#1 2008-02-27 13:02:04

shirouchi
Użytkownik

Nie można zwiększyć rozmiaru napisów Ass

Zarówno w programie media player classic jak i przy używaniu directVobsub, a subedit wogóle nie czyta tych napisów. Znacie sposób oczywiście bez żadnej konwersji napisów żeby móc zwiększyć czcionkę ass przy odtwarzaniu filmu mkv używając mpc ?
Czytałem że wielkość ustawia się na taką jaka jest zapisana w pliku ass, lecz tamte napisy są za małe.

#2 2008-02-27 13:05:59

Suchy
Użytkownik

Odp: Nie można zwiększyć rozmiaru napisów Ass

Podczas oglądania daj prawym na film. Subtitles->Styles i tam zmień co trzeba.
Jeśli mimo to napisy nadal są małe to znaczy, że wielkości są ustawiane na sztywno w linijkach z tekstem.

#3 2008-02-27 13:16:46

shirouchi
Użytkownik

Jednorazowo to oczywiście można zmienić, lecz mnie chodzi o to żeby na stałe zwiększyć czcionkę dla wszystkich filmów ? Jak również co zrobić żeby angielskie napisy zawarte w pliku mkv nie uruchamiały się jako pierwsze gdyż chciałbym żeby pierwsze były polskie ? Podobnie jeśli są dwie ścieżki dźwiękowe. Czy można jakoś na stałe to ustawić ?

Ostatnio edytowany przez shirouchi (2008-02-27 13:22:00)

#4 2008-02-27 13:22:08

Hatake
Użytkownik

To już musisz przemuxować cały plik. Wymuxuj, pozmieniaj zmuxuj w danej kolejności i gitara.

#5 2008-02-27 13:34:18

Freeman
Użytkownik

Hatake napisał:

To już musisz przemuxować cały plik. Wymuxuj, pozmieniaj zmuxuj w danej kolejności i gitara.

Jak myślisz, jakie będzie następne pytanie?

Do autora wątku: musisz rozłożyć mkv na części i złożyć na nowo dając napisy w takiej kolejności, w jakiej będziesz chciał (albo tylko jedne). Jak to zrobić, dowiesz się z FAQ i forumowej wyszukiwarki ewentualnie.

#6 2008-02-27 13:46:39

shirouchi
Użytkownik

Mi tylko chodzi o to żeby mpc zapamiętał ustawienia na stałe a nie że muszę za każdym razem przestawiać ścieżkę dźwiękową i napisy jeśli domyślne są inne. Jest taka opcja ?
A jeśli nie mpc to czy jest jakiś inny lepszy program który zapamięta ustawienia ?

Ostatnio edytowany przez shirouchi (2008-02-27 13:51:17)

#7 2008-02-27 13:52:48

Freeman
Użytkownik

shirouchi napisał:

Mi tylko chodzi o to żeby mpc zapamiętał ustawienia na stałe a nie że muszę za każdym razem przestawiać ścieżkę dźwiękową i napisy jeśli domyślne są inne. Jest taka opcja ?

Nie ma. Uruchamia te, które są w kontenerze ustawione jako pierwsze (co w zasadzie jest nawet logiczne).

#8 2008-02-27 14:16:55

shirouchi
Użytkownik

Ok a poza tym mam takie pytanie. Czy u was też media player classic nie chce przewijać filmów mkv za pomocą klawiatury ? Avi przewija, ale mkv nie chce.

Ostatnio edytowany przez shirouchi (2008-02-27 14:22:24)

#9 2008-02-27 14:34:29

Kisiel
Użytkownik

Freeman napisał:
shirouchi napisał:

Nie ma. Uruchamia te, które są w kontenerze ustawione jako pierwsze (co w zasadzie jest nawet logiczne).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie baka
Jeśli chodzi o zapamiętanie ustawień to dla każdego z plików osobno to wiem, że potrafi mplayer [SMPlayer]. Natomiast jeśli chodzi o zapamiętanie która ścieżka ma być wyświetlana domyślnie [audio/napisy] to można to ustawić i w MPC i w Haali'm - z tym, że będzie to działać tylko, jeśli ścieżki posiadają nazwy w jakim są języku.
Przykładowo: ja mam ustawione w Haali'm by domyślnie w pierwszej kolejności ładowało mi:
audio: jpn,eng
subtitle: pol,eng
i jeśli taki wybór jest w pliku to oczywiście będzie sie do niego stosował MPC.

shirouchi napisał:

Ok a poza tym mam takie pytanie. Czy u was też media player classic nie chce przewijać filmów mkv za pomocą klawiatury ? Avi przewija, ale mkv nie chce.

problem występuje tylko u ciebie.

TIP nr.1 - spójrz do klawiszologii/skróty klawiszowe w MPC
TIP nr.2 - Ctrl + kursor

Ostatnio edytowany przez Kisiel (2008-02-27 14:36:20)

10721827ve.gif

#10 2008-02-27 14:34:57

Freeman
Użytkownik

shirouchi napisał:

U mnie przewija mkv bez problemu, nie miałem nigdy takiego problemu.

#11 2008-02-27 14:44:43

shirouchi
Użytkownik

Kisiel napisał:

Natomiast jeśli chodzi o zapamiętanie która ścieżka ma być wyświetlana domyślnie [audio/napisy] to można to ustawić i w MPC i w Haali'm - z tym, że będzie to działać tylko, jeśli ścieżki posiadają nazwy w jakim są języku.

A w którym dokładnie miejscu to ustawić ?
Co jeśli napisy angielskie są w pliku mkv, a napisy polskie w osobnym pliku. Co zrobić żeby wtedy wybierało napisy polskie zamiast angielskich ?

Edit:
Użyłem directVobsub wyłączając napisy w mpc i już angielskich nie było, a tylko polskie.
Przewijanie już też działa.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-27 17:24:27)

Stopka forum

© Animesub.info 2025