Nie jesteś zalogowany.
Anime doskonałe to bez wątpienia K-on. Muzyka w tym anime to arcydzieło podobnie jak postacie. Tak dobra muzyka to się zdarza w 1 na 20 anime. Ogólnie genialne anime o zespole muzycznym zrobione w taki sposób, że nawet minuta nie jest nudna co jest praktycznie ewenementem w anime.
Jeśli chodzi o walki to mogę uznać za doskonałe Kurokami. Oczywiście walko to nie wszystko, ale tak cudowne pojedynki jak np w 21 odcinku (i nie tylko) to nie pamiętam w anime, a mechów nie biorę teraz pod uwagę bo to co innego.
Jeśli chodzi o walki to mogę uznać za doskonałe Kurokami
Tymi słowami zostałem powalony na ziemię.
Jedno z gorszych anime w tym gatunku, ale nie tylko w tym, bo ssało w każdym detalu.
Nawet nie wiem ile czasu zmarnowałem na obejrzenie tego do końca.
Zaczynając od grafiki, daremna. Fabuła, niby jakaś tam była, ale obrabiana już tysiące razy.
Muzyka, nie wsłuchiwałem się dokładnie, bo na każdym odcinku prawie spałem.
Postacie w ogóle jakieś niemrawe. Walki nie były takie złe, szczególnie na końcu, dlatego trochę podniosło moją ocenę.
Ogólnie Słabo.
Ostatnio edytowany przez Pisak (2009-10-07 00:12:08)
dla mnie jedynym ideałem zawsze pozostanie Code Geass
Kotea wa hitotsu:
Nie istnieje doskonałość, więc nie ma anime doskonałego. Dla mnie taki Clannad jest pro uber hiper, a dla kogoś, kto nie lubi tego typu serii, będzie to zwykle romansidło. I tyle.
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
A za dwa dni ziom wyskoczy z innym doskonałym tytułem. W takich czasach żyjemy. To era przewartościowania i rozrywkowej papki, którą młode wyprane umysły traktują jak najwyśmienitsze dania. W ich mniemaniu wszystko co się świeci, to złoto.
Mononoke Hime i Code Geass. Te dwa zawsze będą dla mnie doskonałe.
Ostatnio edytowany przez Sidorf (2009-10-07 17:00:40)
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Dragon Ball, Yaiba, Death Note.
Ten temat i tak jest totalnie durny oraz stanowi tylko pożywkę dla trolli...
Post do wywalenia.
Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2009-10-07 18:05:57)
Dość!
Jako, że z tematu robi się jeden wielki syf to go na razie zamykam do poczyszczenia.
Od mojego postu wprowadzone zostają zasady:
1) należy uargumentować czemu uważa się, że tę a nie inną serię zaliczyć można do doskonałych
2) powstrzymać się od bezsensownego naśmiewania się z gust innych, bo to do niczego nie prowadzi
3) można prowadzić polemikę jeśli ma się inne zdanie ale bez osobistych wjazdów i głupich argumentów
4) zbędnych komentarzy
Osoby, które nie dostosują się zostaną ukarane.
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
Ja mianem doskonałe, to mogę określić tylko jedno anime "Beck"
Czemu tylko to jedno, skoro jest wiele dobrych produkcji?
Otóż anime Beck wiele zmieniło w moim życiu (mogę powiedzieć nawet, że bardzo wiele.. ;P )
Najpierw o samym anime:
- na początku kreska mnie odstraszała, i przez rok czasu - aż głupio się przyznać do tego - płytka z tym anime leżała na półce, aż nie miałem chęci ściągać niczego nowego, i w końcu zabrałem się za tą serię ...
Aż do 6 -7 odcinka do kreski się przyzwyczajałem, ale warto było.
Anime ma (jak dla mnie) super fabułę, a sam początek, gdy Koyuki poznał Ryuske i zaczął grać na gitarze, przypominał mi scenę z mojego życia ;P ... też przez przypadek kiedyś zabrałem się za gitarę, ale w pewnych okolicznościach ją straciłem, i do czasu kiedy nie obejrzałem Becka, to nie przyszłoby mi do głowy, żeby na nowo zabrać się za grę na tym instrumencie.
Sama fabuła jest dość niespotykana, bo podobnego anime nie widziałem (a szkoda - wielka szkoda)
Bo wiele osób chciałoby kontynuacji serii ... (manga ponoć wychodzi, ale mang nie lubię. Tym bardziej, co w tym fajnego, skoro muzyka jest w tym przypadku najważniejsza)
Muzyka !! - Wielki plus tego anime. Już wcześniej podobała mi się muzyka japońska, ale od tamtego czasu zmieniłem nieco gust, a właściwie otworzyłem się na nowe brzmienia.
Dzięki temu teraz słucham np. Rin Toshite Shigure, albo Maximum The Hormone i wiele innych japońskich wykonawców.
A samo anime w moim życiu namieszało tak, że poruszony językiem japońskim/muzyką japońską, na nowo zacząłem grać na gitarze (właściwie to uczyć się, bo do tej pory dobrze grać nie potrafię ;( )
Ale żeby nie było mało, to właśnie to anime sprawiło, że MUSIAŁEM polecieć do Japonii, choćby mnie to kosztowało własne życie (dosłownie!)
Co dziwne, nie jestem jakimś szaleńcem ;P co z powodu "głupiej bajki" postanowił polecieć na drugi koniec świata, bo na to akurat złożyło się więcej rzeczy ... Ale "Beck" miał wielki wpływ na to, właściwie to anime zapoczątkowało wszystkie te moje zmiany.
Nie jestem jakimś wielkim fanem japońskiej animacji, mang to w ogóle nie czytałem. Ale co do tej pozycji, to po prostu .... chyba brakuje mi liter na klawiaturze, żeby to opisać ;P bo brak mi słów ( <- jakby co, to z tymi literami, to taki sarkastyczno/ironiczny żart był, a coś ostatnio spotykam się z ludźmi, którzy takie coś na serio biorą, więc wole od razu wyjaśnić:P )
I właśnie z tego powodu uważam tą serię za doskonałą - nie tylko dla tego, że mi się podobała (jak wiele innych serii) - ale dla tego, że potrafiła odmienić moje życie,
zmienić w jakimś stopniu mój punkt widzenia, jednym słowem magia ;P
Sorry za zamieszanie w moim wpisie, ale co chwile coś dopisywałem, i może coś nie trzyma się , ale chyba ogólny sens wypowiedzi jest zachowany ;]
Ale się nakręciłem, chyba znowu w weekend całą serię obejrzę ;D
Edit:
Ten temat i tak jest totalnie durny oraz stanowi tylko pożywkę dla trolli...
Mi osobiście temat się podoba, może jestem Trolem .... ?
Wydaje mi się, że to zależy kto jakie ma podejście do tematu ...
Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2009-10-07 20:18:43)
Oczami Fana Blog ;]
Anime doskonałe to dla mnie odpowiednik arcydzieła i co najmniej kilkanaście (jak nie więcej) takich widziałem.
Na pewno to będą:
- Madoka
- Nanoha movie
- Fate Stay Night (seria TV)
- Air
- Kanon 2006
- Ghost Hunt
- Angel Beats
- Evangelion (dawniejszy i nowszy)
- Code Geass (oba sezony)
- Bakemonogatari
- Basilisk
Oczywiście to tylko część przykładów.
No i Kurau Phantom Memory. Przepiękne anime o inteligentnej energii Rynax.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-05-06 02:18:20)
Ja poleciłabym Ci jedną z nowszych serii Durarara!!, dobra muzyka, grafika również, a takiej fabuły nie widziałam jeszcze nigdzie : )
Poniżej wymienię pare serii które według mnie są jednymi z najlepszych:
BECK Którego ktoś już wymieniał również polecam
Code Geass O tej serii chyba słyszałeś. Anime boskie
Hellsing OVA Wampiry, wojna, hitlerowcy i organizacja Hellsing... I Aluccard
Kara no Kyoukai Bardzo ładna kreska, ciekawa fabuła i nie najgorsza muzyka
Gintama Jeśli ktoś ma silne nerwy i lubi się pośmiać
Higurashi no Naku Koro ni Anime podobnie jak Elfen Lied jednemu podejdzie drugiemu nie. Ja polecam
K-On Jeśli ktoś lubi wesołe i przyjazne serie
Blood Seria którą oglądałam dawno temu i dalej budzi we mnie pozytywne wrażenie : )
Spice & Wolf Kolejna przyjazna seria choć nie zawsze
Być zakochanym w kimś I wiedzieć, że to beznadziejne ||________ Miałeś ochraniać mi plecy ______
_______________ Że ta osoba _________________||___ A ty tymczasem Wbiłeś w nie sztylet __
Nigdy Cię tak nie dotknie, Ani nie spojrzy na Ciebie ___||____________ ...Bez słowa... __________
____________Tak jakbyś tego chciał ____________|| To się nazywa Być fałszywym przyjacielem!
Z nie tak dawno obejrzanych anime jako doskonałe z rodzaju tych spokojnych/melancholijnych o wolnej akcji uważam Mushishi.
Oglądałem to anime w wersji Blu-Ray (w ogóle fajnie, że wiele starszych serii wydają na Blu-Ray).
Miało 26 odcinków i zarazem 26 wątków bo każdy odcinek to osobna historia. Ta seria była bardzo wciągająca czyli fabuła każda odcinka jak i jego konstrukcja to po prostu coś doskonałego. W tym anime nic nie było nudne, a zrobić 26 bardzo ciekawych wątków to bez wątpienia musi być coś niesamowitego.
Anime opowiada o mushi czyli istotach, których większość ludzi nie widzi (duchowa forma) lecz mogą wpływać na realny świat. Jednak bardzo często ich wpływ jest szkodliwy dla ludzi więc łatwo się domyślić jak wiele tragedii może z tego powodu wyniknąć. Te mushi to często jak choroba, która niszczy ludzi na wiele sposobów.
Jednak w kilku odcinkach to tak naprawdę sami ludzie byli winni swojej śmierci i tragedii.
Szkoda, że nie dokończyli niektórych wątków o mushi gdyż zostawili je bez kontynuacji. To nie był dobry pomysł gdyż nie lubię jak wątki nie są zakończone.
Na przykład jak mogli nie pokazać co się dalej stanie z Tanyuu, a to wszystko takie ciekawe.
Bardzo chciałem zobaczyć te dziewczyny jeszcze raz jeśli ich historie się nie zakończyły lub zakończyły szczęśliwe (chociażby Io). Niestety nigdy tego nie robili.
Chwilami na samym końcu odcinka coś fajnego się wydarzyło i również nigdy nie było to dokończone. Choćby odcinek z Aya.
Anime często było dramatyczne i wzruszające. Mało rzeczy tak mnie poruszało jak w tym anime. Zwłaszcza, że prawie zawsze najsmutniejsze dramaty/tragedie przytrafiały się dziewczynom w tym anime. Bardzo mi się podobało jak dany odcinek kończył się szczęśliwie (a nie sposób się tego domyślić).
Przykładowo świetnie zrobili odcinek 5, a bardzo smutny był na przykład 13.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5288 - 5 odcinek
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5424 - 13 odcinek
Również bardzo mi się podobał i był wzruszający odcinek 6, 8, 14, 17, 20 i wiele innych.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5524 - 20 odcinek
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5456 - 17 odcinek
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5437 - 14 odcinek
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5343 - 8 odcinek
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … harid=5291 - 6 odcinek
To były właśnie te najsmutniejsze choć to chyba nie wszystkie.
Zalety:
- bardzo wciągające i doskonale skonstruowane anime
- 26 wątków i wszystkie rewelacyjne
- bardzo ładne tła i kreska postaci (wyróżnia się od innych anime)
- melancholijny i dosyć przygnębiający klimat anime
- wiele odcinków było bardzo wzruszających
Wady:
- mogli zrobić niektóre wątki dłuższe niż 22 minuty
- szkoda, że nigdy nie powrócili do wydarzeń z innego odcinka
- częsty brak twarzy przy pokazywaniu postaci z większej odległości (nie wiem czy to specjalny zabieg czy nie chciało twórcom się ich rysować)
Ogólnie anime cudowne więc 10/10.
Można się wspaniale oderwać od prawie wszystkich innych anime gdyż w tym panował niepowtarzalny klimat.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-09-22 17:42:33)
Oczywiście tego czytał nie będę, bo to dla mnie zwykły bełkot, ale jestem naprawdę dumny z toma, że zaczął sięgać po dobre tytuły. Brawo, może co jeszcze z ciebie będzie.
ed:
A, właśnie, nie - ten post nie ma charakteru zaczepki, dojeżdżania, przyjeżdżania, objeżdżania.
Ostatnio edytowany przez dulu (2011-09-22 18:01:09)
Oczywiście tego czytał nie będę, bo to dla mnie zwykły bełkot
Bełkot to jest 80 procent twoich pustów dulu jak chociażby ten prymitywny post co teraz napisałeś.
że zaczął sięgać po dobre tytuły.
Żałosne są te twoje teksty.
Z każdego rodzaju oglądam anime i nie powinno być dla ciebie zaskoczeniem, że obejrzałem również ten tytuł.
A dobre tytuły to większość. Dopiero jeśli mowa o bardzo dobrych i świetnych to jest ich znacznie mniej.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-09-22 18:46:21)
Zgadzam się z twoimi zachwytami Kenshiro na temat Mushishi - wspaniała to seria której ja bym dał jednak 9+/10 . Bogate często postaci(mimo, ze rozwijane na przestrzeni jednego odcinka), nastrojowa muzyka, piękne tła i klimat. Do wad to wspomniane ograniczanie się do jednego epka z historia oraz brak finału serii (jakoś się przyzwyczaiłem, ze wszystkie serie się muszą jakoś kończyć a tu tak właściwie nie jest - ale to mała wada). Do tych co nie widzieli - NADRABIAĆ
.
Kreska trochę odstrasza :S
Nikt nie docenił Arii? Naprawdę?
Po obejrzeniu ostatniego sezonu (Aria the Origination) musiałem zaniżyć wszystkie pozostałe oceny na MALu, żeby zachować proporcje na liście. Jak dla mnie nic nigdy nie przebije kilku ostatnich odcinków Origination, przy których ryczałem jak dziecko.
Ale chyba nie uważasz, że trzeba ryczeć jak dziecko, żeby uznać anime za doskonałe.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Nikt nie docenił Arii
Mam w planach wszystkie serie tego anime obejrzeć jeśli już są polskie napisy.
Trochę tego jest.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=rel&aid=2659
Kreska trochę odstrasza :S
Ja ją uznaję za znaczny plus serii. Bardzo ładne, realistyczne tła i ogólnie wysoka jakość grafiki.
Kreska postaci to kwestia gustu, ale mi się bardzo spodobały.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-09-22 20:11:56)