#41 2006-03-05 23:08:06

miszas
Użytkownik

Odp: Japońska kultura bycia.

~Zgrzyt a co do tego ma patriotyzm. Choć sam bym tam wyjechał hehe, ale wpierw dobrze by było znać japoński, jednak jak bym miał uczyć się tych wszystkich "drzewek" to mnie bierze załamka deprecha

#42 2006-03-05 23:55:22

detalite
Użytkownik

Całkiem sprytnie, całkiem sprytnie. Kiedyś Polska miała być drugą Japonią, ale można by zrobić z Japonii drugą Polskę hehe. Nie wiem czy wyjdzie im to na dobre ale spróbować zawsze można. Przecież Polacy zapewne mają coś czego Japończycy nie posiadają.

Tu parę linków, do eksperymentów mających na celu polonizację ludności japońskiej szpan:
Uniwersytet Tokijski - Polonistyka
Juwenalia 2004
Juwenalia 2005
Zwracam uwagę na użycie pewnych silnych substancji chemicznych smile_big

Ostatnio edytowany przez detalite (2006-03-06 13:18:59)

Raise the flag of piracy, sing the song of victory
Glorious in battle are we
We've never known defeat, we never will retreat.
We live to hear the cannon roar,
And terror is our sempahore

#43 2006-03-06 00:31:33

bommbel
Użytkownik

hehe dobre smile obserwuje ten watek od poczatku ... ale ostatni post polozyl mnie na lopatki smile po lekturze artykulow z "Gazety klubu polskiego w Japonii" obraz tamtejszego zycia codziennego wydal mi sie jeszcze bardziej szary i przygnebiajacy ... ale po tych fotkach ktore zobaczylem w linkach powyzej usmiech zagoscil na mojej twarzy smile makowiec ... bigos ... zur smile_big ... no i rozrabianie spirytu jezor ci studenci wygladaja na zadowolonych smile_big jestem ciekaw tylko jak japonczyka smakuja nasze potrawy smile

#44 2006-03-06 01:45:26

constans73
Użytkownik

detalite napisał:

Całkiem sprytnie, całkiem sprytnie. Kiedyś Polska miała być drugą Japonią, ale można by zrobić z Japonii drugą Polskę hehe. Nie wiem czy wyjdzie im to na dobre ale spróbować zawsze można. Przecież Polacy zapewne mają coś czego Japończycy nie posiadają.

Tu parę linków, do eksperymentów mających na celu polonizację ludności japońskiej szpan:
Uniwersytet Tokijski - Polonistyka
Juwenalia 2004
Juwenalia 2005
Zwracam uwagę na użycie pewnych silnych substancji chemicznych smile_big

Bardzo dziękuje za te linki, są światne.

#45 2006-03-06 09:12:49

Sir Mavins
Użytkownik

A co ma patriotyzm do chęci wyjazdu do KKW?
Czy jak ktoś wyjechał z PL i mieszka w Nigerii, to jest nigeryjczykiem, czy przypadkiem nie ma obywatelstwa nigeryjskiego.

#46 2006-03-06 09:34:31

miszas
Użytkownik

pierw przez kilka lat ma się zieloną kartę (o ile w Nigerii jest taka możliwość) potem dostaje obywatelstwo, choć nie wiem po co w tym kraju obywatelstwo w USA, Kanadzie, Japonii rozumiem, ale w Nigrrii blee

#47 2006-04-02 16:37:04

constans73
Użytkownik

No i następne linki z serii ciekawostki z i o japoni.

Oto filmik reklamójący napój.

Japanese Magic Tricks

Japanese Robot Dance

#48 2006-04-03 13:13:16

Lain
Użytkownik

ja w ramach tematu proponuje przeczytac "zycie po japonsku" Janiny Rubach-Kuczewskiej...
mysle ze taka pozycja zrobi dobrze ludziom majacym sen o japoni... szczerze mowiac mnie ta ksiazka troche przeraza - niby tyczy sie ona glownie lat 70-80 w japoni, ale z tych czy owych elementow (w tym z anime) wnioskuje ze ta sytuacja sie niewiele zmienila. Nadal istanieja ludzie, ktorzy uwazaja za swoja ziemie obiecana ameryke choc jest to wielki kraj pelen analfabetow i ignorantow, ktory nie jest w stanie zapewnic swoim wlasnym obywalom dobrego zycia, a co dopiero obcokrajowcom... Japonia chociaz jest inna to wezcie pod uwage, ze nawet nie zdajecie sobie sprawy z bariery kulturalnej, ktora przed nami stoi - owszem japonczycy sa mili, ale nie spodziewajcie sie, ze nie spotkacie sie w ich kraju z niechecia do obcokrajowcow bo na swoj wlasny sposob oni i tak nas odrzucaja. I naprawde nie musza przy tym byc w stosunku do Ciebie nie mili... Jesli chcesz tam zyc i pracowac musisz byc przygotowany na specyficzne warunki pracy... i na konkurencje (ilosc japonczykow, ktora boi sie o swoje stanowiska (w tym ludzie z duzym stazem) rosnie i konkurencja jest tam ogromna).

co do zwiazkow to zalezy: kobiety rzeczywiscie czesto dostaja od rodzicow nakaz by opuscic szkole i pojsc do szkoly dla zon (ucza sie tam m.in. parzyc herbate...), ale o ile mi wiadomo japonkom zdarza sie miec ambicje zawodowe, tyle ze bywaja one nieraz ukrucane przez szefow (nie zeby w polsce bylo jakos zupelnie inaczej na calym swiecie uwaza sie kobiety za gorszych pracownikow - bo to my rodzimy dzieci..., ale u nich to ma glebokie korzenie w kulturze i filozofii - same japonki nieraz mowia (pewnie tez dlatego ze wszyscy wokol tak im mowia jezor), ze najwiekszy zaszczyt to opiekowac sie domem i rodzina, ze ten fakt stawia je wyzej niz meza...)
Druga rzecz to uklady w malzenstwie - z pewnoscia to zalezy od malzonkow ale ogolnie przyjete sa pewne rozgraniczenia - zona raczej stoi na uboczu i "nie miesza" sie w zycie towazyskie meza... zreszta co ja bede tutaj pisac przeczytajcie sami powyzsza ksiazke.
Choc sama mam w planach tam pojechac kiedys to uwazam, ze lepiej najpierw wyjechac na jakis czas powiedzmy do pol roku i przekonac sie jak znajdziemy sie w tym kraju - tym bardziej ze to nie jest juz europa, do ktorej jestesmy przyzwyczajeni, a anime, manga oraz filmy japonskie nie sa w stanie nam tego pokazac - co innego patrzec a co innego byc w srodku tego co sie dzieje.

Ostatnio edytowany przez Lain (2006-04-03 13:14:40)

#49 2006-04-03 15:55:55

Naruto9
Użytkownik

Hmm... ja myślę że nie ma takiego anime które by pokazało jak tam naprawdę jest, a jeśli takowe jest to poproszę o tytuły.

#50 2006-04-04 02:43:27

bogasman
Użytkownik

Hmm dobrze mówisz Lain, warto najpierw wyjechać na standardowe 3 miesiące i poobcować z kulturą. Japończycy są mili hmmm, a jak ja dobrze pamiętam to ktoś tam powiedział ("Shogun"?), że Japończycy mają 3 twarze i 5 serc (a może na odwrót oczkod ) Jakkolwiek trzeba uważać, żeby nie ulec "modzie" na Japonię. Japonia też ma swoje wady, a z mojego słyszenia, od ludzi którzy tam byli dłużej niż 3 miesiące wynika, iż Japończycy bynajmniej nie są najszczęśliwszym narodem i mają ku temu powody. Aha, panowie wyjeżdżający do Japonii, ja bym Wam radził najpierw się zaprawić w pracy po 12/16 godzin na dobę oczkod tam nie ma, że "boli" a obcokrajowiec bynajmniej nie będzie traktowany lepiej przez szefa, jeszcze mu gorzej będzie bo się "wyróżnia". Jeśli niektórzy jeszcze nie wiedzą, to w Japonii nie ma czegoś takiego jak "indywidualizm", jest praca grupowa i właśnie grupa stanowi ponad jednostką, a zachodni "indywidualizm" jest jak sądzę, najczęstszym powodem nieudanej asymilacji do warunków japońskich. No i warto przeczytać parę książek i posłuchać relacji "na żywo" od ludzi, którzy już wrócili oczkod Warto też, moim zdaniem, przeczytać parę książek, jak wcześniej wspomniana, Janiny Kuczewskiej "Życie po japońsku", "Bezsenność w Tokio" Marcina Bruczkowskiego i co współcześniejsze książki.

Ostatnio edytowany przez bogasman (2006-04-04 02:45:20)

#51 2006-04-15 14:58:56

constans73
Użytkownik

I jak zwykle, jak coś znajde ciekawego, związanego z powyzszym tematem ,to podaje.

oto dwa linki:

1. Przygody Eweliny w Japonii

2. Estiej w kraju kwitnącej wiśni

Pozdrowienia i duzo powodzenia.

#52 2006-04-23 21:04:11

constans73
Użytkownik

Nastepny link ..........
i pytanie jak oni to robią, że pociągi takie ponktualne.

Japonia nasz raju anime

#53 2006-05-13 09:25:23

B4RT3K
Użytkownik

Jakiś reportaż o Kioto, a tu zdjęcia

#54 2006-05-13 11:02:44

vgobi
Użytkownik

http://relaz.o2.pl/magazyn-artykul.php?id=571

Artykuł "Japońskie Lolitki"

#55 2006-05-13 13:20:52

Bekon
Użytkownik

bommbel napisał:

hehe dobre smile obserwuje ten watek od poczatku ... ale ostatni post polozyl mnie na lopatki smile po lekturze artykulow z "Gazety klubu polskiego w Japonii" obraz tamtejszego zycia codziennego wydal mi sie jeszcze bardziej szary i przygnebiajacy ... ale po tych fotkach ktore zobaczylem w linkach powyzej usmiech zagoscil na mojej twarzy smile makowiec ... bigos ... zur smile_big ... no i rozrabianie spirytu jezor ci studenci wygladaja na zadowolonych smile_big jestem ciekaw tylko jak japonczyka smakuja nasze potrawy smile

Jeżeli o to chodzi to kiedyś w Kawaii byla o tym mowa. Chodziło o to, że pewien Japoński student wracając do kraju nakupił sobie właśnie żuru w torebkach.;) Więc pewnie smakuje, a  spirytu nie kupował smile_lol...

#56 2006-05-13 15:34:23

shifan
Użytkownik

No cóż jestem chyba inna, bo Japończycy bardzo mi się podobają:) Lubię niższych mężczyzn

#57 2006-05-13 23:09:46

Obiwanshinobi
Użytkownik

bogasman napisał:

Warto też, moim zdaniem, przeczytać parę książek, jak wcześniej wspomniana, Janiny Kuczewskiej "Życie po japońsku", "Bezsenność w Tokio" Marcina Bruczkowskiego i co współcześniejsze książki.

Otóż to warto przeczytać PARĘ (co najmniej) książek, bo różnice w percepcji Japonii i japońskości dzielące ludzi niosą najwięcej informacji. Nawet tę "Bezsenność...", chociaż autor wydał mi się koncertowym bucem. Nie znam człowieka, ale tak się przedstawia na kartach własnej (bądź co bądź - autobiograficznej) prozy. A teraz kończę "Japonię utraconą". Tu mała ciekawostka: rzecz napisał beznadziejny japonofil, w dodatku amerykanin, w języku japońskim. Pierwotnie opublikowano to w Japonii - był z tego pewien szumek i debata narodowa. Otóż wydaje mi się, że odcinek z Holendrem anime Samurai Champloo jest nie tylko satyrą na zachodnich japonofilów, ale też nawiązuje do "Japonii utraconej" i jej autora. Dlaczego, to już sami sobie sprawdźcie.

#58 2006-05-31 19:10:20

Satanael
Użytkownik

http://kafeteria.pl/namarginesie/obiekt.php?id_t=251 <- Bardzo ciekawy artykulik o Japońskich małżeństwach. Ja bym chyba tak nie potrafił :|

Ostatnio edytowany przez Satanael (2006-05-31 19:11:24)

#59 2006-07-07 14:36:01

constans73
Użytkownik

Coś z dziedziny Jańskiej codziennej estetyki i prostoty razem wzięte'
Jabym powiedział SUWOJJJ!!!
>..........................................>

Ostatnio edytowany przez constans73 (2006-07-07 14:37:31)

#60 2006-07-07 15:44:20

Atem
Użytkownik

heh niezłe , ale widziałem to już miesiąc temu choć wersja którą widziałem była nieco inna :]

Stopka forum

© Animesub.info 2025