Nie jesteś zalogowany.
ile taki model ma cm?? coś nie mogę się doczytać na tym allegro. Modele są gotowe czy do składania i malowania??
Ostatnio edytowany przez Aubrey666 (2009-02-04 00:42:24)
ile taki model ma cm?? coś nie mogę się doczytać na tym allegro. Modele są gotowe czy do składania i malowania??
Już wiem że do klejenia, szkoda
Wysokość modelu zależy od skali w jakiej kupujesz. Przykładowo w 1/100 średnia wysokość to ok. 15-18cm od ziemi do czubka głowy, a wysokość całkowita często się różni (np. w Avalanche Exia przez miecze zamontowane na plecach, wynosi 23cm). Dla skali 1/144 jeśli się nie mylę to jest ok. 13cm. Modele nie wymagają malowania, bo części fabrycznie są odlane z plastiku w odpowiednim kolorze, a malowanie jest tylko opcją (np. zaznaczenie linii łączenia płyt pancerza). Kleić też nie trzeba, bo wszystkie części są wyposażone w złącza snap-fit; trochę to przypomina mocowania wymiennych obudów do komórek; i tak jak w przypadku malowania "to tylko opcja" bo cześci nawet bez kleju trzymają się bardzo solidnie.
Nie zniechęcaj się na starcie, zacznij od czegoś taniego, prostego, np. Union Flag, albo Over Flag w wersji 1/144, od NintendoPassion za 40zł (w tej chwili nie ma wystawionego, a od innych nie kupuj, bo to zdzierstwo).
Nie zniechęcaj się na starcie, zacznij od czegoś taniego, prostego, np. Union Flag, albo Over Flag w wersji 1/144, od NintendoPassion za 40zł (w tej chwili nie ma wystawionego, a od innych nie kupuj, bo to zdzierstwo).
Ja na początek bym proponował Exie, bo ładniej wygląda od Flagów A po za tym to czym malujesz modele?
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
Jak obejdzie się bez malowania i sklejania do super będzie trzeba pomyśleć.
Ja na początek bym proponował Exie, bo ładniej wygląda od Flagów A po za tym to czym malujesz modele?
Na start Exia może być trochę za trudna (oczywiście zależy też ile Aubrey ma lat i jakie doświadczenie). Poza tym Flagi nie wyglądają źle, powiedziałbym wręcz, że wyglądają świeżo, w porównaniu do innych MSów uniwersum Gundama. Ale jeśli mimo wszystko Flagi nie podpasują, to proponowałbym tego Gundam Exia ale w wersji podstawowej, nie Avalanche, albo Gundam 00, lub świetnie się prezentującego Gundam Astrea Type-F który jest jedną z wersji modelu prototypowego dla Exii. A tu wspominany wcześniej Over Flag.
Co do malowania, to używam modelarskich farb olejnych Ravella i specjalnych super cienkich pędzelków modelarskich.
Ja tam polecam ci kupowac modele w skali napewno minimum 1/100 ( ale te w 1/144 tez niektore nie są zle), no a z modeli to polecam ci strike freedom ( naprawde dobry model )
, legend z seed destiny, strike, strike+ I.W.S.P..
(oczywiście zależy też ile Aubrey ma lat i jakie doświadczenie)
22 i doświadczenie z takimi modelami żadne, ale w dzieciństwie bawiłem się lego
Kurcze mi się podoba Wing Zero który jest na allegro, ale niestety nie za te pieniądze
a co myślicie o tych?? http://www.dageki.pl/gundam-c-157.html?sort=5d&page=1
Rafaga napisał:(oczywiście zależy też ile Aubrey ma lat i jakie doświadczenie)
22 i doświadczenie z takimi modelami żadne, ale w dzieciństwie bawiłem się lego
Kurcze mi się podoba Wing Zero który jest na allegro, ale niestety nie za te pieniądze
a co myślicie o tych?? http://www.dageki.pl/gundam-c-157.html?sort=5d&page=1
Skoro bawiłeś się LEGO, to tak jakbyś miał doświadczenie z Gundamami, bo bardzo podobnie się je składa. A co do modeli z tej stronki, to zależy w jakiej skali chcesz kupować (osobiście jestem zdania, że jak chcesz zbierać, to najlepiej wszystkie w jednej skali). Jeśli w 1/100 to ja bym wziął na początek Freedom Gundam, a jeśli w skali 1/144 to Sword Strike. Ja osobiście polecam gościa z NintendoPassion, bo ma świetne ceny, a jak pogadasz, to i może wrzuci na aukcje coś na zamówienie (tylko fakt, będziesz wtedy musiał trochę poczekać).
PS. Wybór też zależy jaką maszynę z jakiej serii lubisz/podoba ci się. Ja osobiście ostrze ząbki na Deathscythe Hell Custom.
Ostatnio edytowany przez Rafaga (2009-02-04 23:19:26)
Pozwólcie, że się wtrącę . Są dostępne większe figurki niż 1/100? Czy raczej to jest max.?
Jest jeszcze skala 1/60, ale nie jest tak popularna jak 1/100 czy 1/144. Są jeszcze inne skale, ale one przeważnie nie są stosowane do standardowych MSów, np. 1/35 jest dla innego sprzętu wojskowego, jak czołgi, 1/550 dla MSów olbrzymów jak Neue Ziel, no i 1/1600 dla statków kosmicznych. Jak chce ci się czytać to ty masz cały artykuł: Modele Gundam.
PS. Jak szukacie więcej info o Gundamach, to tu macię całą wikię na ich temat Gundam Wiki.
Na start Exia może być trochę za trudna (oczywiście zależy też ile Aubrey ma lat i jakie doświadczenie). Poza tym Flagi nie wyglądają źle, powiedziałbym wręcz, że wyglądają świeżo, w porównaniu do innych MSów uniwersum Gundama.
Jestem młodszy niż Aubrey a Exie złożyłem bez problemów Mi osobiście Flagi się za bardzo nie podobają, wolę już Tiereny
Ja osobiście polecam gościa z NintendoPassion
Mogę się pod tym podpisać. Naprawdę świetny gość i jest z nim świetny kontakt.
Aubrey, pasowało by abyś wiedział że instrukcja do modelu jest w jeżyku japońskim ale jest ilustrowana więc nie ma problemu w odczytaniu jej i złożeniu Gundama.
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
...wolę już Tiereny
Ground Type wygląda całkiem nieźle, ale Space Type wygląda jakby miał... pewne elementy męskiej fizjonomii na nogach
PS. Aubrey, dobrze żebyś; zanim zaczniesz; wyposażył się w małe cęgi, pilniczki, gruby i drobny i pęsetę do drobnych elementów i naklejek.
Ostatnio edytowany przez Rafaga (2009-02-05 23:16:27)
Ja osobiście mam teraz chrapkę na Ptomelaiosa z Gundam 00 i Strike Rouge PG [ Perfect Grade] lecz obecnie dolar wysoko stoi i te modele poszły w górę. Trzeba czekać bo za drogo stoją. Fakt że ciągnie mnie do G-system lecz do dla wyjadaczy z pełną kieszenią. Standardowo można dokupić części upgreydowe do jakiegoś modelu a cały model z seri G-system to spory wydatek lecz wykonanie piękne [ oświetlenie led, części ruchome mechaniczne i inne - fakt że samemu można zrobić tuning modelu, jak oświetlenie itd, lecz nie każy model się do tego nadaje]
Ja osobiście mam teraz chrapkę na Ptomelaiosa z Gundam 00 i Strike Rouge PG [ Perfect Grade] lecz obecnie dolar wysoko stoi i te modele poszły w górę. Trzeba czekać bo za drogo stoją. Fakt że ciągnie mnie do G-system lecz do dla wyjadaczy z pełną kieszenią. Standardowo można dokupić części upgreydowe do jakiegoś modelu a cały model z seri G-system to spory wydatek lecz wykonanie piękne [ oświetlenie led, części ruchome mechaniczne i inne - fakt że samemu można zrobić tuning modelu, jak oświetlenie itd, lecz nie każy model się do tego nadaje]
Łoł, zainteresowałeś mnie tym. Daj trochę więcej info i może jakieś linki.
Co do G-system polecam popatrzeć tutaj:
http://www.g-system-models.com/index+.html
http://www.g-system-shop.com/
Do tego sam Ebay gdzie troszkę tego jest, lecz to jest już droższa jazda kolekcjonerstwa Gundamów.
Ptolemeusza też znajdziesz na Ebayu obecnie z przesyłką jego koszt to ok 450-500zl
Polecam jeszcze:
http://www.hobbyfanatics.com/index.php? … howforum=9
Na g-system-models polecam lóknąć RX-93 II HI wypas, lecz cena sprowadzi Cię zdeczka na ziemię. Chyba że dolar spadnie do wartości 1usd-1zł albo modele stanieją
Cudne wykonanie, szczegółowość, części użyte. Wszystko. Lecz cena mówi swoje.
Ostatnio edytowany przez uzumaki174 (2009-02-06 00:44:29)
Tristan napisał:...wolę już Tiereny
Ground Type wygląda całkiem nieźle, ale Space Type wygląda jakby miał... pewne elementy męskiej fizjonomii na nogach
Mam go i nie wygląda tak źle
Cudne wykonanie, szczegółowość, części użyte. Wszystko. Lecz cena mówi swoje.
Zaciekawiłeś Mnie tym. Poszukałem troszkę i doszedłem do wniosku że cena może zabić Choć wykonanie naprawdę niesamowite.
Wole jednak pozostać przy skali 1/144HG To tak nie nadszarpnie kieszeni Dodatkowo miałem to szczęście załapać się na nowy rzut modeli u NintendoPassion
...Dodatkowo miałem to szczęście załapać się na nowy rzut modeli u NintendoPassion
A ja właśnie miałem pecha. Kiedy miałem sos to nie było nic, teraz jak całe zapasy poszły na nowy monitor, to mi wrzuca Wing Zero Ver.Ka którego do diabła już ktoś kupił !!!
Witam wszystkich.
Widzę udało mi się znaleść ludzi którzy zajmują się modelami Gundamów.Od dość dawna interesuje się anime , właśnie skończyłem serię Gundam 00 która tak mi się spodobała że pomyślałem czy nie warto by było zainwestować w modele.Lecz jestem w tym kompletnie nie ogarnięty.Dlatego zwracam się do was z prośbą , czy ten model będzie odpowiedni na początek?
Virtue
Rozsądne "tak mi się wydaje cena" tylko czy nie będzie zbyt skomplikowany na start?
Nie po to się przegrywa żeby lizać tylko rany...