#1 2007-02-07 21:35:46

BigBang
Użytkownik

GO GO DAITARO

Aktualnie pracuje nad projektem gry przygodowej we flashu w klimatach mangi (lub anime w zaleznosci od tego, czy będzie chętny na kolorowanie artów), niestety okazalo sie, iz samemu nie bede w stanie ukonczyc tego projektu, stad ten post.
Fabula (po modyfiikacji w stosunku do pierwowzoru) bedzie przedstawiala lekka historie.

Nasz bohater jest niczego nie podejrzewajacym szarym studentem, no, moze poza tym, ze w snach, czasem nawiedza go piekna dziewczyna odziana jedynie w "wirujaca morska bryze (wiem, ze smieszne)", nasz bohater zyje sobie tak w blogiej nieswiadomosci. Pewnego dnia jego dziadek znika bez wiesci, policja nie jest w stanie nic zrobic, chlopak przeszukuje wiec dom starca w poszukiwaniu czegokolwiek co mogloby wyjasnic nagle znikniecie. Nagle zaczyna miewac wizje z w/w dziewczyna, tym razem na jawie, przez co uderza głową w ścianę i zrzuca tym samym stary obraz, który roztrzaskuje sie w drzazgi, jednak na odwrocie pamiatkowego zdjecia dziadka z czasow mlodosci odnajduje list skierowany od pradziadka z data 1899. Mlody student czyta list, w ktorym dowiaduje sie miedzy innymi, ze wywodzi sie z pradawnego klanu Sayuri, ktorego zadaniem bylo strzec legendarnej bogini wód. Chlopak uswiadamia sobie, ze dziewczyna, ktora widzial podczas snow moze byc wlasnie ta boginia, ale nagle dopada go wrazenie, ze dzieje sie cos zlego. Tymczasem w telewizji informacje podaja coraz to nowsze informacje nt. anomalii panujacych nad morzami i oceanami, ktore zaczynaja przybierac postac biblijnej apokalipsy siejac spustoszenie w nadmorskich miejscowosciach na calym swiecie. Chlopak rusza wiec do  miejscowosci, ktora widniala jako adres zwrotny na kopercie z listu, na miejscu starzy rybacy powiadaja, ze ich bogini morza zostala porwana i nie ma juz kto panowac nad tymi wodami, ktore staja sie przez ten chaos dzikie i zabojcze. Nasz bohater po ostatnich wydarzeniach nie ma powodu by nie wierzyc starcom, rusza wiec w podroz sladem zaginionej bogini.

Tak wyglada scanariusz, a wlasciwie jego szkic, niestety nie jestem w stanie samemu wykonac taka gre, dlatego potrzebuje Waszej pomocy w takich dziedzinach jak:

-programowanie we Flashu (AS2 flash 8)
-tworzenie grafiki (mapy, itemki, itp., moze byc wykonywane w 3dmax, potoshopie, corelu, recznie rysowana a potem obrabiana, jak komu wygodniej i lepiej) poniewaz w grze bedzie grafika prerenderowana, czyli wykonana wczesniej jako obraz
-tworzenie/kolorowanie rysunkow postaci (mimo iz potrafie rysowac, to jednak wolalbym poswiecic cala swoja uwage na programowanie jezeli to tylko bedzie mozliwe).
-dzwiek (obrabianie lub wybieranie odpowiednich kawalkow adekwatnych do danej sytuacji)
-scenariusz (glownie historia, dialogi i ich korekta)
-design (opracowywanie wygladu poziomow, postaci, itp.)

Jezeli ktos chcialby popracowac nad takim projektem to zapraszam bo pomoc jest naprawde potrzebna, a samemu jest mi ciezko, jak dotychczas zaprogramowalem silnik do tej gry ktory mozecie przetestowac pod linkiem podanym ponizej, oczywiscie jest to jedynie wersja testowa, wiec grafika i cala reszta byla robiona na biegu.

LINK TUTAJ

Chetnych prosze o zostawienie kontaktu w tym topicu badz pm, z gory serdecznie dziekuje za pomoc.

Ostatnio edytowany przez BigBang (2007-02-07 21:37:13)

#2 2007-02-07 23:37:12

Krolowiec_Mazik
Użytkownik

Odp: GO GO DAITARO

moze byc ciekawe niestety nie pomoge ci bo nie wiem jak wstyd ale moge być betatesterem[szpan]

#3 2007-02-08 19:46:36

BigBang
Użytkownik

Ponawiam prosbe bo sam niestety nie bede w stanie nukonczyc takiej gry, a szkoda byloby porzucac ten projekt.

#4 2007-02-08 20:37:45

Fantazyn
Użytkownik

Sam z checia bym pomogl, ale teraz to raczej kiepski pomysl dla wiekszosci z nas, bo sporo osob uczy sie (a teraz jest okres sesji lub sprawdzianow podsumuwujacych koniec semestru). Dlatego jak mozesz to sie wstrzymaj (jezeli brakuje Ci ofert) a potem to samemu będe mógł pomóc:

-Flash - jakieś podstawy tam znam... w razie czego sprawdzenie helpa nie powinno sprawić mi trudności
-tworzenie grafiki - jakieś proste obiekciki mogę zrobić (wyrenderować) w 3ds (mam mnóstwo gotowych obiektów, którym wystarczy dodać textury), photoshopa i corela na jakimś poziomie znam (kolorowanie, cieniowanie, oświetlenie powinno być wykonalne na moje możliwości...)
-tworzenie/kolorowanie rysunkow - tylko kolorować (komputerowo) : ).. rysowanie odpusciłem sobie dawno, a arkusze z obrazkami schowałem w szufladzie : ).
-dzwiek - mam drobną kolekcję wyciągniętych dzwięków z różnych gier (zresztą z wyszukaniem i wyciągnięciem podstawowych dzwięków też chyba nie powinno być problemu)
-scenariusz - no ... wyobraźnie to mam : )... a ortografii to jakieś tragicznej nie mam (chyba?).
-design - da radę : )

W każdym razie życzę powodzenia.
Ps. Taka rada: przy programowaniu gry we flashu ja bym sie wspomógl gotowymi juz grami, skrypty z takowych można powyciągać ...

#5 2007-02-09 19:30:07

BigBang
Użytkownik

W takim razie bede pracowal nad tym powolutku, w marcu wiecej ludzi powinno miec czas, wiec mysle, ze wtedy moglbym jeszcze raz poprosic o pomoc, a co do programowania we flashu to moje skrypty w tej grze sa dokladnie opisane, np.
"funkcja odliczajaca czas gry", "detektor kolizji obiektow", poopisywane sa tez zmienne do czego sluza i w jakich funkcjach dzialaja (wszystko zawarte w komentarzach wewnatrz skryptow), warstwy i obiekty zgrabnie pogrupowane w odpowiednich folderach, wiec jezeli ktos zna flasha to naprawde nie bedzie miec kolopotow z ich rozszyforwaniem.

Gra bylaby lepsza, gdyby udalo sie zapakowac w nia prerenderowane obiekty trojwymiarowe z np. 3d maxa, jestem pewny, ze taka gra robilaby ogromne wrazenie wizulane, niespotykane lub bardzo rzadkie w tego typu produkcjach, z taka oprawa i dobrze przemyslana fabula moglaby stac sie naprawde solida i popularna. Tylko szkoda, ze brakuje chetnych do produkcji bo wiem, ze taki projekt odpowiednio przemyslany ma w sobie potencial.

Stopka forum

© Animesub.info 2025