje się wizja realizacji tego "marzenia". A szkoda... Kaar narobiłeś smaka...

Rudyy napisał:

w kazdym razie malo prawdopodobne by telewizja publiczna na to poszla, bo oni nie maja pieniedzy na rozwoj smile_big

Ale na zacofanie typu tańce z kim i gdzie się tylko da, to mają pieniądze. I to z mojego abonamentu klnie

#16 2008-04-09 19:06:34

Black Wolf
Użytkownik

Ogólnie zrobienie takej TV jest szybkie i łatwe. Wyniesie Cię mase kasy na łącze internetowe i sprzęt.To tyle jeśli chodzi o NAJTAŃSZY sposób udostępniania programu. A co do reszty Freeman Ci powiedział. SZTAB ludzi latający po urzędach załatwiający fromalności, kontaktujący sie z Japonią (tłumacze) hmm coś pominołem? A no i walka z cenzurą. Większosć anime była by uciąta do początku i końca bo jest zbyt drastyczna znaczy: leje się krew są trudne treści (psychotroniczne) itd itp.

Ostatnio edytowany przez Black Wolf (2008-04-09 19:07:44)

http://referendumacta.pl  <- NIE DLA ACTA, ocal INTERNET!

#17 2008-04-09 19:34:17

Zgrzyt
Użytkownik

Freeman napisał:

Euro 2012 w Polsce.

[roftl][roftl]Taa i moze frytki do tego ^^

Nie czytałem wszystkich psotów bo książki czytam w drodze,kiblu i przed spaniem.
Ale To będzie tak KOLEŚ PUKNIJ SIĘ CZEREP. Te +18 to chyba dla szpanu. Pomyśl racjonalnie
1) LUDZIE (Masa bo to nie radio)
2) KAPITAŁ POCZĄTKOWY(czyt.  wiele milionów, pracownicy,opłaty prawa licencyjne itd. jest tego w ch..... DUZO)
3) ZNAJOMOŚCI (witaj w Polsce, jak będziesz kimś na miarę ks. Rydzyka pójdzie ci łatwo)
4) ..zgoda mamy
5) ..walka z ucinaniem serii ecchi itp. chyba że wszytko będzie nadawane od 23:00 do 4;00 rano)
100)......
Nie sposób tego wliczyć. Jak Polsat wkroczył jako podajże I stacja komercyjna miał przesrane mimo przygotowania(ale się wybił i zaczął wykupywać mniejsze stacje), mija kilka lat(i pomniejszych kanałów) i mamy TVN i też sukces(było RTL7 ale je kupili jak kilka innych i założyli własne tematyczne). Wiesz czemu im się udało? bo kierujący nimi ludzie myślą jedynie o PIENIĄDZACH. jak by się kierowali tym co lubią bądź swoim zamiłowaniem do jakieś tematyki, pracowali by teraz w wypożyczalniach filmów na DVD.

Żyjemy w pięknym i wspaniałym lecz pojebanym kraju jakim jest Polska. I musisz się z tym pogodzić że to nie Azja. Import japońskiej kultury nie jest nie niemożliwy jednak łatwiej  będzie nam podbić Chiny bądź przeprowadzić Euro 2012 w Po..[roftl] Polsce.

Ale nie łam się  marzenie ładne lecz głupie. Może na początek nielegalna telewizja internetowa?

To przez rozgoryczenie po zobaczeniu Higurashi no Naku Koro ni Kai gwizdze

#18 2008-04-09 19:41:49

turunks
Użytkownik

[cytuj]Przecież jedna osoba zawsze może pociągnąć za sobą wiele ludzkich istnień, czy to dążąc do zagłady czy zaszczytnych celów[/quote]
oglądało sie Cede Geassa, co ? oczkod

#19 2008-04-09 19:54:42

constans73
Użytkownik

To gdzie ten Animatrix o którym tyle słyszałem że będzie.

#20 2008-04-09 20:00:20

turunks
Użytkownik

animax.....ich strona ciągle "w budowie"

Stopka forum

© Animesub.info 2025