Nie jesteś zalogowany.
Syriusz15, Setnik i Tysięcznik są poprawne, kiedyś były używane w wojskach carskich.
Miałem już Ci kiedyś o tym napisać, po każdym epku kingdom ale jakoś zapominałem o tym
Bzdura. Nie - Setnik i Tysięcznik - ale - setnik i tysięcznik (ale na Rusi istnial też tzw urząd tysięcznika, który był takim dowódcą pospolitego ruszenia miasta czy ziemi, poza tym stał na czele policji handlowej i wydawał sądy w tożsamych sprawach).
Poza tym nie jest to wymysł Rosjan, tylko raczej element przejęty, chociażby od Mongołów. Rozejrzyj się w necie za publikacjami Osprey'a, może coś tam znajdziesz odnośnie starożytnych Chin i ich formacji wojskowych.
Dobra, jeśli nie kulejesz z angola to zajrzyj sobie http://www.chinahistoryforum.com/index. … ary-ranks/
Ostatnio edytowany przez slymsc (2013-02-28 00:21:35)
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
@coellus, dzięki. Appreciate that.
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
@slymsc - dziękuję za cenne materiały Jednak sedno mojego problemu polega na tym, że szukam Polskiego odpowiednika, nie angielskiego ;p
@slymsc - dziękuję za cenne materiały Jednak sedno mojego problemu polega na tym, że szukam Polskiego odpowiednika, nie angielskiego ;p
Nikt nie twierdził, że tłumaczenie to miłe i przyjemne zajęcie. Będziesz musiał się napocić trochę po swojej stronie.
Masz podstawę, słowo klucz, więc może po tym dojdziesz do polskiego odpowiednika.
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
Jak prawidłowo (najpoprawniej?) zapisywać jedno zdanie wypowiadane w częściach przez kilka osób?
Na przykład mamy zdanie "Widziałem czerwony kombajn." wypowiadane przez 3 osoby (A,B oraz C):
A - Widziałem
B - czerwony
C - kombajn.
Zapisuje się to jak wyżej? Z wielokropkami, jak robią to angole (Widziałem...; ...czerwony...; ...kombajn.)? A może w ogóle z kropkami (Widziałem.; Czerwony.; Kombajn.)?
Mnie uczono, że bez wielokropków. W takiej formie:
00:00:01:Widziałem
00:00:02:czerwony
00:00:03:kombajn.
Czyli tak, jak wspomniałeś.
Swego czasu za nadużywanie wielokropków zostałem ostro zjechany .
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
@vegeta391, brednie. Jeżeli mówi to inna osoba, trzeba jakoś oznaczyć, że dana osoba skończyła swoją wypowiedź, a inna zaczęła. Może chodziło komuś o wielokropki, że przy byle okazji nie należy dawać go, chociażby jak ktoś kontynuuje swoją wypowiedź w następnej linijce dialogowej, a nie z jednej strony wielokropek i z drugiej przy każdym takim zdaniu (sam zauważyłem, że nadużywałeś wielokropków przy pierwszych odcinkach Supernatural).
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-02-28 19:07:02)
Ja zwykle zapisuje tak:
A - Widziałem
B - czerwony
C - kombajn.
Ale jak znam życie, to pewnie będzie jakoś tak:
A - Widziałem...
B - Czerwony...
C - Kombajn.
W końcu mówią to trzy różne osoby. Niech się wypowie jakiś spec.
Idąc dalek w "akcentowanie" postaci, są i tacy, którzy dla każdej z nich tworzą osobny styl w napisach. Koniec końców każda osobistość ma własny kolor i czcionkę, stosowane tylko do ich kwestii. W takie coś przeważnie bawią się grupy anglojęzyczne.
Bywają też napisy dla głuchych bądź niedosłyszących, w których podział na role jest normą.
Wiem, że wyjechałem ze skrajnościami, tyle że ja po prostu nie widzę sensu w jakimś specjalnym zaznaczaniu tego. Czy wielokropkami, czy czymś innym. Przeciętny odbiorca zauważy, że głosy, postacie się zmieniają, nie jest idiotą ani inwalidą, więc w moim mniemaniu nie trzeba tego zaznaczać.
Chyba że istnieje na to jakaś zasada. Wtedy schowam se moje przemyślenia do kieszeni.
Ja bym zapisał:
A: Widziałem...
B: ... czerwony...
C: ... kombajn.
Dlaczego?
Wielokropek na końcu, bo postać nie kończy zdania, ale zostawia je niedopowiedziane.
Wielokropek na początku, bo postać nie zaczyna nowej myśli i taki znak (przynajmniej w moim odczuciu) akcentuje fakt, że dokańczane jest poprzednie zdanie.
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8529
Czyli pewna dowolność. Przy czym jeśli to zdanie jest mówione bardzo szybko, to bym sobie wszystkie wielokropki darował.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8529
Czyli pewna dowolność. Przy czym jeśli to zdanie jest mówione bardzo szybko, to bym sobie wszystkie wielokropki darował.
Dowolność z pewnym "ale". Inaczej mówiąc:
- możesz dać wielokropek na początku, ale zaczynasz małą literą,
- nie musisz dawać wielokropka na początku, ale wtedy musisz zacząć dużą literą.
+ Zawsze trzeba kończyć zdanie jakimś znakiem.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-02-28 19:56:30)
Na jednej stronie natknąłem się na taką formułkę:
Będziemy zobowiązani jeśli po otrzymaniu przesyłki powiadomisz nas o dacie dostarczenia (w celu kontroli jakości usług Poczty).
Interesuje mnie ten zwrot "Będziemy zobowiązani", czy jest on poprawnie użyty?
Mnie się wydaje że został użyty błędnie skoro nie jest powiedziane do czego się zobowiązują, ale ekspertem nie jestem dlatego pytam mądrzejszych od siebie.
http://sjp.pwn.pl/szukaj/zobowi%C4%85zany
"zobowiązany «poczuwający się do okazania wdzięczności»"
Fragment wikipedii:
"Jeśli przypada w miejscu kropki lub przecinka, to zastępuje je..."
Moja polonistka powiedziała:
"Po zastąpieniu przecinka wykrzyknikiem, zdanie zaczynamy z litery dużej, ponieważ wykrzyknik jest znakiem zakończającym wypowiedź lub też je oddzielającym, nie działa na tej samej zasadzie co przecinek..."
Ostatnio edytowany przez DarkMnich (2013-04-19 19:13:32)
Zabieg rzadki, ale nie niemożliwy.
Inna sprawa, że nawet po wykrzykniku zastępującym przecinek można śmiało zaczynać zdania dużą literą i błędem to nie będzie. Zresztą nawet banalna wikipedia o tym prawi.
Ty dulowaty userze!
@Gerard, w wielu starszych polskich dziełach znajdziesz zastosowanie takiej pisowni. Taki zabieg jest stary, ale nigdy nie został wycofany, więc pisanie w taki sposób nie jest błędem.
I do waszej dwójki: nie pisze się "z dużej" tylko "dużą". @DarkMnich, powiedz to pani polonistce.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-04-19 19:15:50)
Moja polonistka powiedziała:
"Po zastąpieniu przecinka wykrzyknikiem, zdanie zaczynamy z litery dużej, ponieważ wykrzyknik jest znakiem zakończającym wypowiedź lub też je oddzielającym, nie działa na tej samej zasadzie co przecinek..."
Fake. Polonistka nie powiedziałaby "z dużej".
Ty dulowaty userze!
@Gerard, w wielu starszych polskich dziełach znajdziesz zastosowanie takiej pisowni. Taki zabieg jest stary, ale nigdy nie został wycofany, więc pisanie w taki sposób nie jest błędem.
I do waszej dwójki: nie pisze się "z dużej" tylko "dużą". @DarkMnich, powiedz to pani polonistce.
Przekażę , przekażę.
Fake. Polonistka nie powiedziałaby "z dużej".
Od razu fake? Babka się walnęła i tyle. Nawet jak coś zrobisz milion razy to ten jeden raz musisz popełnić błąd.
Poza tym, każdy ma swoje przyzwyczajenia.
Ostatnio edytowany przez DarkMnich (2013-04-19 19:29:19)