#281 2011-07-05 23:59:26

Kensai
Użytkownik

Odp: "Zarabianie" na fansubach, czyli o anime online pod innym kątem

Nie widziałeś? On chce to wrzucać na fejsbuga smile_big

#282 2011-07-26 21:53:28

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Przeciwnicy anime online mogą otwierać szampana-strona urusai.pl została zamknięta(raczej nie jest to jakiś żart). Z mojej strony tylko powiem to, że szkoda, iż dopadło akurat tą stronę, wolałbym raczej widzieć zamknięte strony typu kreskówka lub baje.pl. Widać, że wszystkim kryzys sięga do portfela oczkod

*Post czysto informacyjny.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#283 2011-07-26 22:04:06

bodzio
Użytkownik

O, to taka strona była? xD
O większych molochach można tylko pomarzyć, a szkoda.  ziew

wladza1.png

#284 2011-07-26 22:15:24

kostek00
Użytkownik

Tak, to nie jest żaden żart urusai naprawdę zostało zamknięte. I ja też wolałbym zobaczyć koniec kreskówka.pl, kreskówki.fani.pl czy baje.pl.

Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud!  xD

#285 2011-07-26 23:13:12

Sacredus
Użytkownik

Te niestety utrzymują się z ton reklam na stronie i nie muszą liczyć na dobroduszność pijawek ich wiernych "czytelników" jezor

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2011-07-26 23:16:37)

#286 2011-07-26 23:29:52

SoheiMajin
Moderator

bodzio napisał:

O, to taka strona była? xD

+1.

Ale akurat ona była chyba w miarę z głową prowadzona, więc nie wiem, z czego tu się specjalnie cieszyć.

#287 2011-07-26 23:45:27

zoltan
Użytkownik

Skoro strona była utrzymywana ze swoich pieniędzy. To ja tak z ciekawości zapytam. Na co one były przeznaczone oprócz domeny (około 70 zł rocznie). Bo raczej nie na hosting co? czysta ciekawość smile

baner_my_animelist.pngbaner_tapety_anime.png

#288 2011-07-27 00:00:59

Sacredus
Użytkownik

Kto ci powiedział, że sami się utrzymują utrzymywali? Przecież wyraźnie napisali, w info o zamknięciu strony, że zabrakło im kasy na serwer :/

Idea "od fanów dla fanów" okazała się dobra jedynie w teorii, gdy przyszło do opłat za serwer mogliśmy liczyć na skromną garstkę osób, które wspomagały Urusai jak mogły.

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2011-07-27 00:01:53)

#289 2011-07-27 01:08:34

kostek00
Użytkownik

zoltan napisał:

Skoro strona była utrzymywana ze swoich pieniędzy. To ja tak z ciekawości zapytam. Na co one były przeznaczone oprócz domeny (około 70 zł rocznie). Bo raczej nie na hosting co? czysta ciekawość smile

Hahaha, dobre, i pewnie pisze to osoba, która ma wiedzy na ten temat co o budowie czołgów. Tyle to może kosztuje strona dla grupy fansuberskiej. Dla strony, która ma kilka tysięcy unikatowych wejść dziennie trzeba było serwer za 500zł miesięcznie, żeby można było w miarę normalnie się poruszać.

#290 2011-07-27 01:33:52

SoheiMajin
Moderator

kostek00 napisał:

Dla strony, która ma kilka tysięcy unikatowych wejść dziennie trzeba było serwer za 500zł miesięcznie, żeby można było w miarę normalnie się poruszać.

lol.

#291 2011-07-27 02:03:31

zoltan
Użytkownik

Darmowy Hosting CBA.PL

W takim razie co oznacza stopka ? ;]
Tak myślałem, że nikt nie zauważy. A może cba się płatne zrobiło?

Kostek ja doskonale sobie zdaje sprawe o kosztach i ilość odwiedzin wcale ich nie musi odzwierciedlać. 500 zł? Chyba trochę przesadziłeś, nawet bardziej jak troche. Wszystko zależy od optymalizacji skryptów. A te 6k uników nie musi być naraz.

Zapomniałem napisać o tej reklamie u góry strony. No chyba, że domenę zdążyli już przekierować z jakiegoś płatnego.

Ostatnio edytowany przez zoltan (2011-07-27 02:09:41)

#292 2011-07-27 09:47:11

Sacredus
Użytkownik

brakslow A nie pomyślałeś, że zamknęli stronę i dali tą pożegnalną notkę na CBA?

Idea "od fanów dla fanów" okazała się dobra jedynie w teorii, gdy przyszło do opłat za serwer mogliśmy liczyć na skromną garstkę osób, które wspomagały Urusai jak mogły. Niestety osób tych było za mało mimo 20 000 zarejestrowanych uzytkowników i mimo 6000 dziennych odwiedzin strony.

Coś takiego na darmowym hostingu? Wolne żarty :/

EDIT: Tak bdw... to mogliby chociaż poprawić literówki w tym info o zamknięciu jezor

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2011-07-27 13:40:50)

#293 2011-07-27 10:29:07

nover
Użytkownik

zoltan, zanim palniesz kolejną głupotę zerknij na to:
http://www.ovh.pl/produkty/oferty_dedykowane.xml
OVH jeszcze jest dość tanie, nie wiem gdzie urusai było zarejestrowane, więc o kosztach się nie wypowiem.
Darmowy hosting czy nawet serwer wirtualny, to można sobie w 4 litery wsadzić przy takim ruchu...
swoja drogą chyba pierwszy raz usłyszałam o tym serwisie, szkoda, że nie miałam okazji zobaczyć jak to to wygląda jezor

#294 2011-07-27 13:50:36

SoheiMajin
Moderator

nover napisał:

http://www.ovh.pl/produkty/oferty_dedykowane.xml
OVH jeszcze jest dość tanie, nie wiem gdzie urusai było zarejestrowane, więc o kosztach się nie wypowiem.

Nie przypuszczam, by urusai uploadowało odcinki na swój serwer, a te powyższe właśnie mogłyby do tego służyć (a nie na stronę, na którą wchodzi kilka tysięcy dziennie). No i skąd by wzięli tyle kasy? Jeśli "od fanów", to by im na pierwszy miesiąc nawet nie starczyło.

#295 2011-07-27 14:28:02

kostek00
Użytkownik

zoltan napisał:

Darmowy Hosting CBA.PL

W takim razie co oznacza stopka ? ;]
Tak myślałem, że nikt nie zauważy. A może cba się płatne zrobiło?

Kostek ja doskonale sobie zdaje sprawe o kosztach i ilość odwiedzin wcale ich nie musi odzwierciedlać. 500 zł? Chyba trochę przesadziłeś, nawet bardziej jak troche. Wszystko zależy od optymalizacji skryptów. A te 6k uników nie musi być naraz.

Ekhm, ta... Właśnie widzę jak się znasz. To chyba oczywiste, że nie 6000 naraz tylko dziennie, jakby tyle było naraz to i serwer za 2000zł pewnie by nie pomógł. A strona była cały czas ulepszana.

Sacredus napisał:

brakslow A nie pomyślałeś, że zamknęli stronę i dali tą pożegnalną notkę na CBA?

Idea "od fanów dla fanów" okazała się dobra jedynie w teorii, gdy przyszło do opłat za serwer mogliśmy liczyć na skromną garstkę osób, które wspomagały Urusai jak mogły. Niestety osób tych było za mało mimo 20 000 zarejestrowanych uzytkowników i mimo 6000 dziennych odwiedzin strony.

Coś takiego na darmowym hostingu? Wolne żarty :/

Dokładnie, wolne żarty. Tak, strona pożegnalna została wstawiona na darmowy hosting, bo przecież tamten serwer został wyłączony.

#296 2011-07-27 16:44:54

zoltan
Użytkownik

Nie kwestionuje tego, że koszty są wysokie ale, że nie muszą być aż tak duże przy takiej ilości odwiedzin. Wszystko zależy od jakości kodu. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.

Mi po prostu chodzi o samą domenę. Pomyśl teraz ile czasu trwa przeniesienie domeny? I kiedy urusai.pl została wyłączona? Nie wiem na jakiej zasadzie ta strona funkcjonowała. I z tego co wiem to cba.pl ma możliwość sponsorować wartościowe strony. Poskładaj do kupy to co napisałem i pomyśl co mam na myśli.

Nigdy nie twierdziłem, że na cba.pl przy takich parametrach jest możliwe funkcjonowanie tak dużej strony. Ja jestem tylko ciekaw jak to wyglądało od wewnątrz a Ty nie musisz od razu atakować człowieka ;].

PS: 2011-07-25 00:00:00 - to jest data publikacji newsa
PS2: 25.07.2011 - data zamknięcia strony
PS3: Znawcą nie jestem ale jako tako pojęcie mam.

#297 2011-07-27 17:08:17

Sacredus
Użytkownik

zoltan napisał:

Nie kwestionuje tego, że koszty są wysokie ale, że nie muszą być aż tak duże przy takiej ilości odwiedzin. Wszystko zależy od jakości kodu. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.

Znaczy się, że jak mają dobry kod to opuszczą im z opłat za serwer?* Opłaty są przecież narzucone z góry i kod nie ma tu nic do rzeczy.

zoltan napisał:

Mi po prostu chodzi o samą domenę. Pomyśl teraz ile czasu trwa przeniesienie domeny? I kiedy urusai.pl została wyłączona? Nie wiem na jakiej zasadzie ta strona funkcjonowała. I z tego co wiem to cba.pl ma możliwość sponsorować wartościowe strony. Poskładaj do kupy to co napisałem i pomyśl co mam na myśli.

Już to widzę...:
O. patrzcie! Strona z anime online! Nielegalne? A co tam! Mają animu, więc ich za sponsorujmy!* brecht

EDIT: Bez urazy, ale głupoty piszesz.
EDIT2: O, doczekałem się odpowiedzi kiedy edytowałem posta żeby lepiej wyjaśnić o co mi chodzi... cóż, nie chce mi się już pisać nowego posta jezor
EDIT3:
*żart

zoltan napisał:

Skoro kod jest dobrze zoptymalizowany to wymagania serwera mogą być dużo mniejsze. Wtedy cena też. To było głupie pytanie.

rotfl

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2011-07-27 17:40:26)

#298 2011-07-27 17:27:12

zoltan
Użytkownik

Skoro kod jest dobrze zoptymalizowany to wymagania serwera mogą być dużo mniejsze. Wtedy cena też. To było głupie pytanie.

6k dziennie to można osiągnąć na zwykłym wirtualu za 200 zł/12miesięcy. A może się nie udać na dedyku za 500zł/miesiąc.
Nie wrzucajcie wszystkiego do jednego worka.

Eh dyskusja nie ma sensu skoro chyba sami nie macie na ten temat pojęcia ;]
Najlepiej tylko pojechać po kimś bo coś wygląda jak wygląda he?

#299 2011-07-27 17:42:50

Tai_
Użytkownik

kostek00 napisał:

Hahaha, dobre, i pewnie pisze to osoba, która ma wiedzy na ten temat co o budowie czołgów. Tyle to może kosztuje strona dla grupy fansuberskiej. Dla strony, która ma kilka tysięcy unikatowych wejść dziennie trzeba było serwer za 500zł miesięcznie, żeby można było w miarę normalnie się poruszać.

kostek00 napisał:

Ekhm, ta... Właśnie widzę jak się znasz. To chyba oczywiste, że nie 6000 naraz tylko dziennie, jakby tyle było naraz to i serwer za 2000zł pewnie by nie pomógł. A strona była cały czas ulepszana.

Widzę, że mamy tu speca, który nie ma pojęcia o czym mówi.

cccpdearsbanner.jpg

#300 2011-07-27 18:00:54

kostek00
Użytkownik

Tai_ napisał:
kostek00 napisał:

kostek00 napisał:

Widzę, że mamy tu speca, który nie ma pojęcia o czym mówi.

Widzisz ten pogrubiony napis? Dodałem "pewnie" bo nie jestem pewien, a skoro uważasz, że ja nie mam o tym pojęcia to przekonaj mnie o tym (no chyba że do czegoś innego pijesz), tylko proszę o wiarygodne źródło tych przekonań, a nie "bo ja tak mówię".

Eee... A tak w ogóle to chyba nie o tym temat był. Który to już offtop w tym temacie, 10?

PS. Przeczytałem cały temat (tak, naprawdę to zrobiłem! taniec2 ) i muszę przyznać, że niektórzy potrafią pisać naprawdę śmieszne rzeczy (nie chodzi mi o to, że są to głupoty, czy coś, po prostu śmieszne).

bodzio napisał:

Na urusai naliczyłem 5 serii, w tym ktoś rzucił suby z mojego hardka do Umi 0_o, niejaki kostek00, trzeba gościa złapać i nogi z dupy powyrywać.

Pokornie proszę o wybaczenie smutny  Musiałem najzwyczajniej zapomnieć się spytać.

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2011-07-27 18:01:19)

Stopka forum

© Animesub.info 2024