#181 2006-10-26 16:20:14

fef212
Użytkownik

Odp: Samobójstwo 14-latki ;(

Nie czytalem wszystkich wypowiedzi tutaj, ale wtrace swoje 3 grosze. Ogladajac wiadomosci w TVN odnioslem wrazenie, ze ta szkola jest chora. Z wypowiedzi ludzi wynikalo, ze sytuacja dreczenia nie byla pierwsza w tej placowce oswiaty, ale dopiero po smierci dziewczyny podniosl sie wrzask i lament. Gdzie byla i co robila ta cala armia pedagogow, psychologow, kuratorow wczesniej?? Nie wierze, ze nie bylo sygnalow o takich zajsciach, chyba cale grono doroslych tam pracujacych mialo wrzody na oczach, badz poprostu balo sie. Uczniowie to tez jakies "pauki", bo widzac, ze dzieje sie komus krzywda i bedac w przewadze liczebnej nad sprawcami reakcja powinna byc oczywista.

Pytanie co dalej. Rodzice sprawcow bronia swoich pociech, jak to rodzice. Policja potepia, nauczyciele ubolewaja i obiecuja wyciagnac wnioski, postronni i niepostronni krzycza i zlorzecza. Co z tego?? Chlopakow zamknie sie w poprawczaku skad wyjda jeszcze bardziej "zresocjalizowani", napietnowani i bez szans na normalna prace i zycie.  Mozliwe, ze skoncza jako drobni, badz mniej drobni przestepcy. Spoleczenstwo zapomni za jakis czas o wszystkim, zajmujac sie nowymy aferami itp. Problem glowny jednak pozostanie, a jest nim wychowanie doroslych, bo to od nich mlodzi biara przyklad i na nich sie wzoruja. Juz sam fakt wypowiedzi ojcow sprawcow daje do myslenia. Jak wspomnialem, rozumiem, ze kazdy kochajacy rodzic bedzie bronil swego dziecka, ale oni nie widza w calej sytuacji niczego zlego. Nie zdaja sobie sprawy, ze moze za kilka lat ich synowie mogliby dokonac gwaltu zbiorowego, ze jako rodzice popelnili gdzies jakies bledy wychowawcze. Wladze szkoly tez niczego sie nie nauczyly. Skonczy sie pewnie na zwolnieniu nauczyciela/cielki, ktora opuscila wtedy klase, jakis psycholog walnie pozostalym uczniom-swiadkom zdarzenia pogadanke i moze jakis umoralniajacy film i wszystko zdaniem dyrekcji wroci do normy. IMO PRAWDZIWI sprawcy calej sytuacji pozostana bezkarni...

#182 2006-10-26 16:23:03

MuGen
Użytkownik

"Wypowiedź typu sama się zabiła" mnie dobiła. Ta dyskusja chyba traci na znaczeniu. Jestem ciekaw jak ~sansiro
zachowałby się gdyby go rozebrali na oczach wszystkich z klasy. A te dzieci co to zrobiły to jednak trzeba leczyć. Dlaczego?? Bo ta zbrodnia, inaczej tego nazwać nie umiem, ma podłoże psychologiczne. Nie będę wam robił przykładu z psychologi bo za mało wiem, ale mam ten przedmiot i mogę powiedzieć, że to podłoże tu wystąpiło. Każdy kto jest na psychologii wam to powie.

#183 2006-10-26 16:23:09

Aaron
Użytkownik

Jasmine napisał:

Ci chłopcy aby "wynormalnieć" powinni przebywać wśród normalnych ludzi. A już na pewno powinni być pod stałą opieką psychologa.

Wtedy jak będą przebywać wśród normalnych ludzi, po jakimś czasie reszta albo ich odrzuci albo oni zaczną wpływać na innych tak, że reszta do nich się dostosuje i będzie tak samo postępować albo nie będzie reagować na ich "wybryki" tak jak to było w Gdańsku brakslow A co do terapii to jedynie taka żeby leczyć całą rodzinę, bo skądś musieli wynieść te zachowania bzdura

#184 2006-10-26 16:25:36

Aizen
Użytkownik

MuGen napisał:

"Wypowiedź typu sama się zabiła" mnie dobiła. Ta dyskusja chyba traci na znaczeniu. Jestem ciekaw jak ~sansiro
zachowałby się gdyby go rozebrali na oczach wszystkich z klasy. A te dzieci co to zrobiły to jednak trzeba leczyć. Dlaczego?? Bo ta zbrodnia, inaczej tego nazwać nie umiem, ma podłoże psychologiczne. Nie będę wam robił przykładu z psychologi bo za mało wiem, ale mam ten przedmiot i mogę powiedzieć, że to podłoże tu wystąpiło. Każdy kto jest na psychologii wam to powie.

Sugerujesz ze sansiro by sie wtedy zabił?

Aaron napisał:

Wtedy jak będą przebywać wśród normalnych ludzi, po jakimś czasie reszta albo ich odrzuci albo oni zaczną wpływać na innych tak, że reszta do nich się dostosuje i będzie tak samo postępować albo nie będzie reagować na ich "wybryki" tak jak to było w Gdańsku brakslow A co do terapii to jedynie taka żeby leczyć całą rodzinę, bo skądś musieli wynieść te zachowania bzdura

Opcja 3 zrozumieją swe błędy i przestaną krzywdzić innych smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-26 16:27:24)

#185 2006-10-26 16:33:39

Hatake
Użytkownik

wlasnie przed chwilą na polsacie leciało info o tym, wszystkich 5 sukinsynów, wyprowadzono ze szkoły pod eskortą 20 pałecjantów, i prawdopodobnie tak jak mówi giertych, zostaną odseparowani.

cytat: "dzieci przy wyprowadzaniu ze szkoły mieli wyraźne przerażenie na twarzach, ale kiedy TO robili byli bezwzględni i bezuczuciowi, imie nazwisko, Wydarzenia."

Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-10-26 16:43:11)

#186 2006-10-26 16:35:49

RiXeD
Użytkownik

Opcja trzy zaklasyfikowana jako "niemożliwa". Dla nich to NIE był błąd. Inaczej by tego nie robili.

Cóż, co do zachoiwania w szkole, aktualnie jestem w 3-ciej gimnazjum i nie jestem najsilniejszy. Mimo to rzadko mnie zaczepiają takie "byczki" bo wiedzią, że ja się nie dam. Kilku naprawdę miało szczęście że w danej chwili nie miałem przy sobie niczego ostrego. Dlaczego się stawiam mimo że jestem słaby? Bo mam swój HONOR i pomiatać sobą dawał nie będę.

#187 2006-10-26 16:42:35

Aizen
Użytkownik

RiXeD napisał:

Opcja trzy zaklasyfikowana jako "niemożliwa". Dla nich to NIE był błąd. Inaczej by tego nie robili.

Z tego wniosek że nikt nie popełnia błędów:)

#188 2006-10-26 16:48:44

Obiwanshinobi
Użytkownik

Nie wierzę, aby nikt z opowiadających się tu za karą powyrywania nóg z du?y itp. sam przenigdy nie współuczestniczył w tzw. ostracyzmie i gnojeniu tych jednostek, które miały pecha zostać kozłami ofiarnymi w szkole, na podwórku itd. (albo nigdy nie pilnował własnego nosa w sytuacji, gdy słabszemu robił krzywdę silniejszy). Może łatwiej Wam zapomnieć o podobnych smrodach z przeszłości, gdy oto znalazł się ktoś w sam raz do potępienia.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-10-26 16:51:15)

#189 2006-10-26 17:02:10

Aaron
Użytkownik

Obiwanshinobi dobrze prawisz, ale np. ja z kolegami zawsze mieliśmy umiar, jak coś naprawdę głupiego wpadło nam do głowy zawsze kłębiły się wątpliwości czy to zrobić, niektórzy się opierali i w końcu pomysł upadał. A poza tym tu mówimy o pozbawieniu najważniejszego prawa, czyli prawa do życia. A myślę, że np. zapchanie kibla czy wybicie szyby są mniej szkodliwie, choć jednak są jezor  A co do gnębienia słabszych to nie raz już ktoś się z klasy/szkoły po jednym roku przepisywał, ja tam zawsze jakoś wszystko przetrzymywałem, nie można być "miękkim". A ta dziewczyna jak by wytrwała to też bym jej zmianę szkoły proponował, ale jednak już po półroczu... albo natychmiast.

#190 2006-10-26 17:18:41

BigBang
Użytkownik

pa3ycja pisala "0 tolerancji:", no dobrze, zalozmy taka teoretyczna sytuacje w ktorej 15 lat temu jakis element zostal skazany za gwalt na 15 lat izolatki, przez ten czas zastanawial sie tylko co by zrobil jakby spotkal dziewczyne. Teraz wychodzi z wiezienia wraz ze swoimi zwyrodnialymi fantazjami i spotyka taka slodka pa3ycje albo Jasmine gdzies w ciemnej uliczce, najprawdopodobniej zrealizowalby swoje fantazje na tych bezbronnych dziewczynach, a przeciez mozna takiej sytuacji zapobiec, zamiast jakis surowych kar lepiej starac sie leczyc tego czlowieka. Nie mozemy zapominac, ze to nie sa normalni ludzie, oni dzialaja pod wplywem impulsu, widza ladna dziewczyne i zmieniaja sie w zwierze, nie interesuje go ze pojdzie za to na 20 lat do wiezienia w chwili gdy gwalci dziewczyne, slyszalem wypowiedzi tych ludzi, oni boja sie kary, ale nie panuja nad soba, dlatego "straszaki" poprostu nie beda na nich dzialac.

Kobiety byly, sa i beda gwalcone, to moze spotkac KAZDA dziewczyne i tego nikt nie zmieni, statystycznie za godzine znowu zostanie zgwalcona kolejna dziewczyna i kolejna... nic na to nie poradzimy, ale mozna zmniejszyc ilosc takich przypadkow poprzez lecznie zboczencow. To sa chorzy ludzie, a choroby nalezy leczyc, oczywiscie nie kazdy moze skorzystac z takiej szansy, ale tych ktorych sie da to powinno sie leczyc.

Teraz zalozmy ze wspomniany wyzej element odsiedzial 2 lata w specjalnym osrodku pracujac z psychologami nad panowaniem nad swoja seksualnoscia i zachowaniami z tym zwiazanymi, spotyka pa3ycje albo Jasmine, ale panuje nad soba, nie gwalci ich i to juz jest sukces, jedna zgwalcona dziewczyna mniej, jedno normalne zycie wiecej. Czytajac niektore wypowiedzi dochodze do wniosku, ze wiekszosc z was nie rozumie istoty tego problemu, surowe kary nie beda odstraszac zboczencow.

#191 2006-10-26 17:22:13

star5555
Użytkownik

na TVP 1 będzie teraz reportaż, oby te menty dostały za swoje.

Ostatnio edytowany przez star5555 (2006-10-26 17:23:14)

#192 2006-10-26 17:25:25

tomxxx
Zbanowany

Zostali skazani na 3 miesiące na poprawczak.No to chyba to.
Mam nadzieję że po tym czasie nie wyjdą na wolność tylko spotkają ich inne kary.

#193 2006-10-26 17:27:36

MuGen
Użytkownik

Aizen napisał:

Sugerujesz ze sansiro by sie wtedy zabił?

Nie sugeruje że zabiłby się ale na pewno nie czułby się fajnie w takiej sytuacji on napisał tak bez namietnie że nie musiała sie zabijac jakby nic takiego strasznego się nie stało, a stało się i doprowadziło to do śmierci. Ja nie mogę powiedzieć że nie zabiłbym się po czymś takim nie wiem co bym zrobił w takiej sytuacji bo się w niej nie znalazłem a dla tej dziewczyny było to za dużo i zrobiła tak a nie inaczej.

Ostatnio edytowany przez MuGen (2006-10-26 17:31:13)

#194 2006-10-26 17:27:59

pa3cja
Użytkownik

po prostu trzeba tworzyc ośrodki z głową, gdyz jesli juz kumulujemy emocje takich ludzi jak ci 14 latkowie to trzeba to robic w sposob odpowiedni, i do panstwa nalezy to aby taki sposob odnalezc. jesli nie bedziemy takich dzieciakow izolowac to zagrozone beda dzieciaki 'normalne', a przepraszam, dlaczego one maja cierpiec? Bo panstwo nie wywiazuje sie z przypisanej mu roli ?! Kazdy ma prawo do zycia spokojnego i jednostki nie przyjmujace wartosci ogolu spoleczenstwa, trzeba na pewien czas izolowac aby po terapii przywracac je w wir wydarzen spolecznych i zycia

Ostatnio edytowany przez pa3cja (2006-10-26 17:28:56)

#195 2006-10-26 17:28:53

MuGen
Użytkownik

Wątpie żeby po tym czasie dostali większe kary wtedy już o wszystkim się zapomni.

Ostatnio edytowany przez MuGen (2006-10-26 17:30:08)

#196 2006-10-26 17:46:04

sirwilk
Użytkownik

niejestem zabardzo obeznany w tej sytuacji a tylko wiem co mi inni powiedzieli i co przeczytalem tutaj ale dlamnie jest to czyn niedopomyslenia i ja pozamykalbym wiezieniu ich na dozywocie

#197 2006-10-26 17:51:35

Aaron
Użytkownik

Obrońcy gimnazjalistów uważają, że jest to orzeczenie zbyt surowe i zapowiadają wniesienie apelacji. [za gazeta.pl]

Tak to może ich w ogóle nie karać? (sic!)

#198 2006-10-26 18:01:22

KA88
Użytkownik

~BigBang dał moim zdaniem najrozsądniejszą opcje smile(nie czytałem wszystkich więc jak ktoś napisał w podobnym klimacie to wielkie sry). Na miejscu tej dziewczyny raczej bym powybijał później sprawców niż siebie ale to kwestia psychiki...

EDIT:
cenzura i jescze znajdą się obrońcy takich...[klnie]

Ostatnio edytowany przez KA88 (2006-10-26 18:02:36)

#199 2006-10-26 18:08:17

ivelios
Użytkownik

Cóż Gimnazjum to najgorszy wymysł edukacji... dyrektorowie nie umią robić klas! Dzielą klasy na tych, którzy mieli lepsze wyniki i gorsze, zamiast wymieszać i nie obniżać tak drastycznie poziomu danej klasy! Pewnie i w tym przypadku było tak samo...
Co do dziewczynki to ją podziwiam... potrafiła zrobić taką "zadyme", mszcząc się na nich, poprzez zabicie siebie, a nie ich...

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side

#200 2006-10-26 18:10:36

Phoeniks16
Użytkownik

To zależy naprawdę od psychik, kiedyś też miałem słabą psyche i skłonności samobójcze ale w pewnym momencie to przechodzi bo myśli się tak że jaki ma sens zabicie samego siebie.

ivelios napisał:

Cóż Gimnazjum to najgorszy wymysł edukacji... dyrektorowie nie umią robić klas! Dzielą klasy na tych, którzy mieli lepsze wyniki i gorsze, zamiast wymieszać i nie obniżać tak drastycznie poziomu danej klasy! Pewnie i w tym przypadku było tak samo...
Co do dziewczynki to ją podziwiam... potrafiła zrobić taką "zadyme", mszcząc się na nich, poprzez zabicie siebie, a nie ich...

U mnie akurat w gimnazjum klasy były mieszane

Ostatnio edytowany przez Phoeniks16 (2006-10-26 18:12:17)

Stopka forum

© Animesub.info 2025