Nie jesteś zalogowany.
"Kamasutra" też fantasy z wątkiem romantycznym. Osobiście jednak unikam romansu bo psuje często klimat
Opowiadania o Wiedźminie Sapkowskiego jak najbardziej polecam. Ostatnie Życzenie i Miecz Przeznaczenia rewelacja, co jakiś czas z przyjemnością czytam. Ciąg dalszy już niestety tylko rozczarowuje. Zapomniane Krainy Salvatorego to też raczej nic ciekawego.
Ze swojej strony polecam Tada Williamsa i jego cykl: "Pamięć, Smutek, Cierń", czyli: "Smoczy Tron", "Kamień Rozstania", "Wieża Zielonego Anioła". Bardzo przyjemne fantasy, o ile dobrze pamiętam wątek miłosny również sie pojawia.
Jeśli chodzi o miłość + fantasy to obowiązkowo "Gwiezdny Pył" Gaimana. Bonusowo duża dawka humoru
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
Polecam Wiedźmina. W ubiegłym tygodniu przeczytałem po raz 2 całą sagę, po czym w sobotę przeczytałem 3 tom Eragona. Niestety był to wielki błąd, ponieważ mimo tego, że Dziedzictwo jest całkiem dobre, to z Wiedźminem nie ma szans.
Z niewymienionych mogę polecić Trylogię Czarnego Maga. Książka ciekawa, główna bohaterka jest kobietą, co się często nie zdarza. Romansu jest tam gdzieś tyle co w Eragonie i głównie w 3 tomie, ale zawsze coś.
Chętnie bym przeczytał, ale nie mogę dopaść 3 tomu. Chyba jeszcze za wcześnie, żeby pojawił się w necie.
Ja polecam całą serie "Heroldowie Valdemaru" Mercedes Lackey, jest tam i fantasy i wątek romantyczny
Elizabeth Haydon "Rapsodia"
Fakt również to polecam - dodam tylko iż jest to "trylogia" w 5 częściach
Ostatnio edytowany przez belgrath (2008-11-26 17:07:23)
BeAsTMaStEr napisał:wlasnie chcialem tez polecic sage oludziach lodu
Pierwszy raz słyszę żeby ktoś poza mną to czytał
Saga o Ludziach Lodu + Saga o Czarnoksiężniku + Saga o Królestwie Światła, wszystkie przeczytane co najmniej po dwa razy ^.^
A i żeby nie było offtopu, też Sagi gorąco polecam ^^'
ja bym polecil trylogie elenium davida eddingsa jest tam watek i romatyczny i fantastyczny
polecam tez r. zalaznego kroniki amberu ale uprzedzam ze nie kazdemu moze przypasc do gustu sposob w jaki sa napisane te ksiazki, wszystkie sa napisane w pierwszej osobie, nie ma opisanych watkow pobocznych wszystko dzieje sie wokol glownego bochatera
natomiast jesli chodzi o r. a. salvatore to on pisze typowe fantasy i zapomniane krainy to nie jedyne jego ksiazki. liia jesli nie lubisz zapomnianych krain to zobacz jego inne ksiazki wojny demonow, opowiesci wlocznika czy karmazynowy cien
Ja bym polecał Achaja - Andrzeja Ziemiańskiego wątek romantyczny raczej tam nie występuje ale książka mi się podobała i mogę polecić z czystym sumieniem
Od razu zaznaczę że w książkach fantasy nie jestem ekspertem ;p
Wybaczcie, ale jak każdy będzie polecał to co mu się podobało to nie dojdziemy celu założyciela jakim jest znalezienie fantasy z domieszką romansu i zrobi się nam temat który już istnieje: http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=10440&p=1
Ja ze swojej strony książek fantasy z romansem nie znam za wiele, ale jak Ci się zebrało na romanse już to wal śmiało w Szekspira i Mickiewicza. Aż dziw bierze, że poezja może dać wile mile spędzonych stron z książką - wcześniej tego nie odczuwałem, ale ostatnio moje zainteresowanie poezją znacznie wzrosło ;].
Co do samej Achai to... kurde, jest strasznie słaba, prawie pod każdym względem i czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego mi się podobała? Aha... jak czytałeś Diune, to dawaj też Mesjasza (w kolejnych częściach już wątku romantycznego praktycznie nie ma).
hehe mickiewicza i szespira w liceum czytalem
wlasnie na tym polega problem ze ksiazek romanse jest bardzo duzo , ale juz dobry romas i fantasy to juz bardzo ciezko znalesc:)
Narazie zacząlem czytac polecanego Miecza prawdy i powiem szczerze ze podoba mi sie ile jest czesci wogole ?? bo znalazlem do 10 , czy to juz koniec czy sa lub beda wydane next tomy ??
Ostatnio edytowany przez raziel4ever (2008-11-27 10:09:28)
Ja polecam powieści Feliksa. W. Kresa i sagę Trudi Canavan o magach
DZIECIĘ NEO
PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz
natomiast jesli chodzi o r. a. salvatore to on pisze typowe fantasy i zapomniane krainy to nie jedyne jego ksiazki. liia jesli nie lubisz zapomnianych krain to zobacz jego inne ksiazki wojny demonow, opowiesci wlocznika czy karmazynowy cien
Nie lubię Salvatorego i nie zamierzam więcej czytać jakichkolwiek jego książek, czy to z Zapomnianych Krain czy innych. Totalnie naciągane, wtórne, schematyczne i płaskie. Oczywiście w literaturze fantasy ciężko tak naprawdę o oryginalność, ale dobre książki potrafią porwać albo misterną i ciekawą, mimo że niezbyt oryginalną, fabułą albo nietuzinkowymi postaciami. U Salvatorego nie ma nic, a jego twórczość nie funkcjonuje u mnie w ramach pojęcia "dobra książka".
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
Narazie zacząlem czytac polecanego Miecza prawdy i powiem szczerze ze podoba mi sie ile jest czesci wogole ?? bo znalazlem do 10 , czy to juz koniec czy sa lub beda wydane next tomy ??
Jest 11 (ostatniego nie mam) i chyba jeszcze wychodzą. Gdyby ktoś miał tom 1 (Pierwsze prawo magii) w doc, albo rtf, prosił bym o zapodanie jakiegoś linka.
Ja ze swej strony polecam "Strzałę Kusziela" Jacqueline Carey. Nie jest to takie typowe fantasy, ale wątek romansowy jest. I jeszcze trzyczęściowy cykl o Liriel Elaine Cunningham. W tym wypadku mamy tu już czyste fantasy z całkiem niezłym wątkiem romansowym
raziel4ever napisał:Narazie zacząlem czytac polecanego Miecza prawdy i powiem szczerze ze podoba mi sie ile jest czesci wogole ?? bo znalazlem do 10 , czy to juz koniec czy sa lub beda wydane next tomy ??
Jest 11 (ostatniego nie mam) i chyba jeszcze wychodzą. Gdyby ktoś miał tom 1 (Pierwsze prawo magii) w doc, albo rtf, prosił bym o zapodanie jakiegoś linka.
Wyszlo 11 tomow i z tego co wiem to autor nie planuje chyba dalszego ciagu, przynajmniej ja nic na ten temat nie znalazlem a zakonczenie ostatniego tomu nie wrozy kontynuacji.
A zeby nie bylo oftopowo to seria jest naprawde niezla i doskonale trafia w to co chciales czyli fantastyka plus romans.
Jako, że temacik, z zapytaniem o książkę, który pokazał się rano zniknął, to powtórzę temu osobnikowi, że książka której szukał, należy do trylogii Wojny Świata Wynurzonego Licii Troisi.
http://www.wojnyswiatawynurzonego.videograf.pl/
Pozycja godna uwagi, którą naprawdę warto przeczytać.
Jako, że temacik, z zapytaniem o książkę, który pokazał się rano zniknął, to powtórzę temu osobnikowi, że książka której szukał, należy do trylogii Wojny Świata Wynurzonego Licii Troisi.
Małe sprostowanko - temat nie poleciał, tylko go zamknąłem, jak Pisak prosił. Ale fajnie, że przeniosłeś się tutaj, może się dyskusja rozkręci.
"Skazany na zajebistość"
Dobrze się składa, bo niedawno nabyłem cześć pierwszą Wojen Świata Wynurzonego, ale nie miałem czasu się zabrać za czytanie. Tak się tylko zastanawiam, bo słyszałem jeszcze o "Kronikach Świata Wynurzonego" i nie wiem, którą trylogię należy czytać najpierw. Czy może to nie ma w ogóle znaczenia?
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan