Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
obecnie siedze na starszym kompie bodajże Pentium II 366 MHz, 96 MB RAM, RIVA TNT 2 32MB no i jakaś tam dźwiękowa
jakie są najlepsze kodeki do takiego sprzętu, zainstalowałem K-Lite Mega Pack 1,38 ale za dobrze nie działa, filmy lekko rwą i do tego dźwięk leci za szybko, wcześniej miałem Tsunami Filter pack + Xvid'a to był ten sam problem
Jakie kodeki będą najlepsze na takim sprzecie, mam nadzieje że mi pomożecie bo nawet najnowszego Bleacha nie mogę obejrzeć;(
CCCP moze akurat bedzie dobrze dzialac na nich Tylko powylanczaj w ustawieniach rzeczy w stylu postprocessing itp. - za slabego masz proca na to.
EDIT:
Na takim trupie to oczywiscie mozesz zapomniec o plynnym odtwarzaniu h264 albo DivX 5.2.1 704x528 (a4e) - chociaz cuda sie zdarzaja
Zobacz czy da sie cos wykrecic ten procesor.
CCCP to de facto FFDShow
A co do oglądanie na takim kompie to radzę Ci się zainteresować czymś takim o nazwie: MoviX
Jest to samobootująca dystrybucja Linuxa przeznaczona przede wszystkim do multimediów.
Nie wymaga instalacji i dużej wiedzy o Linuxie a pozwala na słabszym kompie co nie co wyciągnąć.
uzywalem tego linux'a... dalo sie ogladac filmy na moim Celeronie 300A
Suchy a mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat tego MoviX, ja mam zainstalowanego Win98SE
Dzis u kumpla (tez ma slabego kompa) zainstalowalem CCCP i wszystkie multimedia zaczely mu lazic duzo szybciej, wiec ten pack jest chyba bardzo dobrym rozwiazaniem.
O ile pamiętam, to nagrywałeś na płytkę film i ten "mini OS" i potem odpalałeś kompa z bootowaniem z tej płyty. Sama dystrybucja tego Linuxa została okrojona ze zbędnych rzeczy dzięki czemu mało zajmuje i mało zabiera zasobów. Do odtwarzania używa bodajże MPlayera.
Na starszym kompie [duron 750 MHz, 512MB, Ge-Froce 2 64M] odpalam anime Nodame Cantabile w mkv i strasznie mi przycina co chwile[zly] Wgrane mam CCCP i Satsuki Decoder Pack. Czy te kodeki moga sie jakos gryźć ze soba, czy to raczej wina starego sprzetu? Wczesniej z tymi samymi kodekami ogladalem inna anime w mkv i minimalnie przycinala czasami, ale to nie przeszkadzalo w ogladaniu jak teraz.
I choćbym szedł ciemną doliną-zła się nie ulęknę, bo to właśnie ja jestem największym skur**synem w tej dolinie.
jeśli nodame masz od [anime-keep] to sie nie dziw ze tnie powiedzmy to szczerze - twój komp to złom i nadaje sie do muzeum...
1) zrób porządek z kodekami
2) do h264 używaj coreavc
EDIT: jak chcesz coś z tym zrobić tanim kosztem to zobacz jakie procki obsługuje twoje mobo z najnowszym biosem i rozejrzyj sie na allegro
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2007-12-31 12:49:07)
Na starszym kompie [duron 750 MHz, 512MB, Ge-Froce 2 64M] odpalam anime Nodame Cantabile w mkv i strasznie mi przycina co chwile[zly] Wgrane mam CCCP i Satsuki Decoder Pack. Czy te kodeki moga sie jakos gryźć ze soba, czy to raczej wina starego sprzetu? Wczesniej z tymi samymi kodekami ogladalem inna anime w mkv i minimalnie przycinala czasami, ale to nie przeszkadzalo w ogladaniu jak teraz.
Tu chodzi niestety o procka ale też o format mkv. Przykład kinówka Fullmetal Alchemist którą miałem w mkv na kompie (moim starym) z Durniem 700mhz cięła się piekielnie natomiast na kompie z Athlon 3200+ (moim aktualnym) na tych samych kodekach chodzi świetnie. Ale może jest jakiś program do tych nieszczęsnych mkv (oczywiście do niektórych:P) aby chodziły dobrze na gorszym sprzęcie.
Ja u siebie (Duron 800 Mhz, 256 Mb ram, GeForce FX 5500 256 Mb) używam K-Lite Codec Pack i CoreAVC i mi wyrabia filmy w max 880x496, czy xvid, czy h264 wszystko jedno (czy avi, mp4 czy mkv też w sumie wszystko jedno), jednak czasami przy divx 6 i wmv9 potrafi przyciąć mi nawet na mniejszych rozdzielczościach.
Polecam MplayerFrontend na PIII650MHz 384MB RAM 100 MHz i GF2MX 64MB Pł. główna oparta o BX czyli AGP x2 potrafi pociągnąć niektóre h264. Oraz ten poradnik. Uprzedzam, że Windowsowi 98 przydał by się lifting w postaci nowego shella i wywaleniu kilku zbędnych rzeczy. Po więcej odsyłam do Wujka Google
Na tym sprzęcie co podałeś pójdzie maksymalnie Divix i Xvid bez zbędnych optymalizacji. Coś nowszego, zbajerzonego może się już ciąć.
Ostatnio edytowany przez RA6 (2007-12-31 13:17:35)
Oj bzdury waćpan pleciesz.
Sam MKV jako taki nie ma większych wymagań niż AVI (jeśli nie mniejsze).
Kwestia kodeków, playera, splittera i ustawień tychże.
Na 750Mhz o odtwarzaniu HD możesz raczej zapomnieć (no jakby się uprzeć to 720p w MPEG2 można próbować).
Mpeg 4 Part 2 ASP w 640x480 jeszcze da radę płynnie odtwarzać, pod warunkiem, że wyłączysz postprocessing i zwiększysz priorytety dla dekodera (w splitterze) i playera i odpowiednio ustawisz silniki renderowania.
Wbrew pozorom waskim gardłem może być twoja karta graficzna. Nie mówię, że zmiana na nowszą da ci neisamowitego kompa przy odtwarzaniu, ale niewątpliwie zmniejszy zacinanie filmów (o ile procesor będzie jeszcze sensowny).
~Avatar90
Ale Ci chłopaki klina chcą zabić... Do niedawna miałem Duronka 850, 256Ram DDR i GeForce2MX400. (Na zmianę z Raeonem 8500)
I oglądałem anime w mkv (h.264. Proc był na 100% cały czas, ale się dało:-D) (Problemy się pojawiały dopiero jak chciałem z napisami oglądać. Ale mkv przewaznie mają wbudowany eng.dub)
Na tym sprzęcie HDTV nie pooglądasz, chyba że jakiś XVid 1200xcoś.
Ale Twój sprzęt nie jest taki zły. 512 Ram powinno Ci robic robotę.
I nie przesadzajcie że to jest złom, CoreDuo to to może nie jest, ale 7 lat temu to była fura:-D
Na pocieszke powiem że rmvb Ci pójdzie:P
A co do oglądania filmów na słabym sprzęcie. Nie wiem nic na temat kodeków "usprawniających" oglądanie, ale może pomogę troszke:
Wyłącz wygładzanie czcionek w zakładce właściwości (jak masz włączoną, jeśli oglądasz film z napisami. Pomoże)
Postprocessing możliwie na 0, jeśli się tylko da w ustwieniach. (to już ktos powiedział)
DivX antifreeze. Był taki filtr w kilku codec packach. Na sprzęcie poniżej 500Mhz robi niezłą robotę.
Patrz co instalujesz w zestawach kodeków. Jeśli w takim K-Lite Codec pack dasz sobie którąś defaultową instalacje, to kodek może Ci założyć np. niepotrzebne filtry dźwięku, i film będzie żabił. (takie rzeczy jak TMF, czy TFT filter (nazwy nie pamiętam:P)) A poza tym mniej będziesz miał śmieci w systemie.
DivX G400. Program który instalują niektóre codec packi. Na cholere Ci on:) (przetwarza to, co system już przetwożył...)
Jeśli będziesz używał FFDshow, to standalone. Możesz go ustawiać do decodingu wszystkiego, więc nie zaśmiecaj systemu innymi kodekami.
I ostatnia rada. (Zakładając oczywiście że nie ściągasz nic jak oglądasz film, bo to też wcina zasoby systemowe i to potwornie) Ściągaj anime w takim formacie, w jakim Ci pójdzie:-D
A teraz ciekawostka dla używaczy starego sprzętu:
Mam na strychu starego AMD K6 350 z 64Ram i grafiką AGP 4MB. Da się na tym oglądać filmy - mam któryś film Fatal Fury. DivX 4.0, rozdziałka 704x360, dźwięk 24.000 khz Oglądałem to na tym kompie bez wyłączania postprocessingu:-D
Ale inne anime, o tych samych parametrach (tylko dzwięk mp3 44khz) nie szło już tak dobrze.
[cytuj="piter666"]jeśli nodame masz od [anime-keep] to sie nie dziw ze tnie[/quote]
Taaa, [anime-keep] mam czyli nici z ogladania jak narazie
[cytuj="piter666"]powiedzmy to szczerze - twój komp to złom i nadaje sie do muzeum...[/quote]
Wiem, wiem, ale musze jeszcze z nim wytrzymac jakies 2 miesiące
[cytuj="Tulix"]Wyłącz wygładzanie czcionek w zakładce właściwości (jak masz włączoną, jeśli oglądasz film z napisami. Pomoże)
Postprocessing możliwie na 0, jeśli się tylko da w ustwieniach. (to już ktos powiedział)
DivX antifreeze. Był taki filtr w kilku codec packach. Na sprzęcie poniżej 500Mhz robi niezłą robotę.
Patrz co instalujesz w zestawach kodeków. Jeśli w takim K-Lite Codec pack dasz sobie którąś defaultową instalacje, to kodek może Ci założyć np. niepotrzebne filtry dźwięku, i film będzie żabił. (takie rzeczy jak TMF, czy TFT filter (nazwy nie pamiętam)) A poza tym mniej będziesz miał śmieci w systemie.
DivX G400. Program który instalują niektóre codec packi. Na cholere Ci on (przetwarza to, co system już przetwożył...)
Jeśli będziesz używał FFDshow, to standalone. Możesz go ustawiać do decodingu wszystkiego, więc nie zaśmiecaj systemu innymi kodekami.
I ostatnia rada.[/quote]
Dzieki, to mi sie bardzo przyda.[okej]
Ogólnie dzieki wszystkim za porady, teraz pokombinuje cos i myśle ze juz bedzie lepiej chodzic
I choćbym szedł ciemną doliną-zła się nie ulęknę, bo to właśnie ja jestem największym skur**synem w tej dolinie.
Strony 1