Nie jesteś zalogowany.
Może to kogoś zainteresuje, tym bardziej, że pozycja nie jest bardzo popularna. Dostępne jest angielskie wydanie książki Masakiego Yamady o tytule podanym w temacie posta.
A cóż to takiego? Otóż jest to prequel drugiej kinowej części GitS (akcja książki kończy się w momencie, w którym zaczyna się film), i moim skromnym zdaniem jest to książka niemalże genialna. Nie miałem pojęcia o jej istnieniu, ale gdy ją zobaczyłem, kupiłem od razu - w końcu to GitS. Do tego ilustracja na okładce to dzieło sztuki (taki plakat mieć...). Książka opowiada o tym, jak Batou wyruszył w miasto szukać swojego psiaka- Gabrieli (którego nazywa Gabu). Suczka zniknęła akurat po dziwnym incydencie, jaki spotkał Batou - ktoś najwyraźniej zhakował jego cybermózg i próbował rozbić samochód, który Batou właśnie prowadził. W wyniku splotu różnych okoliczności Batou musiał zrobić coś, co jego pies mógł uznać za utratę przez swego pana duszy... czy ducha? I tak Batou wyrusza na poszukiwania swojego psa, który szuka swojego pana... Zadanie nie będzie proste, bo nie tylko Gabu zniknął ostatnio na ulicach Niihamy...
A nocą w najgorszych zakamarkach Newport City można spotkać tajemnicze czołgi i walczących z nimi na swój sposób bezdomnych, yakuzę organizującą wyścigi psów, które gonią wirtualne króliki wyświetlane im przed oczami, cyber-zabójców a także ludzi, z którymi dawno się pożegnaliśmy... Okaże się jednak, że aby odnaleźć Gabu, Batou najpierw będzie musiał odnaleźć siebie.
To tyle o fabule. Książka jest napisana w specyficzny sposób: zdania są spokojne, krótkie, narracja przypomina bardzo Neuromancera czy takie filmy, jak Blade Runner albo... Ghost in the Shell. Ciężka atmosfera, przytłaczający cyberpunkowy klimat...
Akcję obserwujemy z perspektywy Batou, dlatego właściwe wydarzenia często przeplatane są jego myślami. Dla wielbicieli świata GitS, ale i cyberpunka w ogóle, dodatkowym plusem będą genialne wręcz opisy działania cybermózgów i cyberciał, które dopiero teraz wydają się "naprawdę prawdziwe" (w filmach i serii widzimy tylko, że dzięki swym cyberciało bohaterowie skaczą wysoko, ruszają się szybko, strzelają celnie, jedzą niewiele - jak? dlaczego? w jaki sposób? - na te pytania wiele odpowiedzi można znaleźć w tej książce). Książka powstała niejako we współpracy z Mamoru Oshii, i oczywiście nawiązuje do fabuły Innocence (jak - nie powiem, ale jak ktoś uważnie oglądał film i uważnie przeczytał moje słowa, to się domyśli
Także jeśli bariera językowa nie stanowi dla kogoś problemu (i pieniężna, bo przeliczając na złotówki książka nie jest najtańsza), to gorąco polecam. Dla fanów GitS pozycja obowiązkowa. Na wydanie polskie raczej nie ma co czekać, także jedynym wyjściem jest internet (na pewno najprostszym
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-02-14 15:36:54)
!!!
Będę szukał.
Oby była kiedyś w Empkiu.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-02-08 17:20:32)
Miło wiedzieć
Niestety dla mnie obie wymienione przez ciebie bariery są trudne do przeskoczenia (mam przy sobie 2 zł a i opisy działania cybermózgów po angielsku mogą mi sprawić pewien problem; tak czy siak, ksiązki poszukam
Imperare sibi maximum est imperium
w empiku pewnie nie beda mieli w google znalazlem tylko ten adres
http://www.comicsuniversum.com.pl/02_to … g_spr.html
cena 125zl ...
jest tez na amazon.de ... (chyba dostarczaja do polski??) cena: niecale 19 euro
http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/1 … 03-6048850
Chyba ich w tym comicsuniversum pogięło z tymi cenami Za "After the long goodbye" dałem 8 czy 9 funtów, czyli niecałe 50zł, a za animangę Innocence (4 tomy) 26 funtów, czyli jakieś 140zł, a tu chcą za to 250! To chyba nawet zamawiając z Australii taniej wyjdzie!
Książkę spokojnie można dostać na wszelakich amazonach itp.
Podjąłem się karkołomnego zadania i w przerwach między tłumaczeniem anime zacząłem tłumaczyć tę książkę. To chyba będzie fanbook Będzie ciężko (bardzo), ale w tym roku powinno się udać
Powodzenia Free czy za kase?
Jak za kasę??
Chyba ich w tym comicsuniversum pogięło z tymi cenami Za "After the long goodbye" dałem 8 czy 9 funtów, czyli niecałe 50zł, a za animangę Innocence (4 tomy) 26 funtów, czyli jakieś 140zł, a tu chcą za to 250! To chyba nawet zamawiając z Australii taniej wyjdzie!
Książkę spokojnie można dostać na wszelakich amazonach itp.
O.o muszę poprosić brata, żeby mi kupił. Swoją drogą, czy na wyspach jest łatwo dostępna?
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Ja również życzę powodzenia
Klimat książki jak najbardziej mi odpowiada, dlatego będę wyczekiwał z niecierpliwością!
Freeman napisał:Chyba ich w tym comicsuniversum pogięło z tymi cenami Za "After the long goodbye" dałem 8 czy 9 funtów, czyli niecałe 50zł, a za animangę Innocence (4 tomy) 26 funtów, czyli jakieś 140zł, a tu chcą za to 250! To chyba nawet zamawiając z Australii taniej wyjdzie!
Książkę spokojnie można dostać na wszelakich amazonach itp.O.o muszę poprosić brata, żeby mi kupił. Swoją drogą, czy na wyspach jest łatwo dostępna?
W sieci Waterstone się trafiała w działach z komiksami i sf (w każdym razie w Edynburgu . A najprościej to z amazon.co.uk chyba zamówić.
Ja również życzę powodzenia
Klimat książki jak najbardziej mi odpowiada, dlatego będę wyczekiwał z niecierpliwością!
Thnx. Książka naprawdę jest świetna (a podwójnie świetna dla fanów GitS). Jak będzie gotowy jakiś dłuższy fragment, to wrzucę.
W sieci Waterstone się trafiała w działach z komiksami i sf (w każdym razie w Edynburgu . A najprościej to z amazon.co.uk chyba zamówić.
On na pewno nie zamówi, choć nie wiem czemu. Taki już jest. Nadam mu temat, zobaczymy jak się spisze.
Oczywiście przy tłumaczeniu też życzę powodzenia.
Jak będą wydawać kiedyś w Polsce to zarzucimy wydawnictwo prośbami odnośnie Tłumacza. (trochę wazeliny o 15:00, by dzień był lepszy.)
[EDIT] IMHO okładka aż taka super nie jest.
Ostatnio edytowany przez Winged (2007-02-14 16:09:33)
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
Jak za kasę??
Just Kidding:P:P
Cóż, powinienem wstawić ponownie obrazek z Tachikomom z tekstem:
Juhu! Freeman będzie tłumaczył książkę!
I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side
Nieco sprostuję - Freeman będzie próbował przetłumaczyć książkę, o ile wcześniej nie zniechęci się wynikami
go Freeman go!
~Freeman: Dzięki za informacje :* no i powodzenie w "próbie" przetłumaczenia .
swietna sprawa !
trzymam kciuki
Skończyłem właśnie pierwszy rozdział, wersja pierwsza. Wrzucam jako demo Abstrahując od rezultatów, robota jest bardzo fajna.
Skończyłem właśnie pierwszy rozdział, wersja pierwsza. Wrzucam jako demo Abstrahując od rezultatów, robota jest bardzo fajna.
Przeczytam w wolnej chwili.