#1 2007-10-03 19:09:34

Obiwanshinobi
Użytkownik

Obraz z kompa na TV

Nie znalazłem podobnego tematu.
Chcę (bardziej z ciekawości niż z pilnej potrzeby) podłączyć komputer do telewizora (telewizor - siermiężny CRT 21', odświeżania 100 Hz nie obsługuje, taki LG z płaskim ekranem, dość wąski jak na CRT, grafika - GF 6800). Mam w związku z tym pytanie, co trzeba zrobić, aby obraz (głównie chodzi o filmy) był jak najładniejszy. W panelu sterowania inValidii jest zakładka "Wideo i telewizja". Czy wystarczy się pobawić umieszczonymi tam suwakami (nic wymyślnego, gamma itp.), aby uzyskać optymalny efekt? Czy może istnieje player specjalnie do oglądania filmów na TV, który wyświetla ładniejszy obraz, niż inne odtwarzacze (albo uniwersalny player z odpowiednią opcją)?
Ciekaw jestem poza tym, czy mogę bez obawy włączyć rozdzielczość 800x600 przy 60 Hz, czy lepiej tego nie robić (w instrukcji do TV nic nie ma na temat zakresu wyświetlanych rozdzielczości). Nazwa tego modelu - LG 21 FS 4 RL-X (jeden z ostatnich CRT, jak sądzę).
Może bym o to wszystko nie pytał, ale czytałem tu i ówdzie skargi, że obraz z kompa na TV jest biedny i chcę wiedzieć, czy tak być musi.

#2 2007-10-03 19:13:26

Freeman
Użytkownik

Odp: Obraz z kompa na TV

Przy kartach GF to bym ci proponował taki program TVTool. Używam go od dawien dawna i na nic nie narzekam (w kwestii wyświetlanego na TV obrazu).
Nie jest to player, ale progs do samego rzucania a/v z kompka na TV. Jako playera używam jak zawsze MPC i też nie narzekam smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-10-03 19:16:00)

#3 2007-10-03 19:13:50

DiamondBack
Użytkownik

Podobno w starszych monitorach po ustawieniu wiekszej czestotliwosci niz byly w stanie wyciagnac robily tylko "psst!" i monitor zasilal szeregi na smietniku oczkod ale nie sądze by można bylo uszkodzić TV. A obraz jest zły bo zazwyczaj TV nie sa przystosowane do takich rzeczy

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2007-10-03 19:14:29)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#4 2007-10-03 19:50:15

Obiwanshinobi
Użytkownik

Chyba właśnie o TVTool mi chodziło, tylko nazwy nie pamiętałem. Snx. Kiedy sie poczuję na siłach, podłubię w tym co nieco.

#5 2007-10-03 21:22:09

Hybrid
Użytkownik

Po pierwsze to musisz sie zaopatrzeć w kabel karta->TV najlepszej jakości. złącze typu RCA odpada w przedbiegach, Ja polecam kabel SVideo-Euro. albo Svideo-Svideo. Róznica jest widoczna gołym okiem.

#6 2007-10-03 22:12:40

Shirow
Użytkownik

Tak jak napisał ~Hybrid polecam Ci kabel S-Video>Euro, oczywiscie jezeli kupisz troszke drozszy sprzet jakosc obrazu moze byc ciut lepsza, jezeli kabel ma byc dosc dlugi, ale tego nie jestem do konca pewien.

Podlaczasz kabelek, w ustawieniach ekranu nView wlaczasz klon, oczywiscie Twoj monitor jako ekran podstawowy, telewizorek, format pal-d, nie musisz tutaj bawic sie w zmiany rodzielczosci czy tepa odswiezania. Dalej wlaczamy wideo pelnoekranowe, urzedzenie pelnoekranowe jako pomocnicze i powiekszenie jako odzwierciedlenie wideo. Juz po wlaczeniu powiedzmy sub-editka masz obraz filmu na ekranie tv, teraz tylko musisz wyregulowac obraz. Wracasz do nView i tutaj w regulacji urzadzenia dopasowujesz sobie rozmiar obrazu na ekranie telewizorka, w moim przypadku poprostu musialem troszke go pomniejszyc. Mozna jeszcze pobawic sie kolorami jak cos nam nie pasuje ale ogolnie to powinno byc wszystko.

W przypadku sub-edita napisy na ekranie tv beda wyswietlane tylko wtedy jak wlaczysz vob-sub'a czy poprzez ffdshow.

Jezeli chodzi o jakos obrazu to na takim tv nic raczej nie wymyslisz, jak wspomnialem wczesniej jakosc moze sie nieznacznie poprawic jak masz lepszy kabel ale do wiekszego uwydatnienia obrazu zapewne trzeba lepszy telewizor, wieksza rozdzielczosc obrazu, tepo odswiezania.

Tyle odemnie.

Ostatnio edytowany przez Shirow (2007-10-03 22:17:44)

#7 2007-10-03 22:27:30

Anarchy Maniek
Użytkownik

pytanko
mam 10 metrowy kabel cinch ale gdy podłącze go do mojego 100Hz tv 29cali to obraz faluje( albo raczej odświeżanie obrazu jest strasznie widoczne ) nie ma jakiegoś kabla który nie miał by takiego efektu ( chodzi o to paskudne odświeżanie) wystarczy jak ma "zasięg" ładnego ostrego obrazu 10 m ;)a tak muszę taszczyć kompa pod telewizor ;/ pozdro

#8 2007-10-03 22:52:37

Hybrid
Użytkownik

to jest wlasnie "zaleta" kabla RCA lub Cinch. Minimum Svideo.

#9 2007-10-04 09:39:49

Rekid
Użytkownik

[cytuj]W przypadku sub-edita napisy na ekranie tv beda wyswietlane tylko wtedy jak wlaczysz vob-sub'a czy poprzez ffdshow. [/quote]

Alez panowie bez bredni prosze. Podłączasz  TV pod kompa wlączasz obraz aby lecial na TV wlacz dowolny player i w nim sobie ustawiasz napisy. Co do jakosci jedyna poprawa oprocz kabla, bedzie obsluga formatu HD.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#10 2007-10-04 14:32:48

Shirow
Użytkownik

Rekid napisał:

[cytuj]W przypadku sub-edita napisy na ekranie tv beda wyswietlane tylko wtedy jak wlaczysz vob-sub'a czy poprzez ffdshow.

Alez panowie bez bredni prosze. Podłączasz  TV pod kompa wlączasz obraz aby lecial na TV wlacz dowolny player i w nim sobie ustawiasz napisy. Co do jakosci jedyna poprawa oprocz kabla, bedzie obsluga formatu HD.

Sorry bardzo ale u mnie sub-edit nie chce pokazywac "wlasnych" napisow na ekranie telewizora, musze uzywac do tego kodekow.

#11 2007-10-04 14:40:00

Obiwanshinobi
Użytkownik

Rekid napisał:

Co do jakosci jedyna poprawa oprocz kabla, bedzie obsluga formatu HD.

Nie będzie, bo rozsmarowanie filmu w rozdzielczości 640x480 na HD to żadna poprawa jakości (za to ślady kompresji można sobie dokładnie obejrzeć).

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-10-04 14:40:31)

#12 2007-10-04 15:01:06

Rekid
Użytkownik

hm kwestia gustu smile

co do sub-edita dziwna sprawa i powiem szczerze ze sie z tym nie spotkalem jeszcze.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#13 2007-10-04 16:35:03

Kilgur
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Rekid napisał:

Co do jakosci jedyna poprawa oprocz kabla, bedzie obsluga formatu HD.

Nie będzie, bo rozsmarowanie filmu w rozdzielczości 640x480 na HD to żadna poprawa jakości (za to ślady kompresji można sobie dokładnie obejrzeć).

Wiem ze filmy, ktore na kompie wiegladaja bardzo kiepsko, na zwyklym TV wygladaly naprawde dobrze smile nie wiem jak z nowymi tlewizorami HDTV bo nie testowalem smile

ara ara...

#14 2007-10-04 17:20:28

Hybrid
Użytkownik

z subeditem sprawa jest prosta, jeżeli użyjemy trybu teatralnego to strumień wideo będzie widoczny na telewizorze a napisy nie będą, bo napisy są rysowane przez subedita na powierzchni wyświetlanego obrazu a nie na STRUMIENIU wideo. Oczywiście da się po prostu "skopiować monitory" tak że strumień wideo będzie widoczny na monitorze i TV razem z napisami. Tryb teatralny ma tylko taki plus że możesz pracować na monitorze, player mieć schowany do paska a na TV będzie pełnoekranowe wideo, jednak ma właśnie taką wade że napisów nie będzie widać - tych rysowanych na powierzchni. VDub właśnie rysuje napisy na strumieniu wideo dzieki czemu widać je w trybie teatralnym na TV.

Stopka forum

© Animesub.info 2025