Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Wielkie halo z niczego. A jak było z pierwszymi nagrywarkami i płytami CD ? Ceny były astronomiczne, to samo DVD . Pierwsza nagrywarka byłą w okolicach 2000zł a żeby kupić płytę dvd trzeba było się nieźle wybulić teraz nagrywarka DVD kosztuje 50zł a dobra płyta 1zł. Za 2-3 lata technologia Blue Ray będzie tania i płyty o pojemności 100GB i więcej w przedziale 10zł będą b. prawdopodobne. Więc poco ten spór? Blue Ray ma większe możliwości rozwoju niż HD DVD czyli wybór logiczny i w skalali czasu dla konsumenta dobry.
Przemówił do mnie tylko ten post[wstyd]. Nieznam sie na nowych technologiach, ale wiem że one tanieją i robią się coraz bardziej opłacalne i tańsze. W przypadku orgiłałów rozumiem że na 1 płytce kupie kiedyś całą serie z anime.
Sam poznałem oba formaty, napędy i nośniki miałem w ręku, takie samo g..no jak CD i DVD. Czekam na spadek cen nośników i nagrywarek holograficznych. Nic się nie kręci, ani rysuje bo można stosować inne warstwy ochronne, nośniki kwadratowe bądź prostokątne jedyna wada to czas nagrywania. Pojemność taka sama bądź większa dla jednej warstwy a wymiarowo mniejszy, ale grubszy. Tylko, że patenty ma firma, która nie jest powiązana tak ściśle z mediami i zajmuje się głównie dostarczaniem rozwiązań do robienia kopii zapasowych.
darkschab ty dalej nie rozumiesz o co mi chodzi
przez pojecie multimedialne centrum sony rozumialo ze pewna czesc ludzi kupi ps3 i bedzie uzywalo go glownie jako odtwarzacz filmow Blu-ray, a grac bedzie okazjonalnie. Okazalo sie ze ludzie ktorzy nie graja maja gleboko w dupie ps3 i kupuja stacjonarne odtwarzacze blu-ray, zamiast ps3, ktore byly w tym czasie tylko niewiele tylko tanisze od ps3, stad pierwsza obnizka ps3 miala na celu uatrakcyjnienie ps3 ktore okazalo sie konsola
M$ nigdy z xboxa nie probowal zrobic multimedialnego centrum, dlatego HDDVD bylo oddzielnie do kupienia, kto chcial filmy ogladac kupowal przystawke 90% ludzi przystawki nie kupilo
Sama mozliwosc sciagania filmow i seriali na xboxa jest swietnym pomyslem, a popularnosc tego serwisu mowi sama za siebie
![]()
Abstrahujac od tematu konsol moim skromnym zdaniem przyszloscia sa filmy udostepniane w necie tak naprawde te smieszne blu-raye i hddvd to lipa, bo film w 1080p mozna smialo zakodowac kodekiem h/x.264 do rozmiaru dvd i jakosc bedzie wysmienita, do tego zmontowac sensowny system zakupu przez internet i naprwde mi osobiscie nic do szczescia wiecej nie potrzeba. Moim zdaniem przyszlosc to sprzedarz przez internet z downloadem, popularnosc xbox live VoD* moze przekonac wielkie firmy ze tak naprawde nie trzeba sprzedawac "fizcznie" zeby zarobicVoD- Video on Demand
największy procent odtwarzaczy BD na świecie to właśnie ps3!!
skąd ty bierzesz te trefne informacje ;p
cytat zapożyczony z Ps3Site:
EngadgetHD jest serwisem zajmującym się głównie urządzeniami związanymi z wysoką rozdzielczością, czyli telewizory HD, kamery, odtwarzacze itp. Na owym portalu została umieszczona ankieta, w której zadano takie o to pytanie "What Blu-ray player will you be picking up?" Jedną z pośród 10 odpowiedzi, którą można było zaznaczyć to - PLAYSTATION 3. Ciekawi jesteście wyników?
I tak na pierwszym miejscu z ogromną przewagą nad konkurencją uplasowała się konsola SONY, osiągając wynik 6309 głosów! Drugie miejsce należy do odtwarzacz firmy Panasonic, który osiągnął wynik... 837 głosów. Jakikolwiek komentarz jest chyba zbędny.
Ankieta została przeprowadzona tuż po oficjalnej decyzji Toshiby o wycofaniu formatu HD-DVD z rynku.
to są informacje z teraz a wiadomo było od dawna że Ps# jako Odtwarzacz sprzedaje sie równie dobrze.
Obniżka wcale nie była spowodowana tym że odtwarzacze były droższe i w ogóle mało miała wspólnego z filmami
wszystko nakręciły święta i okazja do większej sprzedaży plus narzekania fanów na wysoką cene sprzętu
no i Sony wyeliminowało kompatybilność wsteczną, czytnik kart i dało 40GB dysk
po czym cena spadała o jakiś 1000 złotych co według mnie jest strzałem w dziesiątkę (chociaż kupiłem wersje 60 GB) ale z miejsca sprzedaż ps3 podskoczyła (przyczyniło sie też do tego dodanie do packu gier takich jak Uncharted czy Rachet&Clank )
jak już pisałem obecnie Sony pod względem ściągania z sieci prowadzi i dobrze wie jak na tym zarobić
dodatki do gier,gry, mini gry, gry z ps1(ps2 niedługo )
Ja osobiście preferuję HD, ponieważ płytki są tańsze i łatwiejsze w produkcji poza tym, HD może być kompatybilne wstecz (na hybrydowej płycie HD można zapisać film w standardzie DVD i jednocześnie w wysokiej rozdzielczości - analogicznie jak na hybrydowej płycie SACD).
Na pojemności mi aż tak nie zależy.
PS. Dodam jeszcze, iż na początku 'wojny formatów' HD w europie miało się dobrze, sytuację zmieniła premiera PS3 Sony chyba od zawsze miał dużą siłę przebicia
Ostatnio edytowany przez Kane (2008-02-24 12:47:33)
Imperare sibi maximum est imperium
EngadgetHD jest serwisem zajmującym się głównie urządzeniami związanymi z wysoką rozdzielczością, czyli telewizory HD, kamery, odtwarzacze itp. Na owym portalu została umieszczona ankieta, w której zadano takie o to pytanie "What Blu-ray player will you be picking up?" Jedną z pośród 10 odpowiedzi, którą można było zaznaczyć to - PLAYSTATION 3. Ciekawi jesteście wyników?
I tak na pierwszym miejscu z ogromną przewagą nad konkurencją uplasowała się konsola SONY, osiągając wynik 6309 głosów! Drugie miejsce należy do odtwarzacz firmy Panasonic, który osiągnął wynik... 837 głosów. Jakikolwiek komentarz jest chyba zbędny.
Wybacz, ale to jest chyba najbardziej tendencyjna ankieta, jaką widziałem ostatnio Abstrahując zupełnie od jakości BD itp. itd., to dla rozsądnie myślącego człowieka jakikolwiek komentarz do tej ankiety rzeczywiście jest zbędny
Realne porównanie jest tu: Porównianie formatów DVD/HD-DVD/Blu-ray
Dla mnie HD DVD miało 2 zalety:
1 - region free (zamawiam DVD z miejsc gdzie można je kupić, zanim dystrybutor się u nas objawi po latach...)
2 - pierwsza warstwa może być zgodna z DVD (dla mnie rewelacja, kupujesz, oglądasz na DVD, za 2 lata kupujesz napęd HD DVD i oglądasz to samo anime w HD bez dodatkowych kosztów, przy Blu ray kupujesz 2 razy i płacisz dwa razy)
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.
darkschab napisał:EngadgetHD jest serwisem zajmującym się głównie urządzeniami związanymi z wysoką rozdzielczością, czyli telewizory HD, kamery, odtwarzacze itp. Na owym portalu została umieszczona ankieta, w której zadano takie o to pytanie "What Blu-ray player will you be picking up?" Jedną z pośród 10 odpowiedzi, którą można było zaznaczyć to - PLAYSTATION 3. Ciekawi jesteście wyników?
Wybacz, ale to jest chyba najbardziej tendencyjna ankieta, jaką widziałem ostatnio
Abstrahując zupełnie od jakości BD itp. itd., to dla rozsądnie myślącego człowieka jakikolwiek komentarz do tej ankiety rzeczywiście jest zbędny
nie ważne jaka by ona nie była została przeprowadzona i ważne są liczby
zresztą ankieta została przeprowadzona po decyzji Toshiby na temat HDDVD
a już od dawna ps3 był najlepiej sprzedającym sie odtwarzaczem Blu.
Zresztą już i tak nie ma co się kłócić HDDVD nie istnieje.
Po prostu wygrał lepszy.
ps. słyszałem plotki że M$ szykuje się do wypuszczenia nowej konsoli w roku 2010??
Realne porównanie jest tu: Porównianie formatów DVD/HD-DVD/Blu-ray
Dla mnie HD DVD miało 2 zalety:
1 - region free (zamawiam DVD z miejsc gdzie można je kupić, zanim dystrybutor się u nas objawi po latach...)
2 - pierwsza warstwa może być zgodna z DVD (dla mnie rewelacja, kupujesz, oglądasz na DVD, za 2 lata kupujesz napęd HD DVD i oglądasz to samo anime w HD bez dodatkowych kosztów, przy Blu ray kupujesz 2 razy i płacisz dwa razy)
region free to rzeczywiście fajna sprawa
ale z tą pierwszą warstwą to przesadziłeś
co z tego że odczyta na dvd skoro w połowie będzie trzeba zmięć warstwę ???
i co wtedy?? napis :
To Be Continued
w porównaniu które podałeś jest parę naprawdę ciekawych rzeczy jak np. ceny nośników z tego co widziałem najdroższy BD jest w cenie 3,500 dolców (ale to wersja do laptopa)
oprócz pojemności i zabezpieczeń oba formaty są bardzo podobne
no ale jednak te 2 zalety są według mnie bardzo ważne nie dla nas ale dla firm wydających filmy
każdy z nich chce zarobić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem no i lepiej zabezpieczona i pojemniejsza płytka BD wygrała.
Ostatnio edytowany przez darkschab (2008-02-24 13:39:32)
nie ważne jaka by ona nie była została przeprowadzona i ważne są liczby
zresztą ankieta została przeprowadzona po decyzji Toshiby na temat HDDVD
a już od dawna ps3 był najlepiej sprzedającym sie odtwarzaczem Blu.
Zresztą już i tak nie ma co się kłócić HDDVD nie istnieje.
Po prostu wygrał lepszy.
Dla mnie ważne jest myślenie Imo to ma przyszłość
Była niedawno taka ankieta, w której Doda została wybrana najlepszą polską piosenkarką
Wygrał lepszy - nie da się ukryć. Pytanie tylko, lepszy pod jakim względem...
A przy okazji - przecież ja nic nie mówię (o kłótni nie wspominając) o BD vs HDDVD.
region free to rzeczywiście fajna sprawa
ale z tą pierwszą warstwą to przesadziłeś
co z tego że odczyta na dvd skoro w połowie będzie trzeba zmięć warstwę ???
i co wtedy?? napis :
To Be Continued
Nie znam się, ale czy tu nie chodzi o to, że ta pierwsza warstwa HDDVD ma pojemność równą lub większą od normalnego DVD?
w porównaniu które podałeś jest parę naprawdę ciekawych rzeczy jak np. ceny nośników z tego co widziałem najdroższy BD jest w cenie 3,500 dolców (ale to wersja do laptopa)
oprócz pojemności i zabezpieczeń oba formaty są bardzo podobne
no ale jednak te 2 zalety są według mnie bardzo ważne nie dla nas ale dla firm wydających filmy
każdy z nich chce zarobić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem no i lepiej zabezpieczona i pojemniejsza płytka BD wygrała.
Czyli sam mówisz, że wygrał format lepszy nie dla klienta, a dla wytwórni, ale to dobrze, bo Sony?
Druga sprawa - skoro HDDVD był tańszy w produkcji, to argument "każdy z nich chce zarobić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem" chyba niezbyt tu pasuje...
Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-24 14:01:00)
Na poważnie, to jedyne forum na jakim trafiłem sugestię że na warstwie zgodnej z DVD jest połowa filmu.... ;-)
Jedyne jakie znalazłem z necie płyty HD DVD z Anime kompatybilne z DVD zawierały po 3-4 odcinki z serii (mieszczą się na 1 warstwie ;-))+ to samo w HD. Wersja HD miała więcej dodatków.
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.
Na poważnie, to jedyne forum na jakim trafiłem sugestię że na warstwie zgodnej z DVD jest połowa filmu.... ;-)
Jedyne jakie znalazłem z necie płyty HD DVD z Anime kompatybilne z DVD zawierały po 3-4 odcinki z serii (mieszczą się na 1 warstwie ;-))+ to samo w HD. Wersja HD miała więcej dodatków.
No, 3-4 odcinki serii na 1 DVD to elegancka, standardowa liczba.
Wygrał lepszy - nie da się ukryć. Pytanie tylko, lepszy pod jakim względem...
A przy okazji - przecież ja nic nie mówię (o kłótni nie wspominając) o BD vs HDDVD.
nie wiem czy teraz chodzi o Dodę czy napęd
ale w obu przypadkach wygrał niestety lepszy Doda może i jest eeeeeee.....eeeee nie wiem jakiego słowa użyć ale ona specjalnie taką z siebie robi ( nikt nie kupował by jej płyt gdyby była grzeczną dziewczynką
Marketing, Reklama, Kontrowersje to robi swoje. Zarówno w przypadku Dody jak i BD ale nie znaczy że nie potrafi ona (Doda) śpiewać powiem więcej, śpiewa bardzo dobrze.
Nie znam się, ale czy tu nie chodzi o to, że ta pierwsza warstwa HDDVD ma pojemność równą lub większą od normalnego DVD?
Może i jedna warstwa ma tyle co zwykła płytka DL.
Ale po co mi coś takiego skoro jeden film zajmuje prawie całą powierzchnie płytki 2 warstwowej i to w standardowej rozdzielczości, czyli w rozdzielczości HD redy ma około 2 razy tyle (ale to nas nie interesuje) czyli w FULL HD+HDdzwięk film będzie zajmował około 30 gb danych czyli ledwo mieści sie na płytkę HDDVD i pomyśl co ci da jeśli na pierwszej warstwie zmieści sie 1/3 filmu??
Poza tym kupując nowy standard nastawiam sie raczej na oglądanie w tym standardzie i nie zadowoli mnie 1 warstwa w gorszej rozdzielczości lub część filmu w FULL HD
nie za te cenę:)
Czyli sam mówisz, że wygrał format lepszy nie dla klienta, a dla wytwórni, ale to dobrze, bo Sony?
![]()
Druga sprawa - skoro HDDVD był tańszy w produkcji, to argument "każdy z nich chce zarobić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem" chyba niezbyt tu pasuje...
Co z tego że produkcja HDDVD jest tańsza ??
nie o to mi chodziło bardziej pomyśl o stratach tych firm które zdecydowały by sie wypuszczać filmy na HDDVD i tych wszystkich piratach które z łatwością da sie zrobić, 2 płytkach w jednym opakowaniu (chodzi o mniejszą pojemność)
tym sie kierowały według mnie wytwórnie.
Wyprodukowanie płytki HDDVD może i jest tańsze ale na dłuższą metę okazało by sie że więcej da się zarobić na BLU
dzięki właśnie zabezpieczeniom co zmniejsza piractwo no i tej pojemności płytki.
Wygrał na pewno format lepszy dla wytwórni. Co do klienta to czas pokarze. Ja osobiście wole format BD i ten jest dla mnie przyszłością ale duża zasługa tego jest w tym że posiadam PS3 i dla mnie to najlepsze rozwiązanie
Freeman darkschab jest nieuleczalnym przykladem fanboja sony do tego ma klopoty z "czytaniem ze zrozumieniem" coz powodzenia w dyskusji dlamnie to chyba juz bedzie EOT
ara ara...
He;p Ogólnie to wygrał format, który miał w swojej ofercie więcej filmów i który sprzedawał się w większej liczbie niż konkurencja, więc konsumenci już zaczęli bardziej skłaniać się w stronę bluraya niż HDDVD;p Lepiej, że to się stało teraz, gdy oba formaty nie są długo na rynku, co by było, gdyby Warner ogłosiło swoją decyzję np. za 2 lata xD Ludzie, którzy zainwestowali w HDDVD byliby lekko wkurzeni na producenta i prędzej czy później, chcąc dalej cieszyć się filmami HD, zainwestowaliby w bluraya.
Podoba mi się te całe ruszenie.
Cena płyt DVD spadła o ponad 25% ^-^
ale w obu przypadkach wygrał niestety lepszy Doda może i jest eeeeeee.....eeeee nie wiem jakiego słowa użyć ale ona specjalnie taką z siebie robi ( nikt nie kupował by jej płyt gdyby była grzeczną dziewczynką
Marketing, Reklama, Kontrowersje to robi swoje. Zarówno w przypadku Dody jak i BD ale nie znaczy że nie potrafi ona (Doda) śpiewać powiem więcej, śpiewa bardzo dobrze.
A no właśnie. Bo pojawia się pytanie, czy to, że ktoś dobrze śpiewa (abstrahując od Dody), czyni go dobrym piosenkarzem/piosenkarką (bo zdaje się, że są to pojęcia nieco szersze...). Ja przykładowo potrafię dobrze pisać, ale czy to mnie czyni pisarzem? Analogię do BD i tej ankiety wyciągnij już sobie sam
Może i jedna warstwa ma tyle co zwykła płytka DL.
Ale po co mi coś takiego skoro jeden film zajmuje prawie całą powierzchnie płytki 2 warstwowej i to w standardowej rozdzielczości, czyli w rozdzielczości HD redy ma około2 razy tyle (ale to nas nie interesuje) czyli w FULL HD+HDdzwięk film będzie zajmował około 30 gb danych czyli ledwo mieści sie na płytkę HDDVD i pomyśl co ci da jeśli na pierwszej warstwie zmieści sie 1/3 filmu??
Poza tym kupując nowy standard nastawiam sie raczej na oglądanie w tym standardzie i nie zadowoli mnie 1 warstwa w gorszej rozdzielczości lub część filmu w FULL HD
nie za te cenę:)
Spokojnie, spokojnie, nie czarujmy rzeczywistości Zdecydowana większość filmów na DVD zajmują całą płytkę, ale jednowarstwową. Do tego, w kontekście powyższych postów, nie mam pojęcia o co ci chodzi z tą "1/3 filmu" i "częścią filmu w Full HD". Jak możesz, to rozwiń.
He;p Ogólnie to wygrał format, który miał w swojej ofercie więcej filmów i który sprzedawał się w większej liczbie niż konkurencja, więc konsumenci już zaczęli bardziej skłaniać się w stronę bluraya niż HDDVD;p Lepiej, że to się stało teraz, gdy oba formaty nie są długo na rynku, co by było, gdyby Warner ogłosiło swoją decyzję np. za 2 lata xD Ludzie, którzy zainwestowali w HDDVD byliby lekko wkurzeni na producenta i prędzej czy później, chcąc dalej cieszyć się filmami HD, zainwestowaliby w bluraya.
Wcale nie bylo takiej przewagi w ilosci filmow, poprostu blu-ray ma lepsze, a raczej mial bo juz dawno zostalo zlamane, zabezpieczenia przed piractwem , i wytwornie filmowe wybraly za nas
Jakby walka przeciagnela sie jeszcze z rok to powstaly by napedy/odtwarzacze dwu systemowe tak jak teraz mamy + - DVD i kazdy bylby szczesliwy, a tak mamy blu-ray
ara ara...
hehehe no masz racje z tym śpiewaniem
Spokojnie, spokojnie, nie czarujmy rzeczywistości
Zdecydowana większość filmów na DVD zajmują całą płytkę, ale jednowarstwową. Do tego, w kontekście powyższych postów, nie mam pojęcia o co ci chodzi z tą "1/3 filmu" i "częścią filmu w Full HD". Jak możesz, to rozwiń.
chyba po przegraniu DvD Shrinkiem
prawie każdy nowszy film przekracza już 5/6 GB ale oczywiście zdarzają się jeszcze płytki jak np. American Pie 6 który miał coś koło 3,6GB oczywiście bez żadnej kompresji.
z 1/3 filmu chodziło mi o wypowiedz :
pierwsza warstwa może być zgodna z DVD (dla mnie rewelacja, kupujesz, oglądasz na DVD, za 2 lata kupujesz napęd HD DVD i oglądasz to samo anime w HD bez dodatkowych kosztów, przy Blu ray kupujesz 2 razy i płacisz dwa razy)
załóżmy że film w Full HD ma 25GB
jedna warstwa ma załóżmy 15GB
To co będzie z resztą filmu ?? (cała sprawa dotyczy odtwarzania na zwykłym DVD płyt HDDVD oczywiście)
Wątpię po prostu żeby cały film(anime) zmieścił sie na tej pierwszej kompatybilnej z DVD warstwie.
Ostatnio edytowany przez darkschab (2008-02-25 19:16:26)
Jak dla mnie dobrze jest jak jest! Po co tak utrudniać życie Bluray'em!
To było do przewidzenia, lecz zanim Blu-ray zdobędzie taką popularność jak DVD minie sporo, sporo czasu, może coś innego jeszcze wymyślą ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna