Nie jesteś zalogowany.
... brak komentarza, myslisz ze w tym nie siedzę? uzywales kiedy softice?
"Wiesz dlaczego, bo jednemu czlowiekowi by zycia nie starczylo zeby go napisac"
nie to ty nie wiesz dlaczego, jeden człowiek bylby w stanie to napisac, owszem w długim czasie ale nie ma takiej potrzeby zeby piraci mieli pisać swoj OS... chyba nie znasz ich zasad.
"Poza tym wez rozpracuj miliony linii kodu, przeciez to niemozliwe"
moj mistrzu... miliony linii kodu? o czym ty mówisz, wiesz jak windowsy są zbudowane? wiesz co to są biblioteki? programowales kiedys? myslisz ze sami programisci by się połapali jakby tego na moduły nie dzielili.
"a dowiesz sie, ze w XP pojawiaja sie takie tresci komunikatow bledow krytycznych, ktorych do dzis piraci nie rozumieja, dlaczego maja miejsce."
Ojj... wierzysz w wszystko co znajdziesz w google?
PS. pozatym DRM długo nie przetrwa, nawet jeśli bedą sprzętowe zabezpieczenia to nadal pozostanie internet.
Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-03-12 17:11:53)
DRM nie przetrwa, przeciez to przepis prawa Unii Europejskiej on juz jest wprowadzany, pobudka! Przeczytaj sobie w linku w moim pierwszym poscie.
A jesli myslisz, ze jak avatarze masz znak pirata i mozesz caly swiat zwojowac, to rozpracuj Viste chetnie z tego korzystam. Oj dzieci neo, dzieci.
BTW Jak zamierzasz lamac sprzetowe zabezpieczenia za pomoca internetu :/ Co ty w virtualna przestrzen chcesz wkraczac, w obszary niematerialne, a moze tez jestes specjalista zarowno od softu jak i tez od elektroniki?
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-03-12 17:23:51)
czekam... nie panikuję
XP w zupełności wystarcza mi, więc nie widzę potrzeby migracji. Zresztą nie będzie to taka różnica jak w przypadku 98->XP.
Na uczelni mamy do pobrania jakąś wypaśną wersję, iż po instalacji zajmuje... 15 GB
Zawsze mozna przejsc na linuxa a w kwietniu ma wyjsc chyba najnowszy Ubuntu. Ewentualnie Mandriva ktora jest najbardziej windowsowska ale takze darmowa. Suse strasznie fajne ale powolne. Niedlugo wyjdzie KDE 4 ktory z bajerami bije Viste na glowe. O przyszlosc linuxa bym sie nie obawial poniewaz jest tyle distro i tylu ludzi pracuje nad nim ze zawsze bedzie jakas wersja nie powiazana z komercja.
LOL
songoku:po co ja ci mam cokolwiek mowic skoro ty i tak tego nie zrozumiesz?
AD1."A jesli myslisz, ze jak avatarze masz znak pirata i mozesz caly swiat zwojowac"
tutaj pokazałeś swoje myślenie... wg mnie nic moj avatar nie ma do tego, ale skoro myslisz inaczej... To mam rozumiec ze ty jesteś songoku bo taki masz nick? dziecinne...
AD2."DRM nie przetrwa, przeciez to przepis prawa Unii Europejskiej on juz jest wprowadzany, pobudka!"
a co ma DRM do rozkodowanych treści? Wątpie żeby ludzie kupowali cokolwiek tym zabezpieczone na tyle intensywnie zeby interes z DRM mogł sie utrzymac, dlatego nie przetrwa moj ty mistrzu logicznego myślenia.
AD3."to rozpracuj Viste chetnie z tego korzystam. Oj dzieci neo, dzieci. " a czy ja powiedzialem ze potrafię rozpracować vistę? powiedziałem ze nie jest to niemożliwe, czytania ze zrozumieniem moje ty dziecko "N" w szkole nie miałeś?
AD4. "BTW Jak zamierzasz lamac sprzetowe zabezpieczenia za pomoca internetu :/ Co ty w virtualna przestrzen chcesz wkraczac, w obszary niematerialne, a moze tez jestes specjalista zarowno od softu jak i tez od elektroniki?"
a to mnie totalnie rozwalilo... łamać zabezpieczenia sprzętowe, no co za lol. bueheheeheh. spoko zabezp. sprzetowe będą a co jesli będe mial niezabezpieczoną treść?
Poprostu ...
Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-03-12 17:54:55)
Nie no normalnie porazka, po co ten Gutmann w ogole pisal ten artykul, a ~Kilgur po co go w ogole przytoczyl skoro i tak on do takiego kogos jak ~~Hybrid nie trafia :/
Ostatni raz probuje. Jesli beda zabezpieczenia sprzetowe, to w jaki sposob chcesz cos kopiowac. Masz np. oryginalna plyte z animcem, ktorej nie mozesz sobie kopiowac, bo technologia oraz prawo (drm) uniemozliwia i zabrania ci kopiowania czegokolwiek. Mozesz jedynie ogladac, lecz nie kopiowac posiadanych przez siebie materialow. To jak zamierzasz cos udost. lub tez jak w takim razie zamierzasz zaopatrywac sie w cos w sieci.
Nie mowie, ze niektore rzeczy nie przenikna, ale beda one juz jakosciowo gorsze, wiec jeszcze raz sie pytam jak masz zamiar to zrobic specu?
I na przyszlosc radze naprawde zapoznawac sie z materialami, a dopiero pozniej zabierac glos.
Linki masz na samej gorze.
"Wątpie żeby ludzie kupowali cokolwiek tym zabezpieczone na tyle intensywnie zeby interes z DRM mogł sie utrzymac, dlatego nie przetrwa moj ty mistrzu logicznego myślenia. "
Myslisz, ze ktos sie bedzie ciebie pytal o zdanie, taki rzeczy juz sa wprowadzane, np. ktos na tym forum juz wspominal, materialy przeznaczone na ipod'a moga byc odtwarzane tylko na tym sprzecie i juz nigdzie wiecej nie. Po raz kolejny, obudz sie! Poczytaj troche to bedziesz wiedzial, bo potem tylko gebe otworzysz i powiesz o ja pier....
Z pkt. patrzenia Polaka, to kupowanie plytek na rozne platformy moze byc praktycznie nieosiagalne, ale Amerykanie, ktorzy maja wiecej kasy, ich to juz bardziej gila niz nas, a to oni dysktuja swiatu warunki, a nie my.
a to mnie totalnie rozwalilo... łamać zabezpieczenia sprzętowe, no co za lol. bueheheeheh. spoko zabezp. sprzetowe będą a co jesli będe mial niezabezpieczoną treść?
No teraz dales popis, to po prostu sygnal zablokuje tresc i wysle raport gdzies tam w swiat, do odp. wladz, a ty bedziesz zast. sie co jest grane, no teraz to juz widze z kim mam do czynienia
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-03-12 18:26:22)
widzę ze trzeba zmienic strategie bo i ta do ciebie nie dociera:
siejesz panikę, pomimo iż DRM jest już wprowadzone nie oznacza to że wszystko będzie odrazu tym zabezpieczane, i sądzę że sporo produkcji nie będzie na nie stać, cześc dojdzie do wniosku że skoro i tak ludzie wyciągną kiedyś z tego treść - tak nielegalnie - a ty wszystko robisz legalnego że możesz się na innych rzucać? tak jak to było w bibli napisane: kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień. DRM na obceną chwile jest bardzo drogie i też po części nie opłacalne gdyż można wydać poprostu media bez zabezpieczeń, w przypadku wykupienia licencji mogę sobię wybrać formę sprzedarzy danego filmu, jak równierz jego wydanie, opakowanie, jakość, okładkę i teraz wyobraz sobię przeciętne wydwanictwo które chce zakupić DRM dla wydawanych przez siebie produktów... z punku widzenia ekonomicznego w ogólę sie to nie będzie opłacać ponieważ zyski mogą nawet nie pokryć kosztów uzyskania licencji i zakupu DRM. tylko większe firmy będą mogły sobie na cos takiego pozwolić. Pozatym jak nas uczy życię, no może nie każdego, ale uczy że na wszystko da się znaleść sposób, nie ma idealnego systemu który zabezpieczy przed piractwem a jeśli, ja mam płacić dodatkowe koszty za kolejny durny system który w przyszłości okaże się porażką to ja dziękuje, wole kupować coś co nie jest nim zabezpieczone.
"Z pkt. patrzenia Polaka, to kupowanie plytek na rozne platformy moze byc praktycznie nieosiagalne, ale Amerykanie, ktorzy maja wiecej kasy, ich to juz bardziej gila niz nas, a to oni dysktuja swiatu warunki, a nie my"
forma sprzedarzy dopasowuje się do aktualnie panującego rynku, to że w ameryce jest tak nie oznacza że w każdych innych państwach będzie identycznie czy nawet podobnie. wydwacy dobrze to wiedzą i nie wydzadzą w ten sam sposób mediów, trzeba to powiedziec, tak samo w krajach biedniejszych bo nie będą mieli zarobku. Jesli jesteś takim zażartym przeciwnikiem piractwa to powinienes się cieszyc ze wychodzi DRM a nie robić wokół tego niepotrzebnego szumu który zresztą juz miał miejsce przy innych zabezpieczeniach np laserlock, Securom, Safedisc czy nawet nowszy Starforce, idea każdego miała być taka sama: mniej piractwa, a wynik?...
Widzisz i nic nie czaisz, to wytwornie filmowe razem z Microsoftem, zmuszaja producentow do wprowadzenia certyfikatow tresci zgodnosci, co za tym idzie, to nie oni ponosza straty, tylko producenci sprzetu, co dalej za tym idzie, sprzet drozeje, a koszta sa rozkladane na konsumentow, czyli na ciebie rowniez, czy to tak ciezko pojac??
Myslisz, ze oni bede sie kogos pytac czy chca DRM, czy nie przeciez to takze ogranicza prawa samych autorow, a co dopiero odbiorcow, na pewno czytales na czym polega ustawa DRM? To wszystko idzie z Ameryki, a wszystko co amerykanskie Polaczki lykaja najbardziej, wiec wlasnie tego sie obawiam, ze bedzie tak jak u nich. U nich goruje Winda i wielu ludzi korzysta z legalow, a ze ja nie zawsze wszystko mam odp.... :], to wlasnie stad te obawy.
I nie cytuj Biblii, bo to nie na miejscu i nie ma nic wspolnego z moja wypowiedzia.
"forma sprzedarzy dopasowuje się do aktualnie panującego rynku, to że w ameryce jest tak nie oznacza że w każdych innych państwach będzie identycznie czy nawet podobnie. wydwacy dobrze to wiedzą i nie wydzadzą w ten sam sposób mediów, trzeba to powiedziec, tak samo w krajach biedniejszych bo nie będą mieli zarobku."
Wiesz jakie dochody ma Ameryka z tego, ze wystawiaja swoje oprogramowania na polski rynek? Podejrzewam, ze nawet im sie koszta nie zwracaja, tylko maja reklame informacyjna, ze cos takiego w ogole istnieje :] i tyle ich obchodzi polski rynek.
A wiesz co w tym wszystkim jest najgorsze, ze nawet kupujac oryginala, jesli twoj sprzet nie bedzie spelnial danych wymogow, to nie bedziesz go mogl wyswietlac lub wyswietlac w zanizonej jakosci, wiec po co go kupowac?
"Jesli jesteś takim zażartym przeciwnikiem piractwa to powinienes się cieszyc ze wychodzi DRM a nie robić wokół tego niepotrzebnego szumu który zresztą juz miał miejsce przy innych zabezpieczeniach np laserlock, Securom, Safedisc czy nawet nowszy Starforce, idea każdego miała być taka sama: mniej piractwa, a wynik?.."
A gdzie ja napisalem, ze sie ciesze ze DRM wchodzi, przeciez ja na tym forum zalozylem topic, aby sie podpisac pod lista, przeciwko temu. Okularki musztardowy sobie spraw, bo ty piszesz, to co ci na mysl przychodzi nie czytajac tego co wczesniej inni napisali!
"Widzisz i nic nie czaisz, to wytwornie filmowe razem z Microsoftem, zmuszaja producentow do wprowadzenia certyfikatow tresci zgodnosci, co za tym idzie, to nie oni ponosza straty, tylko producenci sprzetu, co dalej za tym idzie, sprzet drozeje, a koszta sa rozkladane na konsumentow, czyli na ciebie rowniez, czy to tak ciezko pojac?? "
No lol... a ja powiedzialem cos innego? czy ty myslisz ze jestes alfą i omegą i inni zawsze się mylą nawet jesli mówią to samo co ty ale innymi słowami?
[cytuj]...jeśli, ja mam płacić dodatkowe koszty za kolejny durny system który w przyszłości okaże się porażką to ja dziękuje...[/quote]
a to juz mnie ROZJE**** totalnie
[cytuj]"Jesli jesteś takim zażartym przeciwnikiem piractwa to powinienes się cieszyc ze wychodzi DRM a nie robić wokół tego niepotrzebnego szumu który zresztą juz miał miejsce przy innych zabezpieczeniach np laserlock, Securom, Safedisc czy nawet nowszy Starforce, idea każdego miała być taka sama: mniej piractwa, a wynik?.."
A gdzie ja napisalem, ze sie ciesze ze DRM wchodzi, przeciez ja na tym forum zalozylem topic, aby sie podpisac pod lista, przeciwko temu. Okularki musztardowy sobie spraw, bo ty piszesz, to co ci na mysl przychodzi nie czytajac tego co wczesniej inni napisali![/quote]
przeczytaj jeszcze raz, jeszcze raz, Jeszcze Raz, JESZCZE RAZ to co napisalem a potem będziesz mowil co o tym sądzisz, dla ciebie przeczytanie moich wypowiedzi jeden raz nie wystarcza.
[cytuj]Wiesz jakie dochody ma Ameryka z tego, ze wystawiaja swoje oprogramowania na polski rynek? Podejrzewam, ze nawet im sie koszta nie zwracaja, tylko maja reklame informacyjna, ze cos takiego w ogole istnieje :] i tyle ich obchodzi polski rynek. [/quote]
to niewiele wiesz o rynku...
[cytuj]A wiesz co w tym wszystkim jest najgorsze, ze nawet kupujac oryginala, jesli twoj sprzet nie bedzie spelnial danych wymogow, to nie bedziesz go mogl wyswietlac lub wyswietlac w zanizonej jakosci, wiec po co go kupowac? [/quote]
juz ci mowilem ze wykupienie licencji przez wydawnictwo nie zobowiązuje ich do wykupienia jakichkolwiek zabezpieczeń chyba ze licencja tego wymaga i może się tak zdarzyć ze bedą 2 wydania identycznego filmu jeden zabezpieczony DRM drugi wolny od tego gówna, jak sądzisz który ludzie kupią i jak będzie wyglądać ich cena?
[cytuj]...Polaczki lykaja najbardziej, wiec wlasnie tego sie obawiam, ze bedzie tak jak u nich...[/quote]
mowilem ze panike siejesz, nie ma się co martwic, przekonasz się wkrótce.
[cytuj]Myslisz, ze oni bede sie kogos pytac czy chca DRM, czy nie przeciez to takze ogranicza prawa samych autorow, a co dopiero odbiorcow[/quote]
to zalezy od wytwórni filmowych czy od samych autorów... nikt nikogo nie będzie zmuszał do DRMu, o tym decyduje autor dzieła, czyli np zespół muzyczny.
a to juz mnie ROZJE**** totalnie
"Jesli jesteś takim zażartym przeciwnikiem piractwa to powinienes się cieszyc ze wychodzi DRM a nie robić wokół tego niepotrzebnego szumu...
Ok. to jak mam sie odniesc do tego zdania, bo juz zaczynam watpic, czy ty sam wiesz o czym piszesz.
Chodzi ci o to, ze DRM wychodzi (czyli przestaje obowiazywac, co oczywiscie jest nieprwda), czy o to ze wychodzi (na swiatlo dzienne, czyli bedzie wprowadzany)?
Jesli brac pod uwage pierwszy aspekt (przestaje obowiazywac), to normalnie zalamka:/ Czyli wg ciebie ktos "kto jest przeciwnikiem piractwa" cieszy sie, ze nie bedzie zabezpieczen, tak? Przeciez ty sam sobie zaprzeczasz.
Natomiast jesli w drugim aspekcie, to kompletnie pomylily ci sie osoby spojrz tutaj LINK.
A gdzie w ogole ja pisalem, ze jestem za lub przeciwko piractwu :/
to niewiele wiesz o rynku...
No tak zapomnialem, ze to ty jestes szpecjalista od sprzetu i od rynku.
Sam sie chlopaku zastanow ilu ludzi jest w Polsce a ilu w stanach? Jaki maja tam dochody, a jakie sa tutaj i na koncu to co caly czas przytlaczasz piractwo.
Ilu ludzi ma w USA oryg. systemy, a ilu w Polsce? Ile w takim razie dajemy im zarobic skoro caly czas trabisz, ze wszystko sie rozpracuje itd.? Po co w takim razie kupowac oryg., skoro beda rozpracowane i rozprowadzone za darmo. Jakbys poszukal troche to bys sie dowiedzial, ze np. rynek oryg. anime w Polsce nie stoi za dobrze (patrz artykul ze strony GTW), to samo jest na pewno z grami (moze zacznie sie troche zmieniac bo ich ceny siadaja), myslisz ze z Windowsami jest lepiej, dlaczego mialoby niby byc? A jak chcesz mnie przekonywac, ze jest rozowo itd. to po prostu zapodaj jakiego linka na potwierdzenie swoich racji, a nie tam sobie w glowce cos ulozysz i myslisz, ze na durnia, ktory to lyknie, trafiles.
juz ci mowilem ze wykupienie licencji przez wydawnictwo nie zobowiązuje ich do wykupienia jakichkolwiek zabezpieczeń chyba ze licencja tego wymaga i może się tak zdarzyć ze bedą 2 wydania identycznego filmu jeden zabezpieczony DRM drugi wolny od tego gówna, jak sądzisz który ludzie kupią i jak będzie wyglądać ich cena?
A dlaczego maja np. producenci z Hollywood wydawania jakis wersji bez DRM, przeciez sami chcieli aby w Viscie bylo to zaimplementowane. A caly czas ci powtarza, ze w Stanach DRM juz dawno obowiazuje.
Poza tym materialy HD nie ogladniesz w pelnej jakosci dopoki sprzet nie bedzie spelnial warunkow HDCP i koniec. Ktory wydawca bedzie wypuszczal na rynek nie zabezpieczone materialy, ty chyba sobie jaja robisz. Wiesz juz za czasow kaset wideo bylo cos takiego jak FOTA i nie pamietam zeby od czassu kiedy weszlo to zabezpieczenie, wyszly jakies materialy, ktore nie bylyb przez to chronione, co prawda bylo to slabe zabezpieczenie ale juz wtedy robiono wszystko aby jakies bylo.
Moze gry teraz tez bez zabezpieczen zaczna producenic wydawac, co?
to zalezy od wytwórni filmowych czy od samych autorów... nikt nikogo nie będzie zmuszał do DRMu, o tym decyduje autor dzieła, czyli np zespół muzyczny.
Mowilem zebys poczytal o DRM.[zly]
Powiedz mi od kiedy to autor, tak jak np. napisales zespol muzyczny, ma prawa autorskie.
Z tego co ja sie orientuje, ma je producent, a nie zespol, wiec maja oni gowno do gadania, czy bedzie DRM, czy nie. A mozesz byc pewien tego, ze producent na pewno bedzie w te strone bardzo przychylnie nastawiony, zeby byly.
Na potwierdzenie ze nie rzucam slow na wiatr:
[cytuj=WIKIPEDIA]
Jakie są konsekwencje wprowadzenia DRM dla autorów treści?
Konsekwencją stopniowo wprowadzanego modelu jest oddanie całkowitej kontroli nad dziełem w ręce dysponenta praw będącego producentem. Autor, krok po kroku, ma tracić prawa, takie jak cytat, opracowanie krytyczne, antologia i inspiracja. Właściwie nie wiadomo, jak może funkcjonować świat takiej kultury, w której artyści nie będą mieli możliwości tworzenia.
To samo tyczy sie filmow, gier itd. Film nie jest wlasnoscia rezysera, czy aktora tylko wytworni, gra nie jest wlasnoscia tego co zrobil do niej dzwiek, animacje, czy grafike, tylko producenta.
I wszystko w tym temacie.
Nie jestem alfa i omega jak mi zarzucales, ale w tej materii akurat wiem wiecej od ciebie, poniewaz nie czytales listu otwartego i artykulu P. Gutmanna.
Gdybys to zrobil to polowy z tych rzeczy bys tutaj nie przytaczal.
mowilem ze panike siejesz, nie ma się co martwic, przekonasz się wkrótce.
Chcialbym abys chociaz w tej materii mial racje, a czy tak bedzie... moze
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-03-13 02:48:08)
Hybrid problem polega na tym ze Vista z DRM jest tak skopana ze niepozwala kozystac z niezabezpieczonych komponentow do odtwazania materialow HD audio/video. Podam ci przyklad kupujesz orginalny film HD-DVD, wkladasz do napedu HD-DVD w kompie i dupa Vista odtwaza film, ale na rynku w tym momencie niema karty graficznej w 100% zgodnej z systemem zabezpieczen HDCP wiec Vista obniza znacznie jakosc zmniejsza rozdzielczosc ponadto problem polega na tym, że chyba ponad 95% monitorow jest z punktu widzenia Visty bezużytecznych - system żadnego z portów (DVI-D, 15-pionowy D-Sub, S-Video oraz komponent) nie uważa za bezpieczny i dupa zbita,
Jesli chodzi o audio w wysokiej jakosci to cytat z artykulu:
"Powiedzmy że kupiłeś właśnie płytę "Dark Side of the Moon" grupy Pink Floyd. Kupiłeś ją w wersji Super Audio CD wydanej w 2003 roku, w trzydziestą rocznicę nagrania tego legendarnego krążka. Chcesz odtworzyć ją za pomocą Visty, niestety system uważa posiadane przez Ciebie złącze S/PDIF za nieodpowiednie dla jakości Super Audio i odcina je a ty sluchasz ciszy. Jako że S/PDIF nie posiada mechanizmów zabezpieczających przesyłane za jego pośrednictwem dane, Vista wymaga, by podczas odtwarzania zabezpieczonych danych HD było ono wyłączone[1]. Innymi słowy, jeżeli wydałeś sporo pieniędzy na sprzęt audio wysokiej klasy posiadający łącze S/PDIF, to Microsoft nie pozwoli Ci na nim odtwarzać dźwięku dekodowanego przez Twój komputer."
ara ara...