#801 2009-03-08 22:52:53

Pyuuu
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

Groozin - w sumie to ciężko mi się nie zgodzić, chociaż nadal ważne są powiązania, jak nie poznasz wystarczająco wcześnie odpowiedniej osoby, to szanse maleją ^_-. Ładnie (chociaż jest to MOCNO przerysowana sytuacja) to ukazuje film pt. "Kariera Nikosia Dyzmy" ^^.
A w ostatnim akapicie masz moje 100% poparcie ^^ - nigdy nie liczyłem na jakiś cud, który się zdarzy dzięki wyborze PO, bo to zwyczajnie niemożliwe, a na pewno nie w tak krótkim czasie ^_-, mimo wszystko liczyłem na poprawę "imidżu" naszego państwa na arenie międzynarodowej ^_-.

#802 2009-03-08 22:58:35

ksenoform
Użytkownik

Skoro twój znajomy nie chce wracać, to albo nie jest recydywistą, albo za mało siedział. A do wprowadzenia tego prawa chodź by na jedną kadencje trzeba zgodnego rządu który zmieni konstytucję, wiadomo, że ten rząd nie ut5rzyma się dłużej niż jedna kadencja, ale na pewno zrobi o wiele więcej dobrego niż inne rządy. Tusk strasznie sknocił, myślał, że wszystko samo się rozwiąże.

Ostatnio edytowany przez ksenoform (2009-03-08 22:58:52)

#803 2009-03-08 23:01:30

Citizen
Użytkownik

Te słowa o cudzie docelowo były skierowane do ludzi słabo wykształconych, podatnych na manipulacje.W połączeniu ze spotami wyborczymi, mogło to robić skuteczne wrażenie.Ja sobie odpuściłem ostatnie wybory i muszę przyznać, że lepszej rzeczy nie mogłem zrobić.Inaczej, znów plułbym sobie w brodę, że mój głos poszedł na bandę hipokrytów, potrafiących tylko ujadać na siebie.A tekst, że "kryzys nas nie dotyczy" przejdzie chyba do annałów historii.

#804 2009-03-08 23:04:17

Aurius
Użytkownik

mimo wszystko liczyłem na poprawę "imidżu" naszego państwa na arenie międzynarodowej ^_-.

Nasz "imidż" akurat się poprawił w ostatnim czasie.

Nasza polska mentalność jest jeszcze naznaczona pozostałościami PRL'u, gdzie państwo wszystko miało załatwić obywatelom. Moim zdaniem to szarzy obywatele powinni się zabrać do roboty jeśli faktycznie zależy im na tym "by żyło się lepiej". Narzekanie na władzę, jaka to ona jest zła i niedobra, jest daremne.

Co do kary śmierci -  w Polsce nie możemy jej wprowadzić. Musielibyśmy wypowiedzieć Europejską Konwencję Praw Człowieka i wystąpić z Rady Europy.

Ostatnio edytowany przez Aurius (2009-03-08 23:05:24)

#805 2009-03-09 00:02:35

Zjadacz
Użytkownik

Aurius napisał:

Nasza polska mentalność jest jeszcze naznaczona pozostałościami PRL'u, gdzie państwo wszystko miało załatwić obywatelom. Moim zdaniem to szarzy obywatele powinni się zabrać do roboty jeśli faktycznie zależy im na tym "by żyło się lepiej". Narzekanie na władzę, jaka to ona jest zła i niedobra, jest daremne.

Epic true!

Głosowałem na PO i zrobiłbym to prawdopodobnie drugi raz. Fakt, liczyłem na większą liberalność, ale i tak nie jest najgorzej. W sumie mając do wyboru PiSiorów - partię bardziej populistyczną od Samoobrony, SLD - gości, wśród których jest Jaruga Nowacka, a PO, to wybieram bez wahania to ostatnie. Fakt, nie zgadzam się z kilkoma decyzjami w sprawie kryzysu, ale reszta bardzo mi leży. A to, że dodatkowo wprowadzili jakąś elementarną kulturę w parlamencie (pomijając Palikota, mimo że to bardzo inteligentny człowiek), to już swoją drogą. Tak ogólnie, czytając ten topic, to blisko mi do poglądów Groozina.

BTW: Demokracja jest parszywym ustrojem, ale nic już się na to nie poradzi.

"Skazany na zajebistość"

#806 2009-03-09 00:08:18

luki349
Użytkownik

Kara śmierci jest do dupy... człowiek boi się dwóch rzeczy, niewiedzy i bólu. Jako, że nie wiemy co się stanie po śmierci to się jej boimy, ale można wykorzystać to drugie. Ja osobiście wątpię aby osoba skazana za morderstwo znowu kogoś zabiła po dostaniu 700 batów rozłożonych na miesiąc smile_big Ale to tylko opinia sadysty smile_big Problem w polityce naszego państwa jest taki, że każdy każdemu dołki kopie, dlatego ciężko coś zrobić, choć byś chciał wprowadzić ustawę dzięki, której rozwiązał byś problem bezrobocia (i by to działało, a nie jak w PRL'u) to zawsze będą się pojawiać skandale i oskarżenia, że to się nie uda i, że jesteś idiota i cholera wiec co bo każdy myśli tak (ściągnę go ze stołka i sam wprowadzę te ustawę to ludzie będą mnie kochać, a nie jego)

#807 2009-03-09 00:17:40

Zjadacz
Użytkownik

Ja bym był za karą śmierci, choć wiem, że jest nierealna. Z drugiej strony rozmawiałem kiedyś z pewnym bardzo mądrym człowiekiem o tej kwestii i powiedział mi, że to nie jest koniecznie najlepsze rozwiązanie. Chodzi mi o to, że na przykład ktoś zabije sześć osób i stoi przed dylematem. Jeśli karą za to byłoby 25 lat, koleś mógłby przestać zabijać w obawie przed dożywociem. Jeśli karą byłaby śmierć, gościu zrobiłby wszystko (z kolejnymi mordami włącznie), byleby go nie złapano.

Tak nawiasem: nie da się całkowicie zlikwidować bezrobocia i nawet nie powinno się tego robić. Niski procent jest konieczny do stymulowania kreatywności ludzi.

"Skazany na zajebistość"

#808 2009-03-09 00:32:38

Aurius
Użytkownik

Ja osobiście jestem przeciwko karze śmierci. Moim zdaniem państwo nie ma moralnego prawa zabijać. Prawo ma karać za przestępstwa, a nie dokonywać zemsty. Sądy nie są nieomylne i nikt nie zagwarantuje, że wszystkie wydane wyroki będą sprawiedliwe.

#809 2009-03-09 00:45:19

luki349
Użytkownik

na dalekim wschodzie nie ma czegoś takiego jak kradzież bo kto by zaryzykował własną rękę za kilka złotych (za kradzież ucina się rękę). Chodzi o to, że ludzie nie zdają sobie sprawy z tego czym jest izolacja (więzienie), ale każdy wie co to znaczy ból, ja takich 'wybitnych' morderców skazał bym na śmierć, ale najpierw zadał bym im taki ból, że po śmierci piekło mogło by im się wydać niebem.

#810 2009-03-09 00:45:54

Zjadacz
Użytkownik

Moim zdaniem (podkreślam słowo moim) zemsta jest tu wyrazem całkowicie nietrafionym, bo czym się różni uśmiercenie kogoś za zbrodnie od zesłania kogoś do więzienia? To drugie również możemy podciągnąć pod zemstę, idąc Twoim tokiem myślenia. Argument o nieomylności sądów jest podejmowany zawsze, ale nie widzimy, że to działa w dwie strony. Przykład mieliśmy niedawno, gdy gość został przez sąd wypuszczony z więzienia, po czym zamordował w odwecie swoje poprzednie ofiary. Gdyby nie żył, nie byłoby takiego problemu. Tylko nie odbierajcie powyższego jako nawoływanie do massive slaughter, mocno ten poważny przecież temat uprościłem. Oczywiście, że sądy nie są nieomylne, ale nikt nie mówi o karaniu kogoś za kradzież radia samochodowego lub uderzenie jakiegoś klienta na ulicy. Mówię tu o oczywistej winie za naprawdę ciężkie przestępstwa lub o recydywie.

EDIT:

luki349 napisał:

na dalekim wschodzie nie ma czegoś takiego jak kradzież bo kto by zaryzykował własną rękę za kilka złotych (za kradzież ucina się rękę).

To dalej funkcjonuje? W sensie to prawo.

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2009-03-09 00:47:06)

"Skazany na zajebistość"

#811 2009-03-09 00:51:00

luki349
Użytkownik

Zjadacz napisał:

EDIT:

luki349 napisał:

na dalekim wschodzie nie ma czegoś takiego jak kradzież bo kto by zaryzykował własną rękę za kilka złotych (za kradzież ucina się rękę).

To dalej funkcjonuje? W sensie to prawo.

Wiesz, nie pamiętam, ale kilka lat temu jeszcze funkcjonowało... musiał bym sprawdzić jezor

#812 2009-03-09 00:58:57

Aurius
Użytkownik

Jak tylko pojawia się argument o nieomylności sądów, zaraz pojawia się argument o uśmiercaniu tylko za ciężkie zbrodnie lub tylko przestępców, którym winę udowodniono w 100%. Takie już zasady rządzą dyskusją o karze śmierci. oczkod
Wiem, że moje argumenty są raczej niepopularne, ale mimo to uważam, że państwo zabijając pokazuje swoją bezsilność. Oczywiście zapewne inaczej bym śpiewał, gdyby to mnie osobiście dotyczyło, ale moim zdaniem kara śmierci jest rozwiązaniem niehumanitarnym, przejawem babilońskiej zasady "oko za oko...".

#813 2009-03-09 01:11:50

Zjadacz
Użytkownik

Aurius napisał:

Oczywiście zapewne inaczej bym śpiewał, gdyby to mnie osobiście dotyczyło, ale moim zdaniem kara śmierci jest rozwiązaniem niehumanitarnym, przejawem babilońskiej zasady "oko za oko...".

Dodajmy, że po wprowadzeniu w Babilonie tego prawa przestępczość przestała być problemem jezor W każdym razie to już kwestia poglądów i szanuję Twoje, mimo że się z nimi nie zgadzam smile

"Skazany na zajebistość"

#814 2009-03-09 01:13:41

Pyuuu
Użytkownik

Zjadacz - czym się różni... a znamy słowo RESOCJALIZACJA ^^? Tak jest, wysłanie do więzienia to kara, ale jednocześnie próba nawrócenia człowieka, kara śmierci to TYLKO kara.

Aurius - ja się z Tobą zgadzam, mogą być sobie niepopularne, ale zabijanie jest be i taka prawda, a jak tak się palicie by zabijać, to powiedzcie, czy sami byście przyjęli rolę kata ^^?

#815 2009-03-09 01:21:37

Jasmine
Użytkownik

Myślę, że zaostrzone prawo trochę by poprawiło sytuację. Weźmy na przykład taką Irlandię bodajże, gdzie Polak za gwałt dostał dożywocie (ostatnio gdzieś o tym czytałam na necie). A u nas ile by dostał? 10 lat i by wyszedł po 2 pewnie. Jakby u nas też serwowali potrójne dożywocia bez możliwości wcześniejszego zwolnienia jak w Stanach, to może jednak ludzie by trochę przystopowali (choć jak wiadomo w Stanach to jednak nie działa:P). Na dalekim wschodzie może i mają porządne kary, ale jaką gospodarkę? jezor Nie można mieć wszystkiego. Ale bez obaw, ostatnio słyszałam, że nam przestępczość zmalała - a zwiększyła się w Anglii smile_big

#816 2009-03-09 01:25:49

Krzyżu
Użytkownik

No, zaostrzenie prawa w mniejszym lub większym stopniu zawsze coś da, ale w naszym kraju przede wszystkim trzeba usprawnić działanie sądów oraz aparatu ścigania. To też jest bardzo ważne w całej tej machinerii smile.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#817 2009-03-09 01:28:23

Aurius
Użytkownik

Dodajmy, że po wprowadzeniu w Babilonie tego prawa przestępczość przestała być problemem

To ja się tylko zapytam, czy chciałbyś żyć w takim państwie.;) W państwie, gdzie nie ma przestępczości, ale rządzi wszechobecny strach. Trochę odbiegliśmy od tematu. smile

W każdym razie to już kwestia poglądów i szanuję Twoje, mimo że się z nimi nie zgadzam

Również szanuję twoje poglądy, aczkolwiek pozostanę przy swoich. oczkod

Jasmine napisał:

Myślę, że zaostrzone prawo trochę by poprawiło sytuację.

IMO to nie wysokie kary są tym co odstrasza przestępców, ale nieuchronność kary.

#818 2009-03-09 01:45:48

Pyuuu
Użytkownik

IMO to nie wysokie kary są tym co odstrasza przestępców, ale nieuchronność kary.

Zgadzam się ^^.
Wysokość kary też ma w pewnym stopniu wpływ na to, ale co z tego, że bedzie kara śmierci za rozbój, jak nikt nie zostanie złapany?

#819 2009-03-09 01:46:55

Zjadacz
Użytkownik

Pyuuu napisał:

Zjadacz - czym się różni... a znamy słowo RESOCJALIZACJA ^^? Tak jest, wysłanie do więzienia to kara, ale jednocześnie próba nawrócenia człowieka, kara śmierci to TYLKO kara.

Nie musisz pogrubiać i zadawać pseudo cwaniackich pytań, jakbym był idiotą. Po Twoim stylu pisma wnioskuję, że przeszedłem trochę więcej klas niż Ty. Głosisz jakieś utopijne hasła prawie tak samo jak ludzie, którzy "wymyślili" anarchię, a do tego sugerujesz, że karałbym śmiercią za każde przestępstwo. Przecież ja nie neguję roli więzień, niech dalej kryminaliści tam lądują. Ja mówię tylko o prawdziwie hardkorowych zbrodniarzach i recydywistach. Jeśli koleś zabił dwanaście osób albo zgwałcił jedną, poszedł do pudła i po wyjściu zgwałcił drugą, to sora, ale ja w jego resocjalizację nie wierzę. Wierzę za to, że społeczeństwo lepiej wyszłoby na tym, gdyby to moje poglądy weszły w życie.

Krzyżu napisał:

No, zaostrzenie prawa w mniejszym lub większym stopniu zawsze coś da, ale w naszym kraju przede wszystkim trzeba usprawnić działanie sądów oraz aparatu ścigania. To też jest bardzo ważne w całej tej machinerii smile.

True!

Aurius napisał:

Dodajmy, że po wprowadzeniu w Babilonie tego prawa przestępczość przestała być problemem

To ja się tylko zapytam, czy chciałbyś żyć w takim państwie.;) W państwie, gdzie nie ma przestępczości, ale rządzi wszechobecny strach. Trochę odbiegliśmy od tematu. smile

Nigdzie nie napisałem, że chciałbym w takim państwie żyć, sugerujesz mi całkowicie inne poglądy. To, że jestem za karą śmierci, nie znaczy, że chcę, by za kradzież odcinano ręce. Proszę nie wkładać w moje usta czegoś, czego nie powiedziałem. Wtrąciłem tylko o Babilonie, skoro już o nim wspominałeś.

Pyuuu napisał:

Wysokość kary też ma w pewnym stopniu wpływ na to, ale co z tego, że bedzie kara śmierci za rozbój, jak nikt nie zostanie złapany?

To tylko udowadnia Twoją ignorancję.

EDIT: Dobra, idę w kimę. Podłączę się do dyskusji jeszcze jutro po uczelni smile

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2009-03-09 01:58:19)

"Skazany na zajebistość"

#820 2009-03-09 01:49:40

luki349
Użytkownik

Aurius napisał:
Jasmine napisał:

Myślę, że zaostrzone prawo trochę by poprawiło sytuację.

W chwili obecnej ciężko się wywinąć od odpowiedzialności karnej (chyba, że przeskrobałeś coś mało istotnego, ukradłeś komuś telefon czy coś), ale każdy myśli, że mu WYJĄTKOWO się uda uniknąć więzienia. Druga sprawa jest taka, że w Polsce prawo jest tak poje...., że większość ludzi idzie do więzienia nie słusznie. Przykład:
Napada cie 2 kolesi, chcą abyś oddał im telefon i kasę, z racji, że to jakieś jemioły to ich pobiłeś i teraz sztuczka, idziesz do domu, oni idą na policje, to ty idziesz mimo wszystko siedzieć, chyba, że po pobiciu ich dzwonisz na policje, że cie 2 zbirów napadło i musiałeś ich 'obezwładnić', policja przyjedzie spisze twoje zeznania i oni idą siedzieć.

Tak to w Polsce bywa.

Edit:
@Pyuuu
Resocjalizacja nie zawsze wiąże się z nawróceniem, jak pójdziesz siedzieć na 20-30 lat to jak wyjdziesz z więzienia to jesteś tak zacofany, że równie dobrze możesz wrócić do więzienia i część ludzi tak robi. Gdyby wsadzać ludzi na krócej, a efekt tego by był większy (tylko pytanie jak to osiągnąć) to było by idealne prawo karne !

Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-03-09 01:54:58)

Stopka forum

© Animesub.info 2024