Nie jesteś zalogowany.
Jak jest po japońsku to słynne "proszę się mna zaopiekować" idąc do pracy czy coś? Najlepiej jeszcze jakbyście podali anime i mniej wiecej moment w ktorym to moze być, bo nic mi nie przychodzi do głowy.
Mozliwe ze zle napisze ale poprawcie mnie
(wymazane) ! ^_^ chyba tak gdzies bedzie
Ostatnio edytowany przez Mavet (2007-02-12 20:47:11)
To jest miło Cię poznać, z tego co mi wiadomo.
hmmm czekaj sprawdze edytuje zaraz masz racje -_- Przegralem aaaaaaaaaa oby moja glupota nie przeszla na innych ^_^" poszukam w anime i ci powiem
Ostatnio edytowany przez Mavet (2007-02-12 20:51:57)
W REC to jest co chwila. Jak masz to obejrzyj jak nie masz to ściągnij - ma mało ep i tylko po ok 11min.
Od kilku miesięcy w w całym moim mieście neostrada działa normalnie tylko w nocy od jakiejś 23, szkoda gadać. Chociaż jestem na tyle zdesperowany, że już załączyłem bittornado, to i tak mi to nic nie da. Więc proszę o wiecej przykładów jak pamiętacie.
mysle, że chodzi o cos w rodzaju 'Yoroshiku onegai shimasu ' :? ;-)
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
3. osoba która tak mówi:P To jest miło mi Cię poznać.
Ja tez mysle ze to chodzi o to co napisal kensei.
Samo Yoroshiku onegai shimasu, oznacza miło Cię poznac. A zaopiekuj się mną jest podobnie ale coś przed tym jeszcze jest.
Nie wiem, ja tam nie umiem japońskiego, ale gdzie w zdaniu "miło mi Cię poznać" masz "onegai" czyli proszę?~~
Oczywiscie zaraz dostane zjazd ze tego nie powinno się tłumaczyć dosłownie xD Nvm, spytaj Wanderera, on powinien wiedziec xD
to wszystko zalezy od kontekstu sytuacji :-) to króciutkie zdanie nie ma dosłownego znaczenia ^^
EDIT: niemniej jednak sa pewnie inne wyrazenia ktorych uzywa sie zamiennie w roznych sytuacjach. Jesli jush mam wnikac dokladniej to o ile pamietam : yoroshiku uzywamy w sytuacji ktore zdazaja sie po raz pierwszy, onegai shimasu to prosba o wyswiadczenie przysługi
Ostatnio edytowany przez kensei_satori (2007-02-12 21:59:33)
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
Jeszcze może być tak, że to zdanie jest, tak jak ittadakimasu, kłopotliwe w tłumaczeniu i raz je tłumacza tak, a raz tak. No w każdym razie dzięki wam wszystkim.
ano znalazlem cos w starym kawajcu :milo mi Cie poznac to Dozo Yoroshiku, natomiast Yoroshiku Onegai shimasu to prosba o opieke przy poznawaniu
Czyli jednak moje rozumowanie na chlopski rozum bylo dobre xd.
W słowniku japońsko-polskim WP napisali tak:
yoroshiku: konwencjonalny zwrot grzecznościowy 1/prośba o pewne względy w przyszłości np: Watashi wa Yamada desu. Dozo yoroshiku. - Jestem Y. Miło mi pana/panią poznać. <polecam się> 2/serdeczne pozdrowienia dla osoby trzeciej, o których przekazanie kogoś prosimy np: Okusama ni yoroshiku otsutate kudasai. - Proszę przekazać pozdrowienia dla małżonki. można to rozumieć, jako <polecam się jej pamięci>
Jak większość rzeczy z Jap. wszystko zależy od kontekstu, sytuacji i hierarhii. Jeśli mówi to osoba niżej stojąca w hierarhii, nowo zatrudniony pracownik do szefa lub nowy mieszkaniec do właściciela domu, to można to rozumieć, jako "polecam się twojej opiece". Jeśli osoby są równorzędne (chociaż to podobno niespotykana rzecz w Japonii), to można to tłumaczyć, jako "polecam się na przyszłość" np:Hajimemashite dozo yoroshiku. A tłumaczy się na "Miło mi poznać", bo to nasz konwencjonalny zwrot grzecznościowy.
Gdy się poznajemy mówimy najpierw Hajimemashite はじめまして co znaczy tyle co "moje uszanowanie". W końcowej części przedstawiania się mówimy douzo yoroshiku (どうぞ よろしく) lub też bardziej potocznie onegai-shimasu ( おねがいします ) co znaczy tyle co "bądź dla mnie miły". Jeśli chodzi o zwrot mniej więcej "liczę na twoją pomoc/opiekę od danego momentu" to mówimy korekaraosewanarimasu これからおせわなります. Jeszcze tyle, że w odpowiedzi na douzo yoroshiku どうぞ よろしく używamy kochirakoso yoroshiku こちらこそよろしく. Mam nadzieję, że wystarczy.
Ostatnio edytowany przez bogasman (2007-02-13 12:51:00)