#1061 2012-02-21 10:14:15

Sacredus
Użytkownik

Odp: Internauta = Przestępca

Wszyscy zajęli się ACTA, a patrzcie, co nam podobno szykują...

#1062 2012-02-21 12:29:30

Demonis Angel
Użytkownik

Oj, coś się rewolucja szykuje. Najpierw NIK teraz dostawcy internetu, premier chyba chce wprowadzić ACTA, kawałek po kawałku.

Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-02-21 12:29:49)

Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#1063 2012-02-21 12:34:51

lipa3000
Użytkownik

Permanentna inwigilacja internetu prędzej czy później i tak nastąpi. Nie ma miesiąca żeby nie usłyszeć pomysłu o kontroli internetu w ten czy inny sposób.

Ostatnio edytowany przez lipa3000 (2012-02-21 13:13:47)

Y9SqV.pnglipa3000.png

#1064 2012-02-21 16:11:17

lugos
Użytkownik

Polecam rejestrację na dziennik gazeta prawna (jeśli ktoś artykuły woli u nich czytać, a nie przepisanki na tvn24 czy innym onecie, sam właśnie się zarejestrowałem).
Źródło artykułu Sacredusa: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/5 … dzony.html

HIT!
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/5 … posob.html

Wykorzystanie w reklamie skojarzenia z dziełem bez zgody twórcy narusza jego dobra osobiste. Trzeba jednak wykazać, że skojarzenie jest powszechne.
Twórcy filmowi, których choćby mała część dorobku w postaci tylko jednego cytatu została wykorzystana w reklamie, mogą dochodzić swoich praw przed sądem. Co prawda wykorzystanie cytatu nie stanowi naruszenia przepisów prawa autorskiego i nie jest czynem nieuczciwej konkurencji, ale przed sądem można wykazać więź emocjonalną z dziełem. Można więc dochodzić swoich racji na podstawie przepisów kodeksu cywilnego.
Do tej pory twórcy dochodzili swoich praw na podstawie przepisów innych niż kodeks cywilny. A jeśli już po niego sięgali, nie byli w stanie wykazać, że zaczerpnięty cytat budzi skojarzenia z ich filmem lub piosenką. Tak było na przykład w reklamie stacji radiowej RMF, która posłużyła się cytatem podobnym do słów filmu „Seksmisja”. Słowa w reklamie: „Ciemność widzę. Oj. Widzę ciemność” były wypowiedziane głosem Jerzego Stuhra, który w filmie mówił jednak: „Ciemność. Widzę ciemność. Ciemność widzę”.
Obecnie w telewizji emitowana jest reklama banku ING, w której Beata Tyszkiewicz wypowiada słowa: „Czy ja byłam z pieskiem, czy bez pieska?”. Fragment ten jest cytatem z filmu „Vabank II”, w którym te same słowa wypowiada ta sama aktorka. Mimo że od czasu premiery minęło blisko 30 lat , to wśród wielu odbiorców spot banku wywołuje jednoznaczne skojarzenia.
– Nie jest wykluczone przyznanie ochrony autorowi w przypadku wykorzystania w reklamie skojarzenia z utworem w ogóle, lecz podstawy dla takiej ochrony nie stanowi prawo autorskie.
Można upatrywać źródła ochrony prawnej dla skojarzeń z utworem, które zostały wykorzystane w reklamie, w przepisach dotyczących ochrony dóbr osobistych – wskazuje Zbigniew Krüger, partner w kancelarii Krüger & Partnerzy Adwokaci i Radcy Prawni. Dodaje, że katalog dóbr osobistych jest otwarty, a w dodatku ustawodawca wprowadził do niego dobro osobiste w postaci twórczości naukowej i artystycznej. Dlatego jego zdaniem na podstawie tych przepisów twórcy mogą dochodzić swoich praw. Podobnie uważają także inni prawnicy.
Komercyjne wykorzystywanie skojarzenia z utworem bez zezwolenia autora jest naruszeniem więzi autora z utworem, które należy traktować jako naruszenie dóbr osobistych. Autorskie dobra stanowią szczególną postać dóbr osobistych – potwierdza Andrzej Michałowski, adwokat z kancelarii Michałowski Stefański.

Bonus (:
http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/a … olski.html

Ogłoszono dwa niezależne przetargi na niemal identyczną usługę
Ortofotomapy chcą mieć jednocześnie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Główny Urząd Geodezji i Kartografii – ustalił DGP. Każda z instytucji za taką specjalistyczną fotograficzną mapę Polski (sporządzoną na podstawie przetworzonych zdjęć lotniczych) jest skłonna zapłacić co najmniej 10 mln zł. I każda przekonuje, że podwójny wydatek publicznych środków jest konieczny.
Zaledwie przed tygodniem swój przetarg rozstrzygnęła ARiMR i specjalnie dla niej za 15 mln zł kraj obfotografują z samolotów dwa konsorcja. – U nas szepcze się o tym po korytarzach. Jesteśmy bogatym krajem, skoro decydujemy się płacić za niemal dokładnie to samo dwukrotnie – komentuje jeden z urzędników pracujących w ARMiR.
Główny geodeta kraju na swoją mapę przeznaczył zaś 10 mln zł, a zamówienie jest na ostatniej prostej przed rozstrzygnięciem. Co więcej, zamówienie od geodety chcą zdobyć te same firmy, które startowały w przetargu organizowanym przez ARMiR. Wśród nich np. zwycięskie OPGK z Rzeszowa, Geomar ze Szczecina, a także np. firma MGGP Aero związana z byłym ministrem skarbu Aleksandrem Gradem.
Nasza mapa będzie obejmowała m.in. miasta narażone na wystąpienie nadzwyczajnych zagrożeń dla mieszkańców, przedsiębiorców. Po wykonaniu stanie się częścią państwowego zasobu geodezyjnego i będzie wykorzystywana do usprawnienia planowania przestrzennego, katastru i wielu innych funkcji.

Ostatnio edytowany przez lugos (2012-02-21 16:11:47)

#1065 2012-02-21 16:30:05

luki349
Użytkownik

up/\
co do tych map, to mi się przypomina jak w Australii opatentowali "okrągły przyrząd ułatwiający transport" - koło, tylko pod inna nazwą....

#1066 2012-02-21 17:34:37

FAiM
Użytkownik

luki349 napisał:

up/\
co do tych map, to mi się przypomina jak w Australii opatentowali "okrągły przyrząd ułatwiający transport" - koło, tylko pod inna nazwą....

Eee... a jaki ma to związek z tymi mapami?

Zresztą to nie pierwszy i ostatni raz, gdy "płacimy" za coś kilka razy jezor - pierwszy lepszy przykład, to nowe drogi, które zaraz rozkopują, bo zapomnieli kable przeciągnąć...

Sacredus napisał:

Wszyscy zajęli się ACTA, a patrzcie, co nam podobno szykują...

To ja już wolę nie mieć tej zagwarantowanej prędkości, niż płacić więcej za internet - bo przecież nikt za darmo nie będzie przechowywał tych danych...

Ostatnio edytowany przez FAiM (2012-02-21 17:43:25)

K5Cqyo6.png?1

#1067 2012-02-21 18:52:24

lugos
Użytkownik

FAiM, u mnie najpierw wylali asfalt, a potem rozkopali, by kanalizację zrobić. Kabli nie wkopali, wiszą po słupach oczkod

Przekleję dwa komentarze ze strony kopalniawiedzy.pl

Śledzenie IP to pikuś w porównaniu ze śledzeinem adresów stron, URLi i nazw ściaganych plików. To duużo kosztowniejszy proces. Nie wystarczy czytanie nagłówka IP dla każdego pakietu, trzeba wgryzać się w protokoły HTTP, FTP, pewnie tez w inne. Wgryzanie się w HTTPS jest teoretycznie niemożliwe, a napewno nie może być legalne, bo byłoby to okropnym pogwałceniem wolności (providerzy mogliby logować hasła do internetowych kont bankowych). Dlatego większość stron juz przerzuciła się na HTTPS, także strony torrentowe. Czyli wymóg logowania protokołów z warstwy głębiej niż IP (HTTP, FTP etc), będzie nie tylko niezwykle kosztowny dla providerów ale także zuplenie dziurawy i nieefektywny.

Zaraz zaraz nie mylmy pojeć. Acta to interes gospodarczy USA jak GMO ale śledzenie ludzi to interes aktualnie rzadzacych i tych co chcą nimi rzadzic jutro.
Pomysł sam w sobie jest do kitu Orange się Sarkozemu poskarży deutshe telecom Merkelowej i tyle będzie tyle z projektu. Myślę ze operatorzy go sami wyśmieją. Bo to jest obiektywny debilizm taką ilość informacji gromadzić i przetwarzać po nic. Z punktu widzenia tepsy lepiej i taniej było by "z urzędu" wszystkie reklamacje uznawać.
Należało by pomyśleć nad jakimś systemem crypted DNS żeby sobie pakieciki latały jakoś tam mniej standardowo. Bo z dnsów też takie informacje można łapać nawet jeśli będziemy korzystać z zewnętrznego dostawcy DNS to poleci to na 53 poeci i będzie łatwe do wychwycenia.
Dodatkowo jest porblem parametrów przesyłanych metodą get. Które tez zostaną jako link wyłapane. Może k..a jeszcze ciasteczka niech operatorzy loguja na wypadek jak by ktoś swoje zjadł oczkod
Na ale to wcale nie jest nowy pomysł.
Za rządu pana Belki
"http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-05-187-1568"
Powiedzmy ze to jest kolejny krok w ta sama stronę.
Za rządów Pis to już w ogóle powstała taka genialna koncepcja jak Grid Bezpieczeństwa Publicznego Który w zasadzie HGW czym jest. Myślę ze to po prostu pomysł na zapewnienie temu dodatkowych źródeł informacji bo się ktoś rozbujał z zabawą w defraudacje funduszy.
Do tego można spokojnie dodać cuda takie jak:
PLI CDB
czy
http://www.rp.pl/artykul/218126.html
I takie rzeczy przechodza bez echa. Jak by nie to ze ktoś przetarg ustawił to nikt by nawet nie wiedział ze ktoś u nas poczte śledzi.
A ludzie wierzą w bajkę o złowrogim echelonie. Czy uchu moskwy które ma być jakimś cudem do podsłuchiwania. Tu cudów nie trzeba.
Można z tego wysnuć jeden wniosek. W kwestii inwigilacji obywateli wszystkie kolejne rządy prowadzą spójną politykę. Przeszkadzanie aktualnemu rządowi w takich zabawach jest dla każdej opozycji która liczy się z objęciem kiedyś władzy rzucaniem kamyków do swojego ogródka. To jak z acta. Nikt nie chciał się narazić USA ani pis ani po ani nawet palikot. Problem jest taki ze miejsc gdzie sie ludzi śledzi jest wiecej.

#1068 2012-02-22 02:17:03

vegeta391
Użytkownik

ma sprzyjać internatom.

A co mają do tego internaty? rotfl  rotfl  rotfl

FAiM napisał:
luki349 napisał:

up/\

Eee... a jaki ma to związek z tymi mapami?

Ma, ma. Dwa razy to samo i obje strony pewne, że są niezbędne. Tak jak Starożytni Rzymianie, myślący, że ich bogowie pochodzą od nich, a podobieństwo do greckich nie istnieje. Robienie tego same dwa razy, z myślą przewodnią, iż bez tego nie da się obejść.

wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai

#1069 2012-02-22 11:03:10

spayker
Użytkownik

No to go uwolnili, ciekaw jestem co dalej:

Ostatnio edytowany przez spayker (2012-02-22 11:13:54)

#1070 2012-02-22 11:43:21

Merry_Nightmare
Użytkownik

spayker napisał:

Jak to, co. Będzie czekał na rozprawę.

Swoją drogą:
To nie napawa optymizmem.

#1071 2012-02-22 11:49:49

Demonis Angel
Użytkownik

Xellos_Akatsuki napisał:
spayker napisał:

Jak to, co. Będzie czekał na rozprawę.

Swoją drogą:
To nie napawa optymizmem.

Było. Pomysł nie przejdzie, bo koszty "składowania" danych przewyższą koszty uznania każdej reklamacji. Poza tym, takie monitorowanie da wgląd w twoje prywatne dane (numer konta bankowego, hasła, itp.).

Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#1072 2012-02-22 11:55:39

coellus
Użytkownik

Demonis Angel napisał:

Było. Pomysł nie przejdzie, bo koszty "składowania" danych przewyższą koszty uznania każdej reklamacji. Poza tym, takie monitorowanie da wgląd w twoje prywatne dane (numer konta bankowego, hasła, itp.).

Gdzieś czytałam, że nie da. A przynajmniej nie w adresy zaczynające się od "https://" i że coraz więcej administratorów decyduje się na takie rozwiązanie, nawet jeśli nie dysponują szczególnie wrażliwymi danymi, po to właśnie, by nie byli śledzeni.

Ty dulowaty userze!

#1073 2012-02-22 11:59:26

Demonis Angel
Użytkownik

Ale śledzenie jest możliwe (bardzo kosztowne), ale nielegalne, bo jak już pisałem, można przez to uzyskać dostęp do twojego konta bankowego, a co za tym idzie, banki i inne instytucje musiałyby się ubezpieczać, przez co koszty ich usług by wzrosły. Dlatego nie przejdzie, "dobro" jednej grupy sprawi problemy wielu innych.

Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-02-22 12:00:27)

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#1074 2012-02-22 12:04:57

coellus
Użytkownik

Demonis Angel napisał:

można przez to uzyskać dostęp do twojego konta bankowego

Właśnie, że nie może.
Nawet przy pomocy tej ustawy.

Ty dulowaty userze!

#1075 2012-02-22 12:08:01

Demonis Angel
Użytkownik

Śledząc protokuł https:// można uzyskać wszystkie dane o tobie, nielegalnie, ale jednak i ktoś, kiedyś napewno by to wykorzystał.

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#1076 2012-02-22 12:10:55

coellus
Użytkownik

Demonis Angel napisał:

Śledząc protokuł https:// można uzyskać wszystkie dane o tobie, nielegalnie, ale jednak i ktoś, kiedyś napewno by to wykorzystał.

Nie. Protokół https:// jest szyfrowany i nie da się go śledzić.
A tak w ogóle to miłej lektury. I nie siej znowu paniki.

Ostatnio edytowany przez coellus (2012-02-22 13:57:13)

Ty dulowaty userze!

#1077 2012-02-22 12:19:40

Demonis Angel
Użytkownik

coellus napisał:
Demonis Angel napisał:

Nie. Protokuł https:// jest szyfrowany i nie da się go śledzić.

Enigmy też nie dało się rozszyfrować.

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#1078 2012-02-22 12:21:46

coellus
Użytkownik

Demonis Angel napisał:

Chciałam to jakoś skomentować, ale nie daję rady.
Kiedy ferie się kończą?

Ty dulowaty userze!

#1079 2012-02-22 12:33:42

Demonis Angel
Użytkownik

Nie matrw się już ostatni tydzień. Ale potem mogę jeszcze ze szkoły pisać.  okej

Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-02-22 12:34:04)

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#1080 2012-02-22 13:09:43

Sir_Ace
Użytkownik

Demonis Angel napisał:
coellus napisał:
Demonis Angel napisał:

Nie. Protokuł https:// jest szyfrowany i nie da się go śledzić.

No, kurde, brawo za argument brakslow
AES operator też może łatwo złamać - wpadnie ci na chatę, podstawi pistolet pod łeb i będzie obserwował, co tam piszesz. Więc módlmy się o operatorów mądrzejszych od co poniektórych użytkowników...

Stopka forum

© Animesub.info 2024