#21 2008-02-26 01:29:15

songoku
Użytkownik

Odp: Spis grup FanSuberskich

No chyba tak nie jest. Dla mnie bardziej powinno przypominac to w taki sposob jaki zrobili to Naraku no HanaLINK
W sumie za autora mozna spokojnie podac tlumacza, bo to w sumie on gl. robote przy sofcie wykonuje, praktycznie 60% roboty ;]

#22 2008-02-26 01:49:16

Hatake
Użytkownik

O matko, to jest tylko konto, na ktorym się udostępnia... Autor jest wyraźnie. To samo jest na ANFO, masz prawo do bazy to dodajesz jako ty, a w bazie jest, że sub jest tej i tej grupy. Widziałeś kiedyś, żeby Anime Garden albo Kuruoshii Anime miało takie własne konto? Bo ja nie.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-26 01:50:04)

#23 2008-02-26 02:05:34

songoku
Użytkownik

No tak tylko na ANFO jest troche inna sprawa. Moje istnienie ma tam jako grupa jakis sens, ale w takim spisie jak tu to nie bardzo i chociazby to juz odroznia idee ta od tej, ktora tu sie rodzi.
Poza tym wiem, ze nie maja i dlatego uwazam, ze to nie jest dobry pomysl, dlaczego? A to dlatego, ze na ANFO po grupie znajdziesz releasy, a tutaj jak to zrobisz? Przeciez jesli juz, to mozna cos wyszukac po osobie, ktora cos dodala, po profilu, a czy ona jest jeszcze w grupie, czy tez nie, tego nie wie nikt.
Nawet jak byla lista uploaderow (czy jak tam ona sie nazywala) to mozna bylo cos znalezc w profilu po tym co osoba ta dodala, a niekoniecznie byla tego autorem, wiec nastepnym razem pomysl troche a dopiero pozniej wolaj mamusie zly

#24 2008-02-26 02:59:04

Hatake
Użytkownik

Patrzałeś w zaawansowaną wyszukiwarkę? Cuda można dzięki niej zdziałać. oczkod
Inna sprawa, ale jednak w tym samym sensie. Spoko, że tak uważasz, jedyny problem jest tu tylko taki, że ty go masz, bo jesteś one-man group, a inni nie bo są więcej niż 1:D
Ale o tym też pisałem: skoro na ANFO działasz jako grupa, a na ANSI dodajesz swój sub, to można to potraktować tak, jak resztę.

#25 2008-02-26 06:59:03

bodzio
Użytkownik

Ja sobie nie wyobrażam wrzucania na konto grupowe. Powód? Wtedy np. 10 osób zna hasło do takiego konta. A niech zdarzy się np. sytuacja [tu już fantazjuję], że wyrzuci się kogoś z grupy, a on się obrazi i dajmy na to, że zapomnieliśmy, że on zna hasło i nam skasował wszystkie suby, a my nie mamy ich na kompie. ~Songo, to są inne realia, ansi to nie anfo, na szczęście. Dlaczego na szczęście? Bo tu działa przynajmniej moderacja, i to dosyć sprawnie. jezor

wladza1.png

#26 2008-02-26 10:49:55

Rein
Moderator

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Jednak i wrzucanie na konto grupowe ma jakiś sens. Nie każdy dane do konta ma. Tylko kilka osób. Poza tym raczej dorośli jesteśmy - nie? Jednak jak ma się podejrzenia w takich fantazyjnych przypadkach co to za problem zmienić hasło? Ludzie zbyt często z grupy nie wylatują, to są skrajne przypadki, więc i zmiana hasła nie odbywa się co miesiąc. Poza tym mamy i kopie zapasowe naszych zapisów w razie czego oczkod Ale ma to swój ład i porządek.

#27 2008-02-26 11:54:46

songoku
Użytkownik

~bodzio daj spokój. Mysle, ze ~Rein napisal wszysrtko, wiec nie musze zbyt duzo dodawac dodawac.
Jak dla mnie releasy wrzucane na konto grupowe na pewno ulatwialy by zycie. Nowy user (stary w sumie tez), ktory wchodzi sobie do takiego przyklejonego, gdzie wymieniony jest spis grup, ma o wiele latwiejsze zadanie z wyszukaniem napisow. A tak musi praktycznie znac caly sklad danej grupy i metoda chybil trafil, wchodzic na dany nick, zastanawiajac sie, ktora z tych osob wstawila napisy - paranoja. No chyba, ze administracja wprowadzi nowa rubryke z spisem grup i podlaczonymi do nich subami, wtedy ok.

~Hatake jesli chodzi o mnie, to zauwaz, ze ANFO widnieje, bo tam jest troszke inna polityka. Po pierwsze nie ma tam podzialu na grupy i wolnych strzelcow. Po drugie, chyba najwazniejsze, jest to bardziej baza releasow niz autorow. Np. ktos zrobi jeden odcinek czegos tam i zostaje jego anime dodane do bazy. Chcac nie chcac on jako autor rowniez tam trafia. U nas natomiast mozna wiele znalezc pozycji typu: wstawil ktos tam, autor nieznany.
Poza tym wszystkim roznica miedzy calymi relkami a samymi napisami jest taka, ze przy robieniu hardsuba mozna zrobic jakis podzial. Tutaj natomiast (nie licze gdy robi sie ass\ssa) przy zwyklych napisach podzial wystepuje rzadziej. Sam masz przyklad ze swoimi napisami, ktore wzialem za przyklad, praktycznie oprocz korekty, to wszystko robiles sam, a na dodatek poprawial ~Zjadacz, ktory nie jest w waszej grupi. To co to za releas SL?
Idac tym tokiem, do grup musielibysmy zaliczyc wszystkich, ktorzy zrobili suba, a ingerencja drugiej osoby dotyczylaby chociazby korekty, timingu, synchro.

Ja natomiast sam robiac wszystkie elementy skladniowe suba, jestem zwyklym userem, tak jak praktycznie kazdy, kto wstawia tutaj napisy, wiec jesli zostalbym dodany, to wlasciwie kazdy rowniez musialby byc.

Osobiscie to jesli juz zrobilbym spis grup i takich i takich (czyli tych co robia same suby i cale relki). Z przepisujac je z bazy anfo wyrzucilbym te, ktore sie tutaj nie udzilaja lub przestaly juz wydawac.
Zrobilbym to z prostego powodu. Na forum zauwazylem, ze wiele grup wydajac cale relki informuje o nich takze na tym forum. Zrobil bym wtedy tylko ewentualnie podzial na grupy soft i hard, i koniec.
Wtedy juz moglbym sie zalapac jezor

#28 2008-02-26 12:17:00

Hatake
Użytkownik

Songoku: LINK i niech grupa po prostu jako autora podaje siebie... Proste, logiczne i super cieszące.
Inaczej, ale jednak tak samo, a jedno z drugim można połączyć (jeśli już teraz tak nie jest).
Zobacz, że w bazie anfo może mieszać każdy, kto ma do niej prawa, czyli powiedzmy taki Hatake wydał sobie hardsuba, ale nie dał go na ANFO. Później powiedzmy taki Zjadacz, czy bodzio biorą dane i dodają tego suba do bazy. Dodali oni, ale autorem jestem ja.
I idąc tym tokiem, nie, nie musielibyśmy. Kuro-Hana też była z początku grupą jednoosobową i pod takim składem wyszły 2 czy 3 epy Death Note'a. Dopiero później doszła reszta.
Skoro postanowiłem, że wydam softa pod szyldem grupy, a nie pod swoim nickiem, to widocznie wydałem to jako SLF, a nie jako Hatake. oczkod A to, że robiłem poza korektą wszystko sam, oznacza, że widocznie drugiej osoby mi do tego nie potrzeba.
A co do tego podziału na grupy i wolnych strzelców... Jest. Tak jak to mówisz, to można zaliczyć do nich na przykład Noble Masters bodzia, czy wszystko, co przez ciebie wydane jezor

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-26 12:18:08)

#29 2008-02-26 12:48:08

Beavis
Zbanowany

Myślę, że kryterium dotyczącym zakwalifikowania grupy do spisu będzie skład - co najmniej dwie osoby. W przeciwnym przypadku "pomyśli się" o spisie tłumaczy. Dodatkowo też trzeba będzie uwzględniać liczbę wydanych tłumaczeń, zakończonych projektów, strony WWW itd. To są na razie przemyślenia podlegające szerzej dyskusji, ale do tego trzeba Waszych głosów. Więc jeszcze raz zachęcam do podjęcia tematu smile

Jeszcze jedno... lista grup ASNI nie będzie kalką z ANFO... jak to widzę w ten sposób, że przedstawiciele grup będą zgłaszać się o wpis.

papa

#30 2008-02-26 13:06:46

songoku
Użytkownik

~Hatake, ale wchodzac po nicku\grupie udostepniajacej masz od razu mozliwosc podlinkowania sobie do profilu, w ktorym znajduje sie info o kontakcie, opis, ile czego zrobili. Przyznasz, ze to jest latwiejsze i bardziej funkcjonalne?
Jesli chodzi o wydawanie samemu czegos, bedac w jakiejs grupie, to na ANSI jest sprawa o wiele prostsza, poniewaz kazdy z userow moze sam dodawac napisy od razu na swoje konto. Jest tu taka mozliwosc. Na ANFO trzeba dostac do tego specjalne uprawnienia. Tak wiec nie widze zadnych problemow. Robisz jakis sub, pomaga ci ktos inny niz z grupy lub robisz go sam, wstawiasz na ~Hatake i autor ~Hatake, na dole wymieniasz kolege. Robisz sub i np. timingiem, czy tez korekta zajmuje sie ~Uruner lub ktos inny z grupy, wstawiacie na konto SLF, proste?
Do konta SLF dalbym haslo wszystkim, ktorzy do grupy naleza i po sprawie.

~Beavis nie trzeba kopiowac ANFO, wystarczy wypisac te grupy, ktore u nas na forum dziela sie swoimi relkami i sa aktywne oczkod

#31 2008-02-26 14:30:53

tymek88
Użytkownik

Ok dodałem trzy grupy ktore zostąły zgłoszone..

- Kuruoshii Anime
- Made In Osaka
- Naraku no Hana

bodzio napisał:

Ja sobie nie wyobrażam wrzucania na konto grupowe. Powód? Wtedy np. 10 osób zna hasło do takiego konta. A niech zdarzy się np. sytuacja [tu już fantazjuję], że wyrzuci się kogoś z grupy, a on się obrazi i dajmy na to, że zapomnieliśmy, że on zna hasło i nam skasował wszystkie suby, a my nie mamy ich na kompie. ~Songo, to są inne realia, ansi to nie anfo, na szczęście. Dlaczego na szczęście? Bo tu działa przynajmniej moderacja, i to dosyć sprawnie. jezor

Co do jednego konta grupy na ANSI.. tak ajk napisał Rein.. wspolnie wpadliśmy na ten pomysł - początkowo także u san kazdy na swoim koncie umieszczał napisy. Oczywiście hasła do kona nie mają wszyscy członkowie grupy, tylko pare zaufancyh osob którzy sa w grupie od poczatku, bądź długo.. (jest to mniej niz 10 sobo jezor). Co do przykłądu ktory podał Bodzio - wywalimy kogos z grupy i on zmieni nam hasło itp. zazwyczaj wspolnie ustalamy kto jest w grupie a kto z niej wyleci (pare osob) i zawsze hasło mozna zmienic przed powiadomieniem owej osoby ze została wydalona.
Poza tym u nas wyglada to tak ze na forum w dziale warsztat osoba ktora skonczy pare nad napisami (tłumacz, korekta, ts itp) udostepnia je w okreslonym temacie.. i tam idzie do dalszzej przerobki.. na koncu gotowe napisy sa wwstawiane na forum i dodawane na ansi (ewentualnei jeszce raz całościowo sprawdzane)- wiec jak ktos sie uprze to moze zrobic tak ze do kona grupy mają dostęp np. 3 osoby i tylko one wrzucaja napisy.

Beavis napisał:

Jeszcze jedno... lista grup ASNI nie będzie kalką z ANFO... jak to widzę w ten sposób, że przedstawiciele grup będą zgłaszać się o wpis.

papa

heh.. to ejst wiadome.. bede co jakis czas (bede starał się jak najcześciej) aktualizował spis grup- lecz bede dodawał tylko te ktore zgłoszą się w tym temacie.

I małą prośba do osób ktre będązgłaszać grupy.. Moglibyście te zgłoszenia jakos zaznaczac np

------------------
Nazwa grupy (www) // rekrutacja
------------------

tak zeby to było widoczne i się wyróżniało spośród innych wszystkich postów.

Ostatnio edytowany przez tymek88 (2008-02-26 14:58:35)

#32 2008-02-26 15:32:49

Winged
Użytkownik

Cain napisał:

Szkoda, że o nas zapomnieliście, ale to normalne.

Widzę, że nie pomogło, bo w spisie brak. smile Więc:
Noizy Tribe
Bitelsi

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#33 2008-02-26 15:39:33

Hatake
Użytkownik

Songoku - z teoretycznego punktu widzenia jak najbardziej masz rację. Dla mnie jednak w praktyce się to inaczej sprawdza:D Tyle z gadki. Mam alibi: nawet jak nie Genshiken, to VVV albo Naruto. xD

#34 2008-02-26 15:44:18

Rekid
Użytkownik

To i ja zgłaszam smile : SLF/ nie ma

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#35 2008-02-26 17:23:47

tymek88
Użytkownik

Noizy Tribe, Bitelsi, Stray Life Fansub dodane.

#36 2008-02-26 18:12:31

Hatake
Użytkownik

Jest;) SL razem.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-26 18:13:30)

#37 2008-02-26 19:43:40

Winged
Użytkownik

[URL=http://img225.imageshack.us/my.php?image=bitlesiif7.jpg]bitlesiif7.th.jpg[/URL]

Suuuuper.

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"

#38 2008-02-26 19:51:55

Quithe
Użytkownik

~Winged, to wy coś w ogóle wydajecie?

Dla mnie wydawanie subów pod szyldem AG wszystkich członków mija się z celem. Każdy w grupie wybiera co chce tłumaczyć i nierzadko nie ma to nic wspólnego z upodobaniami reszty członków. Suby dodaje tłumacz, czyli nadzorca projektu. W każdym subie oraz w info o pliku jest podany nasz adres strony. Jak ktoś jest ciekaw, co jeszcze wydaliśmy, to sobie wejdzie i sprawdzi.

No dobra, jak już się tak podajecie, to nas też dopiszcie jezor
Anime Garden www.animegarden.prv.pl //rekrutacja - jak przejdziesz test, wejdziesz jezor

EDIT
Dzięki, za cynk, Winged, już poprawiłem.
O, czyli mamy czekać na coś większego? :>

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-02-26 21:50:17)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#39 2008-02-26 19:56:18

Winged
Użytkownik

Quithe napisał:

~Winged, to wy coś w ogóle wydajecie?

Wydawać nie wydajemy, ale robimy.
I popraw link do AG. ;-)

Ostatnio edytowany przez Winged (2008-02-26 19:57:01)

#40 2008-02-26 20:42:27

tymek88
Użytkownik

Winged napisał:

[URL=http://img225.imageshack.us/my.php?image=bitlesiif7.jpg]bitlesiif7.th.jpg[/URL]

Suuuuper.

?? xD

Sarkazm ?

jesli chodzi o "Klik" to wstawiłęm to zamias podawac link do tematu na ansi w pełnej "nazwie" ^^
Nie macie jakiejs www albo forum (swojego ;>)

Stopka forum

© Animesub.info 2025