Nie jesteś zalogowany.
Weź udział w konkursie na fabułę gry RPG i wygraj 10 000 PLN. Bądź współtwórcą gry komputerowej.
Stwórz fabułę gry RPG (Role-Playing-Game) osadzoną w dowolnym świecie, np. współczesnym, fantasy, prehistorycznym, bajkowym lub innym i prześlij do 31 października 2008 do siedziby organizatora konkursu.
Na zwycięzców konkursu czekają atrakcyjne nagrody:
I nagroda - 10 000 PLN
II nagroda - 5 000 PLN
III nagroda - 2 500 PLN
Jest to fragment tekstu pełen tekst znajdziecie na
http://www.gry.gildia.pl/news/2008/09/k … ej_gry_rpg
I strona organizatora konkursu
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int … 03/676796/
Życie ludzkie jest delikatne niczym płomień świecy równie łatwo gaśnie i równie szybko się wypala, więc ceń każdą chwile swojego życia bo jest tak krótkie.
Otaku RPG:
Grę zaczynasz jako 16-latek w pipidówie. Wybierasz jedną z klas i ulubiony gatunek. Masz słabego kompa, powolny net, mało kanałów w TV. Za oglądanie anime dostajesz expa. Co poziom zdobywasz punkty, które możesz wydać na szybszego neta (więcej anime), lepszego kompa (lepsza jakość), konto na rapidzie, kupno figurek itp. Co jakiś czas zdarzają się walki - musisz przekonać usera jakiegoś forum, że 'twoje' anime jest lepsze. W końcu bogaty w doświadczenie i Blue-raye z nagranymi seriami 'szturmujesz' największego trola na forum. Ten ucieka z płaczem i nie wraca (Happy End).
Podstawy już są. Trochę dopracuję, dodam kilka pomysłów i nagroda jest moja
Zajebiste
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Jesteś tłumaczem anime. Wstajesz rano wyspany, za oknem słońce, obok śpi dziewczyna. Włączasz komputer, wchodzisz do Internetu, a tam... twoje napisy zostały ukradzione! Dziewczyna Cię rzuca, niebo spowijają chmury i przecinają błyskawice, popadasz w bezsenność. Na początku mierzysz się z samymi złodziejami. Głównym bossem byłoby fikcyjne monstrum o nazwie Szklarski (potwór miałby wiele osobowości i każdą bohater musiałby pokonać). Za zwycięstwo nad nim, gracz otrzymuje 30 miliardów expa.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-09-07 21:13:44)
Doprawdy wasze pomysły są naprawdę orginalne
Wystarczy teraz że napiszecie szczegółową fabułę i itp. i wyślecie na konkurs to może zgarniecie nagrodę
Ostatnio edytowany przez rabit (2008-09-07 21:16:48)
Życie ludzkie jest delikatne niczym płomień świecy równie łatwo gaśnie i równie szybko się wypala, więc ceń każdą chwile swojego życia bo jest tak krótkie.
Wszystko fajnie i może bym się skusił (bo "mój" świat fantasy stoi otworem ), ale:
1. TP robi grę? Ciemno to widzę.
2. Niestety matura w tym roku, co niestety sprawia, że trzeba się skupić nad czym innym :/
Nie jest tak łatwo jak by się wydawało. Tym bardziej ze trzeba opisać praktycznie każdy aspekt fabuły, i przedstawionego świata. Poza tym wykreować świat który nie będzie powielaną praz enty schemat( czyli typowi fani gier fabularnych nie są faworytami). Opisy bohaterów, przedmiotów... Jako że to RPG szczegółowe opisy będą potrzebne, już nie wspominając o umiejętności barwnego i szczegółowego opisywania z znajomością poprawnej pisowni @___@ Niestety nawet ambitne scenariusze polegną, przez własną oryginalność. Życzę powodzenia tym którzy spłodzą wiele stron szczegółowych opisów w 2 miesiące. Jednak 10k piechotą nie chodzi xO
Tylko nie szkoda że nie jest napisane w jakiej formie to ma być tylko napisali co ma zawierać zapisany pomysł na grę.
Wszystkie informacje odnośnie co i jak tutaj:
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358118/r … 713282.pdf
Ja proponuję RPG o LOBO
Wystarczy przeczytac regulamin i wtedy okazuje sie ze to nie jest konkurs na "fabule" tylko oni wymagaja praktycznie kompletnetgo scenariusza na gre i niezle przy tym kombinuja za 17.5k zlociszy beda mieli 3 praktycznie skonczne scenariusze z kompletnymi prawami autorskimi
wyciag z regulaminu
5. Projekt powinien obejmować:
• zarys całej fabuły (wątek główny) – maksymalnie 15 stron A4,
• scenariusz pierwszych 5 zadań z wątku głównego,
• zarys pozostałych zadań wątku głównego i wątków pobocznych (streszczenia
scenariuszy, każde o objętości nie przekraczającej 400 znaków),
• szczegółowy opis miejsc, postaci, przedmiotów,
• charakterystykę postaci,
• dialogi
• alternatywne zakończenia
• uczestnik może załączyć alternatywnie dodatkowe materiały w tym
audiowizualne.
Jakis koles z duuuzym doswiadczeniem mistrza gry z papierowego rpg pewnie by podolal 2 dwa miesiace
ara ara...
"Skończone scenariusze" to akurat przesada, bo scenariusz do rozbudowanego RPG to setki stron (i to bez dialogów!) a tu jest limit do 15. Ale zgodzę się, że kombinują dobrze, za bezcen dostaną podstawę do zrobienia gry, potem wystraczy trochę dopisać i przepuścić przez ręce fachowca, a wartość wzrasta dziesięciokrotnie Bo raczej nie przypuszczam żeby chłopaki z TePsy chcieli własnoręcznie napisać grę...
A nawiasem mówiąc pomysł nie jest zły, dziesięć patyków piechotą nie chodzi
Chyba ich posrało!!! Myślałem że mógłbym nad tym usiąść, bo od dawna chodzi mi po głowię parę fajnych historii, ale to co oni wymagają, to jakaś psychoza. Samych dialogów; których żeby erpeg był dobry, potrzeba z 2-3x tyle co całej reszty razem wziętej; było by kilkaset stron, albo i więcej, przy wielu opcjach rozmowy, a oni chcą to w niecałe dwa miechy... chyba ktoś tam naprawdę ostro dał w przełyk. No chyba że chcą zrobić następnego Dungeon Siege'a, to da radę się uwinąć, tyle że to nie RPG, a bezmózga sieczka.
PS. Fani DSa przestać się ślinić na mnie, bo ja też fan DSa.
A może ten cały projekt będzie przeznaczony dla takich producentów jak Play, który dla przykładu wydał tak świetne produkcje jak Maluch Racer czy Detektyw Rutkowski
Jednak co fakt to fakt. Też miałbym parę pomysłów, ale w 2 miesiące się z tym w życiu nie uwinę. Zwłaszcza, że praktyki mi się zaczęły :/
w 2 miesiace to profesionalista moze dalby rade cos takiego zrobic, ale nie za 10k wogole to oni sa mocno poj..... wymagaja praktycznie scenariusza gotowego i daja limit 15 stron do tego 2 miesiace z opisem krajobrazow przedmiotow itp w TP.SA to jednak idioci pracuja
ara ara...
Dawno dawno temu za górami i lasami wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
szymon_j napisał:Ja proponuję RPG o LOBO
a Lobo przypadkiem już nie istnieje ??
Właśnie nie istnieje, a przydało by się .
konkurs fajny, pozwoli biednym studentom troszeczkę dorobić.
trzeba tylko pamiętać, że tutaj trzeba walić tylko ogólny zarys fabuły. w 15 stronach spokojnie można się zmieścić. 5 stron scenariusz( przygoda w pigułce), charakterystyka postaci 2-3 strony, opis przedmiotów oraz miejsc można albo po łepkach albo też parę stron. według regulaminu to jest pierwsza część konkursu. w kolejnym etapie autorzy zostaną zaproszeni na finałową galę( na swój koszt :/), a tam mają już sami przedstawić swój projekt, materiały audiowizualne mile widziane. tutaj tak naprawdę autor może pokazać co potrafi :]. zapraszam do przeczytania regulaminu konkursu. może to wielu osobom wiele wytłumaczyć, ale wielu może zniechęcić do pracy. jeden z zapisów mówi wyraźnie, że odsprzedaje się prawa autorskie do tego projektu w chwili zajęcia któregoś z honorowanych miejsc. ja osobiście wyślę scenariusz, ale nie po to by zarobić. od wielu lat piszę przeróżne opowiadania i czas najwyższy się sprawdzić w tej dziedzinie
pozdrawiam
ale żaden profesjonalista nie weźmie w tym udziału, bo za 10k sprzedać cały pomysł razem z prawami autorskimi to chyba dla takiego pro jest mało.
szymon_j napisał:Ja proponuję RPG o LOBO
a Lobo przypadkiem już nie istnieje ??
Czy ja wiem, hack'n'slashów jest dość sporo.
Ha! Ale takiego jeszcze nie ma Już widzę te wszystkie kosmiczne kreatury, przemieszanie się motorem, nabijanie expa Panem Haczykiem i jego upgradowanie Dodatkowo zaliczanie panienek i latanie między planetami Jakby to dobrze przemyśleć, uwzględnić hektolitry krwii, byłoby zajebiście Jak już od dwóch lat w nic nie grałem, tak w taki tytuł od razu (pomimo krzywego wzroku Hiki )
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA