Nie jesteś zalogowany.
Szukam informacji o japońskim odpowiedniku wampira.
Chodzi o kobietę pijącą krew i żyjącą wiecznie.
Kiedyś się na niego natknołem (w internecie oczywiście), ale teraz nic nie moge znaleść.
Z góry dzięki.
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-11-03 12:09:03)
Może Onibaba?
Może Onibaba?
Możllowe ale o niej też nic nie moge znaleść.
Po za jednym filmem z 1964 roku. W jego recenzji (na filmweb) nie znalazłem nawet wzmianki o wampiryźmie.:(
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-11-03 18:13:54)
Sir_Ace napisał:Może Onibaba?
Możllowe ale o niej też nic nie moge znaleść.
Po za jednym filmem z 1964 roku. W jego recenzji (na filmweb) nie znalazłem nawet wzmianki o wampiryźmie.:(
Wampiryzmie...
Moja propozycja to Shuten-dōji.
[EDIT] Czy to kobieta to nie wiem.
Ostatnio edytowany przez Winged (2007-11-03 18:31:34)
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Onibaba to nie jest przypadkiem piekielna babcia lub cos w tym stylu?
moze chioba-sama...czy jak tam to sie pisało
moze chioba-sama...czy jak tam to sie pisało
nom naruto pewnie w twoim mniemaniu jest odpowiednikiem alucarda
Polski tytuł Onibaba to Kobieta-diabeł.
Nie chodzi mi o postaci z a&m, tylko legend.
Możecie podać jakiś link, chce wiedzieć czy to to o czy myśle.
Powodzenia, zdradzę ci tajemnicę, że raczej nie znajdziesz w pełni tego, co szukasz ^^
Z tego co się orientuję, to nie ma w japońskiej mitologi, legendach typowych wampirów... Najbliższe co zdołasz znaleźć, to demony wysysające energię życiową.
BTW: Niech zgadnę temat na ustną maturkę?
Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-11-03 20:17:22)
No to co to było? W takim razie polecisz jakąś dobrą książkę/stronę o mitologii japońskiej?
Maturke to ja już zrobiłem kilka lat temu .
Często zbieram ciekawostki historyczno-kulturowe ze świata. Teraz padło na wampiry. Zapaznałem się już z historią Vladi III Drakuli (hospodar Wołoszczyzny), Elżbiety Batory (księżna Siedmiogrodu), wąpierzem i strzygą (Polska), upiorem (Ruś) i Pontianak (Malezja, nie mylić z Matianak).
Teraz szukam informacji o jego japońskim odpowiedniku.
[edit]Książke już sobie upatrzyłem, ale jak ktoś zna coś ciekawego to niech poda.
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-11-03 22:50:54)
Vladi III Drakuli (hospodar Wołoszczyzny),
Jeśli mamy być dokładni to powinineneś napisać Vlada Tepesa Drakuli(bo "III" rzadko sie używa kiedy jest przydomek xD a przydomek to nie byle jaki xD nie każdemu sie daje do nazwiska "palownik"). I nie interesowałbym sie vladkiem jeśli chodzi o wampiry bo on nie wiele miał z tym wspólnego:)
Jeśli chodzi o wampiryzm w japonii... to kiedyś w Otaku był dość obszerny artykuł o wampirach.
Możesz szukac też pod hasłem kyuuketsuki co(jeśli uważnie szukałeś;P) oznacza coś(zazwyczaj zwierze) co pije krew a wg legend oznacza to mniej wiecej japonski odpowiednik wampira;P jeśli skorzystasz z translatora to mozesz szukać też pod banpaia lub vanpaia:P(czyli okreslenie wampira zapożyczone z języka angielskiego;P)
Ostatnio edytowany przez khadzad (2007-11-03 23:05:52)
Znalazłem właśnie informację że Kappa, czyli złośliwy wodny demon na rysunku wyglądający jak ropucha z żółwią skorupą na plecach, miał wypijać krew i wyjadać wnętrzności, a także wysycać energię życiową przez odbyt . Oraz topić dzieci, gwałcić kobiety i ubustwiać ogórki, a zaprzyjaźniony Kappa miał pomagać w nawadnianiu pól, był zapalonym graczem w shogi i dobrym przyjacielem. Jest tu wzmianka o wampiryźmie ale to jeszcze nie to, bo przecież szukam kobiety.
Dalej poszukam jutro.
Ţepeş oznacza Pałownik masz zupełną rację. Używam oznaczeń liczbowych żeby odróżnić go od jego ojca po którym odziedziczył przydomek Drakul (ojciec miał przydomek Drakul nie Drakula jak syn).
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-11-04 00:30:29)
Jak na mój gust chodzi Ci o Yashe...
Yasha w japońskiej mitologii jest wampirzycą-nietoperzem, który odrodził się z powodu swojego gniewu. Nie pamiętam więcej na ten temat bo już bardzooo dawno sie kręciłem wokół tego tematu =]
może to będzie jakaś wskazówka =]
powodzenia...
Znów dane które znajduje są bardzo skromne.
Jest tu wzmianka o wampiryźmie ale to jeszcze nie to, bo przecież szukam kobiety.
Dalej poszukam jutro.
Kappa z Nagasarete Airantou była kobietą
A tak na serio to proponuje poszukać po portalach internetowych, np paranormalium.net albo pl i dalej po linkach.
jeśli już coś znajdziesz to daj w tym temacie bo sam jestem ciekaw jak to jest z tymi wampirami
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Szukam zwłaszcza na stronach
http://dhost.info/myth/japan.htm
http://wapedia.mobi/pl/Kategoria:Mitologia_japońska
I wikipedia ale tam jest wszystko po angielsku.
(Chociaż ostatnio z braku czasu musiałem zrobić przerwe. Ale zamierzam szukać dalej. )
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-11-08 22:04:23)
Nie wiem na ile kolega zna angielski, ale wpadłam na taką stronkę, gdzie może i niewiele jest o japońskich legendach dotyczących wampirów, ale są za to zebrane charakterystyki praktycznie z całego świata.
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
jeżeli oglądałeś Vampire Princess Miyu to już znasz odpowiedź
Temat o jap wampirach prawie wyczerpany,ale skoro nie tylko jap "wampiry" cie interesuja : http://www.paranormalium.pl/artykul.php?id=415