#61 2008-11-16 14:42:40

qwig
Użytkownik

Odp: Jakie problemy z vista?

Pomoc techniczną licencji OEM zapewnia ich sprzedawca, nie MS jezor

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#62 2008-11-16 14:54:28

DiamondBack
Użytkownik

szymon_j napisał:

Tak myślałem, że to żart ale zmyliło mnie to "Płacę - wymagam" smile

wcale tak nie myślałeś. Nawet teraz jak piszesz że "płacę wymagam" cie zmylilo, kiedy to bylo najbardziej śmieszne. Nie wiem czy to jeszcze brak poczucia humoru czy już głupota.

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#63 2008-12-17 00:58:49

Zell ff8
Użytkownik

Witam. Mam pytanko i problem za razem. Chodzi mianowicie o to że mam kompa z Vistą i niektóre gry nie chodzą jak powinny chodzić. Np. Diablo 2 ostro zmula pałe Bitwa o śródziemie też a heroes 3 działa jak ta lala. I teraz sobie pomyślałem że to komp z dupki, lecz ku mojemu ździwieniu po zainstalowaniu Football manager 2009(który notabene ma o wiele wyższe wymagania od wyżej wymienianych) hasa pięknie a i nawet mecz w 3d można obejrzeć. Więc już nie rozumiem, bo też myślałem że gry nie dla Visty tak zmulają ale przecież HoMM3 nie jest dla danego systemu przeznaczony...  Jakby ktoś wiedzal i znał się an rzeczy to byłbym rad go wysłuchać;] Pozdrawiam;]

Parametry Kompa Notebook Fujitsu-Siemens
Intel Dual Core t2410 /2,0Ghz
2GB RAM
Grafika/ SiS graphics Mirage 3+(348mb)
Vista home

A i chiałem dodać że to najprawdopodobniej to nie wina grafy bo na mojej stacjonarce(Ati 128mb) FM09 poszedł(po patch'ach do directa) mecz 2d chodził tnąc się o 3d można było zapomnieć, a tu na lapku hula.

Ostatnio edytowany przez Zell ff8 (2008-12-17 02:31:32)

#64 2008-12-17 18:18:45

jinjej
Użytkownik

Mam Viste 32bit pobrałem Vista Service Pack (VSP) 1 beta dość dawno temu zainstalowałem no i później pozbyłem się go. Teraz niedawno chciałem zainstalować VSP ale za każdym razem po zainstalowaniu 100% wyskakuje błąd 0x800F0826. Wszystkie porady na stronie Micr. prześledziłem i zastosowałem się do nich, ale nadal nie chce się zainstalować VSP. Dodam tylko że sterowniki mam zgodne z VSP a VSP zassalem manualnie, bo Win. Update go nie wykrywał.

Instalacje powtarzałem z 8 razy w sumie trwało to ok dwudziestu paru godzin.

Ma ktoś z Was jakiś pomysł na rozwiązanie.

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#65 2008-12-23 16:55:18

smoqqq
Użytkownik

Posiadam Viste Ultimate 64bit SP1. Zauważyłem, że gify "stoją" gdy otwieram je przez systemową przeglądarkę grafiki. W innych animacja chodzi. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam smile

rapideoUserbar.png

#66 2008-12-31 05:43:26

waski_jestem
Użytkownik

mam pytanko, czy macie wlaczona opcje: "przywracanie systemu? Przez nia ciagle mi skacze ilosc wolnego miejsca na dysku systemowym z 8 do 2 giga. Stad moje pytanie, czy to w ogole potrzebne jest? Czy zrobic sobie jakas "kopie", nagrac, a opcje wylaczyc?

A i jeszcze jedno. Czy mozna w jakis sposob nauczyc Viste, zeby sie nie pytal za kazdym razem czy na pewno chce wlaczyc subedita jak wlaczam jakikolwiek film?

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#67 2008-12-31 11:18:36

DiamondBack
Użytkownik

Przywracanie lepiej sobie zostaw. Co jakis czas tylko kliknij prawym na dysku wlasciwosci -> oczyszczanie i tam usuwaj pliki przywracania systemu oprocz ostatniego

#68 2008-12-31 11:35:37

marc99
Użytkownik

waski_jestem napisał:

A i jeszcze jedno. Czy mozna w jakis sposob nauczyc Viste, zeby sie nie pytal za kazdym razem czy na pewno chce wlaczyc subedita jak wlaczam jakikolwiek film?

Spróbuj tym: http://www.nortonlabs.com/inthelab/uac.php

#69 2008-12-31 11:48:20

Heliar
Użytkownik

Jakoś tak się złożyło, że na te święta mam w domu lapka z Vistą, ale nie mogę go podłączyć do sieci. Sieć wykrywa, ale jest ona "niezidentyfikowana". Od razu zaznaczam, że to nie wina kabli. Router widzi jakiś podłączony komp, ale laptop dupa nic. Powyłączałem firewall, próbowałem ręcznie podać mu adresy i też nie pomogło. Przydały by się jakieś sugestie, co jeszcze można zrobić. Dodam, że na lapku jest Windows Vista Home Edition bez żadnego SP.

#70 2009-01-01 18:51:02

waski_jestem
Użytkownik

czyszczenie pomoglo smile_big a co sie tyczy norton UAC, to nie do konca rozumiem jak on dokladnie dziala. Wydawalo mi sie ze jak raz mu znaznacze zeby mi nie pokazywal komunikatu to wystarczy, ale nie. Chyba zapamietuje tylko ustawienia dla danego katalogu smile_big ale i tak jest to ulatwienie, dzieki.

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#71 2009-01-01 18:52:34

Freeman
Użytkownik

Dude, wyłącz ten UAC w cholerę, przecież nie używasz kompa od wczoraj.

#72 2009-01-01 19:37:58

lb333
Użytkownik

Heliar napisał:

Jakoś tak się złożyło, że na te święta mam w domu lapka z Vistą, ale nie mogę go podłączyć do sieci. Sieć wykrywa, ale jest ona "niezidentyfikowana". Od razu zaznaczam, że to nie wina kabli. Router widzi jakiś podłączony komp, ale laptop dupa nic. Powyłączałem firewall, próbowałem ręcznie podać mu adresy i też nie pomogło. Przydały by się jakieś sugestie, co jeszcze można zrobić. Dodam, że na lapku jest Windows Vista Home Edition bez żadnego SP.

Jaki jest system na tym drugim kompie? XP? Włączyłeś Netbios przez TCP/IP (w obu kompach)? Próbowałeś wyłączać "Protokół internetowy w wersji 6" i "Responder odnajdywania topologii warstwy łącza"? Wyłączałeś udostępnianie chronione hasłem? Nie jestem specem, ale długo się męczyłem, nim udało mi się połączyć Vistę w sieć z XP i w tych opcjach leżał problem (chyba że o czymś jeszcze zapomniałem). Tylko że ja mam kompy połącząne bezpośrednio kablem, bez routera. Nie wiem, czy jest jakaś różnica w ustawieniach.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2009-01-01 19:39:39)

#73 2009-01-01 23:27:44

jinjej
Użytkownik

Heliar napisał:

Poczytaj: http://support.microsoft.com/kb/922120/pl oraz http://komputery.katalogi.pl/Sie%C4%87_ … 27837.html

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#74 2009-01-02 00:13:13

Heliar
Użytkownik

Nie zależy mi na komunikacji między kompami, tylko na tym żeby laptop miał dostęp do neta. Obecnie po kilku godzinach prób i błędów, doszedłem do tego, że raz net jest raz nie ma. Muszę wtedy bawić się w przepinanie kabli w routerze w inne gniazda, czasem zaskoczy czasem nie. Przeważnie kończy się to wielokrotnym resetem laptopa, routera, oraz przepinaniem kabli (sprawdzałem różne kable). Po paru min net w końcu jest. Nie wiem czemu tak jest, z innymi kompami nie mam problemu (na nich jest XP). Router jaki mam to DLink DSL-524T (z wbudowanym modemem pod gniazdo RJ-11). Zabawne jest to, że po dodaniu kolejnego routera, tym razem z WiFi (DLink DI-524), i podłączeniu lapka bezprzewodowo, net zawsze jest :O, przez Eternet natomiast, jest tak jak z moim - neta mam okazyjnie . Niestety drugi router, miałem tylko pożyczony. Nie wiem co o tym myśleć, sam problem mnie wnerwił, zresztą z laptopem rozstaje się w poniedziałek, więc nie mam już ochoty na aktualizację systemu i sterowników jezor

Co do komunikacji z XP, z tym jakoś nie ma problemu, o ile oczywiście uda mi się wpiąć lapka w sieć. Wystarczyła ta sama grupa robocza i stałe IP (użyłem protokołu 4) innych rzeczy nie zmieniałem, poza zmniejszeniem do min zabezpieczeń w viscie. Nie wiem czemu, ale przy dynamicznym IP nie było widać innych kompów. Włączenie/wyłączenie Netbiosu nic nie zmieniało, w sumie to nawet nie wiem po co to jest jezor, ale wszędzie o tym piszą. W każdym bądź razie, przy przesyłaniu dany żadnej różnicy nie było.

Ostatnio edytowany przez Heliar (2009-01-02 00:25:57)

#75 2009-01-02 02:18:49

waski_jestem
Użytkownik

ja osobiscie mialem potworne problemy z wifi na stacjonarce, bo sie okazalo, ze linksys nie mam sterownikow do mojej karty [kupiona 5 miesiecy temu] dla wersji 64 bitowej.

Freeman, skoro opcja ta ma mnie jeszcze lepiej ochronic przed syfem z netu, to czemu mam sie jej pozbywac.

#76 2009-01-02 03:09:45

Freeman
Użytkownik

waski_jestem napisał:

Freeman, skoro opcja ta ma mnie jeszcze lepiej ochronic przed syfem z netu, to czemu mam sie jej pozbywac.

Odłącz Net w ogóle, to jest najlepsza ochrona oczkod

A UAC jest irytujący i jeśli ktoś ma jako takie pojęcie o kompie - zbędny, w każdym razie moim zdaniem.

#77 2009-01-02 04:47:47

KKnD
Zbanowany

A miał ktoś taki problem, że po auto-aktualizacji system nie chciał wstać?
Wiecie że nie należy zmnieniać rozszerzeń folderów bo explorer się rozwali
Czy jak dacie nazwę z niedrukowalnymi znakami to nie da się wtedy usunąc folderu?
Czy chciaż taki hardcore jak bład explorera przy niektórych rozszerzeniach?

Nie to wiecie czego nie robić z tych najprostszych rzeczy

fontani32678yp1.gif

#78 2009-01-02 11:58:46

DiamondBack
Użytkownik

Tylko, że foldery nie mają rozszerzeń - ale jeśli w twoim wypadku dodanie .xxx powoduje wywalanię się explorera no to nieźle smile_big

Stopka forum

© Animesub.info 2025