Nie jesteś zalogowany.
Szczerze mowiac nie zaglebialem sie specjalnie w prawa autorskie i w tego podobne rzeczy.
Zawsze myslalem, ze majac oryginalna plytke z animce, filmem, czy muzyka, wszystko jest ok. i tyle. Mimo ze jak na razie, nie ma jakis szczegolnych zagrozen odnosnie swobody w tej materii, to jednak rozmowa, ktora odbylem podczas weekendu z jednym ze znajomych, uswiadomila mi krotko mowiac, jak malo wiem co sie dzieje "za moimi plecami" :/
Nie sledzac wydarzen dotyczacych tego problemu, dowiedziawszy sie o restrykcjach zwiazanych z DRM (wczesniej tylko obilo mi sie to o uszy) troche otworzyly mi sie oczy. Znajomy ten (pracuje w branzy fonograficznej) uswiadomil mi dlaczego tak zalezy producentom i innym posrednikom na zatwierdzeniu przez rzad pewnych ustaw. Wszystko bloby moze ok. (w koncu zyjemy w panstwie regulowanym przez prawo), ale w niektorych przypadkach zakres jego obow. i kary sa krotko mowiac przesadzone. Poniewaz karnawal sie konczyl i nie chcialem rozmawiac tylko o komputerach i prawach autorskich, skierowal mnie on zebym sobie poczytal temat zamieszczony na tej stronie:
List otwarty
Jesli zdecydowalby sie ktos pod tym podpisac (ja oczywiscie to zrobilem ), to zeby nie robic tego "na slepo" zachecam do przeczytania oprocz listu, jeszcze "odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania" (tutaj wlasciwie wszystko sie wyjasnia).
Najbardzie dobila mnie kara za niedostosowanie sie do wymogow zawartych w tej planowanej ustawie.
Nadmienie tylko, ze aby zrozumiec czym ten projekt rozni sie od dzialajacego obecnie prawa, polecam zapoznanie sie w wikipedii z terminem "zasada dozwolonego użytku".
Poniewaz wprowadzenie DRM jest w Polsce nieuniknione (wiaze sie to z nasza przynaleznoscia do Unii Europejskiej), ale kraje takie jak np. Francja, czy Niemcy podeszly do wprowadzenia tej ustawy w najmniejszym jej aspekcie, czyli bez wykluczenia obowiązku "ochrony dozwolonego użytku".
Polska natomiast chciala przyjac, podobnie jak to jest w USA (stad idzie to cale zlo ) te ustawe w calosci. W USA nie dopuszcza sie "zasady dozwolonego użytku".
Jak wspominaja w liscie jego autorzy, mimo iz Ministerstwo Kultury jak na razie wycofało się z tego projektu, to chec wprowadzenia go moze jeszcze powrocic, tak wiec lepiej "dmuchac na zimne".
BTW Reasumujac nie wiem dlaczego w naszym kraju tak wiele bierze sie przykladow pochodzacych z Ameryki. Czy u nas juz naprawde musi sie wszystko "na slepo" papugowac od innych? A jesli juz cos powielamy, to dlaczego nie sa to rzeczy majace aspekty pozytywne np. rozwoj poziomu gospodarczego?
Poje....... Przykładowo kupiłbym film na DVD i miałby mi się skasować po np. 6 miesiącach, a za pożyczenie go miałbym iść do paki? This is SIC!!! Rzeczywiście przez ten debilny pomysł cała kultura może upaść
Ja się podpisuję!!!
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
To jest chore... to zamach na demokracje
Nietylko DVD, ale wyobraz sobie cos takiego, masz orginalna plytke cd z utworami jakiegos zespolu, robisz sobie z tego mp3 i sluchasz na odtwarzaczu. Jedziesz sobie tramw.-autobusem i zaczepia cie do kontroli policja (jak to np. robia z komorkami) i okazuje sie, ze masz z tego powodu, ze zamieniles sobie format na mp3, klopoty!
Natomiast tak jak wspominasz o okresie kasowania po 6 miesiacach, badz nielegalnego juz odtwarzania swojej oryg. plyt u kumpla, to tak. Takie jest zalozenie tego projektu.
Caly czas obstaje przy tym, ze jesli kupie cos to jest to moja wlasnosc, a nie jest jeslimoze ona zostac skasowana po pewnym czasie lub nie bede mogl wykonywac sobie kopii zapasowej na uzytek wlasny. Jesli oryginal mi sie zepsuje (nie moge zrobic jego kopii), to czy producent w zamian da mi nowa plyte? Nie, ale przeciez ja za nia zaplacilem!
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-02-19 01:32:05)
Niech kononowicz coś z tym zrobi... się:P
Watpie zeby to przeszlo... albo veto prezydenta albo trybunal konstytucyjny. O ile w ogole sejm przeglosuje ten projekt. Ja osobiscie uwazam, ze nie.
Co nie zmienia faktu, podpisuje sie nogami i "recami"
~Sansiro - Tak, tak Kononowicz, to ci w ogole zabierze mozliwosc ogladania anime, wiec niech lepiej siedzi w Bialymstoku i bez spamu dobra?
~Planeta jesli czytales to co podalem w linku, to wiesz, ze to jak na razie nie przeszlo, ale nigdy nie wiadomo, kto bedzie probowal do tego wrocic. W Polsce, co opcja rzadzaca, to coraz dziwniejsze (czyt. glupsze) pomysly wprowadzaja w zycie, a po naszym prezydencie, to bym sie za duzo nie spodziewal
Faktem jest, ze nie chcialo mi sie czytac od poczatku do konca wszystkiego. Aczkolwiek mysle, ze glowny sens wylapalem i to nie zmienia faktu, ze zanim taki projekt wejdzie w zycie to dluuga droga przed nim. Trzeba pokladac nadzieje w tych, na ktorych sie glosowalo , a jesli sie nie sprawdza, to zaglosowac na kogos innego.
Jak najbardziej się podpisuję
"Skazany na zajebistość"
A kto na nich głosował? Jak się okazuje już po wyborach, to nikt oprócz moherów itp, którzy są nie w temacie, jeśli chodzi o takie rzeczy... I wręcz przeciwnie, ta banda jeszcze by to przeforsowała ;/ Lepiej za w czasu działać przeciw takim aktom ograniczenia wykupionego prawa posiadania. Niech sobie te wszystkie korporacje znajdą inny sposób na wyłudzanie kasy od nas...
Pamiętasz sprawę z nagrywarkami? Też była o to chryja.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
mnie nikt nigdy nie złapie i tyle... ale sie podpisze tak na wszelki wypadek, lepiej byc przezornym ;p
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
Moze i nie zlapie na razie, ale lepiej funkcjonowac legalnie, niz nie dosc, ze sie kupilo cos oryginalnego, to trzeba by sie jeszcze po katach ukrywac, zeby nikt ci nie zarzucil, ze uzytkujesz to "w nieodpowiedni sposob".
BTW Widzialem juz jak gliniarze legitymujac faceta sprawdzali mu IMEI komóry, czy nie jest kradziona.
z tym imei'em to mi sprawdzali multum razy nawet skarpetki mi kazali zdejmowac, bo mieli podejrzenia, że chowam w nich jaranie xDDD a ja niestety jush wszystko spaliłem ^^
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
Czyli jak widzisz o wszystko, o co maja prawo, moga sie czepiac EOT :]
z tym kasowaniem do dobra sprawa jakby np dvd z seria cała anime kosztowało przypuscmy ze 20zł, 30 zł chyba ze bys se kupił drozsza wersje np za 200 300 zł i ci zostala by ale przy prubie kopiowania by sie usuwała
a nie zrobia takiego czekos bo za duze naklady finansowe by byly w stosunku do zysku
Jeżeli takie prawo działa lub bedzie działać w USA, to w Polsce także je wprowadzą. A nikt w sejmie czy w senacie nie będzie protestował bo dla nich podstawowym przesłaniem będzie to że to "przeciwko piractwu", i nikt nie będzie wnikał jakie szczególne konsekwencje to przyniesie. Czego można się spodziewać po ludziach którzy bez przerwy mieszają łapami w kloace historii wyciągając co chwila jakieś teczki i "szafy półkownika" , WSI itp. Oni nie myślą o przyszłości.
Chcialem podpisac, ale okazalo sie, ze juz to kiedys zrobilem, bo moj mail jest w ich bazie danych.
Teraz maly przyklad. Jak takie prawo bedzie sie mialo do posiadaczy utworow artystow, ktorzy mp3 traktuja jako forme promocji swojej tworczosci i nie maja nic przeciwko takiej formie dystrybucji wsrod ludzi?? Co wiecej, istnieja tzw net labele, ktore wydaja albumy jedynie w formie mp3, spakowane w rarze wraz okladkami do wlasnorecznego wydrukowania. Co z setami, co z live actami, ktore nagrywane podczas koncertow laduja potem na www do sciagniecia?? A duplates?? Za cos, co nigdy nie zostalo wydane tez bedzie mozna pojsc pierdziec?? Jak widac Usa nie we wszystkim jest takie "do przodu". Niestety nasi wodzowie nie dostrzegaja pewnych rzeczy jak widac...
Mój świat powiadam jest chory
Władają nim potwory
Jest coraz bardziej normalne
Tylko to co jest bardziej nachalne
Najlepsze jest to co się sprzeda
Ch****e to co się sprzedać nie da
Każdy to widzi; w środku miasta
Statuła z g**na wyrasta
Kult "Ja wiem to"
Count me in
jednym słowem...POLACY.
To przykre, że wyszliśmy z objęć JEDNEGO WIELKIEGO BRATA, a dobrowolnie idziemy pod skrzydła DRUGIEGO WIELKIEGO BRATA.
Tak, i to ma zrobić co?
Zmniejszyć piractwo?
Deko może to zrobi.
Ale nie sądzę, żeby byłą to jakaś rewolucja.
Jakie jest piractwo w USA, ktoś wie?
A jakie w Polsce?
Poza tym spadnie sprzedaż, bo ceny wzrosną. To kto tu straci?
Nie...to bez sensu.
Co za kraj.
ps. jak to film mi się skasuje? jak chcę tylko obejrzeć, to idę do kina.
Ostatnio edytowany przez Sir Mavins (2007-02-19 10:27:49)
Zdaje się ze już się podpisałem, NIE POLITYCE MICRO$HITU! (itd...)[szpan][rip][respekt]