#2061 2015-04-30 23:53:03

SoheiMajin
Moderator

Odp: Polityka i okolice

Sacredus napisał:

Co chce zmienić? Nie krępuj się, chętnie tu wyśmiejemy wszystko, co napiszesz.

Choćby podwyższyć kwotę wolną od podatku. Śmiej się, jeśli bawi Cię to, że jest u nas rekordowo niska okej

#2062 2015-04-30 23:59:12

dulu
Moderator

Dochodowy.

#2063 2015-05-01 00:07:20

Hunter Killer
Moderator

Sacredus napisał:

Co chce zmienić? Nie krępuj się, chętnie tu wyśmiejemy wszystko, co napiszesz.

- likwidacja ZUS-u;
- zmniejszenie liczby pracowników w urzędach pracy do minimum i wysłanie ich "w teren";
- wycofanie się z konfliktu z Rosją;
- wprowadzić kary finansowe za błędne decyzje urzędników.

155222.jpg zzsldjt.png

#2064 2015-05-01 00:08:28

Marsmall
Użytkownik

Sacredus napisał:
Marsmall napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Lol, bo na Korwina idzie się, bo będzie beka? W sumie sam kiedyś chciałem iść, jak na uczelni organizowali spotkanie. Niestety miałem wtedy ważne zajęcia, ale np. znajomi poszli mówili, że niezłe jaja były (ponoć już na starcie porównał Kwacha do Hitlera). No i w zasadzie tym jest Korwin – taki tam nadworny klaun, którego nikt nie traktuje poważnie (nie licząc gimbazy). Chociaż do parlamentu niska frekwencja była i ludzie dla jaj głosowali, to wejść mu się udało. Niezły fart w sumie. No i dietka europejska, hehe. Na prezydencką by nie zamienił.

Beka? Chyba kiedyś, bo teraz nie. Ludzie chcą zmian i wierzą w to, że on potrafi coś zrobić. To nie jest chorągiewka na wietrze, która zmienia poglądy tylko po to, żeby dalej kraść.

Tępota wyborców tego pajaca nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Ludzie wierzą? Chyba ociężałe umysłowo gimby, które będą po raz pierwszy głosować albo nie mają własnego zdania albo zielonego pojęcia o świecie i potraktowały serio jego przedstawienia. No, proszę, powiedz, co takiego wspaniałego chce wprowadzić? Co chce zmienić? Nie krępuj się, chętnie tu wyśmiejemy wszystko, co napiszesz.

Nie chce mi się już wbijać w jego program wyborczy, bo szkoda mi na to czasu. Można go znaleźć na internecie. Nie chce mi się pisać dużo o gospodarce, bo też mi szkoda czasu. Pierwsze przykłady z brzegu:

1. Przywrócenie kary śmierci odnoszącej się TYLKO do morderców, nie myląc ich z zabójcami. Nie odstraszy to ludzi psychicznych, ale zwykłych ludzi odstraszy od mordowania innych ludzi. Nawet jeśli można by zmniejszyć liczbę morderstw o 20%, to uważam, że warto.
2. Likwidacja podatku dochodowego, który przynosi bardzo małe zyski do budżetu państwa. Największe wpływy są z VAT-u, co jest de facto zrozumiałe. - Nie mylcie z likwidacją podatków, bo podatki muszą być.
3. Ograniczenie biurokracji - Nie mylcie z likwidacją, jak to niektórzy mówią.
4. Kolejny przykład, który każdy potrafi zrozumieć - każdy decyduje o sobie. Nie może być tak, że ja chcę wyciąć drzewo na podwórku i muszę otrzymać zgodę urzędnika, chcę postawić płot, siatkę i muszę otrzymać zgodę urzędnika. Chcę postawić dom i muszę otrzymać zgodę urzędnika.
5. Nie karanie za obronę domu i rodziny wraz z możliwością pozwolenia na broń dla każdego właściciela domu i mieszkania. Nie może być tak, że złodziej wkrada się do mieszkania, a ja pozwalam mu ten dom obrabować. W jeszcze gorszych przypadkach bandyta zabija żonę, dziecko itd. Właściciel mieszkania powinien mieć prawo do zabicia bandyty w swoim własnym domu czy mieszkaniu, tak jak to jest w wielu stanach USA.
6. Zakazanie uchwalania budżetu z deficytem - Nie można wydawać więcej niż się ma. Już nawet Niemcy i jak dobrze pamiętam Szwecja odchodzą od wydawanie więcej niż się ma.

#2065 2015-05-01 00:10:19

Quithe
Użytkownik

Sado, byłeś na tej stronie? http://mamprawowiedziec.pl/
Może pomoże.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#2066 2015-05-01 00:23:03

Witax
Użytkownik

Quithe napisał:

Sado, byłeś na tej stronie? http://mamprawowiedziec.pl/
Może pomoże.

Sam z ciekawości przeczytałem co tam obiecuje Korwin. Po prostu nie mogę uwierzyć jak można go popierać ojej

Np. Likwidacja biurokracji. rotfl

Ostatnio edytowany przez Witax (2015-05-01 00:31:30)

i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.

Headphones: AKG K712 PRO, AKG K612 PRO, Beyerdynamic DT-990 Edition 250ohm
DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612

#2067 2015-05-01 00:25:23

dulu
Moderator

Z całego tego biadolenia tylko Marsmall może dostać +1, że w ogóle chciało mu się przytoczyć przykłady, które są na wyciągnięcie ręki.
Natomiast dziwi mnie to, że dla niektórych ludzi jest to coś złego/dziwnego.
Że nie można sobie w sklepie kupić trawy? smile_lol

Witax napisał:

Np. Likwidacja biurokracji. rotfl

Zmniejszenie. W czasie studiów spędziłem prawie rok w skarbowym. Tak, po prostu absurd.

Ostatnio edytowany przez dulu (2015-05-01 00:40:00)

#2068 2015-05-01 01:34:05

Xandros
Użytkownik

http://stonawski.efantastyka.pl/blog/in … ydenta-rp/
Kumpel napisał artykuł. Może kogoś zainteresuje.

#2069 2015-05-01 10:36:58

Quithe
Użytkownik

Koleś miał dobry pomysł, tekst też jest OK. Teraz jestem ciekaw, na kogo zagłosuje.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#2070 2015-05-01 11:24:58

Cryla7
Użytkownik

Właśnie, a co biurokracji, to w faktycznie w Polsce mamy masę urzędników... Z tego, co pamiętam jest ich 800 tyś 1 mln.
Co gorsze, ciągle kształcą się nowi, którzy raczej dostaną pracę i tu jest pies pogrzebany. Może by tak jakoś zacząć zniechęcać młodych ludzi do wyboru kierunku pt: "Administracja publiczna"... Przecież to głupota, wiemy, że jest zbyt wielu urzędników i ciągle uczymy chordę nowych.
Tu kolejny problem, mianowicie "śmieciowe kierunki studiów". Po jakiego grzyba ludzie idą na stosunki międzynarodowe? 
Chodzą legendy, że ktoś po tym kierunku dostał kiedyś nawet pracę na umowę zlecenie. jezor
Zaś z drugiej strony, jaki wybrać kierunek studiów, by znaleźć nawet nie dobrą pracę, ale pracę?

TOwO6Uy.gif
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!

#2071 2015-05-01 12:27:01

FAiM
Użytkownik

Marsmall napisał:

4. Kolejny przykład, który każdy potrafi zrozumieć - każdy decyduje o sobie. Nie może być tak, że ja chcę wyciąć drzewo na podwórku i muszę otrzymać zgodę urzędnika, chcę postawić płot, siatkę i muszę otrzymać zgodę urzędnika. Chcę postawić dom i muszę otrzymać zgodę urzędnika.

nope.jpg
Wystarczy zgłoszenie oczkod.

K5Cqyo6.png?1

#2072 2015-05-06 16:27:59

Kenshiro
Użytkownik

#2073 2015-05-06 20:32:13

Marsmall
Użytkownik

Nic akurat tutaj nowego nie ma. PiS jedzie na PO, PO na PiS i zamyka się koło tzw "nienawiści".
Żeby nie walić off topu, to zdecydowałem na kogo będę głosował w niedzielę. Jednak nie na Korwina, a Brauna. Wybór ciężki, ale kogoś trzeba.

edit:
Czy czasem Sacredus z resztą nie mieli wyśmiać punktów, które podałem o Korwinie? Post napisany 1. Maja o północy, dziś jest 8. Maj - odzewu i wyśmiania brak. Jedynie FAiM poprawił punkt 4.

Sacredus napisał:

Tępota wyborców tego pajaca nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Ludzie wierzą? Chyba ociężałe umysłowo gimby, które będą po raz pierwszy głosować albo nie mają własnego zdania albo zielonego pojęcia o świecie i potraktowały serio jego przedstawienia. No, proszę, powiedz, co takiego wspaniałego chce wprowadzić? Co chce zmienić? Nie krępuj się, chętnie tu wyśmiejemy wszystko, co napiszesz.

Ostatnio edytowany przez Marsmall (2015-05-08 13:13:05)

#2074 2015-05-10 22:31:03

Sado
Użytkownik

No i Korwin jak zwykle poniżej 5%  rotfl

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#2075 2015-05-10 22:34:25

Nala_Alan
Użytkownik

Paweł Kukiz masakruje TVN po ogłoszeniu wyników wyborów prezydenckich 2015
smile_big

Ostatnio edytowany przez Nala_Alan (2015-05-10 22:35:10)

#2076 2015-05-10 22:51:13

Kamiyan3991
Użytkownik

Marsmall napisał:

Czy czasem Sacredus z resztą nie mieli wyśmiać punktów, które podałem o Korwinie?

Tylko Sacredus, bo ja wyraźnie pisałem, że sensu dyskusji nie widzę, ale skoro tak bardzo chcesz...

Marsmall napisał:

Jedynie FAiM poprawił punkt 4.

Okej, dam Ci najpierw szansę.

Marsmall napisał:

4. Nie może być tak, że ja chcę wyciąć drzewo na podwórku i muszę otrzymać zgodę urzędnika, chcę postawić płot, siatkę i muszę otrzymać zgodę urzędnika. Chcę postawić dom i muszę otrzymać zgodę urzędnika.

Musi tak być. I jest na to w zasadzie milion różnych powodów. A teraz usiądź i przemyśl je sobie na spokojnie. Jeśli nie przyjdzie Ci do głowy dlaczego, to ewidentnie nie powinieneś mówić o jakichkolwiek zmianach, bo nie zdajesz sobie sprawy, co z nich wyniknie (a to najprostszy sposób na wylanie dziecka z kąpielą).

Nala_Alan napisał:

masakruje

BWSffrv.jpg

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2077 2015-05-11 00:24:28

SoheiMajin
Moderator

A co z podwyższaniem kwoty wolnej? Oszołomstwo? xD

#2078 2015-05-11 00:28:27

Kamiyan3991
Użytkownik

SoheiMajin napisał:

A co z podwyższaniem kwoty wolnej? Oszołomstwo?

Po prostu teraz nie ma to pieniędzy. Ja nie twierdzę, że ta kwota teraz jest odpowiednia, ale patrz pierwsze zdanie.

Sacredus napisał:

4. Moje to moje.

Nie chcę uciekać się do inwektyw względem kogoś konkretnego, ale to jest właśnie problem wyborców Korwina i jemu podobnych – nie potrafią myśleć samodzielnie. Np. tutaj – brak żadnego nadzoru, och, doprawdy? Zrozumielibyście cel istnienia tej ustawy dopiero po tym, jak sąsiad postawiłby wam drzewko tuż pod oknem. No bo co go obchodzi, że zasłania komuś widok na okolicę czy np. wystające gałęzie, które sięgają okna sąsiada? W końcu to MOJE podwórko, heh.

Zero samodzielnego myślenia. Tylko Korwin i oszołomy z jutuba. Na szczęście aż tak małe pojęcie o tym ma niecałe 5% społeczeństwa z czego większość nie ma nawet praw wyborczych.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2079 2015-05-11 00:51:52

SoheiMajin
Moderator

Kamiyan3991 napisał:
SoheiMajin napisał:

Po prostu teraz nie ma to pieniędzy. Ja nie twierdzę, że ta kwota teraz jest odpowiednia, ale patrz pierwsze zdanie.

Zmiana kwoty wolnej powinna iść co najmniej w parze ze wzrostem płac i cen, które z roku na rok rosną. Ale nie, lepiej dalej opodatkowywać ludzi żyjących w ubóstwie, bo państwo nie ma pieniędzy. Dobrze, ze na refundację in vitro są pieniądze.

#2080 2015-05-11 00:57:55

Kamiyan3991
Użytkownik

SoheiMajin napisał:
Kamiyan3991 napisał:
SoheiMajin napisał:

Zmiana kwoty wolnej powinna iść co najmniej w parze ze wzrostem płac i cen, które z roku na rok rosną. Ale nie, lepiej dalej opodatkowywać ludzi żyjących w ubóstwie, bo państwo nie ma pieniędzy. Dobrze, ze na refundację in vitro są pieniądze.

W jakim znowu ubóstwie? Bądź co bądź to nadal jeden z bogatszych krajów na świecie. A i3/i5 w domu i plazma nijak się ma do ubóstwa. W zasadzie słabsze wyposażenie polskiego domu widzę rzadko.

A będzie więcej kasy na bieżące wydatki to kwotę się podniesie. I ja nawet wiem, skąd możemy wziąć te pieniądze – np. ogarnąć górników czy pójść jeszcze o krok dalej i wywalić daremne lekcje religii ze szkół... dwa manewry i już kilka miliardów w budżecie więcej.

Tylko teraz banalnie proste pytanie – kto się na to odważy? Ano nikt, bo zaraz straci poparcie. Dlatego o reformach fajnie się mówi tylko w teorii – nikt się z "korytem" rozstawać nie chcę. Sam był zapewne wolał ciepłe korytko niż ryzykowne reformy.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

Stopka forum

© Animesub.info 2024