Nie jesteś zalogowany.
Witam wszystkich jestem nowy na forum, a oto moj pierwszy post
Jeżeli chodzi o mange to u mnie na pierwszysm miejscu od dawna rządzi
Ghost in The Shell częśc 1 i 2 oraz 1,5
następnie wszystko mojego guru czyli twórcy GITS Masamune Shirowa czyli : AppleSeed, Black Magic, Orion...)
Co jest na dalszych miejscach ciężko mi napisać o jakiejś szczególnej kolejności ale mniej więcej tak :
Berserk - ta manga ma w sobie coś innego może to że Gatts nie zawsze wygrywa bez uszczerbku na swoim ciele, że nie zawsze udaje mu się ochronić tych których kocha
Death Note - he he he tak świetnej mangi pod względem fabuły i intrygi chyba jeszcze nie czytałem myślenie na wielu poziomach na raz z wielodniowym wyprzedzeniem, ta manga sprawia że cały czas jesteśmy niepewni dalszych poczynań i losów bohaterów
Ayashi no Ceres - co jak co ale ja człowiekiem o miekkim sercu nie jestem i niełatwo wycisnąc mi łzy z oczy ale to właśnie sie tej pozycji udało
Angel Sanctuary - tutaj natomiast zachwyciło mnie wszystko fabuła kreska Yuki Kaori, umiejscowienie akcji ogólnie sposób spojrzenia na Niebo i Piekło oraz Anioły i Demony. Zawsze chetnie wracam do tej pozycji.
HellSing - za to że jest i to jaki jest mroczny, krwawy, irracjonalny zaj***ty
G.T.O - tej pozycji nikt nie powiniem opuścic jest świetna, śmieszna czasami smutna
Psychic Academy - manga przez wielu uwazana za niezbyt specjalną przypadła mi niesamowicie do gusty a jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje, ale polecam ją każdemu moim zdaniem warta przeczytania (jeżeli ktos oglądał anime pod tym samym tytułem to musi przeczytac mange bo w anime jest ledwie zachaczeniem o historie Shiomi, Mew i Oriny)
Samurai Deeper Kyo - ma swój własny klimat przeczytałem pod wpływem anime i manga jest jeszcze lepsza i dłuższa
Trigun - rewolwerowiec który złożył przysięge że nigdy więcej nie zabije, a to dopiero początek... fabuła genijalna, co by powiedzieć wiecej polecam świetna manga - a cha jest więcej niż 3 tomy nastepne nazywają się Trigun Maximum
Iketeru Futari - zaje**sta komedia ecchi, niesamowita dawka chumoru na pochmurne jesienno-zimowe dni
Kurozuka - opowieśc o vampirach, fabuła i kapitalnie cieniowane rysunki
Bleach i Naruto - podobne do siebie dwie mangi obie lekkie i fajne w odbiorze, choc ostatnio jakby troche brakowalo autorom pomyslow na rozwoj akcji ( albo to tylko taka cisza przed burza)
Airgear - przeczytacie zobaczycie powiem ze od tomu 13 dopiero zaczyan sie zabawa
Iryu (Team Medical Dragon) - czy manga o hirurgu może byc ciekawa i wciągająca przeczytajcie a sie dowiecie polecam
Battle Angel Alita oraz Battle Angel Alita Last Order - dla mnie pozycja obowiązkowa dla lubiących sie w robotach i cyberpunku
Hajime no Ippo, Katsu!, H2 - 3 mangi sportowe 2 pierwsze o boksie, trzecia o bejzbolu, szczególnie godna polecenia pierwsza pozycja mimo 57 tomów seria nadal wciąga i się nie nudzi
Evangelion
Akira
Rurouni Kenshin
Blood the Last Vampire
Goth
Vulgar Ghost Daydream
Video Girl AI
Homunculus
Ranma
Vampire Juji Kai (The Record of Fallen Vampire)
Tokko
Pastel
Ichigo 100%
Watashi no Ookami-san
To tylko niektóre z tytuły które przeczytałem i mi sie podobały a uważam że są godne polecenia każdemu lubiącemu mange.
Przepraszam za tak dlugiego posta i gratuluje tym co doczytali do konca.
-GTO
-Love Hina
-Imadoki
-Battle Angel Alita
-Locke Superczłowiek
A jak znasz angielski to jeszcze:
-Good Morning Call
-Ichigo 100% (chyba jeden tom jest po polsku)
I'S - rządzi jeśli chodzi o kreskę i humor
Exaxxion - Świetna pozycja jeśli lubi się mechy i SF ...
Gundam Wing jak wyżej...
Gunsmitch Cats - anime nie równa się mandze świetna pozycja dla fanów gangsterskich opowieści...
Potwierdzam opinie Visa co do Kurozuki i Goth'a zwłaszcza ta ostatnia manga jest... no własnie gdyby była dłuższa to by nieźle wchodziła na psychike, ale i tak daje do myslenia.
poniewaz ostatnio naszło mnie na czytanie mang to przejrzałem dośc duzo pozycji, Kilka z nich śmiało mozna polecić:
Castle - krótka, jednotomowa historia o pewnym tajemniczym zamku nad jeziorem... świetne zakończenie
Hagane - przygody dziewczyny na której eksperymentowano z DNA, przez co wszczepino jej zdolności legendarnego mistrza miecza Musashi'ego... przyznam że pomysł na fabułę mnie rozbawił, ale sama akcja(plus pewna dawka ecchi) mocno wciąga
Sirius Scars - manga lekka i przyjemna,tematycznie coś w klimatach Ality
Blue Heaven -thriller o zabójcy grasującym na statku wycieczkowym, dosc schematyczna, ale trzyma w napięciu
te a także wiele innych tytułów znajdziecie na tej stronie
Ponieważ widze że jest tu sporo ludzi którzy czytali Rose Hip Rose, to zapewne ucieszy ich wieśc ( o ile nie wiedzieli) że powstał prequel tej mangi o nazwie Rose Hip Zero, przetłumaczone są zdaje sie dwa rozdziały pierwszego tomu.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Ja ostatnio przeczytałem serie Girls Saurus Komedia/ecchi/romans tak od +15 lat.
Cóż opisał bym fabułę ale mi sie nie chce ale powie jedno(albo nie tylko jedno) seria śmieszna zabójcza dużo w niej przemocy (a myślałem ze koleś z Love Hina miał przesrane) dużo dziewczyn i trochę pikantnych scen(fani ecchi znajda tu coś dla siebie), Po za tym seria ma chyba 3 tomy. Mogli by ją zekranizować.
A tak po za tym może jest coś jeszcze po tych 3 tomach? wie ktoś coś?
dla miłośników SF zdecydowanie polecam "Agharta" (już 8 tomów) - wspaniała kreska, wciągająca fabuła,
dla miłośników One Piece - "Fairy Tail" (świetna rozrywka),
żaden wielbiciel ecchi i komedii nie powinien przeoczyć "Golden Boy",
ostatnio bardzo wciągnęła mnie też obyczajówka "Hotman",
polecam też swietną koreańską manhwę "Shin Angyo Onishi" - kapitalne fantasy, super kreska,
jeśli ktoś widział film "Old Boy", to polecam pierwowzór - to świetna, brutalna manga,
kto lubi klimat "GTO" niech poczyta "Psychometer Eiji", chociaż to krwawy thriller z wątkiem supernatural,
z klimatów cyberpunk + supernatural polecam najnowszy "XS"
to mój bardzo subiektywny wybór - jestem wielbicielem perfekcyjnego rysunku (Agharta, Shin Angyo Onishi, XS), ale fabuła nie może nudzić, dlatego regularnie sprawdzam czy są kolejne odcinki 300 (trzystu) mang, które mnie interesują... (czytam mangę już od kilkunastu lat). Postarałem się polecić takie mangi, których poprzedni forumowicze nie zamieścili, są dostępne w większości w języku angielskim, więc pewnie dla niektórych będzie to problem
Po szczegóły odsyłam do strony: http://www.mangaupdates.com
I'S - rządzi jeśli chodzi o kreskę i humor
Dokladnie polecam! To manga numer jeden dla mnie.
Z mang po angielsku - Battle Royale, Death Note. A z tych wydanych w Polsce - Love Hina.
A polecicie mi jakiś fajny survival ala Gantz i Battle Royale ? (Swoją drogą gorąco polecam obie . Ciekawe tylko dlaczego bohaterów pokroju Izumiego lub Kaiyiamy robią z długimi włosami
- Tak, to moje ulubione postacie:D)
Tylko Eden
hayate no gotoku, no.. i GantZ
GantZ przy Ichim lekki i przyjemny? trzeba poszukać i sciągnąć
KDE4 ssie
Kodomo no Jikan - Jak dla mnie numer jeden. Na początku moze to ejst tylko komedia loli/ecchi, ale pozniej zaczynaja sie watki powazne i manga naprawde wciaga (anime jest conajwyzej srednie). Szkoda ze jest przetlumaczoncyh tylko 35 rozdzialow, az sie nie moge doczekac nastepnych, o ile wyjda.
Love Hina/MSN! - Klasyka komedii, mozna spedzic bardzo milo czas czytajac ja
Chobits - Tez przyjemna komedia z ladna kreska i z przeslaniem (kto czytal to wie o co chodzi)
World Embryo - dopiero sie za to zabralem ale juz mnie wciagnelo. Powiem ze to juz jest moj numer 3 jesli chodzi o mangi.
Elfen lied - Manga z bardzo ciekawa fabula, moj numer 2 na liscie mang. Do plusow nalezy fabula, ktora wciaga lepije niz bagno;p. Do minusow kreska, ale da rade sie przyzwyczaic i nie zwracac na nia uwagi.
To by bylo na tyle
Korzystając z tematu czytał już ktoś 11 tom NGE? Czy trzyma poziom? bo kurde muszę sobie go sprowadzić bo aż mnie nosi ^^
Black Jack genialna manga (parę odcinków po polsku można znaleźć w czasopiśmie "MangaMix" wydawnictwo Waneko).
Dla fanów Shonenów to polecam mangi:
ONE PIECE, Full metal alchemist, Fairy Tail, Bleach, Naruto, D.Gray-Man, Hajime No Ippo (ponad 80 tomów!!) Inuyasha, Soul Eater, 666 Satan.
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody