Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2
LOL. Powiem jedno. Ten człowiek jest niereformowalny. Wypisuje bzdury takie, że głowa mała. TMP ma to do siebie, że. np. napisy w ass pojawią się w 0:23:45 [min/sek/setne], a TMP w 0:23. Dla mnie to jest duża różnica. I wyświetlają się Bóg wie jak długo, już po zakończeniu kwestii mówionej, a to denerwuje. Mamy przypisy. I to powiedzmy 10 albo 20 w jednym odcinku. Ass jest do tego idealne. Wstawiasz notkę u góry ekranu i po sprawie. Mówi kilka postaci na raz, z tym, że jedna zaczyna mówić wcześniej, druga odrobinę później. Użyjesz do tego ass, dasz np. inny kolor. Wszystko staje się jasne i czytelne. W scenie masz tabliczkę na przystanku autobusowym pochyloną pod katem 35 stopni. Dzięki ass twoje napisy mogą wyglądać tak, jakby naprawdę znajdowały się na tej tabliczce, a nie były wczytywane. Kąt, nachylenie napisów, żaden to problem. W anime użyto sporej czcionki, napisy są angielskie, zamiast wczytać sobie zwykłe txt i mieć zakrytą połowę ekranu, w ass tak dobierzesz czcionkę, lub dasz czarne tło, że zakryjesz napisy angielskie.
Taka postawa skłania mnie do iście morderczego planu, żeby wszyscy tłumacze robiący w ass albo srt nie dodawali innych formatów. Gwarantuję, że osoby ściągające suby w mig nauczyłyby się konwertowania subów albo obsługi tych formatów. Zatwardzialcy może sami zaczęliby tłumaczyć
co do tego 23;45 a 23 sprawdź jak to zadziała po dokonaniu korekty w editsubie wydaje mi się całkiem poważnie że tam jest opcja przesuń napisy względem filmu o 0.0 sekundy co daje dokładność 23,45 a 23,40 lub 23,50 więc nie ma praktycznie różnicy
hmm ten argument z ustawianiem napisów pod kątem jest dobry i ten że możesz dodać coś u góry ekranu wcześniej nikt tego nie podał, ale z tym że tmp zakryje Ci pół ekranu się nie zgodzę, bardzo łatwo można pozbyć się napisów angielskich zakrywając je napisami polskimi z tmp z tłem tak samo jak chcesz to zrobić w ass
przyjąłem że to może oznaczać że ass ma inne możliwości niż tmp ale to kwestia tego że ass jest właściwie formatem czasowym nie klatkowym, więc te powody świadczą na niekorzyść klatkowego
pierwsze dwa dobre argumenty za ass, teraz przydałoby się tylko żeby więcej odtwarzaczy je obsługiwało bo to jest ich duży minus
Przestań się ośmieszać, bubu...
bubu napisał:a teraz szczerze mi odpowiedz tu na forum gdzie wypisałem bzdurę w tym wątku
Wszystko to bzdury, aż szkoda cytować.
nie musisz cytować wystarczy że podasz czemu to są bzdury
lb333 napisał:Przestań się ośmieszać, bubu...
bubu napisał:a teraz szczerze mi odpowiedz tu na forum gdzie wypisałem bzdurę w tym wątku
Wszystko to bzdury, aż szkoda cytować.
nie musisz cytować wystarczy że podasz czemu to są bzdury
Tylko, o których bzdurach mam powiedzieć? Bo jest ich za dużo. O tym, że manga to komiks? Czy o tym, że jak przesuniesz napisy TMP w subedicie, to Ci się może jedna linia będzie zgadzać, ale następna już nie (a i tak nie uzyskasz większej dokładności niż 1/1s)?
PS. Hatake obalił już wszystkie Twoje argumenty...
Ostatnio edytowany przez lb333 (2007-08-16 10:38:51)
Hatake napisał:1. od kiedy manga to plik odpalany jako video xD
a od kiedy anime to manga? większość tego co tu tłumaczycie i wrzucacie w sieci istnieje w formie plików videoa od kiedy anime to manga? większość tego co tu tłumaczycie i wrzucacie w sieci istnieje w formie plików video
I to Bodzio, według ciebie, nie potrafi czytać ze zrozumieniem?
Hatake napisał:3. 1/10 sekundy ma MPL2, TMP ma 1/1 czyli słabo.
tmp przy dopasowaniu w subedicie ma 1/10 sekundy wystarczająco
Skoro i tak musisz dopasowywać, to nie łatwiej ci ściągnąć normalne napisy w normalnym formacie?
90% osób ściągających stąd napisy używa tych trzech wymienionych przez ciebie
NIE NIE PISZĘ O SPOŁECZNOŚCI FORUM ALE O OSOBACH POBIERAJĄCYCH NAPISY (NP BLEACH MA KILKA TYSIĘCY POBRAŃ NA ODCINEK ---> NIE POWIESZ MI ŻE TYLE OSÓB JEST NA FORUM ZAREJESTROWANYCH)
I co w związku z tym? Chcesz powiedzieć, że skoro 90% userów nie zna się (tak jak ty), to suberzy mają specjalnie dla nich cofać się i bawić z dinozaurami?
dodatkowo klatkowe powodują problem gdy posiada się wersję z inną ilością klatek
Ten problem rozwiązuje się trzema kliknięciami, a zajmuje to mniej więcej tyle czasu, co twoje śmieszne czasówki w tmp.
dodatkowo nikt zupełnie nie uwzględnia napisów dla rmvb,
Bo są do bani, IMO.
jakość wielu dobrze przekonwertowanych plików rmvb jest taka sama jak avi z których powstały a w dodatku ważą mniej, więc myślę że to może być przyszłość, ale niestety klatkowe napisy się na nich kompletnie wykrzaczają
Lol, ty gadasz o przyszłości, panie "Kocham dinozaury"?
nie chodzi mi w tym wątku o odsyłanie mnie do faq żebym się nauczył robić konwersję ale o odpowiedź jakie plusy kryją w sobie formaty klatkowe i ass
Przecież podano ci już linki opisujące wszystkie wady i zalety poszczególnych formatów.
co mam sobie poszukać w googlach? możesz podać hasło? bo nie zrozumiałem
Wpisz np. "używanie google" albo "wpływ wkurwiania użytkowników forów bezsensowną dyskusją na szybkość wyłapania bana".
hmm dlatego są posty na tym forum że osoby się tym zajmujące mają problemy, nie mówiąc o osobach które nie potrafią się tu odezwać bo trzeba by zarejestrować się na forum a one tylko anonimowo ściągają napisy jakie są, jak nie pasują lub ich nie ma to dają sobie spokój, bardzo mało osób nie zajmujących się tłumaczeniem i korektami jest na tym forum
Bądź tak łaskaw i pisz po polsku jak my, bo naprawdę ciężko cię zrozumieć.
nie marudzę tylko zapytałem o plusy innych formatów, jak narazie jedynym który mógłby być za takowy uznany jest większa dokładność formatu klatkowego i tyle ale robi więcej problemów z różnymi wersjami
Przecież dostałeś już linki, człowieku...
hmm czemu porównałeś tmp do malucha?? nie podałeś ŻADNEGO POWODU
nie wszystko co stare jest złe, wyobraź sobie że masz 40 letnie Fordy Fairlane i Chevrolety zwłaszcza modele Bel Air oraz Impala
pewnie nie masz pojecia ale te 40 samochody są wręcz poszukiwane w tej chwili, robiąc furorę np w stanach czy meksyku, gdzie jest ich ogrom zarówno nie używanych jak i używanych, w dodatkowo jest mnóstwo specjalistów którzy przez 40 lat nauczyli się o nich wszystkiego
nie zamieniłbym takiego 40 letniego samochodu na jakiś nowy model bo normalnie nie opłacałoby się to
szczególnie gdy osiągi nowego i starego różnią się tak nieznacznie, a ponadto nowy sprawia problemy w miejscach gdzie stary radzi sobie bez problemu
aaa
telefon sprzed 6 lat to nie telefon wielkości cegły. 6 lat temu był rok 2001 czyli już ten wiek który mamy obecnieporównania zupełnie nie trafione format tmp nie różni się od klatkowego o tyle, a wręcz przeciwnie
Lol. Porównał je ze sobą, bo oba są badziewne, a ty nagle wyskoczyłeś z Chevroletami. TMP może być co najwyżej wspomnianym Maluchem, o ile nie hulajnogą.
hmm prosiłem nie odnoszenie mnie do faq tylko podanie argumentów, zajmujesz się tłumaczeniem? z takim zrozumieniem tekstu czytanego?
Ależ dlaczego nie mielibyśmy odsyłać cię do FAQ? Przecież w ten sposób zawyżamy nieco twój poziom i zakładamy, że umiesz czytać tak profesjonalnie napisane teksty. Poza tym po to FAQ powstało, żeby userzy nie musieli męczyć się z setnym z kolei trollem, zadającym wciąż te same pytania, mimo otrzymania odpowiedzi.
wezmę się za poczytanie tego jak tylko ktokolwiek poda mi rozsądny powód
O fak, dałbym ci za to bana. Piszesz tu wprost, że nie przeczytasz FAQ i nie przestaniesz nam truć dupy, dopóki ktoś nie poda ci pełnej odpowiedzi i wejście do FAQ stanie się zbędnym.
niestety nie chodzi o lenistwo ale o brak czasu, normalnie często pracuję nawet w niedzielę, więc sry nie bardzo mogę zajmować się czymś co w nie przyniesie żadnego rezultatu (chodzi mi o konwersje)
Za przeproszeniem, kij nas obchodzi twój brak czasu. Więcej go tracisz wypisując tu te bzdury niż wpisując pewną frazę w Google. Poza tym my też nie możemy zajmować się czymś, co nie przyniesie żadnego rezultatu (pouczanie cię, tłumaczenie ci czegokolwiek).
naprawdę tmp sprawdzał się idealnie nigdy nie widziałem żeby ktoś narzekał na tmp,
Z jakiej wsi jesteś?
przyjąłem że to może oznaczać że ass ma inne możliwości niż tmp ale to kwestia tego że ass jest właściwie formatem czasowym nie klatkowym
Czyli tmp jest klatkowy?
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-08-16 10:47:37)
"Skazany na zajebistość"
bubu napisał:Hatake napisał:1. od kiedy manga to plik odpalany jako video xD
a od kiedy anime to manga? większość tego co tu tłumaczycie i wrzucacie w sieci istnieje w formie plików videoa od kiedy anime to manga? większość tego co tu tłumaczycie i wrzucacie w sieci istnieje w formie plików video
I to Bodzio, według ciebie, nie potrafi czytać ze zrozumieniem?
bubu napisał:Hatake napisał:3. 1/10 sekundy ma MPL2, TMP ma 1/1 czyli słabo.
tmp przy dopasowaniu w subedicie ma 1/10 sekundy wystarczająco
Skoro i tak musisz dopasowywać, to nie łatwiej ci ściągnąć normalne napisy w normalnym formacie?
bubu napisał:90% osób ściągających stąd napisy używa tych trzech wymienionych przez ciebie
NIE NIE PISZĘ O SPOŁECZNOŚCI FORUM ALE O OSOBACH POBIERAJĄCYCH NAPISY (NP BLEACH MA KILKA TYSIĘCY POBRAŃ NA ODCINEK ---> NIE POWIESZ MI ŻE TYLE OSÓB JEST NA FORUM ZAREJESTROWANYCH)I co w związku z tym? Chcesz powiedzieć, że skoro 90% userów nie zna się (tak jak ty), to suberzy mają specjalnie dla nich cofać się i bawić z dinozaurami?
bubu napisał:dodatkowo klatkowe powodują problem gdy posiada się wersję z inną ilością klatek
Ten problem rozwiązuje się trzema kliknięciami, a zajmuje to mniej więcej tyle czasu, co twoje śmieszne czasówki w tmp.
bubu napisał:dodatkowo nikt zupełnie nie uwzględnia napisów dla rmvb,
Bo są do bani, IMO.
bubu napisał:jakość wielu dobrze przekonwertowanych plików rmvb jest taka sama jak avi z których powstały a w dodatku ważą mniej, więc myślę że to może być przyszłość, ale niestety klatkowe napisy się na nich kompletnie wykrzaczają
Lol, ty gadasz o przyszłości, panie "Kocham dinozaury"?
bubu napisał:nie chodzi mi w tym wątku o odsyłanie mnie do faq żebym się nauczył robić konwersję ale o odpowiedź jakie plusy kryją w sobie formaty klatkowe i ass
Przecież podano ci już linki opisujące wszystkie wady i zalety poszczególnych formatów.
bubu napisał:co mam sobie poszukać w googlach? możesz podać hasło? bo nie zrozumiałem
Wpisz np. "używanie google" albo "wpływ wkurwiania użytkowników forów bezsensowną dyskusją na szybkość wyłapania bana".
bubu napisał:hmm dlatego są posty na tym forum że osoby się tym zajmujące mają problemy, nie mówiąc o osobach które nie potrafią się tu odezwać bo trzeba by zarejestrować się na forum a one tylko anonimowo ściągają napisy jakie są, jak nie pasują lub ich nie ma to dają sobie spokój, bardzo mało osób nie zajmujących się tłumaczeniem i korektami jest na tym forum
Bądź tak łaskaw i pisz po polsku jak my, bo naprawdę ciężko cię zrozumieć.
bubu napisał:nie marudzę tylko zapytałem o plusy innych formatów, jak narazie jedynym który mógłby być za takowy uznany jest większa dokładność formatu klatkowego i tyle ale robi więcej problemów z różnymi wersjami
Przecież dostałeś już linki, człowieku...
bubu napisał:hmm czemu porównałeś tmp do malucha?? nie podałeś ŻADNEGO POWODU
nie wszystko co stare jest złe, wyobraź sobie że masz 40 letnie Fordy Fairlane i Chevrolety zwłaszcza modele Bel Air oraz Impala
pewnie nie masz pojecia ale te 40 samochody są wręcz poszukiwane w tej chwili, robiąc furorę np w stanach czy meksyku, gdzie jest ich ogrom zarówno nie używanych jak i używanych, w dodatkowo jest mnóstwo specjalistów którzy przez 40 lat nauczyli się o nich wszystkiego
nie zamieniłbym takiego 40 letniego samochodu na jakiś nowy model bo normalnie nie opłacałoby się to
szczególnie gdy osiągi nowego i starego różnią się tak nieznacznie, a ponadto nowy sprawia problemy w miejscach gdzie stary radzi sobie bez problemu
aaa
telefon sprzed 6 lat to nie telefon wielkości cegły. 6 lat temu był rok 2001 czyli już ten wiek który mamy obecnieporównania zupełnie nie trafione format tmp nie różni się od klatkowego o tyle, a wręcz przeciwnie
Lol. Porównał je ze sobą, bo oba są badziewne, a ty nagle wyskoczyłeś z Chevroletami. TMP może być co najwyżej wspomnianym Maluchem, o ile nie hulajnogą.
bubu napisał:hmm prosiłem nie odnoszenie mnie do faq tylko podanie argumentów, zajmujesz się tłumaczeniem? z takim zrozumieniem tekstu czytanego?
Ależ dlaczego nie mielibyśmy odsyłać cię do FAQ? Przecież w ten sposób zawyżamy nieco twój poziom i zakładamy, że umiesz czytać tak profesjonalnie napisane teksty. Poza tym po to FAQ powstało, żeby userzy nie musieli męczyć się z setnym z kolei trollem, zadającym wciąż te same pytania, mimo otrzymania odpowiedzi.
bubu napisał:wezmę się za poczytanie tego jak tylko ktokolwiek poda mi rozsądny powód
O fak, dałbym ci za to bana. Piszesz tu wprost, że nie przeczytasz FAQ i nie przestaniesz nam truć dupy, dopóki ktoś nie poda ci pełnej odpowiedzi i wejście do FAQ stanie się zbędnym.
bubu napisał:niestety nie chodzi o lenistwo ale o brak czasu, normalnie często pracuję nawet w niedzielę, więc sry nie bardzo mogę zajmować się czymś co w nie przyniesie żadnego rezultatu (chodzi mi o konwersje)
Za przeproszeniem, kij nas obchodzi twój brak czasu. Więcej go tracisz wypisując tu te bzdury niż wpisując pewną frazę w Google. Poza tym my też nie możemy zajmować się czymś, co nie przyniesie żadnego rezultatu (pouczanie cię, tłumaczenie ci czegokolwiek).
bubu napisał:naprawdę tmp sprawdzał się idealnie nigdy nie widziałem żeby ktoś narzekał na tmp,
Z jakiej wsi jesteś?
bubu napisał:przyjąłem że to może oznaczać że ass ma inne możliwości niż tmp ale to kwestia tego że ass jest właściwie formatem czasowym nie klatkowym
Czyli tmp jest klatkowy?
ucinasz moje cytaty w takich miejscach żeby pasowało do twojego zdania^^
dobre
ponadto w faq jest sposób konwersji jednego formatu do drugiego a nie są opisane plusy i minusy, w ogóle wiesz gdzie jest faq? bo zdaje mi się że nie zaglądałeś tam nigdy a próbujesz mi coś powiedzieć,
czemu chcesz porównywać tmp do hulajnogi czy malucha? tylko dlatego że jest stary?
przecież jest sprawny
dodatkowo prosiłem o tłumaczenie anime nie mangi a ktoś tam wyskoczył z mangą nie ja...
a ty się próbujesz do tego przyczepić tak jakbym to ja się nie znał...
osoby które mówiły sprawdź w google nie odpowiedziały co mam tam sprawdzić?
naprawdę nie chodziło mi o to że nie umiem sobie przekonwertować napisów tylko chciałem poznać plusy i minusy formatów klatkowego i czasowego i ass
próbujesz być agresywnym ale nie bardzo Ci wychodzi, bo czepiasz się mnie za to że chciałem zapytać fachowców o argumenty ale jak narazie dostałem je tylko od dwóch osób pomimo już kilkudziesięciu odpowiedzi na moje wszystkie wątki...
Przecież ja już podałem linka do miejsca gdzie opisano plusy i minusy wszystkich formatów. Zajrzyj do mojego pierwszego posta i kilknij na drugi link.
ucinasz moje cytaty w takich miejscach żeby pasowało do twojego zdania^^
To chyba logiczne, prawda? Mam ścinać w losowo wybranych momentach i podawać argumenty? Ty za to mojego posta nie ściąłeś w ogóle.
ponadto w faq jest sposób konwersji jednego formatu do drugiego a nie są opisane plusy i minusy, w ogóle wiesz gdzie jest faq? bo zdaje mi się że nie zaglądałeś tam nigdy a próbujesz mi coś powiedzieć,
Ty naprawdę tam byłeś? Masz tam linki do "Podręcznika Fansubbera", a w nim specyfikację najpopularniejszych formatów. Kliknięcie w jeden odnośnik przekracza twoje możliwości?
czemu chcesz porównywać tmp do hulajnogi czy malucha? tylko dlatego że jest stary?
przecież jest sprawny
Hulajnoga - mało możliwości
Maluch - brak wygody i tragedia wizualna
Poza tym stwierdzenie, że jest sprawny jest, IMO, do bani. Nesy czy Commodore też były sprawne, w końcu odtwarzały cartridge.
dodatkowo prosiłem o tłumaczenie anime nie mangi a ktoś tam wyskoczył z mangą nie ja...
a ty się próbujesz do tego przyczepić tak jakbym to ja się nie znał...
moim zdaniem format czasowy dla osób nie zajmujących się tłumaczeniem bajek/anime/mang/ogólnie filmów jest bez żadnego minusa
Jeszcze masz jakieś pytania?
osoby które mówiły sprawdź w google nie odpowiedziały co mam tam sprawdzić?
Ja ci napisałem co masz wpisać Ewentualnie możesz wpisać także "specyfikacja formatów napisów"
naprawdę nie chodziło mi o to że nie umiem sobie przekonwertować napisów tylko chciałem poznać plusy i minusy formatów klatkowego i czasowego i ass
Olaboga... Dostałeś już linki, jesteś ślepy, czy po prostu nie umiesz ich otworzyć?
próbujesz być agresywnym ale nie bardzo Ci wychodzi, bo czepiasz się mnie za to że chciałem zapytać fachowców o argumenty ale jak narazie dostałem je tylko od dwóch osób pomimo już kilkudziesięciu odpowiedzi na moje wszystkie wątki...
Hopeless... nie mam nic więcej do powiedzenia...
"Skazany na zajebistość"
[cytuj=bubu]czemu przyjemniej się czyta?? napis pojawiający sie w 24 sekundzie bajki a w 24,50 sekundzie pojawia się dla nas praktycznie w tym samym momencie to jest 50 setnych sekundy maksimum różnicy, naprawdę nie zauważalne gdyby miał się pojawiać po 24,50 można go w tmp zrobić na 25 sekundę więc 50 setnych to maksimum, dodatkowo używając subedita dany napis można przesunąć w tmp o 1/10 więc dokładność mniej niż 1/10 np: 24,50 a 24,55 jest totalnie niezauważalna [/quote]
mi chodziło o inne rzeczy typu kolory czcionki itd
[cytuj=bubu]dodatkowo nikt zupełnie nie uwzględnia napisów dla rmvb,[/quote]
nic nawet nie wspominaj o tym formacie. To format dla ynteligentych bo wydaje im sie ze jak film ma ta sama rozdzialke co avi to napewno jest rownie dobry a przy okazxji zajmuje 100000x mniej. rmvb to format przeznaczony przede wszystkim do streamu i tego już nie trawie jak ktos pisze przy filmie rmvb "JAKOŚĆ BARDZO DOBRA!!!!!!" kiedy ja już widze przy miniaturce z imageshack tysiąc niedoskonalosci nie ostry obraz kratki zaiast obrazu.
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
[cytuj]bubu napisał(a):
dodatkowo nikt zupełnie nie uwzględnia napisów dla rmvb,[/quote]
Bo nikt go nie traktuje jak format warty uwagi i wcale się nie dziwię. To crap.
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
O Matko!
Dawno nie czytałem takiego steku bzdur od czasu ostatniej wypowiedzi naszej publicznej kaczki klonowanej.
Myślę, że już wszystkim poprawił się humor.
Wystarczy tego dobrego. Szkoda bazy, szkoda cierpliwości i szkoda nawet prądu na takich ludzi.
Wątek zamykam.
Hatake napisał:1. od kiedy manga to plik odpalany jako video xD
2. ale wszyscy to wiedzą xD (jedynie skrajne przypadki nie)a od kiedy anime to manga? większość tego co tu tłumaczycie i wrzucacie w sieci istnieje w formie plików video
a co ma pierdnik co wiatraka?
aha, lool, czyli *.ass to video @____@
Hatake napisał:3. 1/10 sekundy ma MPL2, TMP ma 1/1 czyli słabo.
4. www.google.pl <- i wszystko jasnetmp przy dopasowaniu w subedicie ma 1/10 sekundy wystarczająco
google po co to?
TMP jest 1/1 !!! mam to jeszcze ci na czole wyryć, jak jakiemuś niewolnikowi z Afryki? (biedacy)
Hatake napisał:5. dvd łapie czasowy srt i klatkowy mdvd, mpl2 nie wiem, tmp też łapie, ale niby nie do końca, ass nie, bo rozwój napisów kin domowych i stacjonarnych dvd zatrzymał się na srt... chyba, że coś zrobią w tym kierunku.
6. każdy normalny player odpali ci klatkowe @_@ nawet się nie przyznawaj, że dalej używasz Best/All/VPlayera...
7. co to jest plik dvd?90% osób ściągających stąd napisy używa tych trzech wymienionych przez ciebie
NIE NIE PISZĘ O SPOŁECZNOŚCI FORUM ALE O OSOBACH POBIERAJĄCYCH NAPISY (NP BLEACH MA KILKA TYSIĘCY POBRAŃ NA ODCINEK ---> NIE POWIESZ MI ŻE TYLE OSÓB JEST NA FORUM ZAREJESTROWANYCH)
plik dvd = vob+dts
nie mówię że nie odpali mi klatkowych, tyle że ich dokładność jest 1/25 przy dokładności poprawek w tmp 1/10 (za pomocą subedita) więc jest nie zauważalna różnica, dodatkowo klatkowe powodują problem gdy posiada się wersję z inną ilością klatek
No i co z tego, że pobiera? Ja robiłem do naruto, to robiłem we wszystkich możliwych formatach, żeby tylko dali mi spokój. A co to? Za FAQ płacić trzeba, żeby przeczytać?
voby... to mów po ludzku człowieku
dokładność klatkowych jest taka, jaki fps ma dany plik video... jeśli masz 24 klatki, to masz 1/24, jeśli masz 120, to masz 1/120... sprawia problem? FAQ? przeczytać, konwert 2 sekundy i mamy? istny Edison ze mnie, co?
Hatake napisał:8. bo czasowy jest na czas a nie na klatki.
lol no właśnie
A sam to napisałeś. xD
Hatake napisał:9.
bubu napisał:można z nimi zrobić choćby w allplayerze
a jednak... co do sekundy nie jest dokładnie, klatkowe obsłużysz tak samo szybko.
10. lol inteligentne napisy? to już słyszałem o inteligentnym proszku, ale napisach?! @_@ to ściągaj takie, gdzie jest normalny timing... w następnych wierszach? to jakaś kijowa ta opcja...hmm nie widziałeś to kto powinien sobie ściągnąć odpowiednie kodeki?? dokładność w subedicie wynosi 1/10 sekundy --> wystarczająco
często nie ma normalnego timingu, a pobrane napisy są jedynymi
dodatkowo nikt zupełnie nie uwzględnia napisów dla rmvb, jakość wielu dobrze przekonwertowanych plików rmvb jest taka sama jak avi z których powstały a w dodatku ważą mniej, więc myślę że to może być przyszłość, ale niestety klatkowe napisy się na nich kompletnie wykrzaczają
Przyszłością jest HD, AVC i te sprawy, Real Media również jest całkiem dobry, ale ma jedną wadę: wiesz czemu masz taki ładny obraz? bo nie ma 40% szczegółów, które były wcześniej... nikt tego nie ściąga głównie z tego powodu, jedynie ci, co mają jakieś limity na neta. I nie, nie jest taka sama. Wykrzacza się? A to trudno zrobić sobie jakiś force FPS? Masz kodeki, rmvb pójdzie w SE, masz SE możesz se zrobić force'a.
Hatake napisał:11. są problemy, bo ludzie nie umią obsługiwać programów... nie widziałem progsa, który potrafi zmieniać kolorki, czcionki itp. w ASS w czasie rzeczywistym poza VobSubem... chyba, że ktoś olgąda w Aegisubie @_@.
12. nie umieją, więc dlatego jest to opisane w faq, lol... po co zmieniać z TMP na inny? tego już się nie da odratować, niestety...hmm właśnie z ass jest problem, allplayer radzi sobie ze zmianą kolorków, czcionek bez problemowo
AllPlayer obsługuje ASS? @_@
Hatake napisał:13.
bubu napisał:nie chodzi mi w tym wątku o odsyłanie mnie do faq żebym się nauczył robić konwersję ale o odpowiedź jakie plusy kryją w sobie formaty klatkowe i ass
wyraziłem opinie o tmp i zapytałem o ass i klatkowy
Ja to odebrałem jako opinię i tępy sposób przekazania nam czegoś, czego i tak nie rozumiemy...
bubu napisał:khadzad napisał:[cytuj]bajek/anime/mang/ogólnie filmów
- to mnie rozwaliło
poszukaj sobie w googlach...
jeden z plusów?? dokładnosc do 1/100 sekundy
1/100 buahahahahaahahahahaha
co mam sobie poszukać w googlach? możesz podać hasło? bo nie zrozumiałem
LOL! No a ile? Sie tak nie ciesz, bo SRT ma 1/1000...
Co sobie poszukać? To co NIBY chcesz się tu dowiedzieć...
MajK napisał:Tak to jest, jak ktoś nie ma pojęcia o czym piszę...
W ASS timing napisów robi się na podstawie audio... a z tego, co wiem audio nie posiada klatek >.<
Chyba, że ktoś użyje już gotowego timingu angielskiej grupy od anime, do którego robił napisy w którym ASS będzie dokładniejszy.
Jedyne, co głownie w ASS jest w klatkach to efekty jakie zostały zrobione na podstawie video.a czy ja gdzieś napisałem że ass to klatkowy? czy też może rozróżniam klatkowy od ass i piszę o ich minusach osobno, klatkowy format rozwala pliki o innej liczbie klatek, ass nie jest obsługiwanym formatem
Nieobsługiwalny to jest twój łeb, jak nie nalejesz sobie tam oleju... Rozwala, bo se trzeba umieć dopasować w 2 sekundy.
MajK napisał:Więc przestań marudzić i zainstaluj porządnie kodeki lub jakiś pakiet kodeków to i winamp będzie ci przez VobSuba ładował napisy w ASS...
p.s. edycja stylów w ASS, czy zmiana fps jest naprawdę banalna.
hmm dlatego są posty na tym forum że osoby się tym zajmujące mają problemy, nie mówiąc o osobach które nie potrafią się tu odezwać bo trzeba by zarejestrować się na forum a one tylko anonimowo ściągają napisy jakie są, jak nie pasują lub ich nie ma to dają sobie spokój, bardzo mało osób nie zajmujących się tłumaczeniem i korektami jest na tym forum
TO MAJĄ PECHA I NIECH SIĘ UCZĄ CZYTAJĄC! Aż mi się przypomina cytat z Harry'ego Potter'a: Jeśli sądzisz, że w dobie komputerów sztuka czytania zanika, zwłaszcza wśród dzieci, to niezawodny znak, że jesteś MUGOLEM!
Pisałem wyżej: FAQ już tylko od 9,99 zł?
Odezwać to się nie potrafisz ty, popatrz na posty swoje i naszych.
Hatake napisał:MajK napisał:Więc przestań marudzić i zainstaluj porządnie kodeki lub jakiś pakiet kodeków to i winamp będzie ci przez VobSuba ładował napisy w ASS...
Racja, ale po co? Ludzie i tak wolą to, co najgorsze... ;/
nie marudzę tylko zapytałem o plusy innych formatów, jak narazie jedynym który mógłby być za takowy uznany jest większa dokładność formatu klatkowego i tyle ale robi więcej problemów z różnymi wersjami
Robi tyle samo problemów, tylko jest na klatkach... Chwila logiki i wszystko wiadomo w napisach...
bodzio napisał:Wyobraź sobie taką sytuację. Pewien człowiek chce podarować Ci samochód. Pozwala Ci samemu wybrać coś z jego kolekcji, która obfituje w najdroższe i najbardziej znane auta świata, ale ty wybierasz malucha, którego to trzymał on u siebie przez zwykły sentyment [to było pierwsze auto z którym się zetknął]. Wybrałeś samochód, owszem. Ale wybrałeś też to, co najgorsze. I tak jest z napisami. Możesz wybrać piękne i łatwo obrabialne, konwertowalne napisy w ass, ale możesz też należeć do grona osób, które niczym dinozaury, gdy przyszła na nie pora, musiały wyginąć. TMP był dobry jeszcze, powiedzmy, 6-4 lata temu. Technika i postęp idą do przodu. Nie powiesz mi chyba że chciałbyś telefon komórkowy wielkości encyklopedii? I to bez wszystkich dostępnych dziś bajerów.
Masz tutorial obsługi ass, ssa. Poszukanie go zajęło aż 10 sekund. Dużo mniej niż pisanie przez ciebie posta.
ASS/SSAhmm czemu porównałeś tmp do malucha?? nie podałeś ŻADNEGO POWODU
aaa
omg, bo miał taką ochotę! dał tylko ciut nienajlepszy przykład, że TMP to staroć i mało kto tego w dzisiejszych czasach używa... mieć sobie moge i pierwszego Forda z 1903 roku, ale czy będę nim jeździł? raczej nie.
No, a 3gp weszło w 2002... I co z tego?
Przeciwnie!!!! Człowieku, lepiej sobie odepnij żyły od mózgu i tak ci niepotrzebny. @____@
Kilgur napisał:bubu napisał:po szóste jeśli któremuś tłumaczowi nie odpowiada format TMP to jak to było wspomniane umie go sobie przekonwertować w 10 sekund na inny format a laicy ściągający napisy z animesub tego nie potrafią bez szukania sposobów po faq
no i co zmieni format ??? bo sama zmiana formatu z TMP na inny nie poprawi synchronizacji a laicy niech sie ucza bo wiedza to potega niema to jak lenistwo
ja preferuje mdvd i srt co do ass to coz niezbyt lubie bo uzywam SE w ass wkurza mnie konwersja na np srt w momencie gdzie w tym samym czasie wyswietlany jest tekst, a wlasciwie dwa teksty w tym samym czasie np przy kara, ale i to nie jest zbyt duzy problem
bodzio napisał:... Możesz wybrać piękne i łatwo obrabialne, konwertowalne napisy w ass,
konwercja napisow z kara lub tekstem wyswietlanym na dole i na gorze w tym samym czasie to jest latwa ale bez korekty to wyjdzie O latwosci w obrobce ass, bez znajomosci np Aegisub, mozna tylko pomarzyc, a ludzie ktorzy na codzien subow nie robia np jak ja to raczej sie nie naucza bo i po co Moim zdaniem jak ktos dodaje napisy w ass moglby tez dodac i srt/mdvd dla autora to doslownie 10 sekund roboty bo najlepiej zna swoje suby
brawo
Nie rozumiesz, bo same racje piszą...
bodzio napisał:Dam zapisz jako np. srt i bez problemu będę miał karaoke i tłumaczenie, ale na dole. A konwertując na mdvd np. w medusie, usunie mi wszystkie {\pos(X,Y)}
Ja wychodzę z założenia, że nie po to męczę się przy ass, np. przy Jigoku obróbka subów zajmowała mi czasem nawet godzinę [przypisy, podpisy, wstawianie nazw np. znajdujących się na szyldach czy witrynach sklepów w danym odcinku anime], bym marnował to wszystko konwertując na mdvd
A mimo to człowiek idzie na rękę, bo by mu żyć nie dali.BTW. Gdyby ludzie czytali FAQ rejestrując się na stronce, byłoby o tyle problemów mniej...
hmm prosiłem nie odnoszenie mnie do faq tylko podanie argumentów, zajmujesz się tłumaczeniem? z takim zrozumieniem tekstu czytanego?
Ale co tu rozumieć? Piszesz takie debilizmy, że nic więcej nie można ci napisać, ba, da się ciebie od tego uratować? @_@ Po co pytasz NAS? Na złość? Po co cię ludzie odsyłali do FAQ, do googli? Żebyś w 5 sekund znalazł i poczytał, bo tam pisze... O__O
Michaello napisał:~bubu ja na twoim miejscu już bym sobie darował. Pewnie nie tylko ja dostałem od Ciebie wiadomość na PM. Nie chce mi się nawet czytać, bo to penie to samo co przedtem, tylko w innej formie.
Aha, zamiast truć dupę, wziąłbyś się za poczytanie jak przerobić ass na cosik innego.wezmę się za poczytanie tego jak tylko ktokolwiek poda mi rozsądny powód
To masz bardzo rozsądny: Wy******aj, czytać FAQ i w końcu używać Google za darmo, a nie na abonament! (moderatorzy, wybaczta xD)
Tkaczu napisał:Bubu nie bądź leniwy! To co zrobisz sam przyniesie Ci większą satysfakcje.
niestety nie chodzi o lenistwo ale o brak czasu, normalnie często pracuję nawet w niedzielę, więc sry nie bardzo mogę zajmować się czymś co w nie przyniesie żadnego rezultatu (chodzi mi o konwersje)
Nie masz 10 sekund na konwersję tak? Nie masz 15 minut, żeby poczytać FAQ/w Googlach, tak? A jakoś na czytanie tego tematu masz czas...
DiamondBack napisał:Bez jaj kłócicie sie jak trole jeszcze troche i zaczniecie sie wyzywać i temat zostanie zamknięty. Jak chce robić w TMP- niech robi. Ale ja jeśli miałbym wybierać te same napisy ale w tmp czy mdvd/ass ściągnę oczywiście te nowsze z wiadomych względów znacznie przyjemniej się takie czyta
czemu przyjemniej się czyta?? napis pojawiający sie w 24 sekundzie bajki a w 24,50 sekundzie pojawia się dla nas praktycznie w tym samym momencie to jest 50 setnych sekundy maksimum różnicy, naprawdę nie zauważalne gdyby miał się pojawiać po 24,50 można go w tmp zrobić na 25 sekundę więc 50 setnych to maksimum, dodatkowo używając subedita dany napis można przesunąć w tmp o 1/10 więc dokładność mniej niż 1/10 np: 24,50 a 24,55 jest totalnie niezauważalna
To widać, masz niewyjęty wzrok i refleks... (bez obrazy, jungle speed dla mnie na początku to czarna magia XD)
Uwierz, że dla nas tu wszystkich 0,5 sekundy to KOLOSALNA różnica i BARDZO widoczna.
I sie naucz, TMP = 1/1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony Poprzednia 1 2